Wątki archiwalne

korona wirus

Started by Dominiczkin 846 posts last post 5 years ago Closed Page 6 of 43

Transcription

Chociaż z jednej strony ja się tak śmieję, że jak załóżmy by była ta akcja z wirusem, a byłbym w Krakowie i by załóżmy było zablokowane wyjazd na dwa miesiące, to ja bym się na to nie obraził, bo Kraków to ja lubię. To jest małe miasto, w którym bym chciał być. Jakby załóżmy było dwa miesiące brak wyjazdu z Krakowa, to wcale bym się na to nie obraził.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

A to to akurat ja bardzo dobrze wiem, że ty lubisz Kraków i wiem bardzo dobrze, żebyś się nie obraził, no ale wygląda na to, że po prostu chyba wszystko powoli zacznie wracać do jakiejś tam stabilności, co szczerze powiedziawszy dostrzegam w tym promiek nadziei i tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No tak odbiegając troszeczkę od koronawirusa, ale w tamtym roku jak była powódź, groziło powodzią w Krakowie, to ja nawet tak troszeczkę myślałem, że fajnie jakby zalało tory i by nie było wyjazdu z tego Krakowa wtedy w maju. No więc takie też kiedyś tam myśli miałem, żeby nie było wyjazdu z Krakowa, bo tory zalały i trzeba siedzieć i załóżmy 2-3 miesiące trzeba w tym Krakowie spędzić, bo zanim naprawią to minie. No to bym się cieszył.

Transcription

No w to nie wątpię, ale trzeba w końcu powoli zacząć na nowo jakby dochodzić do siebie po tym wszystkim. To znaczy, no jak już zaczną powoli wycofywać te zaostrzenia, to no już trzeba będzie stopniowo powoli po prostu wracać do dawnej rzeczywistości, co jak już wspominałem szczerze mi trochę tego brakuje, tej szarej codzienności. I myślę, że zresztą... Zresztą nie tylko mi, ale także wielu z was.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Co do mnie, no to fakt faktem, no brakuje mi jakby, nie wiem, załóżmy takiego wyjścia, odwiedzania się nawzajem, ale ogółem to dla mnie ta rzeczywistość taka była i taka w sumie jest. No może jedynie rzeczywiście będzie więcej się działo, no bo robota się trafiła, ale tak to sobie było to samo, więc jakoś tam dużej zmiany nie odczułem. No tylko, że właśnie nie może było za bardzo spotykać się i święta innej w ogóle, ale takiej jakiejś takiej dużej zmiany jakiejś takiej to nie odczułem.

Transcription

No ale ogólnie będzie już normalnie będzie można jeździć gdzie się chce, odwiedzać kogo się chce i w ogóle także no także i sklepy będą normalnie czynne wszystkie i będzie można kupić to co się chce kupić i o której się prawie chce kupić. No i wszystko będzie jak dawniej, bynajmniej taką mam gdzieś nadzieję, że nie dojdzie do jakiejś sytuacji w której znowu będą jakieś kolejne zakażenia i kolejne zgony.

Transcription

No z odwiedzeniem to się akurat zgodzę i co najważniejsze, będzie można załatwić pewne sprawy urzędowe, bo to teraz to jest jakaś masakra po prostu, miałem mieć wizytę u prawnika, a i lipa, wszystko zostało przedłużone, ciekawe czy teraz z powodu tego wirusa, czy tą wizytę, którą miałem mieć u prawnika będę miał załóżmy dwa tygodnie później czy ileś tam, czy znowu będę musiał czekać na termin, no zobaczymy.

Transcription

Jak to mówią, się zobaczy, ja też muszę pewne sprawy pozałatwić, których nie mogłem właśnie załatwić przez to, że tak powiem coś, także się zobaczy.

Transcription

A mnie jedna rzecz dziwi, odnośnie koronawirusa, bo wczoraj chyba było 500 coś przypadków, a dzisiaj już się dowiaduje, że nasz rząd otwiera gospodarkę, że otwarty fryzjerzy, kosmetyczki i takie tam, i te inne luzowanie. To ja mam takie pytanie, po co to otwierają, skoro jeszcze koronawirus trwa?

