W dobie internetu Polacy musieli nauczyć się nie tylko unikania nowych zagrożeń, ale również nowego słownictwa. Na przykład ransomwear, czyli oprogramowanie wymuszające okup.
"od dnia 17 marca do 31 grudnia br. wystąpią utrudnienia w ruchu – ruch wahadłowy, lokalne zawężenie jezdni oraz okresowe wyłączenie z ruchu. Roboty prowadzone będą odcinkami o długości do 400 mb. Przepraszamy za utrudnienia i prosimy o zachowanie szczególnej ostrożności."
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
25.03.3036 w Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej odbyło się kolejne posiedzenie Zespołu ds. wdrażania Konwencji o Prawach Osób Niepełnosprawnych. Tematem spotkania były kwestie bezpieczeństwa osób z niepełnosprawnościami w sytuacjach kryzysowych oraz dostępność „Poradnika Bezpieczeństwa”
Aż chciałoby się rzec: kolejne milenium, a sprawy wciąż stoją w miejscu. Na szczęście to tylko palcówka.
Za Fejzbukiem: "na wystawie będzie można zobaczyć, jak na przestrzeni lat zmieniały się przemysłowe zabudowania Zagłębia, szczególnie w Dąbrowie Górniczej i Sosnowiecu"
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Drugi raz coś ze zmienionym rokiem tu, aż się dałem mojemu mózgowi wkręcić i mimo zł, zrozumiałem od razu, że chodzi o datę, zanim to napisałaś :D
-- (iwkan): Od 1 kwietnia 1781 zł jednorazowo z ZUS. A oto jak ten tekst przeczytał mi syntezator: Od pierwszego kwietnia 1781 roku zł jednorazowo z ZUS.
No tak. A chodziło oto, że zus daje jednorazowo 1781 złotych. A syntezator dodał rok i te 1781 przeczytał jako datę, a złotych przeczytał jako tylko "zł."
To są powiększone jednorazowe kwoty odszkodowań za wypadki przy pracy oraz choroby zawodowe. Stawki wzrosną prawie o 9 procent i będą wynosić od 1781 złotych do ponad 160000 złotych. Zaczną one obowiązywać od pierwszego kwietnia 2026 roku.