Właśnie ja słyszałem, że dogardła, ale zapytam mojej koleżanki, bo ona była chyba ostatnio w szpitalu, bo jej się środkówka odklejała i ona chyba z tego co wiem miała testa na koronawirusa.
I ją zapytam, jak to wygląda, a dlatego będą chodzić po domach, bo wiadomo, że jeżeli by były obowiązkowe badania na koronawirusa, no to wiadomo, że ludzie by się nie stawili,
jeżeli by załóżmy, nie wiem, w punkcie tym i tym są obowiązkowe badania, załóżmy, nie wiem, na ulicy Leszno 22 w Warszawie, załóżmy, bo tam jest przychodnia chyba, z tego co wiem, no to wiadomo, że ludzie by to orali.
A jeżeli podobnie?
To wiadomo, że ludzie musieliby, że ludzie musieliby jakby, że ludzie musieliby po prostu być jakby w domu, to wiadomo, że ludzie są w domu, no i wtedy nie ma jakby ucieczki od badań.
A wiadomo, że jeżeli powiedzą, że nie wiem, proszę przyjść na Leszno 22, bo tam jest przychodnia, załóżmy, czy tam nie wiem, w Tarnowie, czy gdzie tam w Krakowie.
Coś tam, coś tam załóżmy, no to wiadomo, że większość ludzi by się nie stawiła, bo teraz owszem, można zrobić badanie na koronawirusa, nie wychodząc z samochodu, ale badanie kosztuje około 500 złotych, a jeżeli oczywiście wejdzie to życie, to ma być bezpłatnie.
No pozostaje czekać i zobaczycie jak to się będzie rozwijało, niby jakoś tak teraz raport jest podawany nie miesięcznie, ale pokażę głupoty, dziennie raz o 10 i nagle im wychodzi, że jest blisko 400 zakażeń, więc zobaczymy jak to dalej będzie, ale nie ma na razie, póki co tam było, że blisko 400 zakażeń, ale nie ma powodów do powrotu obostrzeń.
Zobaczymy dzisiaj koło 10, bo raport zawsze jest podawany 10 po 10 i na Ministerstwie Zdrowia i na Polsat News też, więc tak to wygląda.
A propos takiej ciekawostki, dzisiaj słuchałem wiadomości rano, to w Rosji to jakoś lepiej ten koronawirus wygląda u nich, bo tam jakoś, dobra, no, mają jakoś tą służbę zdrowia, jaką mają,
ale są na trzecim miejscu po USA i Brazylii, bo w USA to się jakoś tak średnio, no, bardzo ciężko to przedstawia, no i, a to w Rosji to, no dobra, no też zmarło tam też dużo osób, 7 tysięcy chyba, tak,
ale dwadzieścia parę tysięcy wyzdrowiało, czyli jest na etapie, no, wyzdrowienia, o to chodzi, no, ale tak.
No, tak zbaczając z tematu u nas tu w Polsce, bo tak słyszałem dzisiaj. No, to tyle. Pozdrawiam.
Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??
A to prawda, że tam w Rosji jest dużo. Stany, Rosja, Niemcy, oni w ogóle mają dużo tych zachorowań.
Polska się szczerze powiedziawszy bardzo dobrze utrzymuje, bo jest tam 29 tysięcy, no ale to nie jest aż tak powalająco, jedno miasteczko można powiedzieć.
Załóżmy takie Ząbki, gdzie gdzieś mieszkałem, tam było 31 tysięcy mieszkańców, to mniej więcej tak.
W ogóle co do koronawirusa jest tak, bo może powiedzieć, że jestem na topie, branża weselna jest tak zrobione, że weselnicy mogą się bawić bez maseczek,
ale już obsługa musi być w maseczkach.
Czyli Katerik.
Katerik, tylko ciekawe, jak to będzie z orkiestrą.
Jak będę wiedział, to dam wam tutaj znać, a propos orkiestry, jak to wygląda, bo na pewno kateringowiec, kateringowcy, czyli kalinerzy, niekalinerzy, oni muszą być w maseczkach.
No to ja im współczuję, bo to jednak wesele ma być gdzieś od 17 do białego rana, można powiedzieć, do pierwszej lub drugiej, no to.
No to ja im współczuję.
No to ja im współczuję.
No i z godziny temu był raport, że jest 500 nowych przypadków koronawirusa, wczoraj było ponad chyba 400 ileś, poza tym wczoraj był gwałtowny wzrost zakażeń, no i co tu mi można więcej rzec, tutaj w Tarnowie jeden sklep ponoć jest dezynfekowany, gdyż po prostu okazało się, że u jednego z pracowników wykryto koronawirusa.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
O matko, no to nieciekawie, jak u jednego z pracowników wykryli wirusa, no rzeczywiście jest duży, jest duży, bo rzeczywiście tam coś czytałem, że prawie pół tysiąca ludzi zakażonych, no więc jest, jest dużo.
