Forum

Systemy operacyjne

Forum mieszane

Poprzednia 7 / 10 Next

luki373737

#121 ·

Transcription

jeszcze taka informacja tutaj dla wszystkich albo sobie z ciekawości przyglądam aukcję Allegro no i tu znalazłem Windowsa z fajnym kruczkiem dlatego tutaj o tym mówię żeby w razie jak ktoś będzie kupował by się na to nie nabrał jest sprzedawca sobie, stan niby nowy faktura, wystawiam fakturę bez wad z daleko od takich aukcji bo to już widać, że to są faktury lewe w razie jakby przyszła do was kontrola w postaci tam policji czy tam kogoś innego taka faktura tak naprawdę nic nie da to jest faktura, którą można użyć jako papier toaletowy także jeżeli jest faktura bez wad to omijać takowe aukcje szerokim łukiem bo nie jest to w ogóle wiarygodne tylko i wyłącznie faktura wad i najlepiej na fakturze są wyszczególnione dane firmy, tak zadzwonić, znaleźć przez wyszukiwarkę Google popytać bo też znam przypadki to było w dwutysięcznym bodajże chyba piętnastym roku zakupiłem Windowsa 7 dwa lata później odwiedzili mnie smutni panowie no i cóż czy pan kupował tego i tego dnia na Allegro mówię, że być może nie dużo kupuję więc skoro panowie przyszli to raczej tak no czy ma pan fakturę ja mówię jak najbardziej mam no bo ja wszystko trzymam na dysku ja nawet mam rzeczy z przed pięciu, sześciu lat także jestem w ogóle uczulony na punkcie bezpieczeństwa i wolę dokumenty archiwizować no i dobra dałem im tą fakturę co się okazało że ta faktura była wystawiona na firmę która nawet o niej nic nie wiedziała dlatego właśnie z doświadczeniem oczywiście mi nic nie zrobili złożyłem zeznanie jako świadek no i tyle ale od tego momentu postanowiliśmy weryfikować takowe firmy bo czasami sprzedawcy wystawiają na firmy które w ogóle nie mają o tym zielonego pojęcia więc zakup na Allegro klucza to nie jest taka łatwa sprawa to jest dużo oszustów no ale jeżeli ktoś chce zaoszczędzić to co za coś albo idzie do sklepu albo do jakiegoś tam autoryzowanego partnera kupuje i ma po sprawie albo kombinuje tak żeby było dobrze ale tak jest ze wszystkim to tak samo jak z samochodem jak kupimy nowy samochód to mamy pewność że on tam nie był bity nie ma tam żadnych wad fabrycznych choć że też się zdarzają nawet w nowych wady fabryczne a jeżeli kupimy samochód używany no to może być powypadkowy z cofniętym przebiegiem tak samo ze wszystkim jest dlatego właśnie tutaj postanowimy poinformować że jak natkniecie się na takowe aukcje gdzie sprzedający niby wystawia fakturę bez wad no to to jest kpina i teraz co mnie jeszcze dziwi że Allegro wystawia wystawia fakturę bez wad wyraża zgodę na sprzedaż takowych towarów no bo no skąd taka przepuśćmy Zdzisława Kowalska może o tym wiedzieć to jest narażanie konsumenta według mnie bo ja wiem nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania okej tylko że ktoś powinien tym konsumentom pomóc a Allegro zamiast im pomóc to ich naraża właśnie takimi aukcjami no bo taki Janusz Kowalski sobie kupi licencję pomyśli że ma legalną a pewnego dnia odwiedzą go smutni panowie i może mieć problemy także uważać uważać można kupić ja mam takiego sprawdzonego sprzedawcę u którego kupuje już od 2016 on czasami jest na Allegro czasami go nie ma tylko że ja mam do niego kontakt no jak trzeba to poza Allegro za pomocą to jest to jakby te to jest gdzie to jest na na na na na na tam tam już pomyślałem że dla mnie słabo van no żeby ty tak że wy mówię że jest to powinno być karane według mnie, do kryminału się nadaje bo tak, ktoś może powiedzieć ale ja chcę sprzedać swoją licencję której już nie używam w teorii można tylko teraz jeżeli chcesz taką licencję odsprzedać to nie wysyłaj kupującemu samego klucza tylko wyślij też zdjęcie także jak widzicie to jest zawiłe i to nie jest takie proste dlatego ja tutaj postanowiłem to wyjaśnić tak mniej niż więcej na czym to polega bo takich przykładów jest multum gdzie mamy pełno oszustów no dobra, tyle ode mnie do usłyszycka, heja

