Co teraz czytacie?
Back to Literatura#1361 Numernabis
Aktualnie na tapecie Nie ma tego złego tom 5, Szary płaszcz
#1362 cinkciarzpl
Dawid Karpiuk "Dzieciaki"
Autor jest dziennikarzem Newsweeka poruszającym ciekawe, mocne, a często społecznie mało widzialne tematy i to mnie zachęciło. Opisu wydawniczego nie będę cytować, ani silić się na recenzję. Powiem tylko, że jest to Emocjonalny obuch w łep w zasadzie od początku do końca i mimo że autor twierdzi, że jest to fabuła oparta tylko na prawdziwych wydarzeniach, co często sygnalizuje, że może sobie popłynie gdzieś i z prawdą to nie ma wiele wspólnego, to tu mamy samo mięso, znaczy życie a pewne okoliczności wskazują, że więcej tam prawdy niż się wydaje choć pewnie nie wszystko. Sporo tam o nocnym życiu, zagubieniu, narkotykach i wszystkim, co się z tym wiąże, totalnie niewydolnym systemie, i rodzicach, którzy w zasadzie nigdy nie powinni nimi być. Wszystko jest okraszone bardzo obficie cytatami z polskiego hip-hopu, fragmentami dokumentacji medycznej. Niby to reportaż, a niby nie, ale czujemy, że bardziej tak. Na pewno nie jest to książka dla językowych purystów, którzy chętnie oburzają się na bzitkie wyrazy. Ci podminują się tak, że nic z niej nie zrozumieją, bo jest tam tego w opór. Całość ma bardzo dołujący, bagnisty, depresyjny klimat.
Jest w audiobooku na Empik Go, w dobrych eksięgarniach i na bazarkach.
#1363 cinkciarzpl
Fajny odpręrzacz chociaż mnie nieprzeciętnie irytowało ubogie słownictwo w kontekście erotycznym. Albo to tłumacz, albo autorka, ale na prawdę mamy wiele określeń na seks oprucz pierdolenia się. XD
#1364 Numernabis
Aktualnie sensacja:
Cykl: Kate Linville, autorstwa Charlotte Link
#1365 wrzos33
Aktualnie czytam wspomnienia lekarza anestezjologa - Proszę się nie bać. zaraz pan zaśnie.
#1366 Zuzler
A ja "Weterynarz na dyżurze. Szczery do bólu dziennik lekarza zwierząt" - Gareth Steel.
#1367 cinkciarzpl
O. Gdzie to można? Takie medyczne to łykam.
-- (wrzos33):
Aktualnie czytam wspomnienia lekarza anestezjologa - Proszę się nie bać. zaraz pan zaśnie.
--
#1368 wrzos33
Jest dostępna w dzdn. Autor W. Mikuś. sygnatura 22473.
Znalazłam również następujące tytuły, które planuję przeczytać:
Agonia. Lekarze i pacjenci w stanie krytycznym
Kapusta Paweł
Lekarka więzienna - kiedy przemoc, narkotyki i samobójstwa to twoja codzienność
Brown Amanda
Mali bogowie
Reszka Paweł
Na sygnale. Z życia ratownika medycznego
Walder Lysa
Pacjentka z sali numer 7
Beaulieu Baptiste
Położna 3550 cudów narodzin
Kalyta Jeannette
Robimy wszystko, co w naszej mocy. Opowieści z OIOM-u
Lamas Daniela
Zawód położna. Zapiski z dyżurów
Hazard Leah
#1369 Kat
Aktualnie trzecia część cyklu "Wyleczeni" "Diagnoza" - autorstwa Alicji Horn.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1370 MarOlk
"Wilkołak" Chmielarza. Trzecia część cyklu gliwickiego. Debilowaty detektyw nieudacznik, szemrany prokurator i groteskowa kryminalna fabuła. Ale wciąga jak magnetofon z luźnymi paskami.
#1371 Kat
Czytałam i choć początkowo chciałam to rzucić w cholerę, to później się wciągnęłam.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1372 Numernabis
Jest też w wersji superprodukcja, ale tylko "Wilkołak"
Czytałem póki co tylko tą część, ale nie zauważyłem w tym nic groteskowego, sensacja jak sensacja, nie można się wiele spodziewać, choć bywają mniej lub bardziej zakręcone, a przede wszytkim w takiej książce chodzi o napięcie i dość zakręconą fabułę, aby trudno było domyślić się okto jest winny i czy i jak zostanie rozwiazana sprawa i ten tytuł posiada wszystkie te cecy.
#1373 biedrona333
u mnie na tapecie jest autorka Irena małysa i cykl baśka Zajda jej pierwszy tom "W cieniu Babiej Góry" to jst kryminał
#1374 lwica
@Wrzos pierwsze dwie i "Na sygnale" bardzo bardzo polecam. :)
#1375 Kat
Zakończyłam cykl "Wyleczeni", ostatni był "Obłęd".
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1376 balteam
Dla tych, którym się spodobała książka droga szamana, napisana przez Machanienko, proponujępodobną książkę, koleś został uwięziony w świecie gry i nie może się z niej wydostać, zaczyna grać postacią o beznadziejnych parametrach, leveluje, odkrywa nowe umiejętności, podobna do Szamana.
Problem tylko taki, że Autor rosyjski Pavel Korniew, chyba nie ma polskiego tłumaczenia, po czesku to się nazywa Mrtvý lotr, część serii Pouť mrtvého
Oryginalny rosyjski tytuł: Мёртвый вор (Mertvyj vor)
Jak ktoś znajdzie polską wersję, to proszę dać znać.
#1377 Kat
Właśnie skończyłam "Głupie ptaki Polski" autorstwa Marka Maruszczaka, polecam, ciekawie scharakteryzowane żyjące na terenie Polski ptaszydła, autor pisze z humorem i w bardzo przystępny sposób. Warto też obserwować jego fanpage Zwierzęta są głupie i rośliny też, gdzie w prosty sposób autor przedstawia nam faunę i florę występującą w kraju i nie tylko.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1378 Numernabis
Ja właśnie słucham trzeci tom Trylogi Północ-Południe, Piekło i niebo w z Kosiorem jako lektor.
Dłuuuuuugie godziny słuchania tych wszystkich trzech tomów, ale warte spędzenia na słuchaniu tej pozycji.
#1379 Zuzler
@Kat, piękna strona, wielbię i również polecam.
#1380 wrzos33
Ja wczoraj zaczęłam Bezdzietne z wyboru Justyna Dżbik-Kluge.