Zegarki dla niewidomych.

Zegarki mówiące

Started by lukasz1993258 693 posts last post 2 years ago Closed Page 32 of 35

Transcription

Są objawy mianowicie takie, że mowa się obniża, głos jest taki coraz niższy. No i to tyle generalnie. Miałem właśnie tak w tym zegarku, że się całkiem rozładował, że głos się obniżał i w końcu padł.

Transcription

A dodam jeszcze tyle, że ten zegarek z męskim głosem miał wymienioną baterię w 2020 roku. No to miała prawo się rozładować, bo już bardzo długo trzymał. A ten z Altipsu miał wkładaną baterię, znaczy zmienioną w marcu 2023. I miał tylko wyciszaną mowę. Tam czasami sprawdziłem czy dobrze chodzi i wyciszałem mowę, żeby poszczędzać baterię. Tym z Altipsu oczywiście.

Transcription

Eee, to i tak ten zegarek z głosem męskim długo Ci trzymał. Nie wiem, ja tylko poza tym, że kiedyś, tak jak już było tutaj wspomniane, miałem styczność z takim zegarkiem, który bardzo szybko działał, no to nic innych objawów nie znalazłem, znaczy nie zauważyłem.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Mam zrobione dwa zegarki, które miały wyczerpaną baterię. Dzisiaj właśnie byłem zegarmistrzem. 65 złotych zapłaciłem, ale ten drobiazg. I teraz... 29.06 No i mam nadzieję, że ten z męskim głosem nie będziesz przyspieszał. Też to przyspieszanie to wynikało z tego, że bateria była słaba. A jak będziesz przyspieszał, to nie wiem.

Transcription

Tak, bo te zegarki tak właśnie miały, że jak baterie były coraz słabsze, to przyspieszały.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

A mam takie pytanie jeszcze. Jakie objawy były w zegarkach z tamtym głosem z melodijkami? Jak łatwiej się dały? Bo na razie mam oba działające i nie mam żadnych objawów.

Transcription

Po pierwsze dźwięk był coraz wyższy, po drugie głupiało i włączały się wszystkie sample jakie tam były i jak już bateria była całkowicie patnięta to wystarczyło go włączyć i on już jakby się zerował z powrotem.

Transcription

Pojawił się problem z jednym z moich zegarków mówiących, dokładnie z kołkiem i z melodijkami, a mianowicie taki problem, że chciałem sobie w trakcie przerwy sprawdzić godzinę, no i się okazało, że ten zegarek nie działa. W ogóle nie chciał gadać nic i nie chce do tej pory nic gadać. Czy to jest kwestia baterii zużytej? Bo żadnych objawów nie było, nie było ani podwyższonego dźwięku, ani nic. No i poszedłem do zegarmistrza i ten zegarmistrz mi powiedział, że ten zegarek się nie nadaje, skończył się po prostu, bo wyświetlacz po prostu pokazuje pół cyfr, a pół nie. I czy to są objawy zużytej baterii, że wyświetlacz tak się zachowuje, czy po prostu ma wyrzucić ten zegarek do kosza? Bo szkoda mi tego zegarka, naprawdę. Miałem go od 2000 lat. To był mój pierwszy zegarek mówiący. No i szkoda mi go wyrzucać, naprawdę. To był model bez ramki, bez niczego. Taki z wystającymi przyciskami bez ramki. No i gdzie teraz taki zegarek kupię? No okej, może bez ramki model uda mi się dostać, ale to on będzie z głosem męskim, a ja z głosem męskim już mam. A mi chodzi o zegarek z głosem damskim i z kogutem. I z melodyjkami. Wiem, że takich zegarków już nie ma. Już chyba raczej nie będzie. No i nie wiem, mam pójść do innego zegarmistrza? Czy co mam zrobić z tym zegarkiem? Doradźcie mi. Chyba, że ktoś ma taki zegarek do sprzedania, to z chęcią przygarnę. W dobrym stanie. Jakby ktoś miał. I go nie używał. No to tyle.

Transcription

A, zapomniałem dodać, że może jedynym objawem było to, że jak się włączało ten alarm, to zamiast trzech piknięć to było jedno piknięcie. Może to było objawem wskazującym, że bateria siada. Także z głosem dam, z kimś kogutem został mi tylko ten zegarek. Ale on mi się nie podoba, bo po pierwsze jest z ramką, po drugie ma trochę za wysoką tonację. No i to tyle.

Transcription

Ja bym z tym zegarkiem poszedł po pierwsze do innego zegarmistrza, to jest raz, i bym się jeszcze raz upewnił. Zrobiłbym drugi eksperyment, żeby nie wydawać pieniędzy, to bym przemienił na chwilę baterię z jakiegoś zegarka, na przykład z głosem męskim i przełożyć do tamtego zegarka, którego ci jest szkoda. I wtedy sprawdzić, jak to będzie się przedstawiało, no bo może być tak, że po prostu faktycznie bateria padła tylko, a jak nie baterię, no to blaszka, taka w środku od głośnika, jak już to padło, no to już będzie ciężko z tym zegarkiem cokolwiek zrobić.