matid25

#122 ·

Transcription

co do postawienia systemu od zera czy odświeżenia bardziej nie wiem jak ten program niestety działa bo moje Lenovo nie współpracuje mi z tym programem bo to jest jakiś poważniejszy błąd jest Windows 10 Refresh Tool i podobnie że on kasuje chyba cały system i od nowa stawia nie wiem czy nie mogę tego zrobić bo mi wywaria jakiś błąd ale można to sprawdzić

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#123 ·

Transcription

Będę próbować coś z tym zrobić, ale nie chcę czegoś spierniczyć, no ale jak nie będę miał faktycznie wyjścia, no to będę musiał to spróbować zrobić, bo innego wyjścia nie będzie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

matid25

#124 ·

Transcription

no niestety nie zrobię podcastu, bo mój komputer rozmawia o współpracy z tym narzędziem ale nie powinien się nic zepsuć, tylko pamiętaj po uruchomieniu komputera kontrol Windows Enter i się uruchomi narrator i on Cię dalej pokieruje

lukasz1993258

#125 ·

Transcription

No dobra, a nie usuną mi się wszystkie programy, no bo szkoda by było. Ja mam tutaj Worda zainstalowanego i on mi się przydaje do pracy.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Lowca_Androidow

#126 ·

Transcription

Tool jest nieaktualizowany, a przekonał się o tym DJI Graco i pobiera starą wersję dziesiątki 1607 a poza tym używając tego narzędzia stracisz wszystkie zainstalowane programy także jeśli chcesz tak czy siak instalować od nowa to pobieramy programy, tak czy siak stracisz czy będziesz odświeżał czy będziesz instalował system na czysto

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

matid25

#127 ·

Transcription

No właśnie ja, jeżeli chciałem to właśnie zainstalować to, to właśnie chciałem jakby wszystko stracić i na nowo, przyciutko, ale widzę, że mój komputer w ogóle z tym nie współpracuje.

luki373737

#128 ·

Transcription

Hej Łukasz, jeżeli na tej samej partycji co system, no to wszystko leci do śmieci, w kosmos, także no... Dlatego ja tak nie robię. Ja wolałem zaopatrzyć się w jeszcze jeden dysk i mieć oddzielnie zainstalowany system, antywirus, sterowniki, a osobne programy typu LibreOffice, bo szkoda mi płacić kasy na Microsoft Office'a, no i takie inne, to mam zainstalowane właśnie na osobnej partycji. W związku właśnie z przypadkiem taki jak ty masz, że jak coś się wykrzaczy w systemie, no to wtedy wystarczy tylko sformatować tą partycję systemową i tyle, nie? A jeszcze dobrym rozwiązaniem jest też poinstalować sobie od zera system, programy, sterowniki i zrobić takową kopię, taki obraz dysku. I później, jeżeli coś się tam stanie, no to z takowej kopii przywrócić, nie? Wadą tego jest to... No że jeżeli przywrócimy z takowej kopii... Nie wiem, po pół roku korzystania, to stracimy dane, które żeśmy nabyli w trakcie tych pół roku, no chyba, że będziemy tą kopię uaktualniać regularnie, nie? Że mi się nie chce, jestem leń.pl, nie mam czasu na to, no to wolałem właśnie sobie dla bezpieczeństwa kupić osobny dysk SSD. No i jeden mam pod mv2, drugi pod SATA. No i na jednym jest system, tak jak mówiłem, na drugim programy. I teraz nie mam problemu z tym, że coś mi się usunie, nie? No ale tutaj... Czy w twoim wypadku by tak się dało zrobić? Dałoby się, tylko musiałbyś... Dałoby się, tak, dałoby się. Byś miał dwa dyski, pod warunkiem, że nie miałbyś napędu CD w swoim laptopie, nie? ...

