Kupić drogo, zrobić tanio.
Back to Na zakupach#41 magmar Archived
Kółko i krzyżtk można narysować nawet zwykłym długopisem.
#42 pates
Dobrze zaznaczysz linie, to tak. Co na temat szachów i warcabów powiecie?
#43 mustafa
Jak się widzi to pewno, że można.
-- (magmar):
Kółko i krzyżtk można narysować nawet zwykłym długopisem.
--
#44 pates
Ale po niewidomemu to też się da.
#45 Zuzler
A ja z doświadczenia wiem, że dla nich to średnia różnica, czy kropki są wypukłe, czy wklęsłe. Jeśli ktoś dobrze zna brajla, to dla niego nie będzie wielkim problemem.
-- (magmar):
WIdzący mają problem ze zwykłym brajlem wiem z doświadczenia, więc nie zgadzam się, ZUzler.
--
#46 Agata.d
@ Zuzler. Jeśli ktoś zna. Tu jest słowo klucz.
#47 Zuzler
A nie lepiej się nastawić na to, że prędzej czy później zagrasz z kimś, kto zna?
#48 MarOlk
Kiedyś zrobiłem prostą gę zawierającą brajlowskie kostki i kody paskowe z aplikacji SeeingAssistant Home. Do karteczek z kodami były przypisane polecenia. Losowało się karteczkę i skanowało kod.
#49 Agata.d
To wtedy się martwić będę. Poza tym już tych kart dawno nie mam. Zaginęły mi niestety podczas przeprowadzki.
-- (Zuzler):
A nie lepiej się nastawić na to, że prędzej czy później zagrasz z kimś, kto zna?
--
#50 magmar Archived
Nie nie, weź pod uwagę, że brajla trzeba czytać odwrotnie szybko rozdając karty.
Uwierz mi grałam z dziesiątkami, a może i nawet setkami osób widzących,
myślę, że ponad 100 jednostek ludzkich się znajdzie, jako, że gram naprawdę od wczesnego dzieciństwa, a z tego co wiem, Zuzler, masz głównie doświadczenia z niewidomymi, chyba, że na tę okoliczność zmieniłaś front.
-- (Zuzler):
A ja z doświadczenia wiem, że dla nich to średnia różnica, czy kropki są wypukłe, czy wklęsłe. Jeśli ktoś dobrze zna brajla, to dla niego nie będzie wielkim problemem.
-- (magmar):
WIdzący mają problem ze zwykłym brajlem wiem z doświadczenia, więc nie zgadzam się, ZUzler.
--
--
#51 magmar Archived
A co powiecie o penfriendzie wartym ponad 700 zł. a alternatywą są np. kody Qr wygenerowane w aplikacji seeing assistant home wydrukowane i oklejone?
#52 grzegorzm
Jeśli jest ktoś, kto ci te kody po wycina to spoko.
-- (magmar):
A co powiecie o penfriendzie wartym ponad 700 zł. a alternatywą są np. kody Qr wygenerowane w aplikacji seeing assistant home wydrukowane i oklejone?
--
#53 tomecki
Niekoniecznie trzeba wycinać. Są gotowe arkusze a4 z wstępnie nadciętymi naklejkami. Można to to kupić w różnych rozmiarach tych etykiet, a w dodatku mają już warstwę kleju na sobie. Wystarczy oderwać spód i gotowe.
#54 magmar Archived
Gdzie to dorwać?
#55 tomecki
Na Allegro jest tego sporo.
#56 tomecki
Tak w ogóle chyba mogę jeszcze polecić apkę Navilens. To też coś tego typu, ale chyba szybsze w działaniu. Ma kilka durnowatych orgraniczeń, ale da się z nimi żyć.
#57 Julitka
@Tomecki Podratowałeś post, który się właśnie tworzy, bo miałam właśnie się wkurzyć, że to łatwo tak beztrosko mówić o kodach QR, jeżeli się ma kogoś, co je wytnie. :) Muszę oblukać te arkusze.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#58 JM
widziałem projekt monitora braillowskiego drukowanego 3d, no w sensie bardzo upraszczam ale koszt wychodził o wiele mniejszy jednego modułu punktowego
#59 JM
miałem ostatnio, może nie zrób to sam, ale miałem końcówkę od laski Ambutech, więc chwila szlifowania i pięknie zmieściła się w laskę Swarowskiego
#60 JM
co do ciekawostek, mój tata oglądał kiedyś czujnik wrzenia w Altixie czy tam Lumenie za 15 zł, wyglądało to dosłownie jak wieczko wycięte z puszki pozginane na krawędziach żeby nie kaleczyło, natomiast po próbie własnoręcznego zrobienia nie zadziałało, więc tu musi być jakaś głębsza filozofia