Transcription

To mnie w takim razie ciekawi, dlaczego ten zegarek, nie rozkręcając tego zegarka od razu stwierdził, że wyświetlacz pokazuje pół cyfra, pół nie. Od razu tak stwierdził. Nawet go nie rozbierał. Nawet baterie nie wymieniał. I to jest moim zdaniem dziwne, bo zawsze mi baterie wymieniał, a teraz nie chciał. Nie wiem, szkoda mu było baterii, czy co?

Transcription

Nie wiadomo, ale idź do innego zegarmistrza.

Transcription

Mam takie pytanie, gdzie mogę znaleźć mówiący zegarek z szesnastoma melodyjkami z kogutem? Bo próbowałem na Allegro szukać i próbowałem na Oelixie i nie ma takich zegarków. Są tylko z głosem męskim. A mi chodzi o zegarek z ramskim głosem i z kogutem. Nie byłem głodnego zegarmistrza, ale we wtorek się wybiorę ze swoim zegarkiem i zobaczymy, czy to rzeczywiście bateria wpadła, czy coś innego. Ale tak na zaśpytam, gdzie mogę taki zegarek znaleźć? Jakby ktoś miał, to byłbym wdzięczny. Może mi nawet za darmo wysłać taki. Przypominam, ja mam dzieciństwo i dlatego go potrzebuję. Mam jeden, ale tak jak mówiłem, on mi się nie podoba, bo on jest z ramką. I ma trochę tego samego. To jest trochę za wysoką tonację, oszukuję takiego bez ramki. Tyle.

Transcription

Moja propozycja jest następująca. Spróbuj poszukać takiego zegarka na tablicy. Chyba to się nazywa OLX. Ale szczerze powiedziawszy wątpię, że tam znajdziesz, bo ja kiedyś swego czasu szukałem. Znalazłem, ale po dość długim czasie, bo zazwyczaj są te zegarki z głosem męskim. Co do tego Twojego zegarka, co masz obecnie. Jak on Ci się nie podoba, to mi go wyślij. Ja go z chęcią przegarnę, bo właśnie ja wolę zegarek z ramką niż bez. Moim zdaniem te bez ramki były bardziej, że tak powiem, bardziej wadliwe pod tym względem, że łatwo można było je uszkodzić. Tak. Niż te z ramką, więc jak Ci się tak naprawdę ten zegarek z ramką nie podoba, to ja z wielką radością ten zegarek przygarnę. Przyda mi się taki, bo czasami jak w nocy śpię, no to nie chce mi się ciągle sięgać po telefon i sprawdzać, która jest godzina. A tak, to miałbym przy okazji go pod ręką. No i... Byłoby generalnie super dla mnie, jeśli mam być szczery, więc jak Ci się nie podoba, to się możemy jakoś zgadzać i tylko wyślesz ten zegarek. I tyle. Ja go przegarnę, bo ja właśnie wolę z ramką.

Transcription

Wiesz, mógłbym go wysłać, tylko póki nie zostanie mi naprawiony ten zegarek, ten, co mi się zepsuło, albo póki nie znajdę nowego, no to nie mogę na razie, bo nie będę miał zegarka z 16 miliardyjkami, został mi tylko ten jeden. A co do szukania, no to szukałem na OLX-ie i nie ma, są tylko z głosem męskim, szkoda trochę, bo przydałby mi się taki bez ramki.

Transcription

No niestety takich zegarków jest coraz mniej.

Transcription

No to prawda, z tymi zegarkami to już jest bardzo ciężko, żeby coś z tych starych zegarków znaleźć. No mój gdzieś się zagubił przy przeprowadzce, bo wiadomo, przeprowadzka, rozgarniarz i generalnie go nie ma. Jedynie został się ten z ATX-u, ale on ma coś z baterią. Bateria została wymieniona i nie wiem, może z 20-30 minut pochodzi, już bateria padła, więc tam jest coś nie tak z baterią. A, że ja w sumie używam Apple Watcha jako zegarka i innych rzeczy, no to zegarków mówiących już nie używam, bo Apple Watch by robili ze zegarek mówiących, ze zegarek też tak zwany dyskretny, bo można za pomocą wibracji sprawdzać godzinę, no i inne rzeczy przy okazji. No więc już, jak to się mówi, zegarka nie używam.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

Ja tutaj może jeszcze dodam, że właśnie ten zegarek mówiący, o którym tu Mati wspomniał, który mu się zagubił, był właśnie prezentowany w pierwszym poście tego wątku. Ja go prezentowałem, to nie jest ten zegarek, który miał normalny głos mówiący, w sensie nie ten, co miał normalny głos, tylko ten taki, co miał trochę charczący głos. To był właśnie zegarek użytkownika Mati D25. To tak już na sam koniec, na marginesie, bo za chwilę będzie piątello, także życzę Wam już prawie miłego...

Transcription

Może ta bateria, która była włożona do tego zegarka z Eltyxu była po prostu wadliwa. Bo mój się tylko raz tak zachował, jak opowiadałem, że w sierpniu była wymieniana, a we wrześniu była rozładowana. Ale teraz września mi już działa do tej pory. Więc nie wiem, ja obstawiam, że to może jakaś wadliwa bateria była. Albo zegarek uszkodzony.

Transcription

Oczywiście mam na myśli ten zegarek. Dobrze, że jeszcze nie działa. Zobaczymy to kiedy.