Impreza zimowa :P, czyli Ikea VS. Katole
Back to Wątki archiwalne#101 papierek
mam ci sprawdzić w pwn co oznacza estetyczne wrażenie i pogrążyć dalej w słownej zaczepce? Estetyczne wrażenie to bardziej ogólnie mówiąc, miłe wrażenie, przyjemne, no więc skoro magiczne święta to takie, co wywołują miłe, przyjemne wrażenia, a w tym nie ma ani bezpośrednio, ani pośrednio odniesień do magii rozumianej jako zaklęcia czy moc nadprzyrodzona, to dyskusję uważam za zakończoną. Jeżeli tak nie uważasz, zajrzyj sobie do słownika i sprawdź pojęcie synonim. Jeżeli użyć by wyrażenia magia świąt w znaczeniu rzucania czarów czy innych mocy nadprzyrodzonych, a słowa urok w znaczeniu z pod numeru definicji 2, czyli rzucaniu uroku na kogoś, co wiąże się faktycznie z magią rozumianą jako czary, to oczywiście było by to herezją.
#102 papierek
Ale pozytywne wrażenia to również estetycznie przyjemne wrażenia.
--Cytat (dariusz.1991):
Chrystus może oddziaływać w sposób pozytywny, Duchowy, ale nigdy nie spotkałem się z tym, że działa estetycznie.
--Koniec cytatu
#103 dariusz.1991 Archived
Istotą Wigilii i Bożego Narodzenia nie jest to, żeby jakieś miłe wrażenie przyćmiło Narodzenie Chrystusa. Chodzi oczywiście o to, żeby ludzie obdarowywali się dobrem, ale na pierwszym miejscu jest chrystus a nie miłe ciepełko, potrawy czy siedzenie przy stole. Podkreślam jeszcze raz, z perspektywy Chrześcijańskiej słowo magiczny kojarzy się jednoznacznie. Podam Ci inny przykład, wiele osób denerwując się wzywa Boga na daremno. Oczywiście wiadomo, że nie to jest ich celem, ale drugie przykazanie tego zabrania.
#104 magmar Archived
A jak rozumiesz stwierdzenie czarna lub biała magia? Czy to też jest miłe, estetyczne wrażenie.
Od tego rzeczownika pochodzi przymiotnik magiczny.
#105 papierek
ale przykład jest chybiony, bo tutaj słowo boże czy jezu nie ma innych znaczeń
Dobra, kończę tą dyskusję wpisem ze słownika synonimów języka polskiego.
Najczęściej spotykane wyrazy bliskoznaczne słowa magiczny to: wspaniały, jak z bajki, tajemny, porywający, kabalistyczny, paranormalny, nadnaturalny, niezwykły, nadziemski, metafizyczny, olśniewający, zachwycający, nieziemski, ponadludzki, bajkowy, oszałamiający, parapsychologiczny, bajeczny, baśniowy, fantastyczny, feeryczny, nadzwyczajny, astralny, tajemniczy, boski, cudowny, nadprzyrodzony, czarodziejski, zaczarowany, przepyszny, ... .
Oczywiście użycie słowa ponadnaturalne święta, albo parapsychologiczne święta ni jak się ma do biblii, ale użycie słowa boskie święta, gdzie boskie ma też całą swoją masę synonimów, już jak najbardziej pasuje.
#106 balteam
o ciekawa dyskusja.
ale czy czytanie książek fantasy gdzie jest magia w waszym rozumieniu @magmar @Dariusz jest grzechem? No, a przynajmniej ich pisanie?
Skoro trzymacie się jednej definicji mimo, że definicji jest kilka, to chyba sobir sam odpowiedziałem na to pytanie?
Jak pisałem, nie wszyscy są praktykującymi chrześcijanami, inni w ogule nimi nie są i z tej prostej przyczyny każdy używa słów tak jak im się podoba, zwłaszcza, że używa ich zgodnie z zasadami j. polskiego.
#107 papierek
W wyrażeniu biała, albo czarna magia, słowo magia ma znaczenie z definicji 1 słowa magia, czyli zaklęcia, czary, zatem w tym momencie utworzenie od tego konkretnie znaczenia słowa magia przymiotnika magiczny, użytego dokładnie w tym samym znaczeniu będzie oznaczało również zaklęcia.
