Uniwersum w filmie jest bogatsze i rozwinięte. Książka jest bardzo ascetyczna - rodzice są jeszcze surowsi i bardziej bezwzględni, a dzieciom nie zdaje się, jak w filmie, że widzą Terrabithian, tylko najzwyczajniej w świecie wyobrażają to sobie i my o tym wiemy od początku do końca. Oni też wiedzą. Takie to wszystko w książce jest bardziej płytkie. Dość surowym językiem napisane. -- (Zuzler): Ale co Ci się nie podoba w książce?
Skończyłam - Remigiusz Mróz "Urwisko" - 11 tom z cyklu o Wiktorze Forście.
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
Ja też teraz czytam "Most do Terrabithii". Jak dla mnie, książka jest bardziej drętwa od filmu i dziwię się, że mając taki płaski materiał źródłowy, byli w stanie stworzyć tak dobry film. (Julitka): Most do Terrabithii. Odkryłam dzisiaj jego istnienie na DZDN i rozszerzyłam perspektywę filmową. I chyba wolałam zostać przy filmie. :)
U mnie - Paulina Hendel - "Szept gór", 3 tom z cyklu "Szept rodu Eld Veriani".
"Nie wolno się bać. Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niech przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja." - Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("
No i skończyłam Level Up. Smutno mi jakoś, biorąc pod uwagę, że to ostatnia część. Z drugeij strony wiem doskonale, zdaję sobie sprawę, że większa liczba części sztucznie robiłaby z serii tasiemca. No ale nic, litRPGów jest dużo, za parę dni ma wyjść primal hunter, a jeszcze nawet nie znam wszystkich wydanych po polsku, nie mówiąc o fanowskich tłumaczeniach. Następne w kolejności na mojej liście są "Gadaj ze mną" Arleny Witt, "First of his kind" naszego Sugralinova i nowa książka Tomasza Rożka pt. "Władza, Pieniądze, Nauka. Jak chciwość, ideologia i szaleństwo wypaczyły badania naukowe."
U mnie - Jarosław Dobrowolski, "Cyjan", czyli 2 tom z cyklu "Krwiopijca". Całkiem nowe i ciekawe spojrzenie na wampirzą egzystencję.
Ooo, "Obiekty głębokiego nieba" bardzo lubię. W ogóle, sam Małecki pisze dość specyficznie, ale to ten rodzaj specyficzności, do którego czasem lubię wrócić.
*** 🇺🇦 🇵🇱
This site uses cookies to enhance your experience.