Związki i seks [18 plus]

Niewidomi a erotyka (18 plus)

Started by cinkciarzpl 146 posts last post 3 years ago Page 3 of 8

To generalnie nie był chyba dobry pomysł, bo co by zrobili, gdyby winni tak po prostu stwierdzili, że owszem, oni seks uprawiali, ale to chyba żadna nowina dla innych uczniów, a oni tego nie żałują w żadnym stopniu?

Nie wspominając o tym, że ta pani/ten pan zachowuje się chamsko, bo pokój to nie obora i wypadałoby zapukać. No wyobraźmy sobie, kto by na tym lepiej wyszedł przed ludźmi?

Kto by za to potem oberwał to już inna sprawa :D

Wszystko fajnie tylko wyobraźcie sobie, że macie lat naście pierwsze inicjacje i jesteście regularnie zastraszani w ośrodku. Takie teksty mogę walić teraz mając lat trochę więcej, trochę więcej doświadczeń i żadnej traumy w tym temacie.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

Ojj, niejedną nastoletnią duszyczkę znałam, która byłaby zdolna.

To nie jest metoda wychowawcza.

#45 1 like

Byłam tylko w ośrodku w Owińskach, więc zastrzegam, że tylko tego ośrodka dotyczy ten post.

Nie przypominam sobie, żebyśmy mówili o bezpiecznym seksie. Mówiliśmy o narkotykach, o alkoholu itp. ale o bezpiecznym seksie chyba nie. Oczywiście mogłam zapomnieć, ale... no, wydaje mi się, że bym pamiętała.

Na lekcji wychowania do życia w rodzinie straszono nas samogwałtem, ale o tym już pisałam. Lekcję o antykoncepcji mieliśmy, a i owszem, tyle że pani skupiała się przede wszystkim na tym, jak dana tabletka działa i czy już zabija zarodek, czy tylko faktycznie zapobiega ciąży albo może robi coś jeszcze innego? Mieliśmy bardzo dokładnie omówione skutki uboczne stosowania jakiejkolwiek antykoncepcji. Prezerwatywy wiadomo, osłabiają doznania. A o prezerwatywach dla kobiet to chyba powiedziano, że ich nie ma.

Nie chciałabym być źle zrozumiana, bo to wszystko są ważne rzeczy. Trzeba mówić o skutkach ubocznych antykoncepcji i o tym, że faktycznie nie jest ona w stu procentach skuteczna. Ale jednak, jakby nie było, odkąd ją wynaleziono, dzietność spadła, prawda? A i przed chorobami można się uchronić!

Nie mówie, że chcę, żeby teraz w ośrodkach wszyscy zaczęli uprawiać seks, a edukacja seksualna miała polegać na tym, że nauczyciele wołają: hej-hej, dzieci, kochajcie się, póki jesteście młodzi, bo potem to różnie może być. Nie. Ale nie każdy musi być tak cnotliwy, prawda? I ten nie każdy zdecyduje sie na seks, mimo tego, co usłyszał na lekcji. A skoro ta antykoncepcja taka zła, a prezerwatywy pękają i osłabiają doznania, to może faktycznie z nich zrezygnować? Bo z seksu nie, wiadomo.

Trzeba mówić o zaufaniu, bo to bardzo ważna rzecz. I o tym, że na seks nie trzeba się decydować, nawet jeśli wszyscy inni twierdzą, że trzeba. I o tym, że jak ktoś chce, to może czekać do ślubu i to też może być piękne, a osobie nic od tego nie ubędzie. I pewnie wiele innych mądrych rzeczy trzeba powiedzieć które mądrzejsi ludzie ode mnie mówić powinni. No ale to trzeba powiedzieć, a nie straszyć i mówić, że ten seks to taki zły i straszny i że koniecznie tylko z mężem/żoną. Jeśli ktoś chce tylko z mężem/żoną, ma do tego prawo, ale są tacy, co nie chcą i też powinni wiedzieć, co robić.
🇺🇦 🇵🇱

Moniu w punkt oj w punkt! Tylko ppo co to wysłalaś kilka razy? Żebyśmy się głębiej zastanowili nad zagadnieniem?

Jeśli ktoś z Was chciałby poznać temat, a nie ma z kim porozmawiać odsyłam do pozycji dość starej, ale świetnie bardzo dobrze pewne sprawy: Michalina Wisłocka "Sztuka kochania" rozdział o antykoncepcji jest nieaktualny, bo pozycja była pisana w latach 70, ale całą resztę naprawdę szczerze polecam. Ponieważ autorka ma ogromne wyczucie tematu.

Nie, po prostu pokazywało mi się, że post się nie dodaje, więc dodawałam do skutku. :D Już jest tylko jeden :D

--Cytat (magmar):
Moniu w punkt oj w punkt! Tylko ppo co to wysłalaś kilka razy? Żebyśmy się głębiej zastanowili nad zagadnieniem?

--Koniec cytatu
🇺🇦 🇵🇱

To był taki żarcik nie ważne. Jeśli chcecie podejść do zagadnienia naukowo odsyłam do badań:

------
Przyp. Moderacji:
Offtop dot. roli katechetów na lekcjach WDŻ został usunięty.
Ten post zostanie wkrótce usunięty.
------
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

O, i znowu. A dlaczego usunięty, a nie przeniesiony? Propaganda szerzy się! xDDD
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

BTw spotkałam się z taką tezą, że kobiety niewidome są bardziej zablokowane z powodu lęku przed ciążą. CO WY na to?

Nie znam tego typu statystyk, ale nie wydaje mi się. Pełnosprawne kobiety pragnące kariery zawodowej też raczej nie chcą ciąży.

Słysszałam takie opinie. Dlatego zapytałam co Wy na to.

Raczej są zablokowane z powodu negatywnego stosunku do seksualności wpajanego w niektórych ośrodkach.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Na szczęście w najważniejszych latach dla kształtowania sięmojej tożsamości nie przebywałam w ośrodku.XD

Bo ja wiem... większość dziewczyn z mojej klasy ma partnera lub męża, a przypominam, że chodziłem do Lasek.

Co nie znaczy, że nie mają/nie miały tego roblemu Tomaszu.

Jasne, jednak o ile wiem nie odbiegają raczej od średniej, a problemy raczej winny na to wpływać.

Tomecki, ty jesteś wewnątrz tego układu więc ten. Możesz być nie obiektywny. Czy coś. Preferowanie małrzeństwa też o czymś świadczy. Czy są to związki cywilne czy kościelne? Tak swoją drogą, ostatnio widzę taki schemat. Ślepotka poznaje ślepotkę albo zupełnie zdrowego partnera/kę? I praktycznie po miesiącu od pierwszego spotkania się do siebie wprowadzają, a niektórzy już nawet byli w USC. Jakieś totalne szaleństwo. Oczywiście nie mam prawa oceniać itd, ale coś tu chyba jednak jest nie tak.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.