Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 33 of 35

Transcription

Wszystko jest możliwe, że tam była po prostu bateria wadliwa i po prostu ci siadł. No i teraz tylko sprawdzić, do kiedy ci będzie działać. No to jak na razie chyba tyle. Pozdrawiam.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

No tak, mogło tak być, że bateria była po prostu wadliwa. Ale u tego użytkownika, u tego Maciejko, też mogła być bateria wadliwa. A ja się tymczasem zastanawiam, czy... Bo skoro nie mam razie aukcji z tym zegarkiem, czy poza nim tam, z kiepską łutem, to czy nie kupić sobie tempusa? Tego, co mówi Jacek. Bo ja bym sobie kupił tego tempusa, tylko nie wiem, czy... Czy warto tego tempusa kupować. Tego, co był tutaj prezentowany przez Doriana. Jakbym kupował, to bym wybrał męski na bransolecie. Tylko nie wiem, czy mam czekać na zegarek z tym łutem na aukcję jakąś, czy kupować tego tempusa. Tego, co mówi Jacek. Właśnie się tak zastanawiam. Ale no nic, we wtorek pójdę do tego innego zegarmistrza, z tym swoim zegarkiem z kołutem, bez ramki i zobaczymy, co powie. Jak powie, że się nie da naprawić, no to trudno, kupuję tempusa. Albo czekam na tę aukcję z tym zegarkiem z kołutem, to nie wiem, ile będę musiał czekać.

Transcription

Ja powiem w ten sposób, że ja bym poszedł z tym zegarkiem, i tu już mówiłem, ale powtórzę, do innego zegara mistrza, a jak będziesz się trzepiał, że przecież pół cyfry nie ma, a pół jest, to ja bym powiedział, ale że przecież to nie robi na ciebie żadnej różnicy, bo ty i tak nie widzisz, to jest raz, a dwa, no to przecież, za przeproszeniem, on ma tobie służyć.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Nie no, mam nadzieję, że mi ten drugi zegar jeszcze ten zegarek po prostu zrobi. A jak będzie się właśnie tak, będzie mówił, że nie da się, bo pół cyfr nie ma, pół jest, no to ja powiem, proszę mi wymieńcie baterie, bo mam mi tylko mówić. Chociaż się zastanawiam, czy jak wyświetlacz jest uszkodzony, to czym mowa będzie działała. No tym się właśnie zastanawiam. A co do tego Tempusa, to czy warto tego Tempusa żebym kupował, czy bez Tempusa po prostu będę miał jeden zegarek w kolekcji mniej. Bo ten Tempus to działa tak samo jak ten. Chyba tak samo działa. Takie samo ma pikniszkę. Więc nie wiem, jak nie da się naprawić tego z kogutem, to kupiłbym po prostu ten Tempusa i tyle. Bo nie wiem ile na taką opcję z zegarkiem z kogutem będę musiał czekać.

Transcription

Wyświetlacz nie ma nic wspólnego z mową, po pierwsze, po drugie, bo to zależy od Ciebie, czy kupisz ten zegarek z Tempusa, czy nie. Bo on tak naprawdę ma tylko Tobie służyć. No i tu też ważna kwestia została poruszona, a mianowicie taka, że ten zegarek z Tempusa nie ma raportu godzinowego. To tak naprawdę od Ciebie zależy. Mnie z jednej strony trochę ciekawią też zegarki wibracyjne, ale to nie ten wątek. Zastanawiam się, czy jak potem nie wstanę do sobie na temat takich zegarków, też nie poczytam po prostu, jak to działa. Jeżeli zauważysz, że to jest tak, to... Jeżeli chodzi o zegarek z Kogutem, no to... Szczerze powiedziawszy, może być już ciężko, żeby ktoś taki wylicytował, ale chyba, o ile mi nie myli pamięć, to... Nie wiem, czy użytkowniczka Julitka kiedyś gdzieś tego zegarka nie licytowała tutaj na Eltenie, więc możesz ewentualnie popytać ją. Może akurat bym miała i byłaby skromna ten zegarek za jakąś tam drobną cenę po prostu sprzedać. Ja tak jak mówię, jeżeli byłaby możliwość, to jakbyś miał ten zegarek, drugi z Kogutem, to ja bym sobie od Ciebie wziął ten, który masz na chwilę obecną.