Transcription

Wczoraj większość przypadków było na Śląsku i dzisiaj chyba coś około 100 nowych.

Transcription

Co do Twojego pytania, Markusie, to powiem tak, też mnie to dziwi, bo na chwilę obecną najwięcej zakażeń jest na Śląsku, a oni chcą mimo wszystko luzować gospodarkę. W związku z powyższym od poniedziałku wchodzi trzeci etap luzowań. No a dzisiaj, jeśli mnie nie myli, pamięć przybyło chyba 185 nowych przypadków i większość jest ze Śląska. Więc naprawdę troszkę mnie to dziwi, że oni chcą to luzować, no ale no co, my możemy zrobić generalnie nic. Nie wiem dlaczego tak chcą zrobić, ale tak robią najwidoczniej i nic na to nie poradzimy. Więc taka to jest właśnie sytuacja i sam jestem w szoku, że oni już chcą powoli szkoły otwierać i w ogóle. Chociaż co do szkół to... Od 25 maja mają być już powoli otwierane szkoły, przy czym klasy 1-3. Ale nie ma być normalnych lekcji, jak na razie, tylko mają być zajęcia wychowawczo-opiekuńcze, więc cóż. Zobaczymy co dalej będzie, no ale moim zdaniem... Jeżeli mam być... Jeżeli mam być naprawdę szczery, to nie powinni teraz luzować gospodarki i odmrażać jej w szczególności, no bo teraz, tak jak wspomniałem na początku wpisu, Śląsk jest w najgorszej sytuacji. Tam jest więcej zakażonych niż w całej Polsce. A w ogóle nie wiem czy słyszałeś, czy nie słyszałeś, ale jest taka jakby pogłoska, żeby zablokować Śląsk. Ale ile w tym prawdy jest, tego nie wiem, ale słyszałem to w wydarzeniach w Polsacie i w wiadomościach jeszcze, tak że tak to wygląda.

Transcription

Gospodarki musi być, gdyż powoli nie ma za co żyć. Ludzie tracą pracę i powoli, jeżeli nie zdłużają tej gospodarki, to w końcu ludzie nie będą mieli za co żyć i nastąpi bieda. Moje zdanie apropo wirusa jest takie. Po pierwsze, jeżeli ten wirus jest, przestaje wierzyć, może ktoś mówić, że jest i w ogóle, ale ja przestaję powoli w to wierzyć. Z jednej strony może i to było drastyczne, ale z jednej strony nie powinien być żadnych obostrzeń, tylko ludzie powinni się zarazić i kto przeżyje, to przeżyje. Trudno, ale tak powinno być najlepiej. To dużo osób znajomych, moi w branży medycznej pracujących, a po drugie... Co do wirusa, to mi się wydaje, że go nie ma. Gdyż, gdyby to była rzeczywiście pandemia, to by to nie było kolejne. A jako dziwnie to jest, że dużo osób mi mówi, że w szpitalach nie ma, że w ramach jakiegoś szpitalu zakaźnych, nie ma jakiejś tam wyższej, można powiedzieć, nie wiem, pracy, służb sanitarnych i w ogóle, więc nie wiem. Trochę mi się przestaje powoli podobać i troszeczkę przestaje w to wierzyć.

Transcription

No cóż, każdy ma prawo się wypowiedzieć na ten temat. Ty, Mateuszu, powiedziałeś swoje zdanie, także powiedziałeś to, co myślisz. No i w sumie generalnie dobrze, natomiast szkoły są zamknięte do końca roku szkolnego i cóż, od 18 maja klasy 1-3 idą do szkoły z tą różnicą, że właśnie to będzie wyglądało. W ten sposób, że będą tylko, tak jak wspomniałem w poprzednim wpisie, zajęcia takie opiekuńczo-wychowawcze, ale szkoły tak to są zamknięte teraz do 26 czerwca, czyli już prawie do początku wakacji, więc wszystko wskazuje na to, że w szkolnych ławkach zasiądziecie uczniowie, że tak powiem, dopiero we wrześniu.

