Forum

Odtwarzacz Sansa Clip, opinie.

Forum mieszane

Previous 3 / 8 Next

lukasz1993258

#41 ·

Transcription

jest co ja ci powiem tak może i faktycznie da się to zrobić ale to musiałby ktoś robić kto jest naprawdę dobry w elektronice bo niestety wystarczy jedno małe uszkodzenie w środku i mp3 może być dokończone tylko a jeszcze biorąc pod uwagę sytuację na przykład że są tam jakieś mikroskopijne części które po prostu są napylane czyli jest na przykład w środku mała płyta główna w której po prostu jest wszystko tak czasami się zdarza sytuacja w której po prostu się czegoś nie wymieni bo to jest napylane że tak powiem w płycie głównej i nie ma takiej możliwości no chyba że tak jak mówię ktoś musiałby być bardzo dobry w elektronice ale nie ja nie wiem czy ktokolwiek by się podjął czegoś takiego no bo rozłożyć ją rozłożysz ale potem mógłby być problem ze złożeniem takiego czegoś a jeszcze w przypadku kiedy na przykład coś tam bo ja nie wiem powiem ci tak ja nie wiem co w środku jest tej mp3 ale zazwyczaj już tak rzeczy produkują że jest tylko jedna duża część w której jest dosłownie wszystko a też pod uwagę trzeba by było brać na przykład to że taki akumulator w środku nie wiadomo nawet jak on wygląda w środku jeżeli jest wbudowany w płytę główną no to będzie problem więc nawet jeżeli przykładowo coś by poszło czy przykładowo moglibyśmy to znaczy chcielibyśmy wymienić jakieś gniazdo na przykład w takiej mp3ce to też jest robota niczym masakryczna to tylko dlatego że niestety ale zlutować zalutować takie gniazdo jest to ciężkie bo musisz mieć lupę i to trzeba widzieć te kabelki są tak mikroskopyjne niektóre no że naprawdę trzeba mieć wzrok i to wiedzieć gdzie co jak podpiąć żeby to zlutować jeszcze żeby to mniej więcej zaczęło trybić no także z mojej strony na razie tyle

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

hryniek

#42 ·

1 likes
Transcription

Tak, nie mniej, nie mniej, ja akurat nie, no ja wiem, że ja nic z tym nie zrobię, ale no taką wiedzę mieć lubię, no bo tam się różne dziwne rzeczy znajdują na tych płytach głównych, od cewek po jakieś tranzystory, dziwne rzeczy, kocie i mniej kocie, w każdym razie co do akumulatora, to on pewnie jest wlutowany, no to jeżeli ktoś ma ochotę, ma siłę, chce, no ja nie mam, nie chcę, no to się może bawić. No, dać się, zawsze się da, tylko po prostu to też nie ma jakby odpowiedniej, międzymiernej, znaczy z baterią to w ogóle byłby problem, bo trzeba mieć coś, co da takie i takie napięcie. No tutaj to wiadomo, będzie pewnie napięcie do 5V, no bo USB daje nam 5V. 5V generalnie, i chyba, i chyba, i chyba tyle, no więc to tak z bateriami, no i coś pojemnościowo zbliżonego trzeba byłoby, ten, no, ale to tak mały off-top niechcący zrobiłem, ale tak pewnie przypadkiem, no nie chciałem, no wybaczycie mnie, no, a teraz dobranoc. Dzięki za oglądanie, do zobaczenia.

Powiem Ci jedną rzecz dziewczyno. Tak mi się podobasz, że rwałbym CIę niczym trawę w STW

lukasz1993258

#43 ·

Transcription

Ja wiem, że taki optopik, rozmawiamy o elektronice i o zawartości MP3 w środku, więc aż taki duży optopik, co nie jest. Natomiast też są takie specjalne urządzenia, którym można na przykład sprawdzić, czy dana rzecz jest dobrze lutowana, czy coś, czy jest jakieś napięcie, to miernik się nazywa. Poza tym, co też do MP3, najpierw to trzeba byłoby w ogóle taki akumulator nawiązać skądś, gdzieś, żeby w ogóle spróbować ewentualnie cokolwiek w tym kierunku zrobić. Aczkolwiek, tak jak mówię, to jest bardzo ryzykowne i lepiej, żeby się zajął tym ktoś, kto naprawdę wie, co robi, no bo, tak jak mówiłem, jedna mała, drobna przeszkoda. No i lepiej, żeby się zajął tym ktoś, kto naprawdę wie, co robi, no bo, tak jak mówiłem, jedna mała, drobna przeszkoda. No i lepiej, żeby się zajął tym ktoś, kto naprawdę wie, co robi, no bo, tak jak mówiłem, jedna mała, drobna przeszkoda.

