Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 5 of 46

Transcription

Dzień dobry, dzień dobry, dzień dobry, no to tak, ja używam również jednego mikrofonu do wszystkiego, do kim toka, do Altena i do czegokolwiek, cokolwiek, nagrywam czymkolwiek, to używam tego mikrofonu, znaczy chyba tego, bo tak naprawdę nie wiem z czego ja mówię, bo okazuje się dopiero jak odsłucham postu, ale ok, no i tak. Przydałaby się jednak opcja taka, żeby, to może troszkę nie na temat, ale jak już o tym mowa, to przydałaby się jednak taka opcja, jaka jest w Tim Toku, że, czy w konferencji chyba też coś takiego jest, że w ustawieniach da się wybrać urządzenie dźwiękowe, w ustawieniach Altena na przykład, bo po prostu łatwiej jest na przykład mu, dla mnie nie jest na przykład problemem przekierować system, ale... albo coś z nim zrobić, żeby mikrofon działał tak, jak ma działać, ale po prostu to jest powiększenie i szybciej.

Transcription

A no tak, taka opcja by się faktycznie przydała, bo to mogłoby faktycznie pomóc. Wchodziłoby się na przykład w ustawienia jakieś audio czy coś i tam można byłoby sprawdzić, czy stestować po prostu dźwięk. No taka opcja jest bardzo fajna i pożyteczna, znaczy byłaby pożyteczna gdyby się pojawiła, także pozdrawiam. Dziękuję.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Takk skal du ha. Takk skal du ha.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

I tak na dłuższą metę tego programu instalować się nie warto, ponieważ takiego codziennego użytku to raczej się nie nadaje, bo jak sami mogliście słyszeć, po prostu łączy się to przez Wi-Fi i zacina się. Przykładem może być taki dash, a ja zresztą też i nawet u Grecjana było to takie lekkie przycięcie słychać, tak więc moim zdaniem nie warto.

Transcription

No tak, byłem na początku tym programem zainteresowany jakoś, ale teraz już wiem, że naprawdę nie warto. Skoro ja mam mówić, a to on ma mnie podcinać, no to sorry, ale to nie dla mnie.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Dzień dobry, patrzcie na to, ja sobie zaraz mówię z laptopa mojego Asusa i on jest w tym momencie otwarty, a jak ja go sobie zamknę, to będzie mnie słychać głośniej, a to dlatego, że wtedy będzie bliżej mnie mikrofon, miękko, nie?

Transcription

Osobiście bym ci jeszcze polecił, nie wiem jaki tu masz system, ale myślę sobie, że gdybyś jeszcze pogrzebał w ustawieniach dźwięku, ja ci powiem mniej więcej co byś mógł zrobić. Mógłbyś wejść w właściwości tego mikrofonu z którego nagrywasz, potem wejść w zakładkę zaawansowane i tam powyłączać wszystkie ulepszenia i zobaczymy jak wtedy ci się nagra. Bo ja już taką sytuację jak już wiecie miałem, jak już wiesz miałem parę dni. No i gdyby nie tutaj czyjaś podpowiedź, to dalej bym myślał, że ten laptop właśnie nagrywa do bani, a w rzeczywistości nagrywa bardzo dobrze, więc tak spróbuj jeszcze zrobić. No i tyle.

Transcription

Nie zgodzę się z tą, że tego programu nie warto instalować, ponieważ mi generalnie ten program działa. A teraz mówię do Was z mikrofonu dołączonego do mojego poprzedniego Olympusa WS-852. I tak właśnie sobie on brzmi, podpięty pod komputer. Ten mikrofon nie ma nawet kabla, tylko bezpośrednio jest podpinany do karty. Wtyczkę i od razu mikrofon. I jest jednokanałowy. Ale jako, że mam kartę mono, to nie stanowi to problemu. Jeśli się do niego przybliżę, brzmi mniej więcej w taki sposób. I w sumie mikrofon spoko, tylko niestety jakość jego nie jest zbyt czysta. Nie taka, jaką bym chciał. Pozdrawiam.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Całkiem niezła jakość.

Transcription

No biorąc pod uwagę, że są gorszej jakości, to jakość taka bardzo fajna nawet, nie jest tak tragicznie, nie ma takiego problemu, żeby cię jakoś nie było czysto słychać, jak dla mnie to jest w porządeczku, nie mam jakichś ogólnych zastrzeżeń, więc generalnie nie ma problemu, jak dla mnie, jak dla mnie to słychać się bardzo dobrze. Natomiast, no cóż, każdy ma zdanie takie, jakie ma odnośnie tego programu, ja jednak bym go nie brał, bo chyba bym nie trafił szlak, za przeproszeniem, gdybym słuchał kogoś i co chwilę byłoby zawieszone, i masakryczne by to było dla mnie, na mnie by to było uciążliwe, więc generalnie taka jest moja opinia, także pozdrawiam.

Transcription

Ale ja już to wyłączyłem wszystko, po prostu to jest laptop z 2011 roku, więc...

