Impreza zimowa :P, czyli Ikea VS. Katole
Back to Wątki archiwalne#121 magmar Archived
Niech żyje Last krysmyz czy jakoś tak.
#122 dariusz.1991 Archived
Wielokrotnie wspominałem, że wypowiadam się jako praktykujący Katolik.
#123 dariusz.1991 Archived
Tak. To najpiękniejsza piosenka o prawdziwych świętach.
#124 magmar Archived
A ja wspomniałam, że szanuję zadeklarowanych ateistów.
#125 papierek
Akurat dla mnie definicja słownikowa jest bardzo jasna. A to, że autor owego artykółu zatrzymał się na jednej definicji słowa magia, rozumianej jako siły tajemne i nadprzyrodzone, nie uwzględniając w swym artykule pozostałych znaczeń tego słowa, które istnieją, to problem w niedoinformowaniu autora, a nie w ludziach, którzy używają tego przymiotnika zgodnie ze swoim znaczeniem. A przynajmniej jednym ze znaczeń.
--Cytat (magmar):
Sam widzisz, że definicja słownikowa nie jestdo końca spójna.
--Koniec cytatu
#126 dariusz.1991 Archived
Ja też szanuję.
#127 balteam
@Dariusz, bo może żadnej powagi sytuacji w tym nie ma?
Nie przekonuj mnie, że jest, bo ja ciebie zacznę, że nie ma, a jeszcze ktoś powie, że nie wie, to jes wiara, a nie cośco można na szybko udowodnić lub obalić.
Może w ogóle nie można tego ani obalić ani potwierdzić.
W samej Biblii nie ma informacji, że magicznych świą używać nie można, oczywiście można sobie interpretować to co jest w Biblii, ale ile ludzi tyle interpretacji.
#128 dariusz.1991 Archived
Czyli jak ktoś życzy Ci magicznych świąt, trzeba pytać jak rozumie słowo magiczny tak?
#129 magmar Archived
papierku odnieś się proszę do tych niezdolnych do samodzielnych egzystencji. Tu też masz słowo pisane, którym się często legitymujesz.
#130 papierek
Dariusz, jak podałem ze słownika synonimów, definicją magiczny jest również słowo boski, więc tutaj jak najbardziej jest wszystko w porządku i po katolicku i po chrześcijańsku.
#131 magmar Archived
Samodzielnej egzystencji przepraszam.
#132 magmar Archived
Papirku Biblia temu przeczy.
#133 balteam
@Dariusz, możesz pytać, tylko czy tak serio znasz osoby, które używają znaczenia magicznych świąt w sensie magii?
Przecież wiele słów ma wiele definicji, a jakoś rozumiemy o co innym codzi.
#134 magmar Archived
Stosujecie zwroty, których do końca nie rozumiecie w tym sęk.
#135 dariusz.1991 Archived
Balteam, słowo magiczny jest tu pewną metaforą, przerzuceniem punktu ciężkości na jakieś ulotne wrażenia, czy chwilowe uniesienia. Nie rodzina ma być najważniejsza, tylko chwilowe ciepełko.
#136 papierek
Jeżeli ty, jako zadeklarowany katolik potrzebujesz się pytać, co ma na myśli mówiąc magicznych świąt, no to pozdrawiam. :P
Sam powiedziałeś, że większość chrześcijan nie ma złych intencji i nie miesza magii ze świętami, co znowu dowodzi, że używając słowa magiczny ma na myśli to znaczenie nie związane z magią.
--Cytat (dariusz.1991):
Czyli jak ktoś życzy Ci magicznych świąt, trzeba pytać jak rozumie słowo magiczny tak?
--Koniec cytatu
#137 balteam
@Magmar, cieszę się, że ty jedyna rozumiesz i masz tą tajemną wiedzę odróżniania dobra od zła.
Ja jej nie posiadłem, dlatego dopuszczam kilka definicji różnych słów.
#138 papierek
Biblia niczemu nie przeczy. Biblia przeczy temu, że w narodzenie chrystusa są zaangażowane jakieś siły nadprzyrodzone, magia w znaczeniu używania zaklęć. Ale biblia wcale nie przeczy, że święta są boskie, czyli jeden z synonimów słowa magiczny. :P--Cytat (magmar):
Papirku Biblia temu przeczy.
--Koniec cytatu
#139 magmar Archived
To słowo jest mniej więcej taką bezmyślną, często powtarzaną kalką jak last CHristmas, a Ty przecież jesteś homo sapiens dobrze rozumiem?
Chyba, że przyjmujesz bezrefleksyjnie papkę, którą sprzedają Ci media.
#140 dariusz.1991 Archived
Tak samo, jak Hitlerowcy, a nie niemcy zaatakowali Polskę w 1939 r.