Samodzielnościowe forum mieszane

Przechodzenie przez światła a niewidomi

Started by lukasz1993258 96 posts last post 3 years ago Page 3 of 5

Transcription

W Krakowie są trzy rodzaje świateł. Jest ten klekot, właśnie który teraz pokazałem. Są światła, które piszczą troszeczkę inaczej. I są światła, które jak jest światło czerwone, nie piszczą. Jak zmienia się światło na zielone, to zaczynają piszczeć. Zaraz jeszcze tutaj wyrzucę dwa rodzaje tych świateł.

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

Transcription

No, z tym ostatnim, co ty mówisz, że jak jest czerwone, to nie piszczą, a jak jest zielone, to piszczą, to akurat ja się też wielokrotnie z czymś takim spotkałem, dzięki czemu wiedziałem, kiedy można przejść. No.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

Światła piszczące niedaleko akademików i basenu Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. Te światła zamiast klikania mają piszczenie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie. Górnicza piszcząca niedaleko Akademii Górniczej w Krakowie.

Transcription

Na razie, jeżeli chodzi o światło, to będzie tyle. Jak będę w Krakowie, to spróbuję nagrać światła mówiące i też tutaj zaprezentować. Jakość tych nagrań troszeczkę niestety się różni, dlatego że te trzy światła były nagrywane każdy innym sprzętem.

Transcription

No to ciekawie z tymi światłami jest w Krakowie. Ja raz owszem byłem w Krakowie, ale tylko raz, ale to dosłownie na godzinkę lub dwie, bo tylko przejeżdżałem przez Kraków, znaczy zatrzymałem się w Krakowie tylko po to, żeby wsiąść w inny autokar, który jechał w stronę Podkarpacia, ale tam światła w ogóle takich nie słyszałem. Ale ogólnie te światła, które teraz prezentowałeś, wszystkie rodzaje są mi znane, aczkolwiek wtedy w Krakowie to nie usłyszałem.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

Transcription

U nas w Lubaskowie na przejściach jest sygnalizacja świetlna, tak że nie ma problemu z przechodzeniem.

Transcription

A ja tydzień temu, będąc w Sosnowcu na chwilę, doznałem szoku, gdyż okazało się, że na paru ulicach, tam gdzie zawsze były światła, a ja te ulicy bardzo dobrze pamiętam, z czasów kiedy tam mieszkałem, już tych świateł nie ma. Znaczy, co ja gadam? Są, ale bez dźwięku.

Transcription

Witam serdecznie, odświeżam wątek. Dzisiaj będąc na spacerze zarejestrowałem dźwięk na przejściu dla pieszych na ulicy Ostara Sosnowskiego przy strzeżowaniu z ulicą Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Białymstoku. Pokażę to w dwóch nadraniach. I jak zostało zrobione właśnie na tym przejściu dla pieszych. Dźwięk. Dźwięk z sygnalizacji świetlnej. I mam nadzieję, że będzie słychać. I za dźwięki w tle bardzo, bardzo najmocniej przepraszam. Ale wszystko po kolei. Z jednej strony tego przejścia. Dźwięk brzmi następująco. Natomiast z drugiej strony dźwięk będzie brzmi tak. Dźwięk. Dźwięk. Dźwięk. Dźwięk. Dźwięk. Dźwięk. Dźwięk. Dźwięk. Przepraszam bardzo za tutaj psa, który szczekiał z utrudzeniem. Przepraszam bardzo. Natomiast te dwa dźwięki, które przed chwilą pokazałem, na wysepce się te dźwięki spotykały. Z jednej strony jest jeden dźwięk, z drugiej drugi dźwięk. Już nie będę potazywał, bo nawet mi się nie udało nadrać. Nie będę potazywał jeszcze raz tych dźwięków. Jeszcze raz powtórzę. Te dwa dźwięki, które przed chwilką pokazałem, to na wysepce, na ulicy Ostlara Sosnowskiego, na przejściu dla pieszych, na wysepce, te dwa dźwięki się spotykają. Jeden jest z jednej strony, drugi z drugiej strony. Nie będę mówić z jakiej strony, bo to zależy, w którą stronę się idzie. To na razie było. To byłoby na tyle. Jak coś jeszcze nadram, to tutaj zaprezentuję coś ciekawego, którego nie słyszałem do tej pory tutaj żadnych dźwięków na Eltenie. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

No te dźwięki akurat to szczerze powiedziawszy po raz pierwszy słyszę, bo akurat tych dźwięków co tutaj prezentowałeś to nigdy nie słyszałem, ale no powiem szczerze bądź co bądź bardzo, bardzo ciekawe. Naprawdę.