No i zobaczymy, co dalej oni zrobią z tym, czy jakieś obostrzenia wejdą, póki co na razie o obostrzeniach mowy nie ma, no ale wiadomo, że gdzieś tam w tym umyśle obostrzenia są, że wejdą, więc zobaczymy, jak to będzie dalej, póki co obostrzeń nie ma.
No i zobaczymy, jak to będzie dalej.
No i pewnie większość jest na Śląsku, bo tak przeglądałem się ten raport, nie do końca wchodzę do niego, ale pewnie większość na Śląsku jest, bo to z kopalni wszystko wychodzi.
No tutaj w Małopolsce jest obecnie 23 zakażonych, wczoraj jeszcze jak się nie mylę było chyba 12 zakażonych, ale teraz słowa, znaczy powiem, nie dam tak dokładnie.
Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.
Co do dzisiejszego raportu, to mamy 352 zakażenia, nie żyje 18 osób, czyli już przekroczyliśmy 31 tysięcy.
No i najwięcej oczywiście jest na Śląsku, później jest Warszawa, Mazowiecki Ogółem, czyli tam chyba 90 parę, a tutaj 80 coś mniej więcej tak.
Jeżeli chodzi o...
...koronawirusa.
Póki co na razie o obostrzeniach nie ma jakby mowy, że coś wejdzie, no chociaż jak wybory będą, to po wyborach kto wie, że mogą znowu zamknąć ludzi w domach,
ale nie da się zrobić takiego lockdownu, tak się mówi, gdyż po prostu gospodarka i tak na tym ucierpiała, więc po prostu no dużo biznesów by się...
...
...pozamykało, a więc tak to wygląda.
No a dzisiaj w Tarnowie ponoć jedna osoba jest zakażona, bo nie wiem dokładnie jak sytuacja wyjaśniła się z tym pracownikiem zakażonym ze sklepu, o którym była mowa w dniu wczorajszym.
W każdym razie użytkowniczka Gabi mówiła dzisiaj rano, że właśnie jej na facebooku wyskoczyło, że jest jakaś osoba kolejna zakażona.
Potem żeśmy to próbowali zweryfikować, no i tutaj z powiatu tarnowskiego jak się okazało...
No to jest ponoć faktycznie jedna osoba zakażona koronawirusem, tylko teraz nie wiadomo dokładnie czy to teraz chodzi o tego pracownika, o którym była mowa wczoraj, czy chodzi o coś jeszcze innego.
Co do koronawirusa, to jest ta aplikacja Protego Safę, ja sobie ją na iPhone zainstalowałem, dzisiaj aktualnie nie było, tylko, że tą aplikację można wprowadzić w błąd, więc to trochę bez sensu.
Gdyż w tej aplikacji musimy zaznaczyć sobie, czy jesteśmy chorzy, czy nie i wypełnić taki krótki formularz, no ale, ale możemy, załóżmy, mieć wirusa, a napisać, że nie mamy, a możemy wirusa nie mieć, a dla razu wkręcić, że ktoś ma.
Tam jest połączenie.
Jest połączenie za pomocą Bluetooth i jeżeli telefon jakby ma dostęp do ludzi jakby z Bluetoothem, to on jakoś te dane pobiera, no i pokazuje wtedy, czy osoba jest zakażona, czy nie.
No nie wiem, jak to dalej będzie.
No, zobaczymy, jak to będzie dalej wyglądało.
I nie wiem, czy tu wspominałem, czy nie.
Nie instalujcie aplikacji kwarantanny domowości.
Żeby komuś nie przyszło na myśl tą apkę zainstalować, bo to jest aplikacja kwarantanna domowa, to jest do osób, które mają przejść 14-dniową kwarantannę.
Jeżeli nasz numer się jakby zarejestruje i zostanie wysłane połączenie z SMS, no to mamy porobione, gdyż musimy wtedy przejść kwarantannę.
Ja prawie bym się tak naciął.
Tylko, że dobrze, że akurat stwierdziłem, że nie podam numeru i akurat pojawił się artykuł na niebezpiecznik albo na bezprawie, już nie pamiętam.
No więc na tą aplikację trzeba uważać, bo można się nieźle załatwić.
Nie wiem, czy potem da się jakoś to odkręcić, czy nie, no bo wiem, że nie.
No więc przymusowa kwarantanna, by było ciekawie.
