#161 matius
Dzięki. znałem troche krutszą wersje. Ale i tak sobie warto przypomnieć. xd
#162 marcysia
ooo ulica sezamkowa nigdzie nie mogę znaleźć tej bajki.
#163 Mimi
Hej. <3 Mnie fascynowały i fascynują baśnie i legendy polskie i z różnych stron świata. We wczesnym dzieciństwie lubiłam "Muminki" i "Smerfy". Chętnie oglądam filmy Disneyowskie, gdy się chcę zrelaksować. A moja bajka filmowa wszechczasów to wspomniany już tu Król Lew. Ale część druga już mnie tak nie oczarowała. Czasem luknę sobie na "Jej wysokość Zosię", "Mashę i niedźwiedzia" lub "Świat kucyków pony". A robię to dla moich najmłodszych uczniów. Można fajnie rozmową o bajkach ćwiczyć rozmaite umiejtnoci...
#164 misiek
Smerfy bardzo lubiłem, ale Muminków nienawidziłem.
#165 marcysia
muminki spoko były ja się bałam gargamela.
#166 misiek
Eee tam- śmieszny był.
#167 kmicic92
Jak ja nie cierpię smerfów!
#168 misiek
D
#169 tomecki
U mnie TV jakoś mało było, ale z bajek to "Bolek i Lolek" mimo braku dialogów, bo tu audiodeskrybcja rodzinna była, Coralgol czasem poleciał i niedawno sobie odświeżyłem bajkę, bo na YT można sporo, chociaż nie wszystko, znaleźć. Smerfy... ok, ale jak zdjęli nie płakałem, tak samo muminki i inne takie. Muzyczny zamek rzeczywiście też kiedyś był, a jakiś czas temu udało mi się zgrać coś, co pokażę na blogu, bo ciekaw jestem czy ktoś to jeszcze pamięta.
Potem, gdy Canal+ wchodził no to oczywiście Zwariowane Melodie no i odrobinkę później Startrek Voyager z dubbingiem, którego szukam w dobrej jakości. Kiepską mam i jakby ktoś chciał to się podzielę, ale raeczej w formie audio, bo video ma ponad 100gb.
#170 Mimi
Moim faworytem ze Smerfów, oprócz Papy i Gargamela, był Klakier. Lojalny rudy kocur.. :)
#171 tomecki
Co do rzeczy nie tv to oczywiście Beniamin Blumchen miałem prawie wszystko, a teraz zdobyłem chyba całość więc jakby ktoś coś to chętnie dam plus kilka przypadkowych bajek typu któraś wersja Alibaby, tomcia Palucha, któraś z baśni z tysiąca i jednej nocy, w przedszkolu "Opowieść o prapra słoniu" i takie coś, co się zwało "spotkanie bajek" i teraz to na YT znalazłem. Na płytach winylowych w internacie też kilka bajek było typu Pinokio, coś o młynie w nazwie z piosenkami wykonywanymi przez Czejandę i tam parę jeszcze.
Najstarszą moją kasetą z bajkami było coś, co z jednej strony miało "stoliczku, nakryj się" a z drugiej nie pamiętam dokładnie. Znalazła się tam Jakaś wdowa, kogoś drzewo przywaliło, krasnolódki, ale treści ni cholery nie pamiętam.
#172 Mimi
To były "Tańczące krasnoludki" Grimmów. Też to miałam na kasecie.
#173 misiek
Zwariowane melodie- jak ja mogłem o tym zapomnieć. Swego czasu nawet zbierałem gazetki z kasetami, gdzie królik i jego ekipa uczyli angielskiego. Tomecki- Beniamin Blumhen leciał w tv.
#174 tomecki
Leciał, ale prócz tego był nagrany na kasetach i osobiście znacznie bardziej wole te słuchowiskowe wersje nawet nie ze względu na wzrok, ale wydawały mi się mniej infantylne.
#175 daszekmdn
Kilka kaset z nauką angielskiego kiedyś odratowałem od przerobienia na ogon kota czy cokolwiek innego, więc mogę zgrać jak coś.
#176 Mimi
Chyba na ogon Klakiera.. :) Filemona, Bonifacego, Budzika albo..Filonka Bezogonka.
#177 Celtic1002
Benjamin Blumchen? Tomecki, ja przygarnę!
Anna Frankowska
#178 daszekmdn
@Mimi nooo... Filonkowi by się ogonek przydał, inne koty by się nie śmiały ;)
#179 marcysia
ja też przygarnę beniamina blumchena bardzo go lubię.
#180 tomecki
Jak będę tylko miał szansę to wyślę.