Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 6 of 46

Transcription

Przeciśnij. Dziękuję.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Dobra, wiem o co Ci chodzi, pokaż.

Transcription

Dzień dobry, to jest test mikrofonu kolejnego, tym razem bezprzewodowego po Wi-Fi, czyli mojego telefonu jest w mono, bo nie kupiłem pewnej wersji aplikacji, tak to byłbym w pięknym stereo, ale nie będę, niestety. No i właśnie tyle.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Transcription

Sorry za double posta, ale jeszcze jedna rzecz mi się przypomina, że mimo tego, że on jest mono, to jednakowoż jest lepszy od laptopowego, bo laptopowy szumiał, jak tak nie pamiętacie, a ten nie szumi. Dziękuję, pozdrawiam.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

Transcription

Hejka! Pierwszy raz nagrywam się w ogóle na forum głosowym ELT na ogólnie mówiąc, to ja już nagrywałem się wcześniej na innych porach. I tak w ogóle ja też próbowałam korzystać z WOMiKa, ale właściwie to ja nie wiem co zrobić, bo jak wybieram mu ten jakby sposób komunikacji i podłączam telefon, no to że tak powiem nic, bo wtedy i tak nie chce mi nagrywać. A co do mojej historii z mikrofonami i czego ja używam. Używam mikrofonu firmy Tracer. Nie pamiętam dokładnego modelu, ale on wygląda dosyć dziwnie, bo jest taki, podstawka ma dosyć grubą. A sam mikrofon wygląda jak taka, nie wiem, taka pałeczka z przełącznikiem i takim dziwnym końcem, który wygląda jak na palec jakby. A to do tego kiedy się wolę nagrywać to... Tak, trzeba było przyznać, że wolę wieczorem się nagrywać. Teraz akurat nagrywam się tak dosyć... Dosyć wcześnie jak na mnie, ale tak rzeczywiście wolę na wieczór i tak po prostu jest dla mnie lepiej. No to ja się z wami żegnam. I... Tak.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

Transcription

Teksting av Nicolai Winther

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Ok, dzięki. Teraz nagrywam z mikrofonu, z słuchawek, ponieważ mam na biurku za dużo kabli, a to rozwiązanie dało mi jakby o ten kabel mniej. I co do mikrofonów jeszcze. No mikrofon laptopowy posiadam, ale niestety zniszczony, bo komputer ten, co ja teraz mam, on już ma 9 lat i niestety mikrofon przestał działać. Dzięki.

Transcription

Undertekster av Amara.org-gemenskapen

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Ja nie posiadam, mówię, zepsuty u mnie w laptopie mikrofon, więc no niestety po prostu to jest mikrofon słuchowy, który może być tak samo, tak samo może brzmieć, nie wiem.

Transcription

Czy wy możecie odsłuchiwać swoich postów? Bo z ostatniego twojego wpisu słuchacie jeden wielki trzest i jedne pojedyncze dźwięki, które brzmią więcej...

