Muzyka słonecznej hiszpanii.

Czy to muzyka hiszpańska, czy może latynoska?

Started by Amparo 35 posts last post 5 years ago Page 1 of 2

Mówi się potocznie, słucham hiszpańskiej piosenki, no bo wiadomo, jest po hiszpańsku. Jednak większość, że tak powiem, komercyjnej muzyki hiszpańsko-języcznej pochodzi nie ze słonecznej hiszpanii, ale z Ameryki południowej, głównie z Kolumbii i Meksyku, a typowo hiszpańskiej muzyki jest bardzo mało, albo może jest mniej znana, nie puszczana w naszych stacjach radiowych, a jedynie w hiszpańskich. Jeżeli chcecię pznać bliżej tej muzyki, radzę sobie posłuchać radia Los 40, jest dostępna aplikacja na IPhone'a. ?Tam znajdziecie zarówno muzykę latynoską jak i hiszpańską. Podzielcie się pierwszymi wrażeniami z odkrywania muzyki hiszpańsko-języcznej.

Wyjaśni mi ktoś co znaczy dopisek, con letra. Natrafiłem na taki, kilka razy. Gdy chciałem np wstawić. Himno centenario del sevilla.
May the force be with you!

tzn z tekstem

Lubię muzykę hiszpańskojęzyczną. Szczególnie folk, flamenco, tak zwane boleras. Dla chętnych, wpiszcie w Yt: "Boleras sevillanas Enrico Fabre". To taki taneczno-karnawałowy kawałek. Lubię też zarzuele czyli hiszpańskie opery.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE

Hiszpania to w ogóle ciekawy kraj. Ich język jest jak soczysta pomarańczka a muzyka tryska energią.
Miarą miłości jest miłość bez miary

Obok muzyki typowo hiszpańskiej z tego karju pochodzi też muzyka sefardyjskich Żydów. Też jest po hiszpańsku i brzmi bardzo ciekawie.

Polecam panią Annę, nie pomnę nazwiska. Ale jak wpiszecie muzyka sefardyjska Anna to wyskoczy. Ooo, przypomniało mi się. Anna Jagyelska.

Ciekawie śpiewa z akompaniamentem klawesynu i wirginału. Warto się zapoznać z tym kawałkiem muzyki hiszpańskiej.

Bardziej znam jednak muzykę południowoamerykańską. Generalnie więcej jej na płytach i w internecie niż rodowitej hiszpanii, ale jest jeden hiszpański zespół, który mnie zachwyca. Jest to zespół Mecano. Ich wykonanie "Hijo de la luna (czyt. icho de la luna)" jest czymś niesamowitym.

Treść opowiada legendę, jak to jedna kobieta modliła się do księżyca, księżyc po hiszpańsku jest rodzaju żeńskiego, o chłopca czarnego i pięknego. Księżyca jej powiedziała, że będzie miała takiego chłopca, ale swoje pierwsze dziecko musi jej oddać.

Urodziła chłopca, białego jak brzuch łasicy, dosłownie i jej czarny wybranek uznał, że to nie jego dziecko, więc ją zabił.

On zaniósł dziecko w góry, a stamtąd księżyca je sobie wzięła.

Koniec jest niezwykle wzruszający. "Kiedy dziecko jest szczęśliwe, księżyca jest okrągla, ale kiedy płacze, ona się zmniejsza stając się dla dziecka kołyską, hiszp. luna cuna".

Polecam i piosenkę i zespół. Łatwo znaleźć na youtubie.

Jajko jakoś nie chce być moje, więc powrócę na chwilę do muzyki sefardyjskiej.

Sefardyjscy Żydzi mieli swoją odrębną muzykę. Była trochę hiszpańska w rytmie, a trochę żydowska w lini melodycznej.

Ciekawy konglomerat dwóch, jakże różnych, kultur.

Jak już wspomniałam, język hiszpański kojarzy mi się z soczystą pomarańczką. Podobnie cały kraj kojarzy mi się z pomarańczą, brzoskwinią i mango.

Skąd to egzotyczne mango? Mango jest słodkie i soczyste. Jest też lekko oleiste w dotyku. I z tym mi się kojarzy hiszpania zarówno w muzyce jak i języku, kulturze, zachowaniach społecznych.

Kiedy robi się gorąco, Hiszpanie robią się ciut leniwi, oleiści, kiedy się zdenerwują są "skoczliwi", przeklinający i trzyskają sokiem energii, a kiedy się kochają, tak myślę, wkładają w to całe serce, całą duszę i całe opalone ciało.