I jeszcze bym znajomych to wpędził, bo byłem z dwójką znajomych, no to więc, no mieliby nieciekawy prezencik ode mnie, więc dobrze, że się połapałem i nie zainstalowałem tej aplikacji.
O nie, to dzięki, że Mateuszu o tym mówisz, bo mogłoby być naprawdę ciekawie, że tak powiem.
Natomiast co do tej aplikacji, no to czy tą aplikację w takim wypadku naprawdę warto instalować, skoro ona takie problemy robi?
No bo skoro tak, no to chyba nie warto jej instalować, skoro...
Są takie, że tak powiem, błędy z tą aplikacją.
No i tak jak mówiłeś, pozostaje nam na razie czekać na dalszy rozwój sytuacji. Innego wyjścia nie ma.
A to prawda, z tą aplikacją to nieźle bym się wkopał, bo ja myślę, że kwarantanna domowa to jest aplikacja,
gdzie załóżmy mapy wyświetla, gdzie jest jakby najwięcej zakażeń, że mapy pokazuje załóżmy w jakim mieście,
bo też czegoś takiego szukałem właśnie, koronawirus, mapa, ale nie ma i myślałem, że to jest to.
O, ale potem coś mi nie pasowało, osoba odbywająca kwarantannę i w ogóle, no to takie trochę, no masakra by była.
No te Protegosafe, no nie ma to sensu, jeżeli chodzi o instalację tej aplikacji, gdyż no wiadomo, że aplikacja kłamie,
bo można sobie powpisywać inne rzeczy.
Niby gdzieś coś na temat tego Protegosafe pisało, że osoba...
Osoby z apką Protegosafe będą jakby szybciej obsłużeni w sklepach, jak będą mieli więcej przywilejów,
chociaż to już się skończyło, gdyż jakby nie ma teraz limitów w sklepach, ale jakieś jeszcze te limity były,
no to ja mówię, dobra, to zainstaluję w sumie tą apkę, stestujemy, no i w razie czego bym tą aplikację miał.
No, ale okazuje się, że ona w sumie rzadko jest potrzebna, nawet już mi powiadomień nie wysyłał,
przestała mi wysyłać powiadomienia, bo wysyłała, ale już nie wysyła.
No wiesz, no być może bo limitów w sklepie teraz już nie ma, więc natabene nie będzie wysyłać powiadomień. No nie wiem, mogę się w tym momencie nie znać, ale tak może być.
Może być może. Ciekawe jak ono rzeczywiście ta apka się zachowa, że jeżeli załóżmy ktoś miałby tego wirusa i miałby tą apkę załóżmy, czy ona rzeczywiście mi powiadomień wyśle i jakie.
No wiadomo, że na ulicy się zarazić. No można niby się zarazić, ale jakby też ta transmisja wirusa jest ograniczona. Głównie to z kopalni idzie, ale ciekawe właśnie by ta aplikacja się zachowała.
To jest właśnie ciekawe.
Mogę zrobić pewien test.
Mam nadzieję, że mnie za to nikt nie styguje, że jakoś gdzieś tam nie idzie, bo mogę sobie na motoroli zainstalować tą apkę.
I załóżmy w iPhone ustawić, że nie mam wirusa, a na motoroli, że mam. I ciekawe jak to by wyglądało, tylko nie chcę coś tak ryzykować, żeby potem nie było, że gdzieś mnie tam dorwą.
Panie Mateuszu, pan ma wirusa i dwa tygodnie kwarantanny.
O nie, no to to by rzeczywiście była masakra po prostu.
Więc też, też nie bawię się tak.
Również sprawy, sprawy do załatwienia.
No i bym sobie zaląbał. Nieźle, jakbym załóżmy tak się bawił od jutra dwudziestego, no to jeszcze do czwartego lipca. No ale to i tak.
I tak bym sobie nic nie mógł wtedy załatwić.
A według mnie do czwartego lipca załatwię dużo.
Ale kiedyś może,
można było jakąś tą apkę tak stestować.
I wtedy może by mnie nie biorali, ale zobaczyłbym.
I wtedy może by mnie nie biorali, ale zobaczyłbym.
No i mamy 309 nowych potwierdzonych, z 10.40 chyba coś był raport, nie żyje 12 osób, najwięcej jest na Śląsku chyba 105, potem jest mazowieckie 52 i łódzkie, czyli w sumie na razie Śląsk jakby cały czas widzi prym a propos wirusa.
Tam jest cały czas, cały czas najwięcej tego, tych zachorowań no i coś tam czytałem, że pandemia wchodzi w jakąś niebezpieczną reakcję, ale to bym musiał doczytać na spokojnie tam w późniejszym czasie.
Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)
This site uses cookies to enhance your experience.