Transcription

Dobry wieczór wszystkim. Przede wszystkim tym, którzy nie zdążyli jeszcze przeczytać mojego wpisu na forum Kultura i Sztuka w wątku życzenia. Chciałbym życzyć spokojnych, rodzinnych, wesołych świąt Bożego Narodzenia. Z życzeniami szczęśliwego Nowego Roku 2018 jeszcze się wstrzymam, bo jednak mamy jeszcze tydzień tego roku. Ja jednak oczywiście w tym wątku chciałbym się wypowiedzieć nie w kwestii związanej z Bożym Narodzeniem, a z mikrofonami. Powiem szczerze, nie nadrobiłem tego wątku. To jest jednak 110 wpisów i trochę szkoda mi czasu i brak determinacji. Dlatego za wszelkie powtórzenia tego, co już było, przepraszam. W tym roku na święta postanowiłem zrobić sobie mały prezent. I... ...kupić rejestrator dźwięku, ponieważ jakby nie patrzeć, ja dość często bywam w terenie, bardzo interesuję się też ornitologią. No i często po prostu pojawia się potrzeba nagrania czegoś. Nagrania iPhone'owe są raczej niskiej jakości, natomiast Blue Yeti, które ma bardzo ładną jakość dźwięku, szczególnie po obróbce, ale po prostu jest dość duży i nieporęczny. Dlatego też nie jest najlepszą opcją. Tak więc drugie święta, drugi grudzień, a ja postanowiłem zająć się kwestią mikrofonową. W zeszłym roku było to zakupienie Blue Yeti, w tym roku jest to rejestrator, który mi polecało kilka osób, w tym obecna tutaj Elanor, czyli Zoom H2n. Właśnie się z niego nagrywam, jako mały przykład jakości dźwięku. I w tym wątku po prostu zademonstruję jego możliwości tak na szybko, a jakaś szersza recenzja z nagraniami w terenie i tak dalej powinna się pojawić za jakiś czas na moim blogu. Jak tak się stanie powiem w tym wątku, bo nie każdy oczywiście musi go śledzić. Zoom H2n, on ma całkiem sporo ustawień, naprawdę jakość nagrywania jest dość zaskakująca pozytywnie. Może oczywiście też użyć mikrofonu. Może oczywiście też użyć mikrofonu zewnętrznego. Nagrywa w MP3 zasadniczo od 64KB na sekundę, więc praktycznie jakość marna i poniżej jakichkolwiek możliwości zaakceptowania do takiego sprzętu. Natomiast jest oczywiście MP3i w dość standardowej jakości 96-128, po 320 najlepsze MP3. Oraz Wave od zdaje się 22KHz po aż 96KHz, co naprawdę myślę, że robi wrażenie. Jeżeli chodzi o same nagrywanie, mamy generalnie cztery tryby. Tryb, w którym teraz się nagrywa to Mid-Side, który powstał chyba, jeśli śmieję się, specjalnie pod tego typu nagrywania, pod forum głosowe. W tym trybie tak naprawdę rejestrowałem. Zagrywane jest wszystko, co jest z przodu mikrofonu. Ja teraz trzymam ten mikrofon przed twarzą. I jeżeli bym się odchylił na lewo lub na prawo, to byście prawie mnie nie słyszeli. Więc zasadniczo myślę, że ten tryb sprawdzi się głównie do łapania, że tak powiem, bardzo kierunkowego. Zresztą posłuchajcie. Teraz przesunąłem go na lewo i naprawdę ledwo słychać. Teraz przesunąłem się na prawo w stosunku do mikrofonu. Teraz jestem z tyłu tego mikrofonu. Naprawdę jest już dużo ciszej. Jeśli zmniejszy wzmocnienie tego mikrofonu, co teraz spróbuję uczynić, to teraz jestem z przodu, a teraz przesunę się do tyłu. I jestem pewien, że prawie nic nie słychać. Byłem z tyłu. Powiedziałem, że prawie nic nie słychać. Oczywiście wiadomo, że zawsze ten mikrofon coś złapie, ale nie jest to dużo. Dobrze, ja go przywrócę do wzmocnienia typowego. To wzmocnienie raczej nie jest dedykowane do trybu mid-side, ponieważ dość sporo łapie z tyłu, jak słyszeliście. Wybaczcie krótką przerwę. Ktoś kogoś wołał. I nie powiem, czy to nie jestem ja. Jeżeli chodzi o szybki pokaz pozostałych trybów, mamy tutaj również zwykłe dwukanałowe stereo. Właśnie się na nie przełączyłem. Myślę, że od razu słychać różnicę. To jest kanał lewy, to jest kanał prawy. Ja zaraz trochę z tym pochodzę po pokoju i pokażę to w praktyce. Następny tryb nagrywania to jest stereo 90 stopni. Na których właśnie się chyba przełączyłem. Co ciekawe, jest tutaj troszkę odwrócona orientacja. W stosunku do mikrofonu teraz przesunąłem się w lewo, a teraz w prawo. Więc jak widzicie, mamy tutaj odwrócony zakres. Ostatni tryb to jest naprawdę ciekawostka, ponieważ jest to tryb surround, czyli