Przekonanego nie odwiedziecie od przekonania, tak samo nieprzekonanego do niego nie przekonacie.

matid25

#44 ·

Transcription

Witajcie, co do Sansy mam tą mp3 od roku kolega mi ją dał, bo jej nie chciał no i powiem tak, akumulator chyba sobie ja zniszczyłem na własne życzenie, bo jej bardzo rzadko używałem używałem jej tylko jak jechałem gdzieś dalej pociągiem, czyli Kraków Warszawa, jak mi się bardzo wybitnie nudziło, to sobie włączyłem muzę teraz od kiedy mam Sencoran, to szczerze powiedziawszy już jej prawie w ogóle nie używam, tylko leży, teraz podłączyłem podładowanie, zobaczymy ile akumulator wytrzyma po ładowaniu a co do tego, fajne jest to że gada mp3 i możemy sobie wszystko ustawić sami, czyli jakiś korektor, nie korektor i takie różne rzeczy i to jest dobre

Zapraszam do mojej biblioteki dźwiękowej :)

lukasz1993258

#45 ·

Transcription

Nie no, nie zniszczyłeś sobie na własne życzenie, no bo ja tak mp3 też ostatnio rzadko tę mp3 używam, bo tylko używam wtedy, kiedy jadę gdzieś, więc wtedy tylko tę używam, jak jeżdżę pociągiem, wtedy używam jej, ale nie sądzę, żeby to przez to był problem z akumulatorem, przez to, że rzadko używasz. Po prostu ją naładuj i zobacz ile przy muzyce będzie trzymać.

Syntezator

#46 ·

Transcription

Siemaneczko wszystkim A propos Samsung Clip i obsługi przez nią pamięci większych niż 32GB To mam dwie teorie na ten temat Pierwsza to jest taka, że Windows przy użyciu swoich domyślnych narzędzi Nie pozwala formatować w systemie plików FAT32 do śniegów większych niż 32GB Dlaczego? Nie wiem Gdy spróbujemy na liście pokazuje się tylko NTFS lub jeszcze ten ichni exFAT Którego chyba nikt nie używa Oczywiście używając jakichś zewnętrznych narzędzi wszystko da się zrobić I spokojnie W smartfecie 64GB da się przeformatować I gra i buczy wtedy wszystko ładnie Inna sprawa, że nie wiem czy taka karta będzie wykryta przez Sansę To od razu mówię, bo nie próbowałem i nie mam takiej karty Więc nie mam jak tego sprawdzić A druga taka teoria, że prawdopodobnie nie będzie Dlatego, że ROG BOX może mieć zaimplementowane jakieś programowe ograniczenia Co do właśnie wielkości pamięci Lub Procesor czy też Nie wiem co tam Cokolwiek Pamięci może być za mało w takim sensie Na przykład żeby obsłużyć większą kartę Nie wiem, nie mam pojęcia Trudno mi się opowiadać O tym wypowiadać na ten temat Nie jestem programistą ani jakimś super znawcą elektroniki No i to chyba tyle Siema

lukasz1993258

#47 ·

Transcription

No, jedynie gdzie ją sprawdzałem, no to w tych słuchawkach, które ja kupiłem sobie takie na Bluetooth, na USB, niestety nie pociągło jej tam, chociaż wykryło, bo wyświetliło muzyka, ale w ogóle nie ruszyła, tak jakby wczytywał albo coś i to trwało prawie 10 minut. Ale ruszyła w głośniku Mediatech, tak w głośniku Mediatechu ruszyła ta karta, działa bez problemu, nawet się nie zmiesza, nic, więc tak jak ja mówię, ja to sprawdzę, tylko ją muszę znaleźć, bo gdzieś ją schowałem, niestety nie pamiętam za bardzo gdzie. Ale mam taką kartę, także tyle.

Lowca_Androidow

#48 ·

Transcription

To nie jest kwestia systemu plików, ale typu karty. 32 GB to karta SDHC, natomiast karty o większej pojemności, 64 GB i więcej, to są już karty SDXC. To są zupełnie inne karty.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

lukasz1993258

#49 ·

Transcription

Czyli rozumiem, głowca androidów, że nie mam co sprawdzać. Dzięki za informacje.

