Nagrywamy

Mikrofony, jakie mieliście, jakie macie?

Started by wojtas 911 posts last post 4 months ago Page 1 of 46

Transcription

Witam, od 2012 roku mniej więcej siedzę w komputerach i postanowiłem założyć temat o mikrofonach więc opowiem tutaj o swoich mikrofonach jakie miałem i jakie miałem z nimi przygody no pierwszym moim mikrofonem z jakim tylko miałem kiedykolwiek stoiczność to był mikrofon w tym właśnie laptopie Asusie moim którego tam z kimś tam kiedyś gadałem na skypie tam chyba gdzieś można odsłuchać nagrania drugim moim mikrofonem był mikrofon firmy Trust który był kiedyś nagrywany na Klango w wielu wątkach jak ktoś tam siedział kiedyś to pamiętał moim trzecim mikrofonem było Esperanza na razie idę na doczepianą mikrofonę więc moim trzecim mikrofonem była Esperanza taki mikrofon na stojaczku takim, taki biurkowy czwartym mikrofonem był Behringer no i ten mikrofon którego firmy nie pamiętam bo dopiero dzisiaj go kupiłem to jest czwarty mój, nie wiem czy tu nie liczyłem w sumie to jest mój najnowszy nadoczepiony mikrofon a jeśli chodzi o słuchawki to najpierw były słuchawki firmy Media w których do tej pory mikrofon działał jeszcze do niedawna ale teraz coś się tam popsuło ale słuchawki mi działają fajnie mam jeszcze słuchawki firmy Plantronics bezprzewodowe z mikrofonem takie, które prezentowałam między innymi w wątku z jakimi klangami widzieliście się na realu to są właśnie te słuchawki oraz mam jeszcze słuchawki Creativa które jeszcze tutaj nie były prezentowane ale też zaprezentuję te mikrofony czy te Creativa zachęcam tu w tym wątku również właśnie do prezentowania mikrofonów różnych jakie macie jakie posiadacie i testowania ich nie o tyle testowania a o tyle prezentowania i opowiadania coś o nich czy szumią wam czy się dobrze wam mówi do nich czy jak pozdrawiam

Transcription

Dzień dobry, a właściwie dobry wieczór, tudzież dobranoc. Tak, ja zazwyczaj nagrywam się na forum wieczorową porą. Lub też porą nocną, jak w tym przypadku. Natomiast mam dość ciekawy mikrofon. Z góry ostrzegam, że mogą być przycinki brzmiące trochę jak bluescreen. Ale to nie to. Moim obecnym mikrofonem jest Xperia M2. Jest to telefon z Androidem Xteria 3. 3, 1 gb, 4 gb dysku. I zapytacie, jak ja to zrobiłem? Zainstalowałem sobie na swoim telefonie aplikację WOMIKE, a na komputerze WOMIKE klient. A więcej powiem w jakimś podcaście na Blind Programs. A co do podcastów, kategoria z podcastów jest w mediach. Pozdrawiam i do usłyszenia.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

Dzień dobry, a to gości to dobry wieczór, bo dopiero 1.50 w nocy. W poprzednim poście mówiłem, że tak jak kolega poprzednik nagrywam się również na telefonie, tylko, że ja nie na Sonym Xperia coś tam, czy jakkolwiek ten telefon się nazywa, tylko ja na iPhone'ie. Nagrywam się na iPhone'ie dlatego, że tak jak kolega poprzednik nagrywam to przez program, który nazywa się WOMike. I ten program... zainstalowany mam jak i na komputerze, tak jak i na iPhone'ie, żeby to wszystko połączyć w parę i żeby to wszystko działało. I właśnie teraz robię takiego testa, jak to działa i do nagrywam to jeszcze raz, ponieważ w tamtym poście była cisza, bo zapomniałem przestawić urządzeń i niestety to się zrobiło. Pozdrawiam. Dzięki za uwagę.