Magmar, już mówiłem, synonimy.
To, że od rzeczownika cud pochodzi przymiotnik cudowny wcale nie oznacza, że ktoś cudowny to ten, co czyni cuda.
--Cytat (magmar):
A jak rozumiesz stwierdzenie czarna lub biała magia? Czy to też jest miłe, estetyczne wrażenie.
Od tego rzeczownika pochodzi przymiotnik magiczny.
--Koniec cytatu
#108 papierek
jak balteam napisał, jak magmar przyczepiłaś się do jednej definicji słowa magia, gdzie definicja podaje conajmniej 3, a przymiotnik magiczny odnosi się do wielu więcej znaczeń tego słowa, niż ta jedna definicja, to przykro mi, ale rozumienie podstawowych zasad językowych powinno być opanowane conamniej wliceum, a napewno wcześniej.
#109 papierek
Z resztą, czy ktoś tu mówi o czarnomagicznych albo białomagicznych świętach? :P
#110 dariusz.1991 Archived
Balteam, nie każdy musi wieżyć dlatego ja, wiedząc, że ktoś jest ateistą nie życzą mu Błogosławionych świąt. Z kolei magicznych świąt życzyło mi wiele osób. Taka subtelna różnica.
#111 dariusz.1991 Archived
#112 papierek
różnica jest tylko taka, że ja podałem ci argumenty zaczerpnięte ze słownika pwn i słownika synonimów, a ty podałeś mi argument z jakiegoś czasopisma katolickiego, której autor widać nie miał okazji zapoznać się ze słownikiem pwn, w takim razie.
#113 papierek
Co ma większy autorytet, jeżeli chodzi o poprawne używanie słów, zgodnie z ich prawidłowymi znaczeniai? Odpowiedzcie sobie na to pytanie sami.
#114 magmar Archived
Sam widzisz, że definicja słownikowa nie jestdo końca spójna.
#115 balteam
@Dariusz, dlatego, że dla większości ludzi to raczej nie jest problem, nie mam pod ręką statystyk żadnych, więc równie dobrze możesz powiedzieć, że się mylę, ale poza tobą to jeszcze może z 2 osoby jakieś bym sobie przypomniał, które twierdzą, że magicznych świąt sformułowanie jest złe.
No i z tego wynika, że większość ludzi odbiera magicznych świąt i używa tego bez podtekstu szatańskiego, dlatego każdy ci życzy magicznych świąt.
Generalnie każdy chrześcijanin wie, że życzenie ateiście błogosławionych świąt nie zrobi na nim wrażenia,więc to trochę inna kwestia.
To trochę jak z jakąś kontrowersyjną kwestią, powiedzmy celibat, nawet wśród katolików istnieją różne poglądy w tej materii. Tak samo z magicznymi świętami, nawet wśród Katolików jestem pewien znajdą się osoby, któe powiedzą, że to nie prawda, że nie można używać takiego sformułowania.
#116 magmar Archived
To tak samo większość ludzi uważa, że osoby niewidome to niedojdy dowód zapis w orzeczeniu niezdolny do samodzielnej egzystencji.
#117 dariusz.1991 Archived
Dokładnie Magmar.
#118 magmar Archived
I jak takiemu Kowalskiemu udowodnisz skoro ma napisane czarno na białym?
#119 balteam
Tak,tylko, że to inna kwestia, zakładacie, że po pierwsze każdy wierzy w Jezusa, po drugie, że każdy z wierzących w Jezusa musi podpisywać się pod wszystkim co mówi kościół katolicki, a nawet w chrześcijaństwie jest kilka odłamów, chociaż nie wiem co inni uważają o magicznych świętach.
a co do samego zapisu, uważam, że jest do dupy, więc się nie dziwię, że ludzie mogą tak myśleć, ale dalej to wystarczy zredagowaćw jednej instytucji, a odłamów rligijnych jes od holery.
#120 dariusz.1991 Archived
Balteam, to, co napisałeś jest smutną prawdą. Katolicy często nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Idąc tokiem myślenia Papierka, Magicznych świąt oznaczałoby to, żeby jakieś estetyczne wrażenie było kluczowe. Nie rodzina, nie Chrystus tylko jakaś sytuacja, chwila czy coś jeszcze innego.