Transcription

A no chyba, że tak. No ale ten laptop, który ja mam, też nie wiem właśnie z którego jest roku, ale to jest HP i on właśnie niedobrze, że nagrywa tak w stereo. No i raczej tyle. A jeszcze jedno, generalnie mógłbyś mieć jeszcze lepszą jakość mikrofonu, znaczy gdybyś chciał mieć lepszą jakość mikrofonu w tym laptopie, to zawsze możesz zewnętrzny sobie kupić. No także tyle.

Transcription

Ja teraz nagrywam się z takiego jednego telefonu z Samsungu, pożyczyłem go od kolegi i tutaj testuję ten mikrofon i tak słucham, jakość tego mikrofonu dla mnie jest taka średnia.

Transcription

No a ja tak sobie parę dni temu przeglądałem jeszcze takie moje jakby różne nagrania i może tutaj to wrzucę jakiś fragment, może za chwilkę, może jutro, jeszcze nie wiem. Aczkolwiek mam takie nagranie jak byłem w takim jednym klubie kiedyś i nagrywane to było wszystko telefonem Nokia E52 i muszę powiedzieć, że żadnego przesteru praktycznie nie ma. Bardzo ładnie nagrała, głośniki tam były naprawdę głośne, było tam bardzo dużo basów. Więc generalnie... Znaczy zero przesteru naprawdę i no mogę powiedzieć, że jak dla mnie nagrywa ten telefon znakomicie. Jeżeli oczywiście, bo też warto wspomnieć, że tam trzeba dać w ustawieniach wysoka jakość, czy najwyższa jakość, czy jakość tak. No ale w każdym bądź razie nagranie jest... No bez przesteru. Zresztą wkrótce zobaczycie jak to pięknie brzmi. Pozdrawiam.

Transcription

No tak, właśnie mają taką funkcję, że bez przesteru nagrywają, bo kiedyś testowałem, to może, owszem, wiadomo, przester był mniejszy, ale wkładałem kiedyś miejsce z mikrofonem do wylotu głośnika basowego. Ja na przykład porównywałem sobie z mikrofonem w Milestone'ie, akurat w tej chwili Milestona nie mam, bo mi się zapsał i nie mam możliwości zaprezentowania, no ale mikrofon w Milestone'ie, kurczę, jaki tam był przester, jaki tam ten, a Nokia wszystko ładnie, pięknie nagrywała, więc. No ja mam A72, jednak Nokia właśnie ma taką fajną tendencję.

Transcription

Zaraz tak jak wspomniałem wrzucę fragment tego nagrania właśnie z klubu, w którym kiedyś byłem. To się nazywa klub Mirage i tak jak wspomniałem było to nagrywane właśnie z Nokii E52.

Transcription

🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵 🎵 Music 🎵

Transcription

No naprawdę, bardzo fajnie nagrywa ten mikrofon w Nokii E52, podoba mi się swoją drogą brzmienie tego mikrofonu i całkiem fajnie remix leciał, muszę powiedzieć, że podobał mi się. No, a właśnie, w jakim formacie nagrywa Twoja Nokia, dźwiękowym w Wave czy MP4, bo moja nagrywa w MP4.

Transcription

To znaczy ja powiem może w ten oto sposób, że moja Nokia E5 II też nagrywa w formacie MP4, tylko że tak, ja musiałem najpierw, bo w sumie ja mam 8 plików z tego mojego wyjścia do tego klubu i każdy z tych plików trwa w sumie godzinę, więc tam dużo było też tam różnego darcia się, więc ja wyciąłem tylko taki fragment, gdzie była cisza i tylko muzyka leciała, co mi pierwsze przyszło do głowy, ale zanim to zrobiłem, to musiałem to przekonwertować na MP3. No w sumie mogłem sobie troszkę inaczej z tym poradzić, bo mogłem od razu na WAV, ale przekonwertowałem to na MP3, wyciąłem programem MP3 Direct, ten fragment, który mnie interesował i go tutaj wrzuciłem. No a co do Nokii E5 II, no to naprawdę bardzo ładnie nagrywa i naprawdę tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, bo dźwięk jak dla mnie jest idealny. No a co do Nokii E5 II, no to naprawdę bardzo ładnie nagrywa i naprawdę tutaj nie mam żadnych zastrzeżeń, bo dźwięk jak dla mnie jest idealny. A naprawdę uwierz mi, że tam było bardzo głośno, więc generalnie byłem niemal pewny, że będą przestery i to bardzo nietypowe, tzn. bardzo poważne przestery, a tutaj jednak taki szok, no że jednak nie ma tego przesteru, więc no generalnie udało się. No i raczej tyle, pozdrawiam. Dziękuję.

Transcription

Nie no bo na łajba, no bo szczerze dla mnie najlepszej jakości nagrywałem P4, bo na łajba ta jakość jest trochę dla mnie taka gorsza, przynajmniej u mnie, więc mi się podobał P4.