lukasz1993258

#129 ·

Transcription

O kurczę, no to nie wiem jak ja to rozwiązać będę musiał, gdyż tutaj po prostu sprawa bardziej się tyczy sterowników do tego laptopa, bo ten laptop ma swoje jakieś sterowniki, których innych nie przyjmie, a nawet jak się inne zainstaluje, to zawsze jest tak, że jak się pod niego podepnie słuchawki, to nie działają słuchawki. I wielokrotnie było tak, że użytkownik violinist musiał się nieźle nagimnastykować, żeby tutaj cokolwiek zrobić.

lukasz1993258

#130 ·

Transcription

No bo właśnie ja teraz w tym momencie nie wiem co mam zrobić. Ja jeszcze raz dokładnie wyjaśnię o co chodzi. Bo nawet jeżeli ty Łukasz byłbyś z tym zainteresowany przykładowo, to możesz chyba nawet zwrócić się z pytaniem do użytkownika violinist. A o co chodzi? To ja po części postaram się wyjaśnić. Może i bym chciał tutaj na nowo zainstalować system. Na nowo, od początku, bez jakichkolwiek tutaj zostawienia plików, czyli jakby to powiedzieć wprost, zrobić format tego systemu. No i w tym wypadku zainstalować jeszcze raz system. Ale o co tutaj chodzi? W tym laptopie jest problem ze sterownikami. Ponieważ... Zarówno jaki użytkownik violinist i taki potem inny facet ze sklepu parę miesięcy temu, a właściwie to w październiku jak my instalowali tutaj system. Bo pierwszy raz jak mnie instalował użytkownik violinist system, no to niestety, ale padł dysk szybciej niż się zdążyłem w tym laptopu nacieszyć. W każdym razie i za pierwszym razem, i za drugim razem jak był instalowany system tutaj już po wymianie dysku. Problem był niezmienny. Pod tytułem sterowniki. To znaczy, co mi było po tym, że był tutaj dźwięk? Jak niestety nie wykrywało słuchawek. A żeby wykryło słuchawki, no to trzeba było się nagimnastykować w postaci wejścia na stronę hapek. Jak dobrze pamiętam, spisania tam czegoś i bawienie się w ściąganie tych sterowników. Tylko niestety, ale jak dobrze pamiętam to właśnie użytkownik violinist mi... Mówił właśnie, że tutaj no niestety, ale co by nie patrzeć, jeżeli chodzi o instalację systemu. Znaczy, jeżeli chodzi o pobranie tych wszystkich sterowników, to ponoć był problem, bo ich się nie dało pobierać tak na komputer. No bo gdyby było można je pobrać na komputer, no to wówczas ja, proszę bardzo, mógłbym to zrobić. I wtedy mógłbym spokojnie się sam tego podjąć bez problemu. Gdybym naprawdę miał do niego wszystkie sterowniki przy sobie, łącznie z bluetoothem i takie tam, i takie tam. Bo teraz używam słuchawek na bluetooth na przykład, to wtedy, proszę bardzo, mogę się tego podjąć. Tylko jeżeli ten kreator jest ze starym systemem, no to bym musiał prawdopodobnie wtedy zaktualizować ten system do normalnej wersji. Tutaj też mam dylemat, no bo teraz są na przykład święta. Wiadomo, że jest sytuacja. Ja w postaci koronawirusa i to raczej prędko się nie uspokoi. Teraz tutaj znaleźć kogoś w Tarnowie, żeby się ktoś podjął tego, no to raczej po świętach, tak. Więc z jednej strony ubolewam, że tutaj też nie mam osoby widzącej, która by mi pomogła. A szczerze powiedziawszy, jeżeli ja mam być szczery, nigdy w życiu sam nie instalowałem systemu. I nie chcę czegokolwiek uszkodzić. I tylko o to chodzi. Teraz na przykład trochę ten komputer szybciej działa tylko i to tylko wyłącznie dlatego, bo zmieniłem na SPK. Bo przedtem używałem Zośki. Zresztą jak słychać na załączonym obrazku, że on po prostu nawet te wiatraki się nie włączają. Na LTE nie. Więc tutaj mniej więcej o to właśnie chodzi.