Transcription

Tak, to słyszałem, że od 26 tylko konsultacje, tylko mnogo się ciekawi i nie wiem, bo gdzieś coś czytałem, że jakieś studia mogą wrócić wcześniej, a propos jakichś tam ćwiczeń laboratoryjnych, czyli zobaczmy, jak to są w sumie z jakimiś takimi kierunkami technicznymi, czyli masaż, bo jednak, żeby zdali rok, czy cokolwiek, czy fizjoterapia, czy cokolwiek, to są potrzebne praktyki i czy będą jakby powtarzali serwis, bo będą spikani w wanni z pracowni masażu, czy będą teraz śliniuszki. Skoły od 25 maja i na samym tylko tę praktykę, czy będą wakacje robili szkoły. To jest właśnie ciekawe, no bo załóżmy, mamy pierwszy rok masażu i nie puszczą ich po prostu na drugi rok na praktyki, gdyż nie umieją ani IRWY, ani RZS-u, ani ZZSK, ani tych różnych danych chorobowych. No więc ciekawe, co jakby z tym dalej, bo jednak trzeba troszeczkę materiału zrobić, by jeszcze nie zostało wszystko dokończone, jednostki choroby będzie zostały dokończone. Nie wszyscy, ale to już taki temat, nie będziemy wchodzić w temat masażu, co zostało skończone, co nie. No a co do Wiedusa, no wcześniej jeszcze może coś tam wjeżdżam, no teraz trochę mi się to wydaje dziwne, bo załóżmy, że... Dobra, wirus z wirusem, okej, spoko, wszystko fajnie, tylko już też nie będziemy wchodzić w politykę, gdyż jeżeli, załóżmy, miały być te wybory i on by doszł do skutku, no to... No to teoretycznie można się od kartek zarazić. No i poza tym, jeżeli rzeczywiście ktoś niby tego wirusa by miał, to jest, że obostrzenia nie można chodzić na. No i poza tym, jeżeli rzeczywiście ktoś niby tego wirusa by miał, to jest, że obostrzenia nie można chodzić na. Byłoby, że nie można chodzić do barerii, nie można tu, tam, a trzeba wybory zrobić. I gdzieś tam było pisane, że listonosz musi osobiście komuś dostarczyć kartę z numerem pesel. Nie chodzi już o dane, o połówność, o nic więcej, nie, o jakieś tam rzeczy połówne, tylko chodzi o samo to, że jeżeli by ten wirus gdzieś tam był, istniał, to wyrozej się udało. Z tylu kątem, że nie będzie. Ale gdyby się nie udało, to mogłoby być, szczerze powiedziawszy, ciekawie. A propos różnych wirusów, niewirusów i wyborów, no bo wtedy większość ludzi by była na zarzędzie. Bo tu niby do galenii nie można, do, nie wiem, sklepu nie można, czy gdzieś tam. A tutaj, stąd jeszcze chodzą mi do znań te pakiety. No więc tutaj po prostu zaczynają jakieś niejasności po prostu brać. Dlatego takie mam podejście. Całe szczęście się udało, wyborów nie będzie. Ale, bo te właśnie naciski, tu po prostu, zacząłem trochę widzieć pewne niejasności w tym wszystkim.

Transcription

Jestem w stanie uwierzyć, że załóżmy DPSy coś atakuje, czy tych typu, nie wiem, DPSy nielużne, dlatego że wiadomo, że mieliśmy internaty szkoły i jak Sebusz mówi, jeden przyniósł grypę, no to połowa szkoły była chora. Nieraz na Chinieckiej, czy w laskach, jak ktoś tam był chory na grypę, to grypa zdziesiątkowała nauczycieli, uczniów i załóżmy było tak, że był jeden w klasie, jeden nauczyciel, bo większość była chora, załóżmy, od historii informatyki mieli, załóżmy, zastępstwo za wszystkich, bo nie było po prostu nauczycieli większości. No to jeszcze ta epidemia chciał zrobić takich zainteresowań. W zamkniętych środowiskach, owszem, tak jak, nie wiem, na Chinieckiej też była epidemia grypy w 1989, no to też ludzie się tak pochorowali, że można powiedzieć, że był problem z lekcjami, było łączenie po dwie, trzy klasy na raz. No to jeszcze owszem, ale tak, nie wiem, w jakimś środowisku takim codziennym, codziennego życia. No ciężko jest czy tam określać jakby.

