Wątki archiwalne

korona wirus

Started by Dominiczkin 846 posts last post 5 years ago Closed Page 36 of 43

Transcription

Tak, zarabiają na cudzej krzywdzie, tak jak już Wam to wcześniej mówiłam Tutaj kiedyś Jeśli chodzi o te noszenia maseczek, tak Kto nie nosi, ten dostaje mandat, a dzięki temu państwo zarabia I policja, i politycy zarabiają Dwa Jeśli przyjdziemy do szpitala, jesteśmy chorzy na jakąś tam zwykłą chorobę Tam, nie wiem, coś nam jazd brzuch, nas boli, to cokolwiek I jeśli podpiszemy ten dokument, że mamy tego wirusa, to oni wtedy na tym zarobią A jeśli osoba umrze, nawet jeśli będzie mieć przewlekłe jakieś choroby To oni sobie to zaznaczą, że osoba umarła również na tego wirusa No to jest po prostu chore Jak można, trzemy z serca, nie mieć rozumu, nie mieć, żeby zarabiać na cudzej krzywdzie Na cudzej śmierci, krzywdzie i w ogóle Sama wiem, bo już w swoim życiu Niedawno dwie osoby straciłam Ale to na szczęście nie na wirusa, tylko po prostu No Miały po prostu przewlekłe choroby Także, no Gdzie w takich czasach, że nawet nie można nikogo odwiedzić w szpitalu, jak ktoś jest chory Także to jest naprawdę przykre i w ogóle No, szkoda słów tego wszystkiego Miejmy nadzieję, że to się Szybciej w końcu skończy Ja dzisiaj byłam w sklepie i to No w dwóch sklepach dzisiaj byłam I musiałam założyć maseczkę Także nie da się w tym w ogóle wytrzymać Ale szczerze mówiąc Na dworzu też się nie da w tym wytrzymać Dobrze, że Niektórzy z Was mają tak fajnie, że możecie mieć Swój ogródek, swoje podwórko przed domem I możecie wyjść bez maseczki na swoim podwórku Ale to co się dzieje, to jest bardzo fajne Ja mam gorzej, bo ja mieszkam w bloku, więc wychodząc z bloku muszę mieć Tę maseczkę także nam Niech się tak najszybciej skończy Albo stwórzmy własne Może dla Was mam propozycję Stwórzmy wątek, który będzie się nazywał Manifestacja przeciwko COVID-owi Przeciwko noszenia maseczek I może wtedy więcej ludzi się zgłosi I się zgłosi Złożę na to wszystko Może stwórzmy na Facebooku jeszcze taką grupę Taką propagandową Taki protest Już myślałam nawet nad tym, żeby wstawić wpis na Facebooku Ale boję się, że będę miała dużo hejtów A nie chcę tego Także to tyle, co chciałam powiedzieć

Życie z kimś jest łatwiejsze wtedy kiedy ktoś ciebie kocha bezgranicznie.