luki373737

#131 ·

Transcription

Hej Łukasz, jeżeli chodzi o format, ITP, ITD, sterowniki, ile ja laptopów już naprawiałem, czy to laptopy, czy tam komputery stacjonarne, nieistotne, zawsze używam Driver Geniusa. Tak, tu jest takie pewne coś, które nie uznaję tego, mam to totalnie w D, dlatego, że ten program mnie nie zawiódł ani razu, szczerze Ci powiem, a naprawiam już komputer ładnych paru lat, tak. I żaden klient nie skarżył mi się, że coś tam ma niekompatybilnego, coś mu nie działa. Nie ma po prostu takiej opcji. Takie grzeby ostatnio robił dla tego, dla szkoły w Krakowie, możliwość zdalnego nauczania. No i tam była skarga, tam musiałem poprawiać swój błąd, do którego się przyznałem, no ale nie sztuką jest zrobić, tylko sztuką też jest się przyznać i poprawić. No i teraz już działają bez zarzutu. Tak samo tutaj. W przypadku, czy to stacjonarek, czy laptopów, nie miałem żadnej skargi, a używam do sterowników od lat Driver Geniusa. Teraz mam ułatwione zadanie, bo jest 30-dniowa wersja free. Także instaluję klientowi, wgrywam sterowniki, reinstaluję, te sterowniki oczywiście zgrywam mu tam do osobnego folderu, żeby już były na przyszłość. I szczerze powiem, nie ma nigdy z tym problemu. Czy to HP, miałem już do czynienia z laptopami HP, czy to Acer, czy to Toshiba, no po prostu nie miałem żadnego problemu ze sterownikami, które pobrą mi ten program. Tylko, że no po pierwsze, programem trzeba umieć się obsługiwać, program nie dość, że jest po angielsku, to jest jeszcze średnio dostępny, tak? No ale jeżeli ktoś zna jego obsługę, korzysta z niego przez OneDrive. No to może sobie poradzić, za pomocą nawigacji obiektowej, czy też OCR-a, ale no to trzeba jednak trochę się natrudzić, żeby to się nauczyć, te obsługi. I szczerze powiem, nigdy w życiu nie szukam sterowników na stronach producenta, bo te czasy już minęły. Nie oszukujmy się, ale taka jest prawda. Także, ja jeżeli bym miał twojego laptopa, to obowiązkowo Geniusa. Tylko i wyłącznie, nawet bym nie szukał na stronie, ani HPK, ani nigdzie. No i wtedy bym zobaczył oczywiście, czy działają słuchawki, czy działa bluetooth, bo takie rzeczy, jak najbardziej sprawdzam. Na 99% jestem pewien, że wszystko by zadziałało, także, no widzisz, tutaj, no nie wiem co ci doradzić, no bo jeżeli masz sam robić, a tego nigdy nie robiłeś. No to szczerze powiem. A po drugie, czemu też starszy kreator? Ja to na twoim miejscu pobrałbym najnowszy obraz systemu za pomocą Media Creation Tool. I nie bawię się później w jakieś tam uaktualnienia, ssrania, bo to jest bez sensu, nie ma tak czysta instalacja systemu, tak. Z najnowszego po prostu obrazu i tyle. Chociaż już niedługo ma wyjść nowsza wersja, z tego co wiem. Czy może już wyszła? Nie jestem na topie ostatnio, bo nie miałem czasu się zapoznać tym. Miałem zbyt dużo zleceń, także pobierać z jak najnowszego obrazu, tak, to jest klucz, żeby później jak najmniej uaktualnień. No i co do twoich wiatraków, to wiesz, to że cicho pracuje, to obciążysz go lekko. Bez coś mu instalował. No i te wiatraki mogą już nie wytrzymać, tak. Dla mnie po tej pracy jaka była wtedy w tamtych wiadomościach, ten laptop jest też do regeneracji, tak. Oczywiście możesz sobie zmienić system, no i on tam jakoś tam będzie działał, ale i tak to nie będzie takie działanie komfortowe. Jakbyś sobie, nie wiem, przeczyścił ten laptop. Dał nową pastę wokół procesora, także, no a to mówię, to jest, że tak powiem bardziej rozszerzony temat. Ja na twoim miestu, jeżeli da się z niego korzystać, bym korzystał, później bym poszukał kogoś w serwisie, oczywiście spróbowałbym sam, ale to już później. W razie czego, jak to pitolisz, no to idziesz do serwisu, już masz upatrzony sobie serwis i oni ci to zrobią, tak. Ale przypuśćmy, ty zrobisz to dzisiaj, no i co, będziesz cały święta bez laptopa, tak. Więc, czy to się opłaca, no nie sądzę, także, bo żaden serwis ci teraz tego nie zrobi, tak. A jeżeli już będziesz miał jakiś serwis na oku, który się podejmie tego. No to jak najbardziej bym spróbował samemu, a co, tracisz, nic. Najwyżej uszkodzisz, no to uszkodzisz, no i tak będą musieli zmieniać i tak, więc. Wiesz, a zawsze jakieś nowe doświadczenia zdobędziesz, także, no, tak bym to widział. No i przy okazji, mimo, że mamy trudny czas, te święta będą, jakie będą. Ale wesołych wszystkim. Najlepszego i dużo zdrowia. Pozdrawiam.