Transcription

Dzisiaj jak przyszedłem do domu, to zauważyłem, że z tego zegarka z kołutem, z głośnika wydobywa się taki dźwięk. Obecnie teraz już nie ma tego dźwięku, ale się zastanawiałem co to mogło być. Czy to oznacza, że trzeba wymienić mu baterię, czy co? Takie wyjście, jakby. Nie wiem, jutro będę w Puchowach u zegarmistrza, to się spytam po prostu co to mogło być, bo mnie to zaskoczyło. Wszystkie inne zegarki mi działają, tylko ten jeden wydawał jakieś zimne odgłosy.

Transcription

Nie wiem bo ja takiej sytuacji nigdy z zegarkiem mówiącym nie miałem

Transcription

Ja myślę, że to po prostu bateria padła. Dzisiaj się okaże co to było, bo będę mu zagrał mistrza w połowach, to się zobaczy co to było. Jeszcze raz powiem, ja myślę, że to bateria padła. I fajnie by było, żebym miał ten zegarek w nocy. Bo mi zgodnie szkoda. Bo miałem go od 2007 roku.

Transcription

To to ci mówię, że bateria padła i to jest pewne.

Transcription

17.17 17.17 Byłem u innego zegarmistrza i przyczyną była padnięta bateria. Po prostu. 20 złotych zapłaciłem. Także jestem zadowolony, że nie muszę kupować nowego zegarka. Nie kupuję Tempusa, bo po co?

Transcription

Mówiłem, że bateria tamtemu zegarmistrzowi najwidoczniej nie chciało się robić, za dużo kaski miał. No to cóż, jak ci służy, to bardzo dobrze, że ci służy. Ale tak jak mówiłem, nie ewidentnie mu się nie chciało robić tego zegarka, więc to tak moim zdaniem mniej więcej wygląda, bo innego wytłumaczenia w tej kwestii, no to ja nie widzę. Miłego użytkowania.

Transcription

Ja też się cieszę, że dotyka bateria. No i to oznacza, że już nie muszę szukać nowego zegarka z kogutem. Zobaczymy ile potrzyma. Ale takie zegarki chyba długo trzymają. No i dobrze, że się mam w okolicy dwóch zegarmistrzów, bo jakbym miał słuchać tamtego zegarmistrza z ryk, czyli najbliżej mojego domu, no to on mi kazał wyrzucić ten zegarek, bo się nie nadaje. Już tak jak mówiłem, wyświetlacz kazał półcy w pół, nie a, ten spław, no to powiedział wziął go i powiedział tak, jeżeli nie zalany, no to bateria. No to ja mówię, że nie zalewam rzeczy, że o rzeczy dbam. Że jakoś tak to powiedziałem. No i tam coś tam poczyścił, brwałem, mówiła, że czyścił coś tam, skrobał, nie wiem co tam robił. No i w końcu słyszałem pijanie koguta i 00, no to wiedziałem, że się odezwał. Potem tak, nie mógł go wyłączyć tam jakiś czas, popiął sobie ten kogut, potem go wyłączył w końcu. Potem zaczął ustawiać go. Jedną strefę czasowo ustawił w linie. No ja sobie poradziłem w samochodzie, że ja ustawiłem już tu drugą strefę czasowo, tak jak Elbu wie, czyli że jedna jest na zimowy, druga na letni. No i wszystko było wyzerowane. Alarm był wyzerowany, timer był wyzerowany. Wiedziałem, że się to wszystko wyzeruje, bo jak bateria wpada, no to się wszystko zeruje, nie? A i teraz będę go nosił i wspominał swoje stare, dawne czasy. No i sam jestem ciekawy, ile mi podziała. Może rok, dwa? Także się zastanawiam teraz, czy chodzić do tego zegarmistrza z Puław, czy do tego, co mi mówił, że nie nadaje się. Nie wiem.