Transcription

Jeszcze raz przepraszam za tego psa, co szczekał podczas nagrania. Jeszcze raz przepraszam najbardziej za to. Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Transcription

Nic się nie dzieje, no to normalne, że pies szczeka, no wszędzie psy szczekają, no to, to, to oczywiste, nic się nie stało, no. Bronisz swego terytorium prawdopodobnie i tyle.

Transcription

Ten pies, powiem szczerze, co szczekał, to nawet jak zbliżało mi się do jezdni, to też zaczął szczekać i jak od razu mi to przestał szczekać, to tak jakby mnie, mam wrażenie, ostrzegał, że dochodzę do jezdni, że bym uwalnił, czy słupy, nie wiem, są takie rzeczy jak szczekanie, chyba mnie oznają, bo tak to właśnie wyglądało, że jak już normalnie poszedłem, to już normalnie i przestał szczekać, jak zobaczył, że stoję dobrze, nie wiem, to naprawdę śmiesznie to pewnie musiało wyglądać, a teraz się śmieję, że zobaczył dyktafon, że może chciał być nad ranym, być podczas ranym, to tak, pozdrawiam.

Pozdrawiam

#53 1 like

Transcription

o, światła w koszalinie to oczywiście jakaś tam część jest udźwiękowiona jakaś tam nie jest tu koło mnie akurat nie są tylko tam jakieś tam dalej takie główne przejścia no zresztą tutaj to są raczej takie wiecie nieduże te przejścia chociaż jest o tyle dobrze, że przy części z nich właśnie zrobili te kulki takie gdzie można się zorientować że jest przejście no a jeśli chodzi o te udźwiękowienia koło dworca jest dość kiepsko bo raz, że jak jedzie dużo samochodów to nie zawsze słychać z której strony one brzęczą ale też są krótkie, długo strasznie czeka się na zielone, a jak już jest to zielone to to naprawdę nie jest to jakiś szczyt marzeń, ono dosyć szybko się kończy a szczególnie, że jest to przejście takie właśnie z wysepką po środku no i nieraz można jak ktoś idzie za wolno to może utknąć na tej wysepce i czekać na kolejne światło zielone z kolei tam gdzie wcześniej pracowałam, gdzie wynajmowałam lokal to z tym z tym udźwiękowieniem bywało różnie raz było, raz nie było, no i to tak wiecie no i tak to wyglądało że później wzięłam się na sposób i po prostu jeździłam z innego przystanku, bo przystanku przystanka, no nie ważne w każdym razie jeździłam z innego miejsca które mniej więcej jeśli chodzi o odległość było porównywalne a tak naprawdę to tam już nie musiałam się męczyć z dużym przejściem, tylko właśnie z takim bez sygnalizacji, bez niczego gdzie po prostu jak widzieli człowieka kierowcy to się zatrzymywali, można było przejść no to też dość ruchliwa droga ale całkiem wygodna całkiem wygodna no i cóż no mówię, no tu te główne przejścia owszem, jakieś tam udźwiękowienie mają nie wszędzie niestety są te kulki właśnie które sygnalizują o zbliżeniu się czy to do przejścia, czy tam jakiś przystanek czy coś, to to akurat jest nie wszędzie ale w znacznej części już je można znaleźć chociaż mnie to rozbraja na przykład jak mówię, że właśnie też na którymś takim dosyć dużym przejściu niestety nieudźwiękowionym te kulki są gdzieś tak w ogóle tak dziwnie umieszczone że ja bym się nie domyśliła, że do przejścia to jeszcze jest kawałek bo ja bym myślała, że to w tym miejscu one jakoś tak są zrobione no dziwnie, bardzo dziwnie nie wiem kto to projektował ale całkowicie bez pomyślunku to zrobił

"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

Transcription

Jeżeli chodzi o nieudźwiękowienie świateł, to chyba jest tak naprawdę w każdym mieście. W sensie, że w każdym mieście są jakieś światła, które nie są udźwiękowione. Ja na przykład ostatnio będąc w Tarnowie nie zauważyłem jakichkolwiek jeszcze światłów udźwiękowionych, ale to jest wszystko kwestią czasu tak naprawdę.