lukasz1993258

#132 ·

Transcription

No właśnie dlatego ja tak zrobię, no bo na chwilę obecną, szczerze powiedziawszy, nie mam jakby innego wyjścia, tak jak tutaj już mówiłem, tym bardziej, że też tutaj jest obecna sytuacja taka jaka jest i prawie póki co wszystko jest nieczynne. No ale no cóż, póki co, no to w zaistnianie sytuacji, w której jestem, no to po prostu będę zmuszony z niego jako tako korzystać, no tyle ile jestem w stanie. A potem, jak już się to wszystko jakoś normuje, co mam taką nadzieję, to wówczas po prostu... Tu będę musiał nad nim popracować, bo tak czy owak, no, ja sam tego laptopa na pewno od środka nie będę czyścić, to jest pewne, to akurat nie ma o czym mówić, bo ja tego nie robiłem nigdy, nikt mnie tego nie uczył, no niestety to jest jedyny laptop, który mam, jedyny, nie mam innego już laptopa, stacjonarka w Warszawie. A tak jak mówię, póki co, no jeszcze tutaj trochę w Tarnowie pobędę, no także póki co sytuacja, no w której jestem, no jakby to powiedzieć, po prostu mnie zmusza, żeby jakoś z niego tam korzystać. I tak mam trochę więcej szczęścia, że on aż się tak nie wyłącza, bo wtedy to byłoby już gorzej, naprawdę, to już byłaby dosyć sytuacja nieciekawa, więc chociaż tyle mam szczęścia, no nie? Że mogę cokolwiek na nim zrobić, cokolwiek, to jest chociaż jedyny jakby plus tej całej sytuacji. Co do następnej rzeczy, którą Ty poruszyłeś, no to, no cóż, może jestem jedną z nielicznych osób, ale tak, jestem jedną z tych osób, które nie znają angielskiego, więc... ... ... ... No a jeszcze poruszanie się za pomocą nawigatora to już no mnie pozostawia tutaj, co by nie mówić wiele do życzenia, no także, jak na razie, póki co, to tyle, pozdrawiam.

lukasz1993258

#133 ·

Transcription

Ja tak jeszcze tutaj pomyślałem sobie, że może ten cały antywirus, o którym tu była mowa, coś jeszcze spowalnia, ale go niestety nie mogę sam odinstalować. Próbowałem, ale jest mi ciężko i wygląda na to, że bez czyjejś pomocy bym tego nie zrobił. No niestety, tak jak wspomniałem w moim poprzednim wpisie, ja aż taki biegły nie jestem w nawigacjach. Nawigacja

Kosa12

#134 ·

Transcription

Jeśli chodzi o spowalnianie komputera przez różne jakieś tam oprogramowania, no to Cortany na przykład też spowalniają, bo na przykład działają sobie w tle i tak dalej. No i akurat ja nie mam tego wyłączonego, bo po co? Ale, a co jeszcze do nowej wersji, no to ta wersja ma wyjść dopiero, ale gdzieś, bo ja na razie tej wersji nie mam, obecnie mam 909 i na razie, no mój kolega jest tylko w, były w Insiderze, czyli testował. To nową wersję i powiedział, że jest zajebista. Tyle powiem ze swojej strony. Pozdrawiam.