Syntezator

#50 ·

Transcription

Ok, nie wiem jak to się stało, ale mój poprzedni post zwyczajnie crushuje Eltena i nie wiem w ogóle o co chodzi i dlaczego, tak? Prawdopodobnie ten wątek z tego względu będzie już trudny do odsłuchania, bo ten post będzie taką swoistą pułapką. Nie wiem czy komukolwiek da się to usunąć. Chyba tylko Dawidowi z poziomu serwera, ale nieważne. Nie wiem co się stało, dlaczego tak. Co ja chciałem powiedzieć? Aha, a propos Sansy i kart SDXC. Prawdopodobnie Sansa nie ma. Prawdopodobnie obsłuży tego, no ale Łukaszu możesz spróbować. Myślę, że nic ci nie powinno stać, najzwyczajniej po prostu nie wykryje tego najpewniej, ale jak znajdziesz to popróbuj, jak masz jakieś narzędzie, które jest w stanie odformatować tą kartę do FATu, chyba że już domyślnie jest formatowana w FAT. Wtedy... próbuję.

lukasz1993258

#51 ·

Transcription

Jak to otworzyć? Zabezpieczam się, że ten wpis się usunie, bo faktycznie przed chwilą wszedłem w ten wątek i wywaliło mi błąd. I się Eltenek... Eltenik zamknął. W ogóle pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, żeby na forum osobnym coś takiego się działo. No ale... Tak jak mówię, napis do Dawida... To... To... To... Myślę, że ten wpis uszkodzony da się w jakiś sposób usunąć. A ja mam teraz takie inne pytanie z innej beczki, bo szukałem tego, ale niestety nie mogę znaleźć w ustawieniach ani nic. Czy jak nagrywamy na przykład z mikrofonu w Samsie, czy nie da się wyłączyć pogłosu? Czyli na przykład jeśli ja nagrywam... Coś... Z mikrofonu... To żebym się nie sprzył w słuchawkach? No tak... Czasami to... Dla mnie to jest tak troszkę iryntujące. Znaczy nie... Nie to, żeby tak aż za bardzo mi to przeszkadzało, ale generalnie... Jestem w ogóle ciekawy, czy taka opcja jest. Tyle.

Lowca_Androidow

#52 ·

Transcription

Łukaszu, za chwilę w moich udostępnionych plikach będą dwa programiki. Nie trzeba ich instalować, to są wersje portable. To jest HP USB FW Master i USB Format. Oba należy uruchomić przez menu kontekstowe i opcję uruchomić jako administrator. W przeciwnym razie się nie uruchomi. Ten pierwszy pozwala na formatowanie do systemu plików FAT32 i NTFS. Drugi oprócz tych dwóch jeszcze można sformatować do systemu plików FAT. Także powodzenia.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.

Lowca_Androidow

#53 ·

Transcription

i tam bądź ostrożny, oba programy są dostępne dla nas, gadaczka widzi tak jak trzeba tam praktycznie nic nie zmieniasz tylko format plików i pierwsze okienko to jest rozwijana lista i tu w tym okienku wskazujesz swojego pendrive'a czy tam sorki akurat w swoim przypadku tą kartę pamięci 64 gigową żebyś nie sformatował sobie swojego dysku no i karta musi być podpięta zanim uruchomisz program to tyle z mojej strony

lukasz1993258

#54 ·

Transcription

zaraz to spróbuję ogarnąć bo dopiero co szczerze powiedziawszy wróciłem i zobaczę jaki to da spodziewany rezultat także dzięki ci bardzo za pomoc no i tak jak mówię ja zaraz spróbuję coś z tym że tak powiem pokombinować

