Forum

Linux

Forum mieszane

1 / 3 Next

nuno69

#1 ·

Transcription

Witajcie, mamy na forum tekstowym wątek o linaksie, znaczy linuksie, śmieję się z angielskiej wymowy. No to na forum głosowym też powinniśmy mieć wątek o linaksie, znaczy linuksie. Co sądzicie o tym systemie, jakich dystrybucji używacie? Moją ulubioną dystrybucją jest Arch Linux ze względu na prostotę swojej instalacji. Tylko 20 komend w terminalu jest. Jeszcze debian jest spoko, jak ktoś ma serwery i potrzebuje... No, debian jest dobry do serwerów, wiadomo. Jakie są wasze doświadczenia z linuksem? Ja niedługo będę publikował podcast w języku angielskim, jak instalować linuksa na Macu, bo dzięki niektórym osobom, którym bardzo tutaj chciałbym podziękować, mam dostęp do rzeczy, do oprogramowania, które pozwoli mi zainstalować linaksa na Macu wraz z Windowsem, więc zobaczymy, jak to będzie wszystko mą czynić. No i chyba tyle. Dobranoc!

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

violinist

#2 ·

Transcription

no to warto i by się nagrać jako że trochę doświadczeń z tym śmiesznowym systemem się miało ja używałem raczej dystrybucji manjarowej z gnomem no bo tam jakby instalacja była graficzna i było wszystko proste do zainstalowania no to wiadomo specyfika jest inna raz kiedyś Arczo próbowałem zainstalować z pomocą żywka ale powiedziałam dopóki ktoś nie napisze polskiego tutoriala albo podcasta nie nagra jak zainstalować tego Arcza jakie komendy po kolei no to ja się nie podejmuję tego to bo ja tak powiem może i Arczo jest dobry bo jakby człowiek sam decyduje co chce mieć zainstalowane ale ja po prostu powiedziałam dopóki nie powstanie polski tutorial ani podcast ja się za instalację Arcza nie biorę i nigdy go nie będę u siebie miał ewentualnie może Manjaro jeszcze kiedyś zainstaluję jak będę mieć nowy większy dysk twardy bo jest najprostszą dystrybucją do ogarnięcia dobranoc

nuno69

#3 ·

Transcription

Akurat co do tego, że Manjaro jest najprostszą dystrybucją, to się nie zgodzę, dlatego że przynajmniej na MacBooku tam brakowało pewnych sterowników już lepiej by było jakbyś powiedział, że Antergos, bo Antergos to jest najczystszy możliwy Arch, a jest tylko graficzny i zawiera jedynie swoje repozytorium.

- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb

daszekmdn

#4 ·

Transcription

Cześć wszystkim, jak zwykle pieczorową porą Najczęściej może nie jak zwykle, ale jak często to bywa u mnie Co do systemu Linux Ja zacząłem swoją przygodę Z tym oto systemem Od Manjaro Które oparte jest Na Archu Jest to system dość Prosty, graficzny Przystępny dla nas I możemy Normalnie z niego korzystać na co dzień Jeżeli nie potrzebujemy jakichś programów Typu właśnie Reaper, GoldWave I tak dalej Ktoś mi powie, że jest zamiennik Audacity Aczkolwiek moim zdaniem Zamienniki to nie są te same programy Dlatego właśnie za to Linux poszedł u mnie w odstawkę Że nie ma wszystkich programów, które są pod Windows I Ma tylko zamienniki Tym bardziej, że z Windowsa korzystałem już Od 2013 roku Więc już do tego systemu Się bardziej przyzwyczaiłem Linux jest dobry Dla jakichś takich typowych informatyków Programistów Dla przeciętnych Użytkowników chcących Stworzyć kiedyś jakąś muzykę Nagrać coś tak sensowniej To już Linux niestety odpada Po drugie Z dźwiękiem są w Linuxie duże problemy W sensie z ustawieniem kart dźwiękowych W Windowsie jednak ten kreatorek Jest o wiele lepszy I o wiele to lepiej wszystko funkcjonuje Jeśli o dźwięk chodzi Natomiast Linux ma niezawodny test audio Taki fajny Lepszy niż w Windowsie Bo ten test audio w Windowsie nie ma Left, right ani nic A w Linuxie masz po prostu Przycisk jeden, drugi Jeszcze jakieś tam inne Żeby sobie te dźwięki testować Naciskasz left przycisk I masz po lewej I chyba, że coś mi się pomieszało Że mi się to coś gdzieś tam uroiło w głowie Ale z mojej pamięci wynika, że tak było A teraz używam Debian 9 Który Stoi u mnie na serwerze Na VPSie I powiem, że Jakieś podstawy już znam Już coś tam robić potrafię I w sumie Uważam, że Na pewno na Serwery Jest lepszy Linux, bo Generalną Jego zaletą jest to, że nie ma zbyt dużo Na niego wirusów I jest chyba lepiej zabezpieczony niż Nie wiem, taki Windows Server Po drugie W internecie znajdę więcej poradników Jak instalować coś na Linuxie Niż na Windows Server za pomocą Terminala A po drugie To raczej mało, która firma oferuje Windowsa Jako serwer No i cóż, to chyba by było na tyle z moich wywodów Na temat Linuxa Jakby ktoś chciał zobaczyć jak instalowałem Linuxa To gdzieś na moim blogu W odmętach na początku W instalacji Pozdrawiam i do słyszenia

