#1201 guliwer
ja wiem że to beta i oczywiście nie pisze tego z pretensjami, bo wiadomo że tak może być, tylko uprzedzam, żeby mi nikt nie pisał że to beta:) bo ja to wiem, i że rzeczy mogą nie działać. Zastanawiam się dlaczego u mnie polski nie działa. Jakieś pliki pobrało, ale jak odpalam to dalej wszystko po angielsku, też jak odpalam eurofly to jest jakiś komunikat że mapy nie mogą być załadowane.
#1202 Rogan
Jeśli chodzi o drogi kołowania i stopnie, to zazwyczaj są to drogi z południa na północ (180, 360 czyli 0) i wschód zachód (90, 270) w tych stopniach oscyluj. Natmiast pasy no to w zależności od nazwy. Jeśli masz pas 08 to 80, 13 to 130, 26 to 260 etc.
#1203 zywek
O, lubię jak ktoś sluchający wcześniej moich wyjaśnień idzie i dzieli się dobrem i miłością z innymi xD
Nie działają, bo Launcher jest źle zrobiony i nie potrafi pracować z plikami, które sam pobiera, a przynajmniej nie zawsze.
#1204 mojsior
a czy alt s wam nie działa, zdaje się że to auto kurs jest, wpisujesz zadany kurs i on ci sam skręca.
Mnie to działa przynajmniej przy cessnie
#1205 iwkan
U mnie jest tak, że w powietrzu działa, ale na pasie na ziemi to niekoniecznie. Dzięki za pomoc, bo wreszcie wystartowałam.
#1206 mojsior
pamiętaj że przy skręcaniu on ci wydaje taki pipczący dźwiek.
To oznacza że on się obrócił tam o tą wartość co nacisnęłaś ze strzałkami.
Przypuśćmy jeżeli zrobiłaś shift i w prawo, to znaczy że samolot będzie się przekręcał o 10, więc możesz sobie liczyć te pikniecia i potem odpowiednio nacisnąć bardzo szybko dwa razy klawisz ten od sprawdzania wychylenia sterownicy aby wypoziomować ją.
#1207 iwkan
No ja tak właśnie robię potem szybko naciskam "g, by wyrównać.
#1208 zywek
Nie o tą wartość co nacisnęłaś ze strzałkami @mojsior nie wprowadzaj w błąd, tylko najczęściej o 10 stopni i zazwyczaj to sobie trzeba wlączyć w ustawieniach, więc u jednych piszczy u innych nie.
#1209 adelcia
ja juś słuchałam nawwet słowacką instrukcję na ich youtube ale no ..... jak wydać niewiele mi to dało.
u żiwka teś próbowałam słuhać ale tam chyba było go zacicho słychać.
-- (Rogan):
Wysłuchaj blogowych wpisów Żywka. Jak nie ogarniasz, wysłuchaj jeszcze raz...
Jeśli CIę to pocieszy, ja sobie radzę z kołowaniem do pasa startowego. Po wylądowaniu ni uja...
Nawigacja po lotnisku, jak dla mnie, jest tak z 5x trudniejsza od lotu samego w sobie, z lądowaniem włącznie.
--
#1210 zywek
@adelcia ale czego konkretnie potrzebujesz?
#1211 adelcia
oo brawo, być może cię będę naśladowała jak kiedyś z tych minus 50 ileś wyleże:D
-- (iwkan):
U mnie jest tak, że w powietrzu działa, ale na pasie na ziemi to niekoniecznie. Dzięki za pomoc, bo wreszcie wystartowałam.
--
#1212 adelcia
otóś to jest pytanie.
wiem tylko że pod l czyta mi minus 53 i nie umiem z tąd wyjść.
bo dopiero co się ruszę i próboję obracać, żeby jakoś z tamtąd wyjść nad zero, to się rozbijam,i tyle.
-- (zywek):
@adelcia ale czego konkretnie potrzebujesz?
--
#1213 Rogan
Nie sprawdzasz pod l, a kurs pod s masz. Na ziemi też. :)
Jeśli jedziesz np. drogą Alpha, powiedzmy na północ, pod s czyta Ci północ. Jedziesz, jedziesz. Po chwili z prawej strony słyszysz pikanie i nazwę kolejnej drogi, Brawo. Wówczas shift strzałka w prawo skręcasz i czekasz, aż twój kurs to będzie 90. Stabilizujesz koła 2x g, ewentualnie korygujesz kurs jeśli sobie przejedziesz za bardzo w prawo.
#1214 adelcia
narazie jestem na totalnie pierwszym trenignowym zadaniu.
więc jk mi się tu nie uda tego ogarnąć to mogę w sumie całe eurofly porzucić.
-- (Rogan):
Nie sprawdzasz pod l, a kurs pod s masz. Na ziemi też. :)
Jeśli jedziesz np. drogą Alpha, powiedzmy na północ, pod s czyta Ci północ. Jedziesz, jedziesz. Po chwili z prawej strony słyszysz pikanie i nazwę kolejnej drogi, Brawo. Wówczas shift strzałka w prawo skręcasz i czekasz, aż twój kurs to będzie 90. Stabilizujesz koła 2x g, ewentualnie korygujesz kurs jeśli sobie przejedziesz za bardzo w prawo.
--
#1215 kacper10
jak lądować na lotnisku z więcej niż jednym pasem?
bo start ogarnąłem ale do lądowania mam 15 r i nie bardzo wiem jak się do niego ustawić.
#1216 zywek
E, to ja nie robiłem instruktarzy jak lądować z więcej niż jednym pasem?
#1217 Rogan
Ja nagrania nie zrobię, bo się na tym absolutnie nie znam. :) Mogę opisać, bo w sumie opisywania wiele nie ma.
Lądujecie tak samo jak na lotnisku z jednym pasem będącym dwoma.
Jeśli dostajemy pas 08r, ustawiamy się tak by lotnisko mieć na kursie 80 dokładnie tak samo jak w sytuacji wspomnianej wyżej.
Jak jesteśmy pięć kilometrów od lotniska, wciskamy ctrl s i z listy wybieramy pas 08r. Wszystko inne wygląda dokładnie tak samo jak wcześniej.
#1218 kacper10
ok dzięki.
wgl chyba jest błąd bo jak dam ctrl+s to blokuje mi pas ale pod k i l mam jakieś liczby w milionach i nie sygnalizuje mi lotniskai pasa
#1219 Rogan
Tak się dzieje, gdy korzystając z ils przelecisz nad lotniskiem i jest to błąd. Nic nie zrobisz, nie wylądujesz już nawet, musisz zamknąć lot niestety.