[nieaktualne] Decyzja w sprawie dalszego Rozwoju
Back to Archiwum Eltena#101 Paulinux
Nie no, dobra. Pytam tylko profilaktycznie
#102 pajper
To z kolei nie zdobędziemy nowych użytkowników. Pomijając kwestie charakteru projektu, nawet jeśli połowa z nas by została, nikt by już tu nie dołączył.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#103 markus1234
Lepiej by było właśnie wprowadzić możliwość płacenia przez sms, dla tych, którzy nie mają kont w banku lub kart kredytowych, czyli takich jak ja. Chciałbym pomóc eltenowi.
#104 tomecki
Wiecie co, to jest trochę sprawdzian na to, jak użytkownikom na programie zależy. Trochę nas tu jest i w razie czego te trzy dyszki można wysupłać. Można je wysłać pocztą, można znajomego poprosić o wpłatę i rozliczyć się z nim z ręki do ręki, można próbować przekonać rodziców, że fajny projekt i warto go wesprzeć... Rozumiem, że niektórym jest trudno, ale z drugiej strony przyszłość projektu jest w naszych rękach. Dawid nie jest w stanie tyle wyłożyć na serwer, a nazywanie tego stanu rzeczy szantazem jest albo szczytem idiotyzmu albo bezczelności. W kazdym razie faktem jest, że trzeba to zebrać i albo wykazemy dość zaradności aby to zebrać albo Elten przejdzie do historii. Dawid już dawno pokazał, że projekt jest dla niego bardzo ważny płacąc z własnych pieniędzy za serwery, kodując za free, a ostatnio mimo deklaracji wydając kolejną wersję programu z nowymi funkcjami. Na prawdę nie stać nas aby wydać kilkadziesiąt zł? Chyba wystarczająco zbłaźniliśmy się jako ogół podczas organizacji nieudanego zlotu tego lata. Teraz czas na swego rodzaju rehabilitację. Oczywiście piszę to do tych, tórzy dotychczas nic nie wpłacili i jednocześnie zależy im na Eltenie.
#105 balteam
Markus, jak nie masz konta to pogadaj zrodzicami, powiedz, że ci zależy na projekcie itd. Przecież oni mogą przelew zrobić.
#106 Prof.Falkowicz
masz rację Tomku, tylko że łatwiej by to było zrobić tak jak to mówi Paulina dla tych którzy nie mają kont w banku a też nie zabardzo ufają znajomym których proszą o wpłatę jak to mówisz, a kolega Markus tutaj dobrze mówi niech ci co mają konta w banku płacą Dawidowi na konto, a ci tak jak Markus i ja płacili by przes sms
#107 balteam
Tylko, że za drogo i nieopłacalnie.
#108 tomecki
Panie profesorze. Chyba nie czytał pan wpisu dawida na temat sms, który dość wyraźnie naświetla problem tego typu płatności.
#109 Paulinux
Zrobię jeszcze jakiś mały research, żeby nie było. Żeby mieć spokojne sumienie. Wpłacić oczywiście również wpłacę, ale nie w tej chwili.
#110 Prof.Falkowicz
Panie Doktorze Tomaszu, pozwolę sobie powiedzieć Panu że ofszem czytałem wpis Pana Dyrektora Dawida o płatności esms na rzecz tego oddziału jakim jest Elten, ja też jak Pan Panie Doktorze mam na względzie dobro naszego szpitala, więc proszę mi nie mówić że nie czytałem wpisu Pana Dyrektora Dawida ze zrozumieniem
#111 Paulinux
Czy naprawdę tego typu aluzje są nam potrzebne?
#112 Prof.Falkowicz
nie, to była odpowiedź utrzymana w żartobliwym tonie kolegi Tomeckiego, poprostu dostroiłem się do jego tonu
#113 Piotr
Nie zmienia to faktu, że nic z tego nie wynika.
Do uzbierania jest prawie 5 tysi, a propozycje są takie, by pakować się w kolejne koszty: pytanie tylko dla ilu osób? Z tego co widzę, chyba na razie dla dwóch.
Jeśli zaś chodzi Dawidzie o to, że do Eltena nie przyłączali by się ludzie ze względu na konieczność płacenia, to nie wiem, czy to nie lepiej.
Ja rozumiem, że jak Nas przybywa, to dobrze, ale należy pamiętać, że opłacenie serwera to nie tylko te 2 miesiące i rok 2020, ale kolejne lata, więc opłata w pewnym stopniu stanie się konieczna.
#114 balteam
Jeszcze o mi przyszło do głowy, to Monstricek czy ktokolwiek z admnów znający rosyjski, też by tam mógł wrzucić ogłoszenie, możejakieś wruble wpadną hehe.
#115 Prof.Falkowicz
ja miałem kiedyś stronkę na serwerze cba.c0.pl, i proponuję znaleść darmowy serwer i tam przenieść eltena, a nie usuwać opcję wiadomości głosowych, i wpisów audio na blogach
#116 tomecki
Z tego co wiem, takie darmowe kawałki internetu to stanowczo zbyt mało aby dało się postawić Eltena. To nie tylko strona, ale masa różnych pobocznych rózności, które zajmują sporo miejsca.
#117 pajper
Elten w tej chwili stoi na serwerze dedykowanym. To cała maszyna, komputer, przeznaczona tylko na niego. To samo z siebie powinno mówić o skali zapotrzebowania.
Nie wspominając, że takie hostingi dotyczą tylko stron Internetowych, a Elten to do tego masa usług działających w tle.
#118 Prof.Falkowicz
rozumiem, a jaki to serwer chodzi mi o nazwę serwera,
#119 balteam
a nie można poszukać czegoś za wschodnią granicą? Powinno tam być taniej... Nie wiem jak z bezpieczeństwem, ale można rozważyć chyba jakieś poszukiwania.
#120 pajper
Nie zdecyduję się na to. I nie chodzi o to, czy Rosja, czy inny kraj.
Serwer Eltena musi być w Polsce, bo w razie problemów, chcę mieć gdzie pojechać, z kim sprawę wyjaśnić.
A już raz tak się zdarzyło, wtedy jechałem do Łodzi by zadać kilka pytań. Do Rosji tak nie polecę.