Dobry wieczór! Oglądając dzisiaj milionerów pojawiło się pytanie o wieś leżącą na kaszubach. Wśród odpowiedzi oprócz wcześniej wymienionej wsi sforne f=gacie pojawiły się takie wioski jak: Twarogi Ruskie Niemyje Ząbki Grzeczna Panna. Twarogi ruskie leżą w gminie Perlejewo powiatu siemiatyckiego. Wieś Niemyje ząbki leży w gminie Rudka powiatu bielskiego. Wieś Grzeczna Panna leży w gminie Szubin powiatu nakielskiego. Pierwsze dwie wioski leżą w województwie podlaskim, a ta ostatnia w kujawsko-pomorskim.
W zeszłą niedzielę, jadąc do Tarnowa przejeżdżałam przez miejscowość Szczęście, a wracając dziś z Tarnowa przejeżdżałam przez miejscowość Jeżowe. Gdyby tak połączyć obie te nazwy, wyszłoby Jeżowe Szczęście. :D
Ostatnio będąc w Hajnówce na rynku i idąc do muzeum i ośrodka kultury białoruskiej na rynku stał samochód, w którym pracownicy sprzedawali mięso przyjechał z miejscowości Ciemne.
Szukając sobie autobusu do Czarnej Białostockiej wpisując tylko same słowo czarna przypadkiem dowiedziałem się, że są takie miejscowości jak chociażby Czarna łąka bądź Czarna woda.
To ja z ciekawości patrzyłem jakie są miejscowości, w których w nazwie miejscowości pojawia się kolor czarny. Oprócz tych co już wcześniej wymieniłem to według mnie do śmiesznych miejscowości można zaliczyć także takie miejscowości jak Czarna glina oraz Czarna smuga.
To pytanie do Paulinuksjak pracowałam na centrali to ktoś prosił, by go połączyć z miejscowością o nazwie Mała Srania i nadmienił, że jest koło Krakowa. Dalej niedaleko od Poznania mamy też Tuligłowy.
Ostatnio wracałam z Tarnowa. Na mapie nawigacji mojego narzeczonego pojawiła się nazwa miejscowości Górny Koniec. Ciekawe, gdzie jest Dolny Koniec. Czy zaginął? :)