czterokierunkowy 4.0. Z racji jakości forów głosowych i tak usłyszycie go jako stereo, ale może być to mały pokaz możliwości mimo wszystko. A jeśli ktoś będzie zainteresowany nagraniem 4.0, piszcie śmiało, to podeślę. I to jest tryb surround. Teraz jestem z tyłu, a teraz z przodu mikrofonu. Mogę przesunąć się w lewo, w prawo. Więc... Myślę, że wygląda to jakościowo naprawdę dobrze. Ciekawostka też jest taka, że można ten rejestrator podłączyć do komputera. I ustawić go jako zewnętrzną kartę dźwiękową. I podłączyć do niego mikrofon, słuchawki i wszystko działa ładnie. Przełączę się z powrotem na mid-side. Okej, to jest tryb mid-side. Co jeszcze mogę o nim powiedzieć, zanim pokażę troszkę w praktyce. Wiadomo, nie jest to jakość Blue Yeti. Chociaż powiem, że nagrywanie 4.0 to jest coś, czego Blue Yeti nie ma. Tak więc, zdecydowanie funkcja, która powoduje, że w terenie rejestrator ten może okazać się bardzo przydatny. Jak tylko nadejdzie wiosna i się rozciekają ptaki, też udostępnię parę nagrań z lasu. Zobaczymy, jak te ptaszydła nam się nagrają w 4.0 i w kierunkowym mid-side. Natomiast teraz kilka bardzo prymitywnych testów. Ja go przełączę na tryb 4.0. Chyba się przełączył. To pokrętło, którym ustawiamy tryb, jest z początku, nie wiem jak będzie potem, dość mało wyrobione. I trzeba się postarać, żeby je okrócić. Ja postawię mikrofon na biurku. I zrobimy mały spacer po okolicy, to znaczy w moim pokoju. Teraz się odzywam. Ja się właśnie cofam aż do drzwi. Mój pokój jest dość mały, więc nie spodziewajcie się cudów. Teraz jestem przy drzwiach. Tutaj chodzę po tym pokoju. Zagramy coś na keyboardzie. Czemu nie? No dobra, spróbujmy. Zagrać coś na keyboardzie. Mam nadzieję, że cokolwiek się nagrało, bo jeszcze sam nie zrobiłem tego testu. Dawniej grałem tego słowa. Więc tak się robi keyboard. Teraz idę na prawą stronę mikrofonu. Co ja mogę zrobić? Mogę coś, nie wiem. Jestem teraz bardzo blisko mikrofonu, więc mogło być przez chwilę przester. Mogę sprawdzić coś na iPhone. Zobaczymy, czy się złapie. O, ktoś mi coś napisał. Pochodzę sobie z tym telefonem po pamiu. O, nawet dużo napisali. Ups. Jeszcze tu nie dzwonię, nie słyszałem, bo był na wigilii. Na wieczerz wigilijnej. Od drugiej strony nie bardzo mogę się nagrać, ponieważ jest tu już po prostu okno, ale teraz jestem chyba troszkę z tyłu tego mikrofonu. Jakie jeszcze tu dźwięki mogę Wam zrobić i zapewnić, nie wiem. Coś tam słychać pewnie, co się dzieje w domu, bo ktoś zamknął właśnie drzwi. Nie wiem, czy to się nagrało, ale wierzę, że tak. O, mamy folię bąbelkową, którą można trochę potrzeszczyć. Więc tak to zabrzmiało z folią bąbelkową, z którą się trochę pokręciłem wokół mikrofonu. Co tu jeszcze mamy? Mamy śrubokręt. Tylko nie bardzo wiem, jaką śrubką w nim. Jaką śrubkę w nim przekręci pudełko z napałkami. Nie zapalę, spokojnie. Więc słychać, że jest pudełko z napałkami. No sam jestem ciekaw, jak to się nagra, bo to jest też mój pierwszy większy test, dopiero co ogarnęłem, jak ten mikrofon się używam. Ja już skoro mówię, że żadnych więcej informacji nie wiadomo, jak ważnych nie będę udzielał, więc jeżeli ktoś jest znudzony prezentacją, może wątek wyłączyć. Ten wpisa, to tylko mały pokaz. O, tutaj jest jeszcze pudełko od tego mikrofonu. Możemy zobaczyć, jak zabrzmi przy otwieraniu. To jest zwykły kartonik z folią, do którego ktoś włożył kolejny śrubokręt. Może nawet to byłem ja. A tu jest klawiatura. Można jeszcze zobaczyć, jak zabrzmi pisanie na niej. Zabrzmi pisanie na niej. Jest to dla mnie dość ważny parametr, bo zaobserwowałem, że wiele rejestratorów i mikrofonów przy typu recordingu, jak klawiatura, po prostu nie daje sobie rady. Nie wiem, z czego to wynika, czy to za krótki dźwięk. Czy nie taka charakterystyka. Otworzyłem szafkę. Nie wiem, czy coś jeszcze mogę Wam pokazać, tak na szybko. No chyba niewiele. Jak chcecie, żebym coś jeszcze nagrał, albo powiedział o tym mikrofonie, pytajcie. A ja, jak obiecałem, zrobię szerszą recenzję wkrótce. Wyjdę z nim chociażby na dwór i zobaczymy, jak tam się sprawdzi. W takim razie pozdrawiam wszystkich.

