EltenLink

Co teraz czytacie?

Back to Literatura

#1301 Kat

Przeczytałam 3 tomy i zamierzam kiedyś wziąć się za ten ostatni.
-- (Agata.d):
Wczoraj zakończyłam książkę Samanthy SHANNON pt. Czas żniw. Jest to troszkę podobne w klimacie do Igrzysk śmierci. Ogólnie bardzo fajnie wykreowany świat fantasy, książka ma 4 główne tomy, prequel i dwa takie dodatkowe tomy między drugim a trzecim i bodajże trzecim a czwartym. Ja skupiłam się na głównym nurcie. Dość sporo akcji, walki uliczne, dużo nowoczesnej technologii, gdyż akcja książki dzieje się w przyszłości, lecz rozczarowało mnie zakończenie. Mam nadzieję, że to zapowiedź tego, iż autorka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa i coś tam jeszcze napisze o tych bohaterach. A tutaj wklejam taki ogólny opis.

Rok 2059. Młoda Paige Mahoney każdego dnia musi walczyć o przetrwanie, ponieważ władze Sajonu Londyn uznały takich jak ona za skazę na historii ludzkości. Dziewczyna nauczyła się żyć w takim świecie. Wstąpiła do gangu złożonego z jasnowidzów i zaczęła zarabiać pieniądze dzięki włamywaniu się do ludzkich umysłów. Wszystko jednak ulega zmianie, kiedy przez niefortunny zbieg okoliczności zostaje aresztowana i przewieziona do kolonii karnej Szeol I, gdzie na nowo musi się nauczyć sztuki przetrwania.

--

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
2024-02-12 12:39

#1302 Agata.d

Właśnie jestem po lekturze tej książki. O wiele bardziej podoba mi się droga szamana, ale ta pozycja też dość ciekawa no i kończy się raczej standardowo, co uznaje za minus. Trochę za łatwo wszystko poszło moim zdaniem. No i przeraża myśl, że naprawdę nasz świat może kiedyś tak wyglądać, a wszystko przeniesie się do internetu.
-- (balteam):
aktualnie cyztam ready player one, akcja się dzieje w niedalekiej przyszłości, ludzie grają w wirtualnym świecie i twwórca tej gry po swojej śmierci obiecał nagrodę temu co odgadnie jego zagadkę i znajdzie skarb czy jakoś tak.
Na razie fajna książka,

--

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2024-02-18 14:58

#1303 balteam

No tak, pierwsza część skończyła się bajkowo, chociaż równie dobrze mogło by być odwrotnie.
Drugiej niedoczytałem, za dużo nawiązań do lat osiemdziesiątych, chyba się nazywa ready player two

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-02-18 15:37

#1304 Agata.d

Ja myślałam, że jest tylko jedna część. Ale jak jest druga, to fajnie, też przeczytam. Spodobał mi się ten gatunek książek, szkoda, że w polskich tłumaczeniach nie ma ich więcej, może i są, ale ja jeszcze nie znalazłam.

Nigdy nie można być pewnym, że to co już masz będzie Ci dane na zawsze, a pewne w życiu są tylko dwie rzeczy, śmierć i podatki.
2024-02-18 17:46

#1305 balteam

to przeczytaj tego Machanienkijak dobrze pamiętam, tego od Szamana, galaktogon albo jakoś tak, ewentualnie wpisz w google co on wydane ma w Polsce, bo kilka książek pisał w stylu rywalizacji w jakichś growych światach, chociaź przynajmniej ten galaktogon czy jakoś tak, gorszy od Szamana.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2024-02-18 18:12

#1306 wrzos33

Nadrabiam zaległości z gatunku reportaży, lit. Faktu. Oto moje ostatnie lektury:
Pudło. Opowieści z polskich więzień - Nina Olszewska,
Białe płatki, złoty środek. Historie rodzinne - Reszka Paweł Piotr,
Tajemnice pielęgniarek Prawda i uprzedzenia Marianna Fijewska.

2024-03-07 10:14

#1307 Monte

Przeczytałam dzisiaj przez pół dnia "Puchar bogów".

Give me a sign.
2024-03-08 23:36

#1308 lwica

@Wrzos, bardzo chętnie sięgnęłabym po wszystkie wymienione pozycje. :)

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2024-03-09 00:42

#1309 wrzos33

Droga Lwico, bardzo mi przykro, sorki, ale nie mogę podzielić się wymienionymi tytułami.

2024-03-09 09:15

#1310 MarOlk

"Za granicą" Chmielarza. Taki se kryminałek, ot tai do poczytania przed snem.

2024-03-09 10:01

#1311 Zuzler

"Jeżycjada", a co, kurde. Ostatnim razem dojechałam do 6 części, teraz kontynuuję, nieco wybiórczo nawiasem mówiąc, ale już "Córka Robrojka" wjechała.

2024-03-09 13:07

#1312 Natalia2000

Ano, można, fajny cykl, ja pamiętam, że przeczytałam całość po kolei, bez przerw.

2024-03-09 19:04

#1313 Kat

U mnie na tapecie Grzegorz Gajek i "Tove, królowa Duńczyków".

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2024-03-09 19:08

#1314 skrzypenka

Przeczytałam ostatnio bardzo dużo książek, czyli 5 tomów:
cały cykl Boskich dziewczyn" - Joan Holub,
15 dni bez głowy - Dave Cousins,

Śpiewaczka - Maciej Klimarczyk,
Tam, gdzie las spotyka się z niebem -Glendy Vanderah,
Konopielka - Edward Redliński,
The Candidates. Panna Richwood - Marcel Moss,
99 ofiar Tytusa Mayera - Marcel Moss.
Dalej nie chce mi się pisać, czytam teraz "Beze mnie jesteś nikim" i drugi tom Jasienicy, bo coś ostatnio mi z tym nie szło.

Große Operndiva?
2024-03-09 19:12

#1315 Agata.d

U mnie na tapecie Eragon, odświerzam sobie, pierwszy raz czytałam jakieś dziesięć lat temu i już nie wiele pamiętam.

2024-03-10 11:59

#1316 Natalia2000

Skończyłam kilka ciekawych książek, m.in. Stambół, wspomnienia i miasto, Pamuka Orhana, oraz Egipt haram halal Piotra Kalwasa.

2024-04-05 16:02

#1317 Natalia2000

Teraz czytam książkę Manueli Gretkowskiej, pod tytółem Tródno z miłości się podnieść.

2024-04-05 16:03

#1318 Numernabis

Aktualnie na tapecie, a raczej w uszach, ósmy tom Expeditionary Force - Armagedon.
Wcześniej skończyłem "Jestem legendą", książka na której podstawie nakręcili film, warto przeczytać dla porównania, kolejna sytuacja kiedy film jest znacznie lepszy od książki.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2024-04-05 16:56

#1319 Kat

U mnie Paweł Zbroszczyk "Dar anomalii". Polecam przeczytać fanom fantasy - jeszcze nigdzie nie widziałam tak oryginalnego podejścia do magii.

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
2024-04-05 22:50

#1320 wrzos33

Wysłuchałam: Beze mnie jesteś nikim. Przemoc w polskich domach - Jacek Hołub.
Jestem w trakcie słuchania: Ratownik. Nie jestem bogiem - Justyna Dżbik-Kluge, Sowizdraniuk Jarosław.
A te jeszcze przede mną:
Głodne. Reportaże o (nie)jedzeniu - Klaudia Stabach
Polacy last minute. Sekrety pilotów wycieczek - Dżbik-Kluge Justyna
Ginekolodzy. Tajemnice gabinetów - Izabela Komendełowicz.

2024-04-10 11:14