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

zywek

#5 ·

Transcription

Dobry wieczór, chciałbym wam powiedzieć tu, odnieść się do tego co mówił Dasz, że jakby, no najpierw co do wyboru kart dźwiękowych, że kreator jest lepiej zrobiony, chciałbym ci zakomunikować, mój drogi, że używałeś tylko i wyłącznie GNOME'a, nie wiesz jak to wygląda na innych środowiskach graficznych, bo w KDE jest to zupełnie inaczej rozwiązane, ja miałem niedawno przyjemność chwilę korzystać ze średnio dostępnego KDE z orką, która radziła sobie jak radziła i tam to wygląda zupełnie inaczej. Co do speaker testa się nie wypowiem, bo nie pamiętam, używałem tylko tego narzędzia konsolowego, które działa na ALS-ie jeszcze i bardzo dobrze, bo PULS według mnie jest tworem, który, problem, no nie powinien istnieć tak naprawdę, bo to jest jakieś nieporozumienie, że banda tam tych, no ten typ, który tam stworzył to, przed chwilą pamiętałem, teraz nie pamiętam, testy. Dokładnie, Lennart sobie wymyślił, że jakby wszystko ujednolicić, ja rozumiem, to może być dobre faktycznie, bo więcej twórców oprogramowania będzie wtedy chciało tworzyć oprogramowania na Linuxa, czy Linuxa jak wy tam wolicie. Nie. W każdym razie ja uważam, że nie. Bo jakby motywem jakby przewodnim Linuxa było to, że, że po prostu każdy wybiera sobie co chce i jakby używa czego chce. Ktoś chce OpenRC, używa OpenRC, ktoś chce SystemD, używa SystemD. No teraz niestety to wygląda tak jak wygląda, no żeby, żeby OpenRC używać to trzeba, no trzeba co, no trzeba było osobne skrypty do każdej aplikacji tu instalowywać. A SystemD i tak by się instalował, i tak by się instalował, więc... Uważam, że to jest... Uważam po prostu, że to jest... No... Bądź to, bądź nieporozumienie. Ja pamiętam jeszcze Ubuntu 12.04 na moim, na moim laptopie z 2012 roku. Które nie miało takiego dziwnego otworu jak SystemD i... No... Puls już był. To ja dobrze pamiętam. Aczkolwiek... No... Wyglądało to tak, jak to wyglądało. Ja może po, po, po dwóch dniach korzystania z tego Ubuntu stwierdziłem, że nie. To, to, to jest nie system dla mnie, ja nie będę z tego korzystał, bo, bo brakowało mi wielu faktycznie oprogramowania, wiele z Windowsa. Aczkolwiek po, po kilku latach, to była chyba wakacja 2015 roku, po, po, po długich dywagacjach z Krzysztofem H, który, który jest gdzieś tu obecny w tle, prawda? I, i... No po długich dywagacjach postanowiłem zainstalować sobie Manjaro, które Krzysztof miał od 2014 roku końca. Chyba. I zainstalowałem sobie to Manjaro na tym laptopie, który, który jest już dość leciwym sprzętem, bo ma 10 lat. I, i korzystałem sobie, no, były takie różne problemy, że, że, że nie chciała mi działać karta grafiki, czy, czy tam, czy Wi-Fi, musiałem jakieś dziwne sterowniki instalować na tym Manjaro śmiesznym. To w ogóle jest... No, a potem w grudniu... W grudniu 2015 roku, 29 grudnia dokładnie, albo coś koło tego, postanowiłem spróbować z dystrybucją Arch Linux i chciałbym