lukasz1993258

#55 ·

Transcription

No i cóż by powiedzieć Łowco, bardzo Ci dziękuję Bo prawdopodobnie się udało Zrobiłem to co Mi tutaj Mówiłeś, żebym zrobił Nawet tych programów nie muszę uruchamiać Przez administratora, bo tylko dam ender I one się już uruchamiają Mało tego, dziwnym trafem Jak podpiąłem Kartę To tylko tą kartę widziało Nie widziało mojego dysku Tylko tą kartę, którą chciałem sobie Przerobić, że tak powiem Przekonwentować tam Bo ja mam taką przedłużkę To znaczy mam taki czytnik kart Bo tutaj w komputerze nie mam Możliwości, żeby Móc, że tak powiem Sobie Wozić bezpośrednio, ale w każdym bądź razie Zrobiłem to co zrobiłem i na próbę Wgrałem trzy piosenki I wpiąłem jeszcze Tą kartę w taki mały głośniczek, który Nie widziało Bo tylko ją wtedy widziało W logitechu ją wtedy widziało Kiedy jeszcze z nią tego nie robiłem Co teraz robię, tak teraz W tym małym głośniczku nawet, który Gdzieś był demonstrowany W nim też tylko było Tryb odtwarzania było cicho Nic w ogóle nie robiło Tak teraz po próbie skopiowaniu Paru utworów nagle Muzyka zaczęła być odtwarzana Ja właśnie w tej chwili sobie Zgrywam Zgrywam sobie Jakąś muzyczkę do Na tą kartę pamięci No i tak sobie będę zgrywał I zobaczymy jak zgram całość Czyli że ją troszkę zapcham I ją jeszcze raz będę próbował I generalnie wtedy Kiedy to już sobie zgram A trochę mi to może zająć Aczkolwiek nie wierzę żeby to mi zajęło Że tak powiem do rana Aczkolwiek nie wiadomo Bo różnie to bywa Ale tak czy owak Ja sobie wówczas Jak już to wszystko sobie wgram I będę wiedzieć że karta już jest zapełniona To wtedy ją sobie na spokojnie Jeszcze raz spróbuję odtworzyć I zobaczymy Wtedy kiedy Znaczy jak on się wtedy Zachowa nawet tutaj to Będę mógł pokazać co prawda nie na Sam się klip Bo musiałbym znaleźć Ale na jeszcze jednym urządzonku Która, które Też nie odtwarzało tej karty Widzieć ją widziała Ale nie miało szans Nie było możliwości Żeby je Żeby tą kartę odtworzyło Bo tak jak już tutaj będzie ją widzieć Bez problemu w tym głośniczku To na bank będzie ją widzieć W sam się Sobie tutaj Jak słychać kopiuje Także Jak coś To dam znać Pozdrawiam O dałem enter i niestety nie mogę Wyłączyć nagrywania Znowu to samo Także niestety muszę Nacisnąć F9 O teraz jest good To jak coś to się jeszcze odezwę

lukasz1993258

#56 ·

Transcription

No więc już jest skopiowana cała muzyczka, całą kartę zawaliłem do tego stopnia, że zostało 8kb miejsca, także na żaden utwór nie chce wejść. No dobra, ja teraz sobie wyjmę z czytnika i przy Was zobaczymy czy to ruszy. Co prawda miałem to sprawdzić na Samsaclipie, ale niestety nie mogę znaleźć kabla USB, nie mam chwilę po co podpiąć tak, żeby to było bardziej słyszalne, ale jeżeli w tym głośniczku ją wykryję, to ją już wszędzie wykryję i będzie działać, więc ja to sobie tutaj nawet wypnę czytnik i go sobie schowam. Teraz sobie wezmę ten głośniczek, tylko muszę go wydobyć stąd. Tak jak powtarzałem, właściwie tak jak mówiłem, w tym głośniczku jak pierwszy raz wygrywałem muzykę, to nie bym mówił o trybie odtwarzania, ale była cisza i dopóki nie wyjąłem karty, nic się nie dało zrobić, wyglądało to tak jakby się to zwiesiło. Nawet nie mogłem przełączyć się na tryb radia. Jak to wygląda teraz, zaraz zobaczymy, tylko włożę kartę. Więc już wkładam w tym momencie kartę do tego urządzonka. Właśnie w tym momencie wkładam. Nie tu, nie tu, nie tu. Chwileczkę, żebyście wiedzieli mniej więcej. Zaraz, zaraz, ją tutaj włożymy i zobaczymy, jak to wyjdzie w praktyce. Czy to będzie działać czy nie. Karta uzielana. Karta jest włożona, w związku z powyższym ja właśnie w tej chwili odpalam ten głośniczek. Start. Tryb odtwarzania. Oj, niestety nic z tego nie... A nie jest. No, czyli jednak coś się udało zrobić. Czyli jednak, jak słyszycie, skoro na tym głośniku karta działa, na MP3 też będzie działać. Nie ma innej opcji. Bo przedtem, tak jak wspomniałem, był tryb odtwarzania i przez parę minut była kompletna cisza. Nic nie można było zrobić. Start. Start. Ja się jeszcze nawet mogę przełączyć między tym radiem a Bluetoothem, żeby sprawdzić, czy ta karta będzie działać. Tryb radia. Tak, jak powinna. Urządzenie jest gotowe do połączenia. Ja wiem, że powinienem to sprawdzać na Samsaclipie. Połączono. Więc mam nadzieję, że nikt tego wpisu nie usunie. Ale no nie mam, nie mam jak na razie tego sprawdzić. A wiem, że jak już tu ta karta ruszyła, a przedtem nie chciała ruszyć, no to na pewno na Samsaclipie ruszy ta karta teraz, po tym co zrobiłem, jaką operację przeprowadziłem. Teraz jeszcze raz przełączę się na kartę pamięci 64-gigową. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Start. Tak jak sami proszę Państwa słyszeliście Programik bardzo przydatny Jestem pewny, że na MP3 ta karta ruszy Bez problemów Skoro tutaj ruszyła po tym co zrobiłem A naprawdę uwierzcie mi Nie chciała w ogóle ruszyć Tylko tak jak wspomniałem był tryb odtwarzania I cisza Tak jak już tutaj też mówiłem czekałem parę ładnych minut Nawet nie mogłem tego głośnika wyłączyć Nic dopiero jak wyjąłem kartę On się dopiero jakby odwiesił Także łowca androidów Jeszcze raz dziękuję za pomoc I życzę miłej nocy Ja się już też prawdę mówiąc składę Bo jest prawie trzecia