Transcription

Ja Ci jedynie, co mogę doradzić, to tylko to, żebyś chodził do tego zegarmistrza, u którego byłeś dzisiaj, bo jest bardziej wiarygodny. No, pytanie pod tytułem, ile ten zegarek Ci będzie działać? No, takie zegarki długo działają, jak się o nie dba. Tym bardziej, że masz go od 2007 roku, no to parę ładnych lat już go masz. Właściwie tu już prawie paręnaście, no to długo będzie Ci ten zegarek służył, tak sobie myślę. Ja już takiego zegarka nie mam i raczej nie nadają będę, no szkoda. Cóż, jak widać, nie można mieć wszystkiego. No, ale cóż, to tyle.

Transcription

Teraz mi się przypomina sytuacja z zegarkiem z AltXu z 4 alarmami. Jak poszedłem do tego zegarmistrza, do którego zawsze chodziłem, czyli do ryk, to tamten zegarmistrz wtedy powiedział, że jeśli tamten zegarek z AltXu nie nadaje, bo jakaś tam cepka uszkodzona ząbowa, odpowiedzialna ząbowa jest uszkodzona i włożył baterię na chwilę, po paru sekundach ją wyjął. A jak poszedłem z tatą do tego zegarmistrza, co byłem dzisiaj, czyli do Puław, no to tam były tylko wykięte blaszki z tego, co pamiętam i musiał przeczyścić go. Mówię o zegarku z 4 alarmami, nie z komputerem. Także ten zegarek z 4 alarmami jak należy dobrze się ma. Jeszcze mi działa. No i generalnie teraz wszystkie zegarki mi działają. Mam nadzieję, że już takich sytuacji nie będzie, a nawet jeśli będą, to uda się szybko je załagodzić, że jak bateria padnie, no to szybko się uda. No i tyle, co mogę więcej powiedzieć, chyba tyle. Chociaż tak sobie myślę, bo powiedziałem, że Tempusa nie kupuję, ale jednak tak mnie trochę ciekawi ten Tempus, jak się on prezentuje na ręce. Ten, co mówi Iwona Jacek. Ja go nigdy nie widziałem, nie miałem go w ręku, więc... No nie wiem, zastanawiam się nad tym Tempusem, ale chyba dam sobie spokój, bo skoro on jest podobny do tego z RKX-u, tego nawet mam, to... I to po co? Zresztą i tak bym nie miał miejsca na niego, bo mam już 12 zegarków, to byle starczy. Chociaż... nie wiem.

Transcription

O Matko Boska, 12 zegarków? Masakra!

Transcription

12 zegarków mówiących, ale każdy z inną mową. To nie jest tak, że ja kolekcjonuję te same zegarki z tą samą mową. A co do postu 455, to ja chyba wiem o co chodzi. Bo ktoś miał problem z tymi radijkami, jak to ustawiać. Bo jak jestem na alarmie, no wiadomo. I teraz na melodyjkach, to jest dla Elizy, nie? A na melodyjkach mam tą. No i ciekawi mnie, co mnie obudzi. Czy te Elizy, czy to co ustawiłem na melodyjkach. Też tego nie rozumiem za bardzo.

Transcription

Że tak powiem obudzi Cię to, co ustawiłeś jako melodijkę, nie obudzi Cię to, co jest na alarmie, bo to jest taki jakby podkład, w sensie taki jakby znak rozpoznawczy, że sobie przestawiasz na melodijkę, że tak powiem.

Transcription

No dzięki, jutro właśnie sobie zobaczę. A skoro mówisz, że... Aha, czyli można z tych 16 melodyjek sobie wybrać tą, która ma obudzić, tak? Bo ja melodyjek zazwyczaj nie używam, ja używam pikania. Więc nie wiedziałem, że tak można. Czyli w moim przypadku obudzi mnie jutro ta melodyjka 16. Chyba, że sobie inną wybiorę, nie wiem. Ale ta 16 mi się najbardziej podoba.

Transcription

Tak jest, dokładnie tak jak Ty mówisz. Obudzi Cię ta melodijka, którą ustawisz.

Transcription

Sprawdziłem dzisiaj, faktycznie działa tak jak mówiłeś, ale ja jednak wracam do pikania. Jakość mi się te melodyjki nie zbyt podobają, no może o 4.16.