Transcription

No ponoć z tego co się dowiedziałem nie ma żadnej jakby mocy prawnej żeby był totalny nakaz noszenia tych maseczek. Dlaczego? Ponieważ słyszałem też, że nawet jeżeli jest ktoś posłany do sądu za nienoszenie maseczek lub jej nie założenie bo na przykład organ ścigania zarządza, a ten ktoś nie chce, to nawet to ponoć jest anulowane. Sąd umarza sprawę. Bo z tego co wiem to ponoć nie ma takiej jakby mocy prawnej na której by się sąd mógł wzorować. I po prostu nie ma jakby tego nigdzie zapisanego, że jest nakaz. To wydaje mi się, mogę się mylić, bo na tych rzeczach się nie znam. Ale mnie się osobiście wydaje, że to musieliby takie ogólne prawo ustanowić. Żeby musiało przejść przez właśnie, taki projekt musieliby chyba zrobić i prezydent musiałby to podpisać wszystko. No bo tak to to, no nie ma nigdzie zapisanego, że jest nakaz noszenia tych maseczek. Do tego prawdopodobnie się niektórzy buntują. Też taka ewentualność może właśnie w tym momencie wynikać. Ludzie się buntują, ludzie mają dosyć. I tutaj... Jest właśnie problem. Dlatego ja... Staram się jak naj... Inaczej powiem. Staram się jak najbardziej unikać szpitala, bo to naprawdę mogłoby to być bardzo fatalnie. No i się staram za wszelką cenę nie dążyć do tego, żeby wylądować w szpitalu. No bo wiadomo jakby to się mogło na mnie skończyć. A szczerze powiedziawszy wolałbym tego na wszystkie sposoby. Na wszystkie sposoby uniknąć. I za wszelką cenę do tego nie dopuścić. Inna sprawa też jest taka, że prędzej czy później moim zdaniem ludzie zaczną jakieś manifestacje. Już o jakichś się tam słyszało manifestacjach, ale jak widać mało to skuteczne jest. Nie wiadomo do czego to wszystko doprowadza. Jedno wiem na pewno. Do niczego dobrego. No i tutaj niestety z tym trzeba się też liczyć. Bo tak naprawdę nie wiadomo co będzie dalej. Nikt nic nie wie. Z dnia na dzień jest coraz gorzej. Niektórzy mówią, że nawet powinni stan wyjątkowy wprowadzić, skoro tak myślą, że jest tak źle. A tego stanu wyjątkowego nie ma. Więc tutaj zdania są bardzo podzielone na tych, którzy wierzą w COVID-a i na tych, którzy nie wierzą. Ja osobiście w niego nie wierzę. Ale co taka szara osoba jak ja ma do powiedzenia w tym rządzie przykładowo i w tym kraju? No nic. No bo nie jestem jakimś wysoko postawionym urzędnikiem czy kimś. Być może gdybym był wysoko postawionym urzędnikiem, no to wówczas wtedy może bym coś miał do powiedzenia. A szczerze powiedziawszy nie sądzę.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Nie, no nakazu nie ma, nie ma nic napisane w konstytucji o noszeniu maseczek, więc sąd oddala. Ale, jak ktoś mówi organy ścigania, organami ścigania, ale nieraz czytałem, że były problemy a propos maseczek, że ktoś nie był obsłużony bez maseczki, że ludzie reagowali wręcz agresją na taką osobę, że jedzie w autobusie i nie ma maseczki. Raz nawet było tak, że kierowca zatrzymał autobus, wezwali policję, różne akcje, więc ja powiedziałem, żeby dla świętego spokoju swojego, jak będę gdzieś jechał czy coś, to tą maseczkę założę, żeby potem nie było takich akcji czy jazd właśnie. Bo wiadomo, że nakazu żadnego nie ma gdzieś tam w konstytucji czy coś, no tylko, że po prostu ludzie też mogą robić jazdy, czy nawet kierowca może bez maseczki nie wpuścić. Czy autobus zatrzymać i policję wezwać, bo było tak w Olsztynie chyba, czy gdzieś tam, nie pamiętam, ale no, dla własnego, może powiedzieć, świętego spokoju będę tą maseczkę nosił na zewnątrz. Niekoniecznie gdzieś tam powietrze, będę stał przed blokiem, coś, nie wiem, nagrywał, to nie. Ale jak już idę do sklepu, no to tak. No i dzisiaj w Małopolsce rekord, w samej Małopolsce mamy... 900 przypadków bez dwóch, 898.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No właśnie, i właśnie przez takie coś jak noszenie maseczek dużo osób jest przerazliwionych i jak przyjdzie co do czego to są problemy. No o tym, że nawet tramwaj mogą zatrzymać to też słyszałem, więc tutaj dla mnie to nic nowego. Ale ja ostatnimi czasy bardzo rzadko się poruszam na szczęście komunikacją miejską, więc nie ma to dla mnie żadnych problemów. A poza tym umówmy się, szczerze wam powiem wszystkim, że teraz jest taka pogoda, że się człowiek w ogóle nigdzie nie chce ruszyć z domu, gdziekolwiek. Więc jak teraz nie muszę nigdzie wychodzić to nie wychodzę w ogóle. A więc... Co za tym idzie maseczki? Nie używam. To tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No tak, taka pogoda teraz jest, że rzeczywiście nie ma po co wychodzić dnie do sklepu i z powrotem, no gdyż po prostu już kolejny dzień w Warszawie leje.