Muzyka rap jest mądra i pouczająca i trzeba skupić się na przekazie.??

lukasz1993258

#135 ·

Transcription

No mi to coś instalował facet, który mi tego laptopa robił w październiku zeszłego roku, dlatego czasami to jest denerwujące jak z jednej strony jak osoba wiedząca robi komputer, bo potem instaluje jakiś głupi antywirus, no i wychodzą potem problemy jakie wychodzą, bo nie każdego, umówmy się, antywirusa jest łatwo odinstalować. Na przykład tego to jest bardzo trudno odinstalować i ja go nie odinstaluję, bo nie jestem w stanie.

luki373737

#136 ·

Transcription

Hej Łukasz, tutaj się zgodzę w pełni. Dlaczego? Dlatego, że ja miałem do czynienia już z laptopami, nie jednym gdzie był zainstalowany, a na przykład Avast, którego z poziomu dodaj-usuń programy nie odinstalujemy sami, nie ma na to szans. Teraz tak, albo bawić się w programy typu Revo i Installer, albo usuwać ręcznie, co ja robię, bo nie ufam takim programom jak CCleaner, Revo i Installer itd. Albo prosić osobę widzącą, więc dlatego ja nigdy, jak wiem, że robię komputer dla osoby niewidomej, nie instaluje antywirusa, który jest niedostępny. To jest albo Gdata, albo Kaspersky. Te dwa antywirusy są jak najbardziej dostępne dla nas w pełni, no i takie można zainstalować. Jeżeli, najpierw też robię wywiad, jeżeli osoba nie robi przelewów bankowych i korzysta z komputera, tylko przeglądając internet, pocztę, to nie instaluje w ogóle antywirusa, bo to jest bezsens. Bo wtedy jak najbardziej ten Defender wysyła się. Ale jeżeli w grę wchodzą przelewy bankowe, jeżeli osoba nie jest obeznana i nawet jeżeli wyskoczy jakiś komunikat, nie będzie potrafiła go odpowiednio zinterpretować, dlatego dla bezpieczeństwa właśnie instaluje takowy antywirus. Ale też, który jest w pełni dostępny, czyli mówię, który z tych dwóch. Bo żaden nie jest dostępny. AVG jest jeszcze ponoć pod Joe'sem dostępny. Nie wiem, nie sprawdzałem, tak słyszałem tylko, że jest. Natomiast ja preferuję bardziej właśnie, nie mam Joe'sa, mam NDDA, nie będę płacił za coś, co jest darmowe. Tak samo jak mówiłem wczoraj o Office'ie, a piractwa nie popieram, więc dlatego szukam właśnie darmowych alternatyw. Są też fajne antywirusy darmowe, tak? No tylko co z tego, jeżeli nie są dla nas dostępne. Które działają typowo w chmurze. Z tych, co ja znam, to mówię pod względem dostępności tylko GData i Kasperski, tak? Z żadnym innym się nie spotkałem, żeby on był dostępny. Kiedyś Asset był, ale to właśnie. Po Assecie w wersji ósmej on przestał być dostępny, także... To jest właśnie ten minus. Tak jak tutaj powiedziałeś, że osoba widząca robi laptop, no i instaluje, co instaluje, nie zwracając uwagi, czy on jest dostępny, czy nie. No ja na przykład takie coś robię, tak? No ale każdy z nas jest inny, że tak powiem. ... ... ...

Kosa12

#137 ·

Transcription

Ja kiedyś ostatnio raz sprawdzałem AVG, to AVG jest dla nas też niedostępny, w sensie jeśli z poziomu NV-ki. Nie wiem jak to jest z JOS-em, bo JOS-a też mam, ale ja AVG nie chcę instalować, bo to zostało przejęte przez Avasta, ogólnie tą firmę, która produkuje właśnie też tego antywirusa. No i co tu jeszcze? Jeśli chodzi o GDAT-ę, to słyszałem, że jest dostępna, ale czy to jest darmowy antywirus czy płatny? Bo Defender to tak, ale... A ile tak mówiąc, dobra, jak GDATA jest płatna, no to ile taka roczna na przykład licencja, jeśli chodzi o antywirus, kosztuje?