Transcription

No u mnie jeśli chodzi o mikrofony, to powiem tak, jak miałem mój pierwszy komputer stacjonarny, to na razie póki co na samym początku miałem taki standardowy mikrofonik chyba za dwadzieścia parę złotych. Nagrywałem kiedyś wątki z tego mikrofonu właśnie na klangu, jak jeszcze forum głosowe działało i jak jeszcze miałem na klangu nick Artur, więc już tego niestety nie można odsłuchać z wiadomych przyczyn. Ale to był mój pierwszy mikrofon i miałem parę takich mikrofonów, ponieważ był taki długi czas, że ciągle mi te mikrofony się uszkadzały. Więc... Generalnie to średnio mi się te mikrofony podobały jakoś. No nie przemawiał mi dosyć tak do tego, żeby zostać przy tych mikrofonach dalej. Potem moim drugim mikrofonem był taki mikrofon, bo ja niestety film nie pamiętam, ale pamiętam, że on był taki jakby wginany. Był na takim stojaku, no i miał taki kabel, nie taki zwykły kabel, tylko tak w kształcie sznurka jakby, był owinięty, tak coś kojarzę, to już też było dawno i też właśnie z niego były nagrywane posty na klango. Kto kiedyś słyszał o tym może pamiętać. No i co, jakiś później czas miałem już mikrofon takie doczepione do słuchawek, o których właśnie teraz chcę mniej więcej mówić. Mniej więcej opowiedzieć. Więc moje pierwsze słuchawki jakie miałem w sumie przy komputerze to były, no jak na razie zwykłe, standardowe, takie za dwie dychy. Podajże z tego co sobie przypominam. Potem były właśnie słuchawki... Takie za... Podajże 300 złotych. Wiem, że raz sobie kupiłem kiedyś takie długie, duże, ale też coś się z nimi stało, ale ja już naprawdę nie pamiętam co mogło się z nimi stać. Aż w końcu kupiłem sobie raz słuchawki z takiej jednej firmy, która tu została wspomniana. Odnośnie mikrofonu z tej trzeciej firmy. Ja mam bardzo niestety słabą tendencję do zapamiętywania film właśnie. Ale te słuchawki nie spodobały mi się strasznie. Bardzo dużo osób narzekało na te filmy. I pamiętam, że chciałem je zwrócić i dzięki temu udało mi się kupić słuchawki właśnie z Kreativa. Fatality Game. Jak do tej pory te słuchawki się bardzo dobrze sprawdzają. I no uważam, że chodzą bez żadnego zarzutu. No i jeszcze mam też słuchawki bezprzewodowe firmy Philips. Tutaj nawet piszą zasięg do 100 metrów. Muszę powiedzieć, że nawet jak wyjdę przed klatkę to jeszcze zasięg jest sporawy. Więc generalnie nie ma na co narzekać. Jak dla mnie. Bo póki co wszystko pięknie działa. A mikrofon, z którego obecnie nagrywam to jest mikrofon prawie za 100 kupiony. No i jak na razie na niego po prostu nie narzekam. No to raczej tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Mam pytanie, co to jest za mikrofon, bo skoro kosztował stówkę, to dla mnie powinien mieć lepszą jakość niż ma, przynajmniej jakąś troszkę czystszą, chyba że może jakieś ulepszenia włączone.