Transcription

At uçtan.

Transcription

Ja też wiem, że jak są te busy dla niepełnosprawnych, to podobno jak są te niebieskie znaczki, to osoba niepełnosprawna nie musi nosić w tym busie maseczek, natomiast w autobusie no musi, bo to jest jednak... Znaczy no musi. No należy mieć maseczkę, bo no wiadomo, nie? Jak to jest...

<3 :* <3

Transcription

Tylko takie pytanie jest następujące. Czy w takim wypadku, jeżeli taka osoba niepełnosprawna ma zaświadczenie od lekarza, to mimo wszystko i tak musi mieć o to buzię tą maseczkę, czy jak to się w tym momencie do tego wszystkiego odnosi? Bo ja już po prostu nie wiem. Różne wersje słyszałem i po prostu za bardzo nie wiem.

Transcription

Nie no, jeżeli ma zaświadczenie, to musi mieć je przy sobie i wtedy jest bez maseczki. Jeżeli łapie policja, czy jakaś tam kontrola, no to wyciąga się zaświadczenie, pokazuje się, no i heja, jesteś wolny. W ogóle to czytałem też, że osoby z orzeczeniami P i U nie muszą mieć maseczek. Nawet bez zaświadczenia, tylko jak ma na orzeczeniu P lub U, to nie musi. P to są choroby różne psychiczne, jakieś lękowe, jakieś tam, a U to są upośledzenie. Reszta musi mieć, nawet jak ma orzeczenie, czyli obzrok, bez zaświadczenia musimy maseczkę nosić, tylko to właśnie P i U. No, dzisiaj 6500, mazowieckie 188, małopolskie 1143, no i tak to mniej więcej wygląda. Jak mówiłem, to się tak wymienia te województwa, po prostu się wymienia raz jedno, raz drugie, raz jedno, raz drugie. No chyba... W niedzielę mazowieckie było na trzecim, a tak to się niestety te województwa wymieniają. No w sumie, no bo... Tu jest chyba w sumie jakby najwięcej studentów, nie studentów, być może też to po prostu przez to, że po prostu to są jednak chyba dwa największe województwa, tak mi się wydaje. I dlatego jest też tyle zakażeń.

Transcription

No to jeżeli ktoś ma na przykład orzeczenie, że ma upośledzenie w stopniu lekkim, to co też w tym momencie maseczek nie musi mieć albo umiarkowanie? Bo ja mam na przykład orzeczenie, no orzeczenie napisane, że mam upośledzenie chyba w stopniu lekkim, więc to też się nie tyczy?

Transcription

Nie. Chyba, że masz napisane u, jak upośledzenie, bo o, jeżeli masz tylko 0, 4 o, to nie. Chyba, że masz u, no to wtedy można by było, jeżeli masz obzrok, to nie. Musi być ten konkretny symbol u.

Transcription

Да.

Transcription

Tak sobie słucham i troszkę, że tak powiem, no nie mogę, no, ogarnąć pewnych wypowiedzi. Tak ciśniecie po tych lekarzach, a jak przyjdzie to do czego, to gdzie lecicie? Jak jesteście chorzy? No właśnie. Wiadomo, są lekarze z pasji i są lekarze zarabiający tylko skupiający się na tym, ale to tak jest w każdej robocie, że tak powiem. W każdym zawodzie tak jest. Natomiast co do samego przewodniego tytułu i tematu wątku, no to ja mogę powiedzieć w ten sposób. Tutaj nawet nie chodzi o to, czy coś daje coś, czy coś nie daje nic, tylko bardziej o to, że jak ludzie mają stosować się do pewnych zaleceń, czy różnych rzeczy, jeżeli osoby, z których w teorii powinno brać się przykład, osoby rządzące tym całym bajzlem, sami się do tego nie stosują, chociażby przykład sprzed kilku dni. Minister jakiś tam, mając koronawirusa, poszedł sobie odwiedzić babcię z koroną w szpitalu, no i zamknęli szpital, tak? No to jest już troszkę śmieszne. Ja się śmieję, bo, że tak powiem, płekać to już naprawdę żal łez na to, co się dzieje w tym kraju.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

