EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#1321 Numernabis

Ja w tej chwili czytam Symfonia ciszy, (Natasza Socha), , świetna książka, napisana "wartko", brak rozciągania i zbędnych opisów, ale prawdziwie życiowa, pokazująca nasze słabości oraz to co w nas piękne, pokazuje radość,smutek i tragedię.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-04-10 17:31

#1322 Zuzler

W sumie ten opis pasuje do 3/4 książek fabularnych...

2024-04-10 18:55

#1323 Numernabis

Cóż, nie będę więcej się rozpisywał, bo nie chciałbym zdradzać zbyt wiele, na lubimyczytac można przeczytać główny zarys książki, ja napisałem jednie odczucia, książek tego typu nie brakuje, ale niestety w większości są rozciągnięte w czasie i jest w nich zbyt wiele tkliwości i opisów zarówno natury jak i odczuć głównych bohaterów, w tej książce tego nie ma, nie w nadmiarze, a co najważniejsze to nie jest pusta książka.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2024-04-10 19:37

#1324 matius

Ja przeczytałem książkę z gatunku fantasy: "Kroczący w śród cieni:. Jest to polski autor Jarosław Kukiełka. Dodatkowo jest to jego debiut na rynku wydawniczym i moim zdaniem naprawdę mnie wciągneła ta książka. Książka dwyszła na początku tego miesiąca, czyli dla tych, którzy będą to czytać później, w kwietniu 2024 r.
A oto opis:
Jakim cudem detektyw, uparcie zwący się tropicielem, odnosi takie sukcesy?
Gdy władze miasta Tin-Leve zlecają Kavlowi wyjątkowo trudne zadanie, ten radzi sobie znakomicie. Detektyw nie wie jednak, że to wyłącznie test, prolog do ważniejszej misji. Tym razem będzie musiał wykorzystać swoje nie- spotykane umiejętności przeciwko Kościołowi Żywych, organizacji nie tak świętej, za jaką chciałaby uchodzić.
Zdeterminowany tropiciel podejmuje wyzwanie, chociaż wie, że na drodze, poza ludźmi, staną mu cienie zmarłych i ożywieni powstańcy. Nie zrezygnuje, gdyż jego zawodowy cel zdaje się mieć coś wspólnego z prywatnym. Kavel bowiem poszukuje kobiety, która może mieć dla niego odpowiedzi. Kobiety, która w zaświatach, miejscu, gdzie detektyw nabył zdolność wiązania się z cieniami zmarłych, obiecała mu, że nigdy jej nie odnajdzie.

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
Edited 2024-04-10 21:53

#1325 MarOlk

Szczygielski Marcin, "Czarny młyn". Jakiś taki dziwny horror

2024-04-11 15:09

#1326 Numernabis

Właśnie na tapecie mam "Afganistan. Relacja BOR-owika" (Jan Jagoda, Władysław Zdanowicz)

Książka od pierwszych wersów mnie wciągnęła, napisana lekko.
Właściwie jestem na samym początku, zobaczymy jak będzie dalej, ale jeśli tak jak na początku to na pewno łyknę całą.

Jest to relacja oficera BORu z pobytu w Afganistanie.

2024-04-14 12:39

#1327 lwica

@Wrzos, bardzo podobne rzeczy czytamy. :) Tajemnice gabinetów znam i polecam. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2024-04-14 23:50

#1328 Zuzler

Powrotów ciąg dalszy, czyli "Lesio", tym razem w interpretacji Tomasza Kota, która mi się nie do końca podoba. Swoją drogą, wiem, że przynajmniej we fragmentach "Lesia" czytała Irena Kwiatkowska. Wie ktoś może, dla kogo i czy da się to skądś wytrzasnąć? Wydawa mi się mocno, że w jej wykonaniu to byłoby sztosiwo.