#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Transcription

Ładna jakość jest tego Dawidzie, tego mikrofonu. No i nie patrzeć na jakość iPhone'a, chyba rzeczywiście jest niska przy czymś takim. Ja chyba nie mam już takiego słuchu, żeby nie odczuwać tego. Ja chyba nie mam niestety jeszcze takiego dobrego słuchu. Ale powiem tak, że jakość twojego mikrofonu nie jest zła, że jest nawet dobra. No i stereo, nie?

Transcription

A ja powiem śmiało, że to jest bardzo dobra jakość mikrofonu. Odsłuchałem całego wątku i naprawdę bardzo ładna jakość tego mikrofonu jest. Naprawdę. Nawet nie mam żadnych zastrzeżeń. Słuchałem go też w tych wszystkich trybach, które tutaj były prezentowane i naprawdę bardzo ładna jakość. To tyle z mojej strony. Dziękuję.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Witajcie, ja tylko z taką krótką informacją, że na moim blogu znajdziecie informacje dotyczące małego testu trybu surround, który przeprowadziłem, razem z informacją, gdzie znajdziecie to nagranie. Może Was zainteresuje. Rzecz na tal dotyczy rejestratora Zoom H2N. Pozdrawiam.

#StandWithUkraine

Transcription

Szczerze dopiero teraz zauważyłem pewną, może nie wadę, to by była przesada, ale pewien problem związany z trybem mid-side w tym rejestratorze. Tak naprawdę zwróciłem na niego uwagę dopiero po przesłuchaniu poprzedniego mojego wpisu. Dźwięk, w sensie przesunięcie dźwięku jest tutaj bardzo czułe. Ja go trzymałem poprzednio w ręce, która mi lekko drżała oczywiście. Nie spodziewałem się, że tak bardzo mój dźwięk będzie się odchylać na lewo i prawo. A zatem kwestia jest w tym, że wyczuwanie pozycji stereo jest tutaj dość czułe. Nie wiem czy to można przełączyć w ustawieniach jeszcze, nie sprawdziłem. Natomiast teraz na przykład ten mikrofon staram się trzymać sztywno, bo też go mam przed twarzą. I zobaczymy czy będzie to jakaś wyraźna różnica w kanałach. Czy nawet na takie już naprawdę minimalne drżenie ręki też będzie reagował przesunięcie.

#StandWithUkraine

Transcription

No brzmiałeś tak jakbyś nie mówił centralnie do tego mikrofonu z przodu tylko jakoś tak nie wiem z boku albo z tyłu to raczej nie raczej tak bardziej po boku no właśnie tak to ja słyszę.

Transcription

Witam, ja mówię do was z mikrofonu wbudowanym w M312 Jest to, dla tych którzy nie wiedzą, to Milestone Milestone, też niektórzy mówią 312 Który niedawno przyszedł do mnie z serwisu Mówiłem w którymś tam poście, że mam uszkodzony, ale już wszystko w porządku I mogę z niego nagrywać Powiem tak, ja osobiście twierdzę, że jakość tego mikrofonu nie jest najgorsza Ale nie jest również najlepsza Jest jakość takiego przeciętnego mikrofonu w telefonie Zresztą sami ocencie jakość tego mikrofonu Ocenę pozostawiam wam

Transcription

Jak dla mnie mieści się w tym standardzie?

Transcription

Łukasz, mógłbyś powtórzyć jeszcze raz, co powiedziałeś, bo ustawiłem na maksa słuchawki i za bardzo nie mogłem zrozumieć, co powiedziałeś.

Transcription

Łukasz powiedział, że jak do niego, to ten twój mikrofon mieści się w standardzie.