Transcription

Co do właśnie koronawirusa, no to nie zmienia to faktu, że obecnie najgorzej jest na Śląsku, więc z tego co wiem. Natomiast, no cóż, jeżeli chodzi o jeszcze obluzowania, to ponoć mają powoli luzować obowiązek co do noszenia maseczek. W kilku województwach, znaczy to inaczej powiem. Prawdopodobnie to chyba na początku wejdzie w województwach, w których jest najmniej zarażonych, w tym między innymi lubelskim. Więc, no zobaczymy jak to będzie dalej, od poniedziałku właśnie wchodzi, tak jak wspominałem już trzeci etap obluzowania. A... Jeżeli chodzi tutaj na przykład o restauracje, które też od poniedziałku będą czynne, no to ma to mniej więcej wyglądać w ten sposób, że będzie można normalnie siedzieć z rodziną. Każdy chyba stolik będzie dezynfekowany. A jeżeli chodzi o... Siedzenie obcymi, to powyżej dwóch metrów, no to nie. Musi być minimum dwa metry od osoby. Jak dobrze zrozumiałem. I tutaj też taka właśnie jedna ciekawostka, którą chciałbym poruszyć. To taka, że w jaki sposób w restauracji będą sprawdzać, czy dana osoba, która usiądzie w tej restauracji, będzie mogła się z tym zrozumieć. I tutaj też taka właśnie jedna ciekawostka, którą chciałbym poruszyć. To taka, że w jaki sposób w restauracji będą sprawdzać, czy dana osoba, która usiądzie w tej restauracji, będzie mogła się z tym zrozumieć. Czy dana osoba, która usiądzie w tej restauracji, będzie mogła się z tym zrozumieć. No właśnie to mnie tak zastanawia, jak to oni chcą zrobić. To jest właśnie pytanie, na które jeszcze nie znam odpowiedzi. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę. Jeżeli chodzi o fryzjera, no to wiadomo, że trzeba się stawiać tylko na umówioną godzinę.

Transcription

Tutaj jeszcze się dopowiem co do szkoły na Królewskiej w Krakowie Masażu. To jest tak, że pierwsze klasy mają normalnie naukę zdalną do końca roku szkolnego, a jeżeli chodzi o drugie klasy, to mają mieć konsultację przygotowującą do egzaminu dyplomowego. Więc klasy drugie normalnie będą mogli w tych zajęciach uczestniczyć, ale wiadomo, że tam też będzie zachowana szczególna ostrożność. I w internacie, jeżeli chodzi o internat, to tam mają być w jednym pokoju maksymalnie dwie osoby. Także jeżeli chodzi o szkołę na Królewskiej w Krakowie, to tak to wyglądać ma do końca tego, roku, a klasy pierwsze od 18 do 29 maja muszą odebrać swoje rzeczy z internatu i zdać klucze. Także tak to na dzień dzisiejszy wygląda, jeżeli chodzi o szkoły, bo ten temat tutaj był poruszony przez użytkownika MatiT25. Także tyle co chciałem powiedzieć. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