2024-04-15 01:24

#1329 wrzos33

Lwico, bardzo mi miło, iż mamy podobne gusta czytelnicze.
"Ginekologów" wczoraj zaczęłam, na razie temat porodów drogą naturalną i poprzez cesarskie cięcie.
Podobny temat znajdziemy we wspomnieniach brytyjskiego stażysty Adama Kay pt. Będzie bolało. Sekretny dziennik młodego lekarza.
Jednak osobiście wolę opowieści z polskiego podwórka.

2024-04-15 10:09

#1330 Kat

U mnie na tapecie "Smolarz" - Przemysław Piotrowski, jest to kolejny tom cyklu z Igorem Brudnym.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2024-04-15 21:26

#1331 lwica

Dziś skończyłam "a co Wyście myślały, spotkania z kobietami z Mazowieckich wsi" Agnieszki Pajączkowskiej i Aleksandry ZBroi, a także "agonia - lekarze i pacjenci w stanie krytycznym" Pawła Kapusty.
Jestem w trakcie "krowy niebiańskiej" autorstwa Chmielewskiej.
"Szaławiły" Marty Kisiel
Oraz reportażu Hołuba pod tytułem "beze mnie jesteś nikim - przemoc w polskich domach"

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2024-05-02 01:56

#1332 Numernabis

A ja właśnie jestem w trakcie słuchania drugiego tomu Trylogi Północ-Południe, rewelacja!

2024-05-02 08:14

#1333 Kat

Jestem w trakcie "Pokusy diabła" Adriana Bednarka, cykl o Kubie Sobańskim.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2024-05-02 12:38

#1334 matius

A ja w trakcie drugiego tomu trylogii: "Cień kitsune". Drugi tom nosi tytuł: "Dzusa miecza".

Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.
Edited 2024-05-02 13:10

#1335 Kat

Zaczęłam "Problem trzech ciał" Liu Cixin.
Coś mi się wydaje, że będzie to dość trudna książka w odbiorze.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2024-05-02 23:01

#1336 balteam

Jest trudna, fragmentami nudna, ale jeśli czytasz i nie chcesz wszystkiego zrozumieć, to czytaj, bo tak to dużo tam masz fizyki i, będzie ciężko wszystko pojąć.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-05-03 10:22

#1337 wrzos33

Witajcie. Dziś chciałabym zachęcić Was do przeczytania, jeżeli uda Wam się zdobyć, powieści Zapomniane niedziele - Valérie Perrin.Ta francuska pisarka stała się bardzo popularnaw ostatnim czasie, a każda jej książka trafia na listę bestsellerów.
"Zapomniane niedziele" są zarówno książką mroczną z uwagi na rodzinne tajemnice z przeszłości, które odkrywa główna bohaterka, jak i jasną, właśnie dzięki osobie głównej bohaterki, która odznacza się dużą empatią, wyrozumiałością i dobrem wobec swoich podopiecznych.

2024-05-04 10:45

#1338 Kat

Jeszcze dam jej szanse, ale sam początek nie zachęca do dalszego czytania, liczę jednak, że zdąży się rozkręcić, zanim ostatecznie postanowię ją porzucić.
-- (balteam):
Jest trudna, fragmentami nudna, ale jeśli czytasz i nie chcesz wszystkiego zrozumieć, to czytaj, bo tak to dużo tam masz fizyki i, będzie ciężko wszystko pojąć.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2024-05-04 22:20

#1339 biedrona333

-- (Kat):

Biedrona333 jakbyś chciała, to Bednarek napisał fajną książkę pod tytółem "Stella Narodziny psychopatki " i oblicze zemsty.łem--

2024-05-11 13:29

#1340 Kat

Zaczęłam "Stellę", ale to chyba nie to, na razie zrobiłam sobie przerwę od pana Bednarka.
-- (biedrona333):

-- (Kat):

Biedrona333 jakbyś chciała, to Bednarek napisał fajną książkę pod tytółem "Stella Narodziny psychopatki " i oblicze zemsty.łem--

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2024-05-11 14:30