Mówi się potocznie, słucham hiszpańskiej piosenki, no bo wiadomo, jest po hiszpańsku. Jednak większość, że tak powiem, komercyjnej muzyki hiszpańsko-języcznej pochodzi nie ze słonecznej hiszpanii, ale z Ameryki południowej, głównie z Kolumbii i Meksyku, a typowo hiszpańskiej muzyki jest bardzo mało, albo może jest mniej znana, nie puszczana w naszych stacjach radiowych, a jedynie w hiszpańskich. Jeżeli chcecię pznać bliżej tej muzyki, radzę sobie posłuchać radia Los 40, jest dostępna aplikacja na IPhone'a. ?Tam znajdziecie zarówno muzykę latynoską jak i hiszpańską. Podzielcie się pierwszymi wrażeniami z odkrywania muzyki hiszpańsko-języcznej.
Lubię muzykę hiszpańskojęzyczną. Szczególnie folk, flamenco, tak zwane boleras. Dla chętnych, wpiszcie w Yt: "Boleras sevillanas Enrico Fabre". To taki taneczno-karnawałowy kawałek. Lubię też zarzuele czyli hiszpańskie opery.
Ziarnko złota znaleźć można, ale ziarnka czasu - nigdy.LINE Przysłowie chińskie.LINE
Bardziej znam jednak muzykę południowoamerykańską. Generalnie więcej jej na płytach i w internecie niż rodowitej hiszpanii, ale jest jeden hiszpański zespół, który mnie zachwyca. Jest to zespół Mecano. Ich wykonanie "Hijo de la luna (czyt. icho de la luna)" jest czymś niesamowitym.
Treść opowiada legendę, jak to jedna kobieta modliła się do księżyca, księżyc po hiszpańsku jest rodzaju żeńskiego, o chłopca czarnego i pięknego. Księżyca jej powiedziała, że będzie miała takiego chłopca, ale swoje pierwsze dziecko musi jej oddać.
Koniec jest niezwykle wzruszający. "Kiedy dziecko jest szczęśliwe, księżyca jest okrągla, ale kiedy płacze, ona się zmniejsza stając się dla dziecka kołyską, hiszp. luna cuna".
Skąd to egzotyczne mango? Mango jest słodkie i soczyste. Jest też lekko oleiste w dotyku. I z tym mi się kojarzy hiszpania zarówno w muzyce jak i języku, kulturze, zachowaniach społecznych.
Kiedy robi się gorąco, Hiszpanie robią się ciut leniwi, oleiści, kiedy się zdenerwują są "skoczliwi", przeklinający i trzyskają sokiem energii, a kiedy się kochają, tak myślę, wkładają w to całe serce, całą duszę i całe opalone ciało.