Transcription

Nie mam włączonych żadnych ulepszeń. Ten mikrofon, ja już w sumie nie pamiętam z jakiej on był firmy, ale on miał dołączoną kartę dźwiękową taką na USB, z której jest nagrywane, właściwie było tutaj nagrywanych bardzo dużo postów, ale dźwięk nie był wystarczająco jak dla mnie zadowalający. Nawet jak tam pewne ustawienia pomodyfikowałem, no to dlatego teraz używam karty dźwiękowej z Kreativa zewnętrznej, no i w sumie mógłbym korzystać z wbudowanej w komputer karty Realtek, ale tam po prostu jest troszkę też inna jakość, a póki co... po prostu nie stać mnie na aż tak za bardzo profesjonalny mikrofon, więc jak na razie z tego korzystam, a jeśli chodzi o tą kartę dźwiękową, która była dołączona do tego mikrofonu, bo to jest mikrofon, o taki na stojaku jest, on jest tutaj na stojaczku, mogę sobie go tak obracać i we wszystkie strony. No w każdym razie, jeśli chodzi o ten dźwięk... No to niestety, ale się uszkodziła, także już tej karty dźwiękowej, która była dołączona do tego mikrofonu, już jej po prostu nie ma. Także tyle.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Dzień dobry, no, ja taki mikrofon chyba jak ty miałeś widziałem, bo podobnie brzmiał i podobnie wyglądał, znaczy nie wiem, to jest na Jacka mikrofon taki, tak, i on nie ma tego takiego, że tak powiem, swojego ciała okrągłego, tylko takie prostokątne, nie, weź go obisz.

Transcription

Ja za bardzo nie rozumiem o czym wy rozmawiacie w tym momencie, o jakich ulepszeniach, ponieważ Łukasza dobrze słychać z tego mikrofonu, którego używa aktualnie i nie wiem za bardzo o co wam biega. Tak więc proszę o wytłumaczenie.

Transcription

Cześć, co do Sound Blasterów, one mają ulepszenie i bardzo trudno po niewidomemu je wyłączyć. Ja sam w sumie tego nie zrobiłem. A Creative Sound Blaster to jest to samo, bo Creative tworzy Sound Blastery. Powiem wam tak. Może dlatego tak słychać, ponieważ to Sound Blaster. Ale ważne, że słychać ciebie zrozumiane, jakoś brzmisz. I tyle. Żeby mieć dobry kierowca, to trzeba kupić jakieś Blue Yeti, Olympusa pod USB czy coś. Najlepiej taki już wyżej pod USB. Bo wtedy mam gwarancję, że to jakoś będzie brzmieć. Pozdrawiam i do usłyszenia. Ja używam, jak mówiłem. Cały czas WO Mic. I chyba będę tego używał długo, ponieważ moje mikrofony tak średnio mam jak podłączyć. Ostatnio.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Transcription

A ten Womike ma taką śmieszną rzecz, że tylko bodajże przez Wi-Fi można się łączyć z telefonami i to sprawia, że jak człowiek ma Wi-Fi, który nie jest na przykład szybki, a nie wiem, jakieś wolniejsze, to to ma boczny efekt na to, jak słychać z tego, co wiem i też parametry chyba telefonu też. Ja na przykład na iPhone się łączyłem, to też miałem takie jakieś właśnie takie przecinki mi się zdarzały, jak właśnie w poprzednim filmiku. W poprzednim poście Daszek tutaj zaprezentował.

