Co teraz czytacie?
Back to Literatura#761 balteam
No raczej by nie zachwiało, ale na szczęście na ogół nie są potrzebne tak dokładne pomiary, więc jak znasz miejwięcej przelicznik to w znaczącej większości powinieneś być zadowolony.
#762 Lowca_Androidow
Nie chodzi tutaj o to, że ja potrafię przeliczyć czy też nie potrafię, ale o to, że jeśli jest książka tłumaczona na polski język bo ma być dystrybuowana na terenie Polski to takie właśnie jednostki miar powinny być dostosowane do stosowanych u nas w kraju, to tak samo jak dobry dtłumacz dopasowuje np. przekleństwa do naszych, nienapisze pieprzyć tylko kurwa itp, dopasowują humor ddo tego jaki jest u nas zrozumiały, nie zawsze to co napisane w książce jest dla nas zrozumiałe
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#763 Kat
Aktualnie usiłuję przebrnąć przez 3 część "Rodziny Dolanganger", "A jeśli ciernie" i przyznam szczerze, że idzie kiepsko, o ile wcześniejsze części są naprawdę świetne, o tyle ta niekoniecznie.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
#764 daszekmdn
Czytam obecnie cykl Jakuba Wędrowycza. Świetna dla mnie książka.
Wiele rzeczy czy nawet minione czasy pokazane są w krzywym zwierciadle.
#765 matius
Cykl Wędrowycza jest świetny.
Obecnie czytam drugą część serii "Kroniki Nicci", pt. "Całum nieśmiertelności".
#766 zywek
Taa, Wendrowycz elegancki. Ja skończyłem teraz "Lód".
#767 skrzypenka
Ja czytam kryminał "krucyfiks".
#768 skrzypenka
No i czytałam trochę literaturę rabinistyczną i jeszcze popularno-naukowo historyczną, kilka obyczajówek i kryminałów.
#769 przemol
Ja z kolei planuję przeczytać trylogię czas burz charlotte link. Co najdziwniejsze pierwsza część jest tylko przetłumaczona dwie pozostałe niestety nie. Dlatego też zamierzam je przeczytać w oryginale czyli w języku niemieckim. Czytając opis uznałem, że może ją przeczytam.
#770 matius
Ja obecnie czytam "Upadek Gigantów". Autorem jest Ken Folet. Książkę można kupić w Audiotece, gdzie jest zrobiona jako słuchowisko i podzielona na trzy części. Jestem już na trzeciej części.
#771 fantasma467
A ja czytam Przeklęty Prom.
#772 rafalko112
Ja czytam jakub wędrowycz i zagadka kuby rozprówacza. Ale się zgóbiłem. Tutaj jakieś podróże w czasie za chwilę jakuba w kont i wattson i cholmes hmm.
#773 fantasma467
Jeszcze czytam cykl Siedem Sióstr.
#774 matius
U wendrowycza to po prostu przeniosło go w czasie przez tą butkę telefoniczną z tego co pamiętam.
#775 Lowca_Androidow
--Cytat (matius):
Ja obecnie czytam "Upadek Gigantów". Autorem jest Ken Folet. Książkę można kupić w Audiotece, gdzie jest zrobiona jako słuchowisko i podzielona na trzy części. Jestem już na trzeciej części.
--Koniec cytatu
Słuchałem pierwszą część "Upadek gigantów",ale nie udało mi się tam znaleźć tpozostałych dwóch części, możesz podać namiar na "Zima stulecia" i "Krawędź wieczności"? Oczywiście jako superprodukcja czy słuchowisko jak coniektórzy nazywają.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#776 matius
Audioteka niestety zrealizowała tylko "Upadek Gigantów" dzieląc go na trzy części. I Pisząc, że jestem na trzeciej części miałem namyśli trzecią część "Upadku Gigantów".
A cała seria składająca się z "Upadku Gigantów", "Zima Stulecia", "Krawędź Wieczności" nazywa się "Stulecie".
#777 Lowca_Androidow
OK, rozumiem.Dziękuję.
Co do całości to nazywają ją różnie, Stulecie lub Trylogia stulecia
#778 Kat
Aktualnie właśnie czytam "Upadek gigantów", ale jestem ciekawa czy pozostałe części są w wersji audio czy raczej e-booka trzeba szukać?
I kolejna sprawa, gdzieś mi mignęło, że "Słup ognia", to trzeci tom "Filarów ziemi" jest wydany w wersji audio, niby super produkcja, ale co z drugą?
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.
#779 Lowca_Androidow
Kat.
Upadek gigantów to pierwsza część trylogi, całość jest w wersji audio przez L. Filipowicza.
Wyszła również w wersji superprodukcja, ale jak narazie tylko pierwsza część trylogi czyli "Upadek gigantów"
Jeśli chodzi o "Filary ziemi" to całość jest w wersji audio czytany przez mako_new i dzieli się na:
1. Część pierwsza lata 1135-1136
2. Część druga lata 1136-1137
3. Część trzecia lata 1140-1142
4. Część czwarta lata 1142-1145
5. Część piąta lata 1152-1155
6. Część szósta lata 1170- 1174
Jest również w wersji superprodukcja i to całość, alenieco inaczej podzielona:
1. Filary Ziemi część pierwsza, lata 1123-1136
2. Filary Ziemi część druga, lata 1136-1142
3. Filary Ziemi część trzecia, lata 1142-1174
#780 Kat
Łowco, akurat "Filary" już daaaaaaawno za mną i to w super produkcji właśnie.
Strach zabija duszę.
Stawię mu czoło.