Literatura

Co teraz czytacie?

Started by MonikaZarczuk 2035 posts last post 3 days ago Page 100 of 102

Ze wstydem muszę się przyznać, iż dopiero zapoznaję się z twórczością Pana Jakuba i z pewnością powiem więcej jak jeszcze poczytam, aczkolwiek "Obiekty..." są niesamowite, może nie od samego początku, ale wraz z rozwojem akcji historia mnie wciągnęła.

A które pozycje Małeckiego zasługują na szczególną uwagę, według Ciebie, Moniu?

Tymczasem zaczynam kryminał pt. Marzenia z brązu, to jest 3 tom cyklu Faye C. Läckberg.

#1984 1 like

Kurcze, nie mam pamięci do tytułów, a jego to już szczególnie... :( Obiekty głębokiego nieba zapamiętałam, bo z kimś o tej książce rozmawiałam. Na pewno czytałam też Dygot.
-- (wrzos33):
A które pozycje Małeckiego zasługują na szczególną uwagę, według Ciebie, Moniu?
--
🇺🇦 🇵🇱

Aktualnie czytam reportaż o pracy negocjatorów:
Negocjatorzy policyjni. Zawsze chodzi o życie - Radomir Wit.

Zaczęłam: Rów Mariański
Schreiber Jasmin

#1987 Edited

Skończyłam "Pamiętniik Wacławy" Orzeszkowej i bardzo się z tego cieszę. Koszmarne książczydło w gruncie rzeczy, nudne, napchane monumentalnymi postawami, jedynie słusznym podejściem i w ogóle... Targetem pierwotnym, mam wrażenie, miały być pensjonarki, anie poważni ludzie.

A, jeszcze za długie. Znaczy ja rozumiem, że budowanie akcji u Orzeszkowej to raczej wznoszenie mozolnie wielkiego gmachu niż stawianie domku z prefabrykatów w 3 dni, ale rezygnacja z napuszonych dialogów złożonych z natchnionych monologów i nieco bardziej zwięzły styl by tu zdecydowanie nie zaszkodziły. "Nad Niemnem" cenię jednak wiele bardziej, bo trochę, no trochę, ale jednak, postacie i cała historia jakoś przypomina prawdziwe życie, a przynajmniej jest go bliżej.

Kurcze,nie znam tej książki. Ale mówisz, że taka sobie?
Große Operndiva?

No zdecydowanie. Wiesz, ja sporo zniesę, to też zniosłam, ale żebym w przyszłości planowała wracać, to nie powiem.

A czemu wacława, a nie Eliza?

JA teraz kończę pierwszy tom trylogi Pierścienia Mroku, Ostrze Elfów, autor Nik Pierumow. To jest kontynuacja Władcy Pierścieni Tolkiena.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Ja też czytałem i jest super, bardziej mi się podobał Tolkien, ale ta też jest ciekawa, dobrze to wymyślił.

Zaczynam: Sekret indygo
Boyd Natasha

W sumie po czym wnioskujesz, że to ostatnia część? Za książki wymienione w dalszej części wpisu dzięki, muszę obczaić.

-- (Paulinux):
No i skończyłam Level Up. Smutno mi jakoś, biorąc pod uwagę, że to ostatnia część. Z drugeij strony wiem doskonale, zdaję sobie sprawę, że większa liczba części sztucznie robiłaby z serii tasiemca. No ale nic, litRPGów jest dużo, za parę dni ma wyjść primal hunter, a jeszcze nawet nie znam wszystkich wydanych po polsku, nie mówiąc o fanowskich tłumaczeniach. Następne w kolejności na mojej liście są "Gadaj ze mną" Arleny Witt, "First of his kind" naszego Sugralinova i nowa książka Tomasza Rożka pt. "Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe."
--

Chyba to było gdzieś podane, no ale nawet jeśli nie było w Polskich wydaniach tej informacji to widziałam to gdzieś na reddicie. Ale to nawet tak wygląda jak zamknięcie
Happy hacking

Czytałam ten cykl ponad 10 lat temu, całkiem był przyjemny.
-- (Numernabis):
JA teraz kończę pierwszy tom trylogi Pierścienia Mroku, Ostrze Elfów, autor Nik Pierumow. To jest kontynuacja Władcy Pierścieni Tolkiena.

--
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Z jednej strony tak, ale choćby jakieś opowiadanie rozwijające epilog byłoby ciekawą rzeczą, nie wiem, czy to na tyle popularna seria, ale w sumie może gdzieś powstało coś takiego, ale w ramach szeroko pojętej twórczości fanowskiej ;). Wspomniałaś o reddicie. Mowa o jakimś subie poświęconym tylko tej serii czy ogólnie litRPGom?

-- (Paulinux):
Chyba to było gdzieś podane, no ale nawet jeśli nie było w Polskich wydaniach tej informacji to widziałam to gdzieś na reddicie. Ale to nawet tak wygląda jak zamknięcie
--

Ogólny litrpgowy.
Happy hacking

I kolejna powieść rozpoczęta:
Kolekcjonerka sierot
Wiseman Ellen Marie