Transcription

I to ja już tłumaczę dokładnie, jak ten mikrofon wygląda, tak mniej więcej, no. On miał domyślnie taką podstawkę, taką jakby na nóżkach, w sumie, dlatego, że ta podstawka mi za bardzo, szczerze powiedziawszy, nie odpowiadała mi zbytnio. Ona mi się tak średnio podobała. No, po prostu zamieniłem ją na trochę inną podstawkę z mojego poprzedniego mikrofonu i troszkę lepiej na tej podstawce mi się tym mikrofonem operuje. Ja teraz tutaj pokażę, jak on wygląda. Postaram się go tak mniej więcej opróbować. To jest taki mikrofon, tak jak mówię, on jest na podstawce takiej właśnie, co można go sobie tak obniżać, czy sobie tak zrobić. No, to jest, tak jak tu było wspomniane, to jest właśnie mikrofon na czek. No, jest podpięty pod właśnie tą zewnętrzną tutaj, o, kartę dźwiękową, którą mam z Kreativa. I teraz tak, no, co tu mogę jedynie o nim powiedzieć? No, ten mikrofon nie ma przełącznika od wyłączenia i włączenia. Tak wyszło akurat, że tak powiem. Ale tak, no, jedynie, co mogę powiedzieć, to póki co, to on nie ma takiej gąbki typowo na sobie, tylko ma taką jakby, o. Na dole i tutaj właśnie na górze. I tak, jak już wspomniałem, on właśnie miał dołączoną kartę dźwiękową, taką na USB, która, no, niestety jest już w zaweż w swojej przeszłości, bo się uszkodziła. A poza tym nagrywane posty z tej karty dźwiękowej, no, to muszę powiedzieć szczerze, że on... Były po prostu tragiczne, bo nawet, tak jak już wspomniałem, tutaj gdzieś na forum jest dużo wątków nagrywanych z tej karty dźwiękowej, więc można sobie samemu właśnie to ocenić. No, to chyba właściwie tyle, no, bo, no, nie wiem, co jeszcze o tym mikrofonie chciałbyś wiedzieć. No, to, co mogłem, to opowiedziałem. I chyba raczej tyle. Tyle, także pozdrawiam.

Transcription

Witam Was z nowego mikrofonu, który sobie dzisiaj nabyłem. Jest troszkę inny niż tamten, ale z przełącznikiem. No i jedyne co mogę na obecną chwilę powiedzieć, to to, że też ma taką atrapę tutaj. O, tutaj mogę dotknąć, jest atrapa. Ma przełącznik, co mogę spowodować, że się wyłączę. No właśnie. No i cóż, no też jest na takiej podstawce. No i też ma taką atrapę, o. No i to jest właśnie taki sobie mikrofonik, który działa, jak widać, bez zarzutu, także tyle. Dziękuję.

Transcription

Powiem Ci crime, że z mikrofonami to było tak, że pierwszy mój mikrofon to był mikrofon w telefonie Nokia jakieś 5000 coś tam albo 6000, model już nie pamiętam, bo to mi się zatarło w pamięci, ale mam gdzieś ten telefon, więc może sprawdzę kiedyś i powiem jaki to był model. To był mikrofon generalnie złej jakości, nagrywał dziwnie, jakoś nie podobał mi się jego jakość. Drugim moim mikrofonem to był mikrofon od komputera Samsung. A praktycznie mikrofon, który obecnie mam i który teraz prezentuję tutaj. To jest mikrofon od laptopa MSI, bardzo dobrej jakości, stereo, więc marzenia spełnione można powiedzieć, bo marzyłem o mikrofonie stereofonicznym i tak szczerze powiedziawszy przypadkowo odkryłem w tym laptopie, że jest to stereo mikrofon, bo na początku myślałem, że nie.

Transcription

Ale rozumiem, że ten mikrofon jest wbudowany, tak? Nie musiałeś zewnętrznego kupować do laptopa.

Transcription

Tak, budowane jest.

Transcription

No to super, ja tylko przez parę chwil miałem laptopa z wbudowanym mikrofonem z Dell'a, ale niestety musiałem go zwrócić, ponieważ niestety brakowało w nim jednego klawisza ze względu na układ klawiatury. I niestety, ale nie miałem wyjścia, musiałem go, nie chcąc, zwrócić, ponieważ miałem trochę utrudnione dzięki temu korzystanie z niektórych, że tak powiem, możliwości niestety.

Transcription

A to jest taka aplikacja SharpCase do mapowania klawiszy, ale to już na inny temat.

Transcription

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mówiłem tu, że można tu testować różne mikrofony, znaczy nie o tyle testować i je prezentować i różne chore sprzęty, więc ja właśnie to zrobiłem. Prezentuję Walkmana z końcówki lat 90-tych firmy Sony. Oto jego mikrofon.

Transcription

No tak średnio brzmi.

Transcription

No tak bardzo faktycznie, specyficznie brzmi.