Co teraz czytacie?
Back to Literatura#1301 Kat
Przeczytałam 3 tomy i zamierzam kiedyś wziąć się za ten ostatni.
-- (Agata.d):
Wczoraj zakończyłam książkę Samanthy SHANNON pt. Czas żniw. Jest to troszkę podobne w klimacie do Igrzysk śmierci. Ogólnie bardzo fajnie wykreowany świat fantasy, książka ma 4 główne tomy, prequel i dwa takie dodatkowe tomy między drugim a trzecim i bodajże trzecim a czwartym. Ja skupiłam się na głównym nurcie. Dość sporo akcji, walki uliczne, dużo nowoczesnej technologii, gdyż akcja książki dzieje się w przyszłości, lecz rozczarowało mnie zakończenie. Mam nadzieję, że to zapowiedź tego, iż autorka nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa i coś tam jeszcze napisze o tych bohaterach. A tutaj wklejam taki ogólny opis.
Rok 2059. Młoda Paige Mahoney każdego dnia musi walczyć o przetrwanie, ponieważ władze Sajonu Londyn uznały takich jak ona za skazę na historii ludzkości. Dziewczyna nauczyła się żyć w takim świecie. Wstąpiła do gangu złożonego z jasnowidzów i zaczęła zarabiać pieniądze dzięki włamywaniu się do ludzkich umysłów. Wszystko jednak ulega zmianie, kiedy przez niefortunny zbieg okoliczności zostaje aresztowana i przewieziona do kolonii karnej Szeol I, gdzie na nowo musi się nauczyć sztuki przetrwania.
--
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#1302 Agata.d
Właśnie jestem po lekturze tej książki. O wiele bardziej podoba mi się droga szamana, ale ta pozycja też dość ciekawa no i kończy się raczej standardowo, co uznaje za minus. Trochę za łatwo wszystko poszło moim zdaniem. No i przeraża myśl, że naprawdę nasz świat może kiedyś tak wyglądać, a wszystko przeniesie się do internetu.
-- (balteam):
aktualnie cyztam ready player one, akcja się dzieje w niedalekiej przyszłości, ludzie grają w wirtualnym świecie i twwórca tej gry po swojej śmierci obiecał nagrodę temu co odgadnie jego zagadkę i znajdzie skarb czy jakoś tak.
Na razie fajna książka,
--
#1303 balteam
No tak, pierwsza część skończyła się bajkowo, chociaż równie dobrze mogło by być odwrotnie.
Drugiej niedoczytałem, za dużo nawiązań do lat osiemdziesiątych, chyba się nazywa ready player two
#1304 Agata.d
Ja myślałam, że jest tylko jedna część. Ale jak jest druga, to fajnie, też przeczytam. Spodobał mi się ten gatunek książek, szkoda, że w polskich tłumaczeniach nie ma ich więcej, może i są, ale ja jeszcze nie znalazłam.
#1305 balteam
to przeczytaj tego Machanienkijak dobrze pamiętam, tego od Szamana, galaktogon albo jakoś tak, ewentualnie wpisz w google co on wydane ma w Polsce, bo kilka książek pisał w stylu rywalizacji w jakichś growych światach, chociaź przynajmniej ten galaktogon czy jakoś tak, gorszy od Szamana.
#1306 wrzos33
Nadrabiam zaległości z gatunku reportaży, lit. Faktu. Oto moje ostatnie lektury:
Pudło. Opowieści z polskich więzień - Nina Olszewska,
Białe płatki, złoty środek. Historie rodzinne - Reszka Paweł Piotr,
Tajemnice pielęgniarek Prawda i uprzedzenia Marianna Fijewska.
#1307 Monte
Przeczytałam dzisiaj przez pół dnia "Puchar bogów".
#1308 lwica
@Wrzos, bardzo chętnie sięgnęłabym po wszystkie wymienione pozycje. :)
#1309 wrzos33
Droga Lwico, bardzo mi przykro, sorki, ale nie mogę podzielić się wymienionymi tytułami.
#1310 MarOlk
"Za granicą" Chmielarza. Taki se kryminałek, ot tai do poczytania przed snem.
#1311 Zuzler
"Jeżycjada", a co, kurde. Ostatnim razem dojechałam do 6 części, teraz kontynuuję, nieco wybiórczo nawiasem mówiąc, ale już "Córka Robrojka" wjechała.
#1312 Natalia2000
Ano, można, fajny cykl, ja pamiętam, że przeczytałam całość po kolei, bez przerw.
#1313 Kat
U mnie na tapecie Grzegorz Gajek i "Tove, królowa Duńczyków".
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1314 skrzypenka
Przeczytałam ostatnio bardzo dużo książek, czyli 5 tomów:
cały cykl Boskich dziewczyn" - Joan Holub,
15 dni bez głowy - Dave Cousins,
Śpiewaczka - Maciej Klimarczyk,
Tam, gdzie las spotyka się z niebem -Glendy Vanderah,
Konopielka - Edward Redliński,
The Candidates. Panna Richwood - Marcel Moss,
99 ofiar Tytusa Mayera - Marcel Moss.
Dalej nie chce mi się pisać, czytam teraz "Beze mnie jesteś nikim" i drugi tom Jasienicy, bo coś ostatnio mi z tym nie szło.
#1315 Agata.d
U mnie na tapecie Eragon, odświerzam sobie, pierwszy raz czytałam jakieś dziesięć lat temu i już nie wiele pamiętam.
#1316 Natalia2000
Skończyłam kilka ciekawych książek, m.in. Stambół, wspomnienia i miasto, Pamuka Orhana, oraz Egipt haram halal Piotra Kalwasa.
#1317 Natalia2000
Teraz czytam książkę Manueli Gretkowskiej, pod tytółem Tródno z miłości się podnieść.
#1318 Numernabis
Aktualnie na tapecie, a raczej w uszach, ósmy tom Expeditionary Force - Armagedon.
Wcześniej skończyłem "Jestem legendą", książka na której podstawie nakręcili film, warto przeczytać dla porównania, kolejna sytuacja kiedy film jest znacznie lepszy od książki.
#1319 Kat
U mnie Paweł Zbroszczyk "Dar anomalii". Polecam przeczytać fanom fantasy - jeszcze nigdzie nie widziałam tak oryginalnego podejścia do magii.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#1320 wrzos33
Wysłuchałam: Beze mnie jesteś nikim. Przemoc w polskich domach - Jacek Hołub.
Jestem w trakcie słuchania: Ratownik. Nie jestem bogiem - Justyna Dżbik-Kluge, Sowizdraniuk Jarosław.
A te jeszcze przede mną:
Głodne. Reportaże o (nie)jedzeniu - Klaudia Stabach
Polacy last minute. Sekrety pilotów wycieczek - Dżbik-Kluge Justyna
Ginekolodzy. Tajemnice gabinetów - Izabela Komendełowicz.