Jakie trudne! Ciekawe, jak oni to mówią? -- (balteam): Oto miejscowość znajdująca się w Walii: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch ... przekopiujcie doo google jak nie wierzycie:P
Post najlepiej czytany linia po linii, strzałkami.
Jedna linia zawiera jedno lub więcej miejsc.
W celu utworzenia tego postu pozwoliłem sobie coprawda skonsultować się z paroma mapami, a w trzech przypadkach z internetem,
Szczerze za to przepraszam, jednakże przyznam, że niektóre z tych nazw przyprawiają o chęć otworzenia piwa i to nie jednego.
zatem, jadziem.:
Większość z tych miejsc kojarzę z pamięci, choć podczas studiowania mapy wpadło parę killerów.:
Mazowieckie.:
Budy Rządowe
Mała Wieś przy Drodze
Krzyczki-Żabiczki
Krzyczki-Pieniążki
Paczuszki Duże
Studzianki Pancerne
Grabce-Towarzystwo
Koce-Schaby
Dyszobaba
Stare Grabie
Nowe Rumunki
Warmijsko-Mazurskie.:
Zamordeje
Babki Oleckie
Żabi Róg
Zezuj
Zgniłocha
Kurojady
Kopytko
Kwiatuszki Wielkie
Do tego na pograniczu Mazowieckiego i mazur mamy Glinojeck, A w stronę olsztyna jeszcze Worek, i Zgon
Śląskie.: Zimna Wódka
do tego mamy jeszcze.:
Golasowice
Miliardowice
Bógdał
*Jest ponoć jeszcze Kubeł, natomiast nie udało mi się uzyskać potwierdzenia, być może był to mały, usunięty administracyjnie przysiółek.
Opolskie.: Zimna Wódka.: Tu nie mam pewności czy to jeszcze śląskie, czy już Opolskie.
Rozterk
Kadłub Wolny.
Do tego mamy Magluszowice, Magluszowiczki i o ile pamiętam magluszowiczeczki.
Wielkopolskie.:
Młynek Nieświński
Dziadowa Kłoda
Ostatni Grosz
Robakowo
Śmieszkowo
Górka Duchowna, Drużyna, Rydzyna.
Mamy jeszcze Chujki, o tym ktoś pisał ale też na przykład.:
Koniec Świata
Beznazwa
No i móój hit jak chodzi o WLKP.: Małachowo-Złych Miejsc
Małopolskie.: Wytrzyszczka
Szwaby
Zagacie
Ruda Kameralna
Burdele
Smyraki
Sałaciaki
Rzeżuśnia.
Dolnośląskie.:
Jako Dumny mieszkaniec Wrocławia i okolic mogę się wypowiedzieć, bo trochę tego mamy.:
Biały Kał (od jakiegoś czasu zmieniono nazwę na biały kościół).
Tworzymirki, Owsianka, Wińsko, Kozie Doły, Wielka Lipa, Gruszeczka, Kopanina.
Kujawsko-Pomorskie.: Dolna Grupa i Górna Grupa (w tej ostatniej wydarzyła się nota bene dość spora tragedia i czarny dzień psychiatrii w czasach P R L.
Do tego ciekawostki takie jak Ameryczka
Sahara
Samostrzel
Szerokopas
Stary Bógpomóż
Dwanaście Apostołów
(autentycznie, tak słownie pisane,
Zapluskowęsy, Do tego z tego co pamiętam mamy jeszcze takie tuzy jak.:
Grzeczna Panna
Bachor
Miesiączkowo
Skurgwy
Oraz mój hit z Kujawskiego.: Ciućmanija
Podlaskie.:
Tu jest tego duuużo, niech przykładem będą chociażby.:
Gieniusze (już ktoś wcześniej pisał),
do tego Trypucie.
Kłopoty-Stanisławy
Twarogi Ruskie
Wrotki
�
Kurejwa
(Ponoć jest też Kurejewka).
� Nałogi
Półkoty
Stare Leśne Bohatery
Nie znam niczego śmiesznego z Zachodniopomorskiego, jedyne do głowy przychodzą mi Rybokarty, Stolec, i jakże wymowna nazwa.: Krzywe Koło.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
Dzień dobry! Korzystając dzisiaj podczas podróży pociągiem z aplikacjai lazarillo przed stacją Strabla tory idą przez taką wieś jak Łyse. Ponadto ostatnia stacja kolejowa przed Hajnówką to Hytra. Jadąc samochodem czy autobusem z Hajnówki do Siemianówki przejeżdża się przez taką wieś jak Zwodzieckie.
Na Mazowszu różnistych ciekawych i śmiesznych nazw też nie brakuje. Oto parę głównie z okolic Płocka. Pogrupowałem je jeszcze w kilka zestawów, bo w nich niektóre nazwy brzmią jeszcze lepiej :D: Kłaki, Stare Gałki, Nowe Gałki; Kiełki, Konary, Korzeń Rządowy, Korzeń Królewski; Tchórz, Włóki, Nowe Rumunki; Rogotwórsk, Setropie, Wrogocin, Warszewka, Ciućkowo; Nowe Grabie, Grabie Polskie, Nowe Wymyśle, Wymyśle Polskie; Ślepkowo Królewskie, Ślepkowo Szlacheckie, Srebrna, Soczewka; Budy, Alfonsów; Staroźreby, Nowe Staroźreby, Staroźreby-Hektary, Zdziar Mały, Zdziar Wielki
O nie, wieś cipki zmieniła nazwę, straciliśmy jedną z lepszych nazw ;D Mieszkańcy się skarżyli, że ludzie przyjeżdżali sobie jaja robić. ps. cipkarstwo to dawna nazwa na Podhalu na koronkarstwo.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.