Wam zakomunikować, że to jest najlepsze, na co mogłem trafić. Nie ma, nie ma jakby lepszej i dla mnie bardziej dostosowanej dystrybucji user-friendly, którą, którą mógłbym mieć na co dzień, w której, w której sam decydowałbym, co się instaluje, jakby jaka jest świeżość tych pakietów, co aktualizuję, a co nie. I co mi się nie wysypie podczas aktualizacji. Czego nie można było powiedzieć o Manjaro, które, które było tak niestabilne. Z aktualizacjami, że, że obraz miałem, załóżmy z czerwca 2016 roku, no załóżmy, instalowałem go na wirtualnej maszynie w, w, w wrześniu, bo, bo, bo jeszcze nowego obrazu nie wydali. I co? Było 800 aktualizacji, system zaktualizowałem i system nie wstał. Dlatego ja uważam, że, że jeśli chcecie coś Archowego albo coś, no to Antergos, który tutaj, co do, do Nuna, to nie zgodziłbym się. Nie zgodziłbym się. Nie ma jakby własnych repozytoriów bazowych. Tylko korzysta tam z kilku swoich repozytoriów, nie wiem do których pakietów, ale korzysta głównie z repozytorium Arch'a. Bo to jest tak jak powiedział Nuno, Arch z graficznym instalatorem i ogólnie z grafiką już jakby na LiveCD. Co do, co do zamienników, tak. Reaper jest na Linuxa. No jakby program jest, no ale dostęp, dostępnościowo to, to, to nie jest żaden. Powiedzmy, bo, no bo nie ma Osary ani Reaccesa. No w każdym razie. Nie ma Osary ani Reaccesa. Bardzo przepraszam. Aczkolwiek no, no cóż. I nie da się korzystać z tego programu. Pytaj mnie i ja nie potrafię. Uczynić, żeby był dostępny. Nie wiem, może jakieś biblioteki trzeba przeładować albo coś i się stanie dostępny. Nie wiem w jakim on, z jakiego jakby API graficznego korzysta. Czy, czy z Qt, czy z jakiegoś WX-ów zamienionych na, na GTK. Chociaż nie, bo jeżeli korzystałby z WX Widgets na jakby na Windowsie, to na Linuxie to by się od razu w WX GTK zamieniło. Także aplikacja byłaby bezpośrednio przystosowana do obsługi przez osoby z dysfunkcją wzroku, jaką, jaką tą dysfunkcję posiadam. I, i co? Coś jeszcze warto by tu dodać, czy powiedziałem już wszystko? No tak, co do tego dźwięku jeszcze. Ostatnio wszedł Puls 11, który no, jest jaki jest. I podczas odtwarzania, podczas odtwarzania audaczył się muzyki. Sorry za wymowę, no aczkolwiek Polakiem jestem. Wyschakuje komunikat, że nie, nie udało się odtworzyć urządzenia strumienia wyjściowego. No, ale no, odtwarza się więc, więc jakby. No i jakby mniej, mniej ostatnio, bo ja pamiętam jeszcze Pulsę w wersji 7, które miało takie dziwne jazdy, żeby potrafiło się ścinać co chwila i gubić dźwięki i, i speak gadał tak jak gadał. To od Puls 9, no 8, no 8-9 to już jest. Poprawione powiedzmy sobie szczerze. No to w takim razie tyle ode mnie. Dobranoc.

nuno69

#6 ·

Transcription

Dobry wieczór, coś się popsuło i nie było mnie słychać, to nagram ten post jeszcze raz. Ja mam pytanie, czy ktoś się orientuje, czy winę na Linuxie dalej się tnie, bo ja słyszałem, że już nie, ale nie jestem pewny co do tego, więc prosiłbym o informację.