Transcription

No to moim zdaniem, co do kreski, jest bardzo głupie podejście, gdyż pierwsze klasy nie będą w pełni przygotowane, żeby iść masować na praktykach, dlatego, że nie będą miały rwy, nierwy, FZS-u i może być poważny problem, bo jeżeli załóżmy dadzą pacjenta z rwą kruszową, a niestety już się idzie się na neurologię od drugiej połowy września, no to może być nieciekawie, chyba, że do 26 są zamknięte szkoły na zasadzie, nie wiem, na zasadzie po prostu było zamknięte, a może będą zajęcia praktyczne robione w wakacje, co też nie wiadomo, ale jeżeli nie, to to będzie masakra, gdyż będzie szczerze bardzo dużo opuszczonych zajęć praktycznych, gdyż w marcu zamknęli, no to obiektywie gdzieś na jakimś, no gdzie się było, nawet całej nogi się nie zdobiło do masażu, więc, więc troszeczkę lipnie, jeżeli chodzi o to, ale zobaczymy, jak to dalej będzie, no bo teorie masażu, psychologia, wybrane z zgodnienia klinicznych, zdrowie publiczne, to najbardziej lekcje online mogą być zdalne, bo to się nic tutaj nie dzieje, no ale taka fizjoterapia czy coś, to no tutaj lekcje ten praktyczne mi się przydały, no będą, że osoba widząca, to jeszcze, jeszcze ulubimy, wtedy poradzisz sobie z książką, ale osoba niewidoma nie, bo te punkty trzeba odpowiednio przycisnąć, nacisnąć, zresztą są dwa rodzaje masażów w dwie, podostry i przewlekły, inaczej się masuje zupełnie, no ale to, to nie będziemy w stanie porozmawiać na temat, jak to się masuje, bo to nie taki temat, jak masować dane stworzenie, tak samo choroba z wyrodnieniowa biodra, to jest trochę, trochę jest coś inaczej, w różnych stanach. Co do tych restauracji, no to ciekawie, szczerze powiedziawszy, tylko ciekawie, że to sprawdzą, bo mogą się cztery osoby umówić, że, że mieszkają razem i to są bracia, mają nazwiska inne, no i co, no chyba, że rzeczywiście drzebali patrzyli, no to, to nie wiem, bez sensu, szczerze powiedziawszy. To jest troszeczkę bez sensu i zawsze można mówić się z koleżanką, iść na miasto, a powiedzieć, że to jest jego partner, czy to jej partner, czy coś innego. Co do, co do tej całej pandemii, czy to możemy uczyć? Z punktu medycznego zawsze jakieś pandemie wracają, ale czy to, to jest pandemia, no szczerze, szczerze nie wiem, ale mi się wydaje, że nie, ale ogółem, z punktu medycznego, z punktu medycznego epidemie, pandemie mogą jak najbardziej nawracać, tak zresztą, jak to jest u grypa, nie grypa. No owszem.

Transcription

A co do maseczek, to w Mazowieckim mają też zdjąć obostrzenia a propos zagrywania maseczek na świeżym powietrzu. Nie wiem, słyszałem dwie opcje, albo zdjęcie na świeżym powietrzu, a w miejscach publicznie zamkniętych tak, a druga wersja, że w ogóle. Więc zobaczymy, jak to w końcu będzie. No, jeżeli ja pojadę za niecałym miejscem do Warszawy, no to będę mógł sobie z maseczki chodzić. Zresztą ja tutaj też chodzę bez maseczki, gdyż z powodu zdrowotnych nie za bardzo jestem w stanie w maseczce chodzić, więc i tak chodzę. I szczerze powiedziawszy, tylko w dwóch sklepach kazani by założyć w Galerii Gemini i Sarnistok. W Gemini Park to było w... ...medium...nie, Euro RGD, a w Gemini, a w Sarnistoku, w Rosmanii. Tak to nie. I tak chodzę bez maseczki sobie tak, no bo powiedziałem, że mam problemy zdrowotne, ale oni powiedzieli, że i tak mi z tego trzeba. No, na chwilę to sklepucę założyłem, ale jak miał dłużej, to nie za bardzo by to było. A jakby jakoś policja mnie złapała. Może nie mam to u mnie nawet widać. Jeszcze są problemy z oddechem.

Transcription

Jeżeli chodzi o maseczki, to one mi w ogóle nie przeszkadzają, jak wychodzę to zakładam maseczkę, nie robi to dla mnie jakiejś różnicy, jakoś nie czuję jakiegoś dyskomfortu czy coś w tym stylu, po prostu mi to nie przeszkadza i tyle, więc... Więc, czy zdejmą te obeszczenia odnośnie maseczek, czy ich nie zdejmą, no to to nie robi to dla mnie żadnej różnicy. Powrót, przycisk, zakończ nagrywanie.