Związki i seks [18 plus]

Niewidomi a erotyka (18 plus)

Started by cinkciarzpl 146 posts last post 3 years ago Page 4 of 8

Mimo wszystko staram się o jakiś objektywizm. każdy jest w pewnym sensie wewnątrz jakiegoś układu. Ja jestem pro, ty raczej anty. Obaj możemy więc o sobie to samo powiedzieć. Fakty są jednak faktami. Oczywiście znam tylko jakąś niewielką część uczniów, najczęściej byłych z Lasek, jednak nikt nie zna pełni obrazu więc wyciągam wnioski z tego, o czym wiem.

Cinkciarz, może ma na to wpływ strach przed samotnością.

#63 1 like

A może strach przed wychowaniem dziecka?
Ja poniekąd też się boję i jeżeli miałabym nie mieć dzieci, to dlatego, a nie z powodów, które kolega Cinkciarz podał wyżej. Na szczęście lub nieszczęście poczucie macierzyństwa i chęć założenia rodziny jest u mnie silniejsza.
Nie, nie byłam w tamtym ośrodku, ale w szkole o podobnych, że tak powiem, założeniach i nie wpłynęło to na mnie ujemnie.
Ze swojej perspektywy mogę powiedzieć, że to raczej strach przed odpowiedzialnością za istotę ludzką, przed czynnościami, których nie mogłyśmy nawet obserwować, przed rzeczami, których dziecko od nas nie dostanie...
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka, o czym ty piszesz?
Edit.
Fakt, może być to jeden z czynników, aczkolwiek znowu nie mamy badań i możemy sobie gdybać. Zwracam jednak uwagę, że antykoncepcja funkcjonuje i nie na każdy organizm działa tragicznie. A chęć do załorzenia rodziny raczej pojawia się u kobiet tak czy tak, gdy tylko poczują się pewnie same ze sobą.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

W tych czasach, to piętnastolatka z siedemnastolatkiem idą do łóżka po jednym dniu znajomości, więc tego- nie no- z tym co mówisz, to akurat się zgadzam.
--Cytat (cinkciarzpl):
Tomecki, ty jesteś wewnątrz tego układu więc ten. Możesz być nie obiektywny. Czy coś. Preferowanie małrzeństwa też o czymś świadczy. Czy są to związki cywilne czy kościelne? Tak swoją drogą, ostatnio widzę taki schemat. Ślepotka poznaje ślepotkę albo zupełnie zdrowego partnera/kę? I praktycznie po miesiącu od pierwszego spotkania się do siebie wprowadzają, a niektórzy już nawet byli w USC. Jakieś totalne szaleństwo. Oczywiście nie mam prawa oceniać itd, ale coś tu chyba jednak jest nie tak.

--Koniec cytatu
Bo to Polska, nie elegancja Francja. https://www.youtube.com/watch?v=7_OFT0Irn-I

Cinkciarzpl ja też się zgadzam z tym, co tm napisałeś o tej blokadzie.

Łysy. Ba. Ja nawet pośrednio znam taką parę nastolatków. Ona normalnie chodzi do gina po tabsy, a to że śpią od początku było wiadome i rodziny nie mają z tym problemu. I takiego podejścia nam trza. Jest chcica, to trzeba się mierzyć z tematem a nie udawać, że problemu niema, że to kiedyś i wytłumiać problem zamiast popęd :D
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Tak, ale trzeba też uświadamiać młodzież, że coś takiego jak antykoncepcja istnieje.XD
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

No ci akurat są bardzo świadomi. Nie wiem jak to jest teraz w szkołach.

Uważam, że osoby niewidome powinny być w ośrodkach uświadamiane. Zamiast zrażać do seksu trzeba wytłumaczyć co z czym się je.
Przecież nam byłoby trudniej wychować dziecko niż widzącym dlatego ten aspekt powinien być wyłożony rzetelnie.