daszekmdn

#7 ·

Transcription

Dzień dobry Państwu, tu gdzieś inne powitanie, pytanie moje kolejne, bo ktoś poszukuje Winuxa 5.0, a niestety na Storch Forge'u tego już nie ma. The folder is empty, taki dostaje komunikat ta osoba. Ma pobranego Winuxa 3.0, ale wiadomo, przestarzałe to jest, więc nie polecam instalować. A ja jeszcze pół roku temu, bodajże w grudniu, czyli ponad pół roku temu, pobierałem Winuxa i dało się pobrać Storch Forge'a. Jak ktoś ma gdzieś najnowszą wersję tego systemu, czyli to było bodajże 5.0 lub jeszcze nowsze, niech podeśle gdzieś link czy coś.

nuno69

#8 ·

Transcription

No, więc tak, Winux nie jest już rozwijany, raczej jest, tylko przychodzi z Ubuntu na jakąś inną dystrybucję, nie pamiętam w sumie na jaką. Więc Winuxa nie powiesz, że ta osoba niech skorzysta z Antergosa. Ja dzisiaj, a propos tego błędu, który mieliśmy, to Ty, Doszu, wiesz o co chodzi, bo tak, bo wiesz, a propos tego błędu, który mieliśmy, ja już pisałem z deweloperem, on powiedział, że on to poprawi i prawda na najnowszym obrazie, tym, który teraz już jest, będzie można aktualizować program CNChai, czyli ten instalator już używać Antergosa, można pobrać ze strony www.antergos.com. Dziękuję, pozdrawiam Państwa, dobranoc.

daszekmdn

#9 ·

Transcription

Takk for at du så med. Undertekster av Amara.org-gemenskapen

violinist

#10 ·

Transcription

No to co, to najbardziej bym proponował, nie wiem jak to jest w przypadku Linuxa, zauważyłem, że czasem się to lubi wysypywać, tutaj chryniek mógłby się bardziej tutaj wypowiedzieć w tym wątku, dla wszystkich testerów najlepiej, najbezpieczniej proponowałbym postawić sobie takiego Linuxa, czy coś tam na tak zwanej wirtualnej maszynie, czy przez jakieś Virtual Boxa, czy przez jakieś tam inne narzędzie do tworzenia wirtualizacji, to myślę byłoby najrozsądniejsze rozwiązanie, nie wiem jak w obecnej teraz chwili ma się na przykład taki Linux z Gnomem, bo jakiś tam czas temu, chryniek może to pamięta, może nie, było coś takiego jak stawiałem Sonara z Gnomem na wirtualce, to on po którejś aktualizacji powrotu nie chciał mi wstać, nie wiem jak jest teraz, ale jakoś na razie się nie bawiłem w to, dlatego byłbym wdzięczny jakby tutaj chryniek się wypowiedział w tej kwestii, może on coś wie na ten temat lepiej, albo żywek, jeżeli chodzi o testy i tak dalej, to tak jak mówię, najlepiej na wirtualce myślę się pobawić, najbezpieczniej, bo zawsze jak coś pójdzie nie tak, można to wywalić. wyinstalować i po kłopocie, czekam tutaj bardzo na opinie żywka i chrynka, co do Linuxa, bo nie chciałbym tutaj, żeby ktoś potem przeze mnie miał kłopot, ja mówię co było kiedyś, że bynajmniej Sonar wysypał mi się po którejś aktualizacji na wirtualce, w momencie jakiegoś tam uaktualniania i nie chciał mi wstać, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować, nie wiem jak się ma to teraz zainstalować,