lukasz1993258

#138 ·

Transcription

No to ja w jednym z laptopów miałem zainstalowanego chyba też AVG i też był spory problem. Jak dobrze pamiętam to był to chyba laptop Dell, ale tam były poważne problemy. Na blogu chyba nawet to mam.

luki373737

#139 ·

Transcription

no tutaj się zgadzam w pełni dlaczego? dlatego, że kiedy shit avast nie przejął cleanera, dopóki nie przejął nie przejęła ta firma Ccleanera ja tego programu też używałem, ale porównać tamtejszego cleanera obecnego nie ma co nawet komentować tego odnośnie pytałeś tutaj ile gdata kosztuje roczna ja dla niektórych klientów zawotwiałem gdatę z fakturką roczną licencję bodajże chyba 59 zł czy jakoś tak nie pamiętam, bo to parę miesięcy temu było ale coś koło tego w tych granicach kosztuje roczna licencja no i szczerze powiem, że jeżeli ktoś jest mało obeznany w komputerach a na przykład robi przelewy bankowe albo ma jakieś inne cenne dane to lepiej wydać te 60 zł rocznie, bo to nie jest majątek no bo miesięcznie to wychodzą śmieszne grosze w ogóle i mieć spokój wiadomo, że żaden antywirus w 100% nas nie ochroni nas nie ochroni bo nie ma takiego antywirusa i nie będzie ale w 98-99% jak najbardziej typu gdata, kasperski mówię o tym, że są dla nas dostępne także dlatego ja polecam właśnie instalacje tak jak na przykład nie polecam instalacje żadnego antywirusa na system macOS nigdy w życiu tam ani ccleanera nie polecam typu programów i antywirusów bo one więcej szkodzą na macOSie niż dają korzyści także tak samo zdania są podzielone niektórzy instalują antywirusa na androidzie niektórzy nie ja na przykład u swojej partnerki na pixel.pl 4xl nie instalowałem żadnego dlatego, że tam jest google protect no i według mnie powinno to wystarczyć a z kolei znajoma kierownik sprzedaży z xcomu kłóci się ze mną że jak najbardziej na androida kasperskiego albo tam innego warto zainstalować ona ma na przykład bitdefender czy jakoś tak to się nazywa no i twierdzi, że warto więc zdania są podzielone ja tutaj akurat mam inne zdanie na ten temat ale tak jak na windowsa jestem pewien, że trzeba tak samo na macOSa jestem pewien, że nie trzeba a na androida moim zdaniem nie trzeba ale no mówię różniaki różne są opinie różne są argumenty także jak to mówią co człowiek to inna opinia i co system to inna czy tak powiem potrzeba w każdym razie reasumując jest gdata w trzech wersjach gdata antywirus gdata internet security i gdata total security no i tutaj ja bym polecał internet security no i tutaj nie mam zainstalowania ma sensu brać total total tam ma kopie zapasowe i coś tam chyba jeszcze jakiś tam dodatek niepotrzebny więc chyba defragmentator dysku czy jakoś tak dlatego właśnie polecam tą wersję środkową no i ona właśnie kosztuje około tam 60 zł rocznie

Kosa12

#140 ·

Transcription

Dzięki Łukaszu, jeśli chodzi o cenę roczną. No tak, 59 zł to nie jest żaden majątek, tak, jak na dzisiejsze czasy, jeśli chodzi o roczną licencję GDAT-y. Lepiej, jak na przykład, nie wiem, korzysta się z przelewów bankowych, czy tam innych takich rzeczy, to lepiej mieć antywirus, który jest bardzo przydatny, jeśli chodzi o to. No i powiem tak, ja na przykład nie robię przelewów bankowych u siebie na komputerze. No to nie jest mi to... Potrzebne na to, korzystam z Defendera, ale jakichś tam innych dziadostw, typu Avast, czy jakieś dziwne różne programy antywirusowe, to nie korzystam. A jeśli chodzi o te dwa antywirusy, typu GDAT-a i Kaspersky, no to są dobre antywirusy i są dla nas nawet dostępne, tak. A tu... no. No, to tyle. Z mojej strony pozdrawiam.

Poprzednia 7 / 10 Next