#71 1 like

Ja trochę nie rozumiem problemu, bo przecież w każdej dziedzinie szkoły są do tyłu, więc jeśli ktoś jest zainteresowany jakąś tematyką, musi ją zgłębiać na własną rękę.
I nie przypuszczam, żeby ośrodki były jakoś wybitnie zacofane względem masówek bo pracownicy jednych i drugich to podobnie uwarunkowane osobniki.
Niezależnie od tego, to może 20 lat temu był to jakiś problem, ale i wtedy w necie kto chciał, to sobie znalazł co trzeba, więc tym bardziej teraz.
A sporo znam osobiście dziewczyn, które myślały, że o antykoncepcji wiedzą wszystko, a okazało się, że finalnie same musiały pchać wózeczki z dzieciątkami, bo się ich postępowi faceci okazali cienkimi bolkami w temacie stawiania czoła faktom, więc jak już przyszło co do czego to wyszło szydło z worka, że są bardziej niedojrzali niż ten ich przychówek.
Postulat zaczynania szybko w te klocki ma swoje plusy, wcześniej zaczną, wcześniej skończą, bo jak będzie dobrze, to będzie, ale co w przypadku, gdy się bejbi pojawi przed maturą, a dziadkowie o ile nie mieli nic przeciwko że się działo pod ich dachem, to już wyręczać rodziców w pieluchach nie koniecznie muszą chcieć.
I koledzy tudzież koleżanki później studia, jakieś wyjazdy, takie czy inne przygody, a oni w pudrach po uszy, bez czasu na cokolwiek.
Wiadomo, że nikt nikomu sprzętu na supeł nie wiąże, ani nitką nie zaszywa, ale warto przemyśleć, jak go używać.

Tak natomiast w masówkach są WDŻ czy coś takiego. My nawet w podstawówce mieliśmy prelekcję dotyczące fizjologii płci rozdawało się nam jakieś ulotki i pewne gadgety, maszynki do golenia (chłopcy), podpaski i antyperspiranty (dziewczęta).

#73 1 like

W masówkach też różni ludzie tego wychowania do życia w rodzinie uczą, więc to żaden argument tak naprawdę.
🇺🇦 🇵🇱

Mi chodziło o to, że w ośrodkach powinno się na to położyć pewien nacisk żeby ludzi nie straszyć tylko przygotować do życia.

#75 Edited

Przecież w ośrodkach też jest WDŻ, już nie przesadzajcie.

Nie twierdzę, że nie ma. Twierdzę natomiast, że my powinniśmy być świadomi rzeczy i ktoś nam musi w tym pomóc, bo... nam może być trudniej w życiu. dlatego najlepiej zastraszyć, a to nie jest metoda.

Już nie przesadzajmy z tą niewidomością, skoro wielu widzących to robi po ciemku i jakoś dają radę, to nie możemy mówić że jesteśmy dyskryminowani w tej dziedzinie.
W kwestii dostępu do informacji, to jest w sieci na wszystkie strony opisane, fakt, że się obrazków nie oglądnie, ale jest tekstowy komentarz jak nie na tej, to na innej stronie.
A na WDŻ na pewno i tak nie uczą o roli przyjemności w seksie, że przyrodniczo ona służy do tego, żeby umysł chciał powtarzać fajne doświadczenie jak najczęściej, się uzależnił od tego w jakimś stopniu i żeby finalnie mógł zaistnieć statystyczny przypadek niezadziałania antykoncepcji.
I nie uczą jak ma biedna niewidoma dziewczyna stwierdzić, czy jej chłopak, który wydaje się, że prezentuje postęp, to czy to nie jest tylko podstęp, że jak wypełni swoje biologiczne zadanie, czyli zapłodni, to nie będzie chciał wypełniać następnych, narzucanych przez zacofane społeczeństwo, czyli wychowywać, a zamiast tego wybierze krzewienie postępu w następnej macicy, bo tego od niego wymagają uwarunkowania biologiczne od milionów lat udoskonalane przez ewolucję.

Grzezło nie w tym rzecz. Miałam na myśli zagadnienie antykoncepcji.

Ale jaka jest w antykoncepcji wiedza tajemna, której musi nauczyć pedagog, a nie mogą internety?
W drugim przypadku jest dostęp nie tylko do suchych faktów, ale też np. opinii użytkowniczek, po których pigułkach chodzą jak śnięte, albo mają migreny, a które się jakoś sprawdzają itd.
Bo po stronie faceta, to wiadomo, że skoro nawet pijani żołnierze radzą sobie z obsługą prezerwatywy, to i niewidomy nie będzie z tym mieć problemów technicznych.

Poznanie faz cyklu np. albo mądre uświadomienie dziewczyn na czym polega menstruacja.
Dobrze jest mieć jakąś rozgarniętą widzącą kobietę przy sobie na początku.

Idąc Twoim tokiem myślenia wszystkiego można nauczyć się z internetu.