hryniek

#11 ·

1 likes
Transcription

Dzień dobry, trochę taki purzący przyszedłem z tymi swoimi dyskami. W każdym razie, co do Sonara i Arch'a, obawiam się, że dźwięk w tych wirtualizatorach to nie bardzo chce wstawać. W niektórych przypadkach nawet się to w ogóle wszystko nie chce uruchomić. Winux powinien działać. Nie wiem jak to na poszczególnych wirtualizatorach wygląda. Powinno chyba na VMware i na VirtualBoxie to zaskoczyć. W każdym razie z instalacją może być taki problem, że ja już widziałem u innych, jak te instalatory śmieszne przestawały sobie odpowiadać przy instalacji na maszynie wirtualnej. Ale w sumie, czy jeżeli ktoś chce potestować system, to on koniecznie go musi instalować. Nie może go sobie wypalić na pendrive, przecież tam sterowniki są wbudowane w kernel. Jeżeli to nie jest jakaś karta Broadcoma. W każdym razie, jeżeli ma się Intelówkę lub... Aterosa, kartę, Wi-Fi, to sterowniki są w kernelu. I w związku z powyższym... W związku z powyższym co? W związku z powyższym, podłączając tego pendrive'a i... Połącząc się z siecią, no może sobie normalnie korzystać z systemu jak z zainstalowanej kopii. Ewentualnie zawsze można rozwiązać ten problem tak zwanym Ethernetem. No i to chyba byłoby to tyle. Myślę, że warto właśnie taką opcję rozważyć, gdyż tak można zobaczyć jak to reaguje w naszym środowisku. Tutaj już możemy, nie musimy zastanawiać się, czy to będzie Winux, czy jakiś Antergos. Właśnie Antergosa bym tak najbardziej polecał, bo... On bazuje na repozytoriach Arch'a. Środowisko GNOME ma jakby już w sobie wbudowane. Wystarczy tylko włączyć Orkę i cieszyć się z działającego systemu. No i chyba tym pozytywnym akcentem zakończę ten wpis. Cześć. Cześć.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

violinist

#12 ·

Transcription

Tak tylko dopowiem dla ciekawskich, że tak, co do przynajmniej VMware'e, taki załóżmy Sonar, którego przynajmniej ja testowałem, zainstalować się da, zainstalować się zainstaluje, ale już potem miał problem z aktualizacjami, może dlatego, że instalowałem jakąś starą wersję i dlatego, albo po prostu może być tak, tak jak Chrynik powiedział, że ja po prostu, no takie systemy, Linux nie lubi być wirtualizowany i po prostu będzie miał z tym problemy. W każdym razie na upartego, przynajmniej na VMware, Linux, przynajmniej Sonar. Myślę, że inne dystrybucje też zainstalować się zainstalują, tylko dalej później już jakby z aktualizacjami gdzieś tam może być problem. Nie wiem, jak jest z najnowszym Sonarem, musiałbym skądś ściągnąć obraz i przetestować najnowszy obraz Sonara, żeby nie trzeba było go jakby już aktualizować, bo sam jestem ciekaw, co by się działo. I normalnie po prostu instalacja jest taka, jakbyśmy instalowali na lokalnym dysku. Więc zainstalować się da i uruchomić też się da. Tylko to był chyba Sonar, zdaje się z 2016 roku. Z tego co pamiętam. I on tam potem po braniu, po zainstalowaniu miał dostępny tam koło 800 chyba aktualizacji. I on fajnie się zaktualizował, wszystko niby gitarę, no ale później już nie chciał wstać. I taka to była moja przygoda, jeżeli chodzi o Linuxa zwirtualizowanego na właśnie, przynajmniej jeżeli chodzi o Sonara z Arch'a. Nie testowałem. Jeżeli ktoś coś więcej wie, na przykład tzw. burzący przed chwil, czy chryniek inaczej, albo żywek, to zapraszam do dyskusji.

daszekmdn

#13 ·

Transcription

Cześć, ja jak zwykle opóźniony nieco z forum głosowym, ale nieważne. Co do instalacji, ta osoba raczej by chciała to instalować i w sumie ja bym nawet polecał to instalować nawet do testów, ponieważ na takim przenośnym pendrive nie zainstalujemy sobie zbytnio jakichś tam programów lub nawet nie będziemy mogli go wywołać ze zwykłej listy systemów z przystarcie komputera, tylko będziemy musieli wchodzić w butowanie, w coś tam i się bawić. Co do maszyn wirtualnych, sam próbowałem postawić kiedyś sonara na wirtualnej, niestety to nie działało. Winux zawieszał się pod kres instalacji, więc maszyny wirtualne raczej odpadają. O ile Windowsy na tym całkiem dobrze jeszcze chodzą, to Linuxy już trochę gorzej. No i to tyle z mojego, że tak powiem, gadania. Do usłyszenia.