Transcription

Dokładnie, w każdym mieście są nieudźwiękowione, w Krakowie też są nieudźwiękowione, w Warszawie też, w Bielsku Białej też, więc tutaj jakby nie ma różnicy gdzie jesteśmy, ale jedne są udźwiękowione, drugie są nieudźwiękowione, no i póki co tak niestety, ale jest.

Transcription

I tak chyba będzie jak na razie, no bo to wygląda.

Transcription

Witam serdecznie, idąc dzisiaj na spacer po swojej mieście, nie wiem czy tutaj już było, nie przesłuchiwałem tego wątku, nie przesłuchiwałem tego wątku, czy był już potazowany ten dźwięk sygnalizacji świetlnej, mianowicie to będzie dźwięk przejścia dla pieszych na skrzyżowaniu ulic Topernika i Bema w Białymstoku, ulic Mikołaja Topernika i generała Józefa Bema w Białymstoku. Już zaraz pokażę ten dźwięk. ... ... Już potazuję. ... ... ... ... Dokładnie tak to brzmiało, nie wiem. Nie przesłuchiwałem tego całego wątku, więc jak się powtórzy ten dźwięk to przepraszam.

Pozdrawiam

Transcription

A tutaj w Tarnowie parę dni temu byliśmy na spacerze i się okazało, że jedne światła są udźwiękowione, nie pamiętam pod jakim przejściem, ale są. Niestety nie miałem możliwości nagrać tego dźwięku, gdyż nie brałem wtedy alimpiusa.