No właśnie daszku i to jest to. To jest właśnie rzecz, która człowieka potrafi doprowadzić do małej gorączki. Tutaj masz stuprocentową rację, bo jak można stosować się do zaleceń osób, które same mają zalecenia gdzieś. I właśnie to w tym wszystkim jest denerwujące. To chyba można jeszcze to inaczej sformułować, że nie dziwi się, że coraz więcej osób po prostu wpada w jakąś taką furię. Ja na przykład od pewnego czasu jak tylko słyszę ten temat, to wpadam w nieoczekiwaną złość. Po prostu się wściekam na to wszystko, no bo po prostu to jest irytujące to, że musimy się zaleceć do kogoś kto sam ma to wszystko wiadomo gdzie.

Transcription

No, coś w tym jest, dlatego, że gdzieś tam przeglądałem jakieś wiadomości kiedyś i też było, że kto jest rządzący, że nie nosi maseczki, bo jej nie lubi, a my musimy nosić, tak samo głośna sprawa z cmentarzami, cmentarzem na 10 kwietnia, gdzie był rygor zaostrzenia zamknięty, a sobie limuzynę na cmentarz wjechała. No to, to się zgadzam, jak wszyscy, to wszyscy, jeżeli chodzi o stosowanie tego wszystkiego, tych obostrzeń masek, nie masek i no jeżeli ktoś ma koronę, no to niech siedzi w domu, a nie minister sobie idzie i z koroną, a jakiś ktoś wyjdzie to płaci ileś tam chyba 30 czy 50 tysięcy kary, coś tam kiedyś było, że ktoś tam zatrzymał, i okazało się, że ma koronę, był nakupany taniej, musi chyba 30 tysięcy zapłacić, czy ileś tam. Co do lekarzy, to wiadomo, są lekarze różni. Są z powołania, są lekarze, ci co chcą lecieć, a są ci co po prostu poszli, bo kasa. Jeżeli jak to się mówi z mojego prywatnego takiego chodzenia do lekarzy, no to ja staram się nie. Tylko jakieś tam domowe sposoby, jak jestem coś tam chory, czy coś domowe sposoby, no chyba, że już by naprawdę coś takiego było, żeby się domowymi sposobami nie dało, to wtedy, ale z reguły, ale szczerze powiedziawszy, nie chodzić do lekarzy, jeżeli takiej potrzeby nie ma. No chyba, że jest potrzeba, no to wtedy wiadomo i niestety domowe sposoby na coś nie zadziałają, to wiadomo. Ale jeżeli coś, co może zadziałać sposobami domowymi, no to wolę. Jednak domowe sposoby, niż łazić po lekarzach.

Transcription

Ja uważam, że jeżeli mają być jakieś te obostrzenia, to jak już naprawdę koniecznie chcą te obostrzenia wprowadzać, to moim zdaniem powinni się wszyscy do tego dostosować, bez wyjątku, czy to minister, czy to jakiś inny polityk i tyle.

Transcription

Nie, dokładnie ja też się z tym zgadzam. Jak wszyscy, to wszyscy, a jak nie, to nie.

Transcription

Otóż to, święte słowo.

Transcription

A wiecie, moja mama zauważyła zdjęcie Takie małe gówno A śmierdzi na cały kraj Otóż to było Zdjęcie Jarosława Kaczyńskiego I podpis pod nim Takie małe gówno A smród na cały kraj Ja z tego Nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać Ale no W szoku byłam Bo tak żeśmy z mamą przeglądały Z facebooka No i w każdym razie My to znaleźliśmy A co do tej sytuacji No tak, właściwie to o to chodzi Z tym małym gównem A smrdem na cały kraj Takie jest moje zdanie

<3 :* <3

Transcription

A tymczasem od soboty bodajże 10 miast wojewódzkich wchodzi w strefę czerwoną. Na przykład Warszawa, Łódź, Kielce, Kraków. To są 4 z 10 miast, które wchodzą w strefę czerwoną. W strefie czerwonej oczywiście nauka będzie odbywać się zdalnie. Co do strefy żółtej nauka będzie odbywać się hybrydowo. Także to było do przewidzenia, że jak szybko szkoły otworzą, tak szybko szkoły zamkną.