daszekmdn

#14 ·

Transcription

Przez wszystkim pytanie do Linuxa, że mam następujące, nawet dwa. Po pierwsze, jaką dystrybucję polecalibyście mi do odzyskania plików spadniętego Linuxa? Bo padł mi jakiś dłuższy czas temu, a jednak kilka plików tam było. Drugą rzeczą jest to, jaką dystrybucję polecalibyście mi do używania tak na co dzień, w sumie nawet nie na co dzień, tak czasem, do testów na przykład. Bo wiadomo, chciałbym czasem potestować coś, zanim zrobię to na serwerze, żeby sprawdzić, aby na pewno to mi czegoś nie zepsuje. I po trzecie, pytanie, jak zainstalować na Linuxie jedyny słuszny polski syntezator mowy, bo tego zrobić nie potrafiłem, a potrafić chcę. Bo... no, bo tak jakoś. Chcę sobie potestować. W końcu od tego ktoś to napisał, żeby można było tego używać. I prosiłbym też o opisanie mi procedury odzyskiwania tych plików, bo wiem, że Windowsem się raczej nie da, a jeśli nawet się da, to jest za dużo zabawek. Pozdrawiam i liczę na repli.

nuno69

#15 ·

Transcription

Odpowiedź zarówno jak Odpowiedzią zarówno na pierwsze jak i na drugie pytanie Będzie Antergos Bo pliki tym odzyskasz Bo to jest Arch Sonar też jest Manjaro A Manjaro też jest jakoś tam Archem Więc pliki Antergosem odzyskasz A ten system nawet do codziennego użytku Też się nadaje Ja wiem bo używałem przez długi czas go Więc no To będzie chyba tyle Dziękuję

zywek

#16 ·

Transcription

Z tym, że jeśli chcesz odzyskać pliki z otraconego Linuxa, to naprawdę każdą dystrybucją jaką sobie odpalisz, to wszystkie możesz pliki odzyskać, więc tutaj nie rozumiem potrzeby pytania o jakąkolwiek dystrybucję do odzyskania plików z poprzedniej dystrybucji, bo nawet jak sobie Windowsem partycję XT zamontujesz, to też da się pliki wyciągnąć stamtąd, więc pytanie jest bez sensu.

piter9521

#17 ·

Transcription

Witajcie. Ja z takim pytaniem. Czy da się samodzielnie udźwiękowić Ubuntu? Ja wiem, że on ma orkę, ale chodzi mi o samo odpalenie z screenindera na poziomie instalacji itd. A jeśli nie, to jak to zrobić najszybciej z osobą widzącą, żeby go sobie tam przysposobić i żeby to po prostu działało i można było z tego skorzystać? Pytam dlatego, gdyż w czerwcu będzie egzamin zawodowy z kwalifikacji już nowej EE08, czyli tam instalacja i konfiguracja urządzeń i sieci. I będzie tam właśnie Ubuntu zdaje się 16.04 LTS. Z tej dystrybucji chciałem skorzystać i się właśnie nią pobawić, aby wiedzieć co mnie na egzaminie czeka i jakby z czym będę miał do czynienia. Dzięki za odpowiedź. Cześć.

nuno69

#18 ·

Transcription

no to tak, jeżeli chodzi o instalację samą to po odpaleniu systemu jak zabudujesz, to naciskasz kilka razy Enter dla bezpieczeństwa czekasz chwilę, później naciskasz Super Alt S i orka już Ci mówi w języku angielskim jak chcesz w języku polskim, naciskasz Insert spacja, Shift Tab, raz w prawo cztery razy tap spacja, wybierasz język spacja i idziesz do przycisku OK i już jest, więc ciężkie to naprawdę nie jest pozdrawiam

piter9521

#19 ·

Transcription

Klawisz super jest zapewne klawiszem orki, ale jaki jest to klawisz na klawiaturze komputera, bo szczerze mówiąc nie pamiętam.

nuno69

#20 ·

Transcription

Jezu, wybacz, to jest Clarity Windows po prostu.

1 / 3 Next