Transcription

Witam serdecznie. Niedawno pokazywałem jakiś czas temu, jak zostało zrobione udźwiękowienie sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu ulic Kardynała Stefana Wyszyńskiego i Ostara Sosnowskiego w Białymstoku. Jak ktoś nie pamięta, to w tej chwili przypomnę, jak mi się uda. Dobrze. I pierwszy dźwięk idzie od bohaterów Monty Tassilo do prezydenta Rafała Taczorowskiego, czyli idąc ulicą Wyszyńskiego w górę. Przy skrzyżowaniu. Przy skrzyżowaniu z Sosnowskiego. Pierwszy dźwięk to brzmi tak. A z drugiej strony brzmi tak. Tak było. Natomiast, jak dzisiaj idę, dokładnie tak samo, ulicą Kardynała Stefana Wyszyńskiego w górę. Czyli od ulicy Białymstoku. Od bohaterów Monty Tassilo do ulicy prezydenta Ryszarda Taczorowskiego. Od strony dworca, jak się idzie, tego dźwięku, co pokazywałem jako pierwsze dzisiaj, nagle nie ma. Z drugiej strony, ten dźwięk, ja tu drugi, co pokazywałem, on został. Natomiast, ten pierwszy dźwięk, gdzie nie było słychać psa. Nie wiem, dlaczego pies od razu szczekał. Bo to był efekt nieprzewidziany z tym psem. Natomiast, głosie pierwsze, nagle dzisiaj wyłączy. Dlaczego tak zrobili? Nie mam pojęcia. A propos przechodzenie przez światła. Pamiętam, jak swego czasu jeździłem do szkoły autobusem, już w liceum. Potrafiłem też i przed siłą, już być właśnie na Sienkiewiczu, na przejściu. Nie było dźwięku. Nie było dźwięku. Nie w końcu. Nie w końcu. Tak to zdenerwowało. Że ja zgłosiłem się do odpowiedniej instytucji. Raz zadzwoniłem i powiedzieli, żeby zadzwonić. Wzajemny czas później znowu zadzwoniłem. I później, po tym moim drugim telefonie. Mówię o przejściu dla pieszych. Przyłożę się do Sienkiewicza, ze skrzyżowaniem Placu Wyzwolenia. No i powiem tak. Było by wszystko fajnie. Gdyby nie to. Gdyby nie jedna rzecz. Ten dźwięk, który ja tu tutaj drugi był. To normalnie było fajnie. To normalnie było fajnie. Tylko, że po którymś Moim telefonie Urzędnicy się oburzyli To co zrobili To po co przemienili W dzień wyłączyli światło A w nocy włączyli Ja nie rozumiem Tej polityki Ja rozumiem, że o piątej To jeszcze za wcześnie Ale już o szóstej to już ludzie zaczynają Nie oszukujmy się Chodzić w szczególnie niewidomy Którym nam Niewidomym Jak wiadomo Zajmuje dłużej dojść do miejsca Na przykład pracy czy szkoły No Więcej oszukujmy się od szóstej Już moim zdaniem Powinny być włączone Ciekawe Numer jeszcze A później znowu zrobili W dzień Ale to co ciekawe Omówię o tym Przejściu Sienkiewicza Blisko skrzyżowania Z pracy wyzwolenia Zrobili Cichszy dźwięk Jaki jest duży ruch Człowiek, który naprawdę Może mieć dobry słuch Może nie być w stanie tego dźwięku usłyszeć Że musi się zadawać Niestety Na osoby widzące To jest jedna rektora Mnie wtedy właśnie sobie przypomniałam Która mnie bardzo zszokowała Druga rzecz Która Na większości Przejście dla pieszych Gdzie jest udźwiękowiona Sygnalizacja Sygnalizacja świetlna Robił taki myk Od siódmej do dwudziestej pierwszej A są też takie no wiadomo Sytuacje Gdzie człowiek niewidomy Może wracać Nawet i później niż Dwudziesta pierwsza I już musi się zadawać na osoby widzące Bo już dla urzędników Już jest cisza nocna Że już nie można Moim zdaniem powinny się zadawać na osoby widzące Więc powinny być od szóstej do dwudziestej drugiej Ale Wśród tych Od każdej sytuacji Są wyjątki Takim wyjątkiem jest przejście dla pieszych Na ulicy Sienkiewicza Przy skrzyżowaniu Z ulicą Ryską Tam Jest to ciekawe Tam od 5.30 Od 5.30 Do 21.30 Nawet nie dłużej Jest dźwięk Mało tego Zauważyłem Że im dłuższe przejście Tym krótszy dźwięk dają Tak to było dzisiaj Niestety Ja już po tamtej sytuacji Zwątpiłem Że uda się nam coś Załatwić Więc Dlałam sobie z tym spokój Chociaż uważam że Powinni zmienić Im dłuższe przejście Tym dłużej światło Jak jest pojedyncze przejście No to Nie wiem 8 minut Mi się wydaje Spokojnie by wystarczyło No może 15 dla osób które Niektórzy mają też problemy z chodzeniem Więc to też powinno być Uwzględniane To tyle jest moja opinia No cóż Ale niestety jak widać Nie uda się nic Załatwić Jak pamiętam właśnie Z tym przejściem dla pieszych Na Sienkiewicza Przez krzyżowanie Z placem wyzwolenia I to właśnie Pamiętam że mnie bardzo Uwzględniało Że ja prosiłem żeby normalnie było Żeby od 6 włączyli Włączyli w nocy A w dzień wyłączyli Gdzie chodzi dużo więcej ludzi A od 6 już powinny być Od 6 do 22 Gdyż Po 6 zaczynają się pojawiać Pierwsze osoby na ulicach Mi wydało mi równie I Do 22 Do 21 też jeszcze chodzą ludzie Nie wiem kto Na przykład pamiętam Był taki przykład Że nieraz sobie wychodziłem Ze spotkania na tawieranki Gdy wychodziłem do tawierni Fama I nieraz wychodziłem po 21 I już niestety musiałem się Zdawać na osoby widzące Bo już nie było dźwięku Sygnalizacji świetlnej Nie rozumiem Takiej polityki Co im przeszkadza O te 2 godziny wydłużyć Dźwięk Nie wyłączyć O 6 i wyłączyć O 22 Ja nie widzę nic złego No cóż Musimy się z tym Niestety pogodzić I mam pytanie Jak to jest u państwa w miejscowościach Czy też taka absurdalna Sytuacja miała Miejsce Pozdrawiam

Pozdrawiam

Transcription

Bratczyku, ty to chyba już pokazywałeś, jak pamiętam.