Co teraz czytacie?
Back to Literatura#461 talpa171
Ja jak zawsze i wszędzie będę polecał Remigiusza Mroza. Super pisze i jest bardzo wielogatunkowy. :D
#462 hryniek
Też widziałęm, że pisze w tych gatunkach i, że to może być cusik. Też w swoim czasie zamierzam zobaczyć.
Jeszcze co do tych książek: CHyba jednak jakoś domofon mnie bardziej ujął, wolę chyba taką atmosferę tajemniczości, w tym drugim... Albo za dużo okrucieństwa, co jakoś nie wywołąło we mnie takioego efektu jaki powinno, ale... Jest jeszcze taka możliwość, że u mnie już się ten gatunek wypala. Już zdarzalo mi się śmiać podczas czytania takiego cmentarza zwierząt, więc.... Coś jest chyba na rzeczy i mnie to nie łatwo będzie zadowolić.
#463 Lowca_Androidow
Może "Szpital na peryferiach" - serial był udany, nie wiem jak książka, ja zamierzam przeczytać.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#464 biedrona333
ja teraz czytam książkę autorstwa karen Robarts pod tytółem "brutalna prawda" to jest książka o tym, że główna bohaterka pani prawnik pewnego dnia znajduje w aktach z niewyjaśnionymi sprawami zdjęcie pewnej rodziny, która zaginęła 30 lat temu.
#465 Zuzler
Nooo... Śmiałeś się przy Cmentarzu zwierząt... OK, można i tak. Mnie niektóre momenty nielicho zbrzydziły
#466 skrzypenka
Mam pytanie "czy jest jakaś kolejna część o "Wirionie"? Bo jestem przy końcu wyroczni. Ogromnie mi się to podoba.
#467 tomecki
Jeszcze nie ma. Sądząc z kalendarza wydawniczego Pomnika, można się spodziewać, że coś niebawem powinno być.
#468 Zuzler
I dlatego zostawiam sobie przyjemność przeczytania tego na moment, w którym cały Virion wyjdzie. Po prostu nie mam ochoty gryźć się w tyłek z rozżalenia, że jeszcze nie mogę poznać reszty historii
#469 tomecki
Ale wiesz, problem polega na tym, że to wcale nie musi być koniec historii. np. Pomnik to miao być tylko uzupełniające opowiadanko do Achai, a wyszło hm... pięć tomów :d.
#470 cinkciarzpl
Leczenie ran wojennych w powstaniu Warszawskim. Sporo danych na temat uwczesnej sytuacji od strony lekarskiej, stanu medycyny jako takiej, warunków pracy z jakimi się mierzono. Przy okazji niektóre rozdziały ilustrowane są wierszami Anny Świrszczyńskiej z tomu "Budowałam Barykadę", który cyfrowo trudno zdobyć więc tym bardziej gradka. Jako sanitariuszka sporo widziała. Te jej wiersze to właściwie takie mini reportażowe sceny, mocne jak skalpel, aczkolwiek cała książka to pozycja typowo historyczna pełna danych wszelakich i relacji. Jakaś fanatyczka na sygnale powinna cofnąć banacha do tamtych czasów, ciekaw jestem jak by to wyglądało przy dzisiejszym stanie wiedzy. Aczkolwiek musiał by być spory research przed napisaniem czegoś takiego. Generalnie wtedy jak np. ktoś dostał w brzuch, to praktycznie było pewne że trup. Operacje na rzywca bo brak leków, uwczesne sposoby przetaczania krwi itd. Ciekawa pozycja.
#471 skrzypenka
no nie, nie, nie. skończyło się tak ciekawie, że nie wytrzymam.
#472 Lowca_Androidow
Ja właśnie czytam książkę, którą pwcześniej polecałem.
Szpital Na Peryferiach - świetna, luźna z dużym poczuciem humoru.Pamiętam serial, oczywiście tylko sam zarys, ale czytając książkę powoli się przypomina.
A w kolejce już czeka pozycja o tytule "Czterj Pancerni i Pies" :)
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
#473 Zuzler
O jeej! Czterej pancerni? Obawiam się, że to jest w pytę podobne do filmu...
#474 Lowca_Androidow
Na podstawie tej książki powstał serial więc zapewne jest podobne hehe.
Tak swoją drogą, dawno już nie słyszałem jak ktośużywał zwrotu "w pytę" hehe.
Jak mieszkałem we Wrocławiu to tak jako łebki mówiliśmy, przywiozłem to do Krakowa, a mój ojciec dostawał szału jak to słyszał, jak mówiłem np. "ale w pytę samochód" itp, On na to zawsze odpowiadał, "co to za określenie "w pytę"?, i dodawał "w pytę to bąk konia ugryzł" hehe
#475 tomecki
Czterech panzernych czytałem i faktycznie, jak film, jeno dłuższe, bo w dawnej BC PZN miało to to 34 kasety.
#476 biedrona333
ja teraz czytam książkę autorstwa Nory Roberts pod tytułem wzburzone fale ksi ążka ta opowiada o 3 braciach, którzy po śmierci swojego ojca (który ich przygarnoł i zaadoptował jak byli młodymi 13 latkami) teraz jako dorośli mają zaopiekować si ę czwartym chlopcem najmłodszym 10 latkiem.
#477 misiek
Łowca- ten szpital na peryferiach to taka bardziej komedia? W pytę Zbysia- nawet nie wiedziałem, że serial Czterej pancerni był na podstawie książki.
#478 Lowca_Androidow
Łysy, nie jest to komedia, ale jest to szpital w CZechosłowacji w latach siedemdziesiątych, jest tam jeden z lekarzy SZtrosmajer, który daje czadu, dzięki czemu można się pośmiać. Super, lekko napisana książka, serial też był świetny.
Jeśli chodzi o pancernych, to też nie wiedziałem, że to na podstawie książki.
Aha, muszę się pochwalić, bo jako, że mój brail jest jeszcze raczkujący, postanowiłem sobie poćwiczyć na jakiejś książce i dorwałem, dostałem w prezencie, "Brajl, Dotyk Geniuszu", cztery księgi w twardej oprawie.
#479 cinkciarzpl
Jadę z tym koksem jeśli chodzi o Ćwirleja, dokładnie cykl o Poznańskich milicjantach. Niby z dostępnych mi źródeł wynika że to nie było pisane za komuny jednak język tego czasem bywa taki jakby miało wychwalać ustrój socjalistyczny. Czyszby zabieg? Fajnie się to czyta, ciekawie przedstawione tamte realia.
#480 biedrona333
ja teraz czytam książke jodi picould czarownice z salemfals