lukasz1993258

#57 ·

Transcription

Jeszcze Ci tutaj wypowiem, właśnie jeszcze sobie sprawdzam w słuchawkach kartę, w których nie chciała wtedy ruszyć, tutaj też bez problemu działa, jak słychać prawdopodobnie, także działa, więc jak już na tych dwóch urządzonkach działa, to musi również działać sam się klip na 100%, także jeszcze raz dziękuję i życzę miłej nocy.

Lowca_Androidow

#58 ·

Transcription

Łukaszu, to nie jest do końca jednoznaczne, że skoro w słuchawkach zadziałało, to w Sansa Clip też zadziała. Może się zdarzyć tak, że faktycznie zobaczy kartę, zobaczy utwory, ale raz, nie wszystkie dwa, że może się ciąć, wieszać. Ja tak miałem z Kową D2+, tam było napisane w specyfikacji, że maksymalnie 16 giga. Obsługuję 32 gigową, wsadziłem, owszem, obsługiwała bez problemów, ale jak mówię, to było SDHC. Jak wcisnąłem sformatowaną na FAT32 SDXC 64 gigową, zaczęły się problemy. Zaczęła się wieszać, po dodaniu jakichś utworów nie widziała pewnych innych lub tych dodanych, tzn. nie widziała, nie widział. Kowon D2+, także nie do końca jest to jednoznaczne, że skoro słuchawki widzą, czy głośnik, to Sansa Clip będzie widział. Być może i oby, 64 giga, 32, no to jest zdecydowana różnica w ilości utworów. Tyle z mojej strony.

lukasz1993258

#59 ·

Transcription

Dzięki za informacje. Sprawdzałem i coś tam działa, ale faktycznie są takie momenty, że się tam lekko przywiesi, ale jakoś tam to działa. No aczkolwiek, tak jak wspomniałem, ledwo. No, ale tak czy owak, dziękuję.

johnson

#60 ·

Transcription

Powinienem dać tę opinię, nie przesłuchałem na razie całego wątku, ale kurde mam jakiś problem. Już mam trochę czasu sam se z rockboxem. Mówię właśnie, dzisiaj sobie podepnę pod komputer, zobaczę jak wszystko chodzi. Trochę nie używałem, ale wiem, że sprzęt dobry. Kiedyś coś tam na niej robiłem i nie powiem, nie narzekałem. Miałem dość nie taki długi mini USB, całe szczęście znalazłem. No i dobra, podpinam. Okej, wykryło. Cisza, cisza, cisza. Auto odtwarzanie niby się nie pojawiło, wpatrzę w moim komputerze, Sansa, klip, pokazało się. Minęło to ileś sekund, MP3 zniknęła. No mówię, dobra, nacisnę, przytrzymam power. Konfigurowanie urządzenia rockbox media player, dobra, konfigurowanie, minęło kilka sekund, znowu, a oczywiście Windows pokazał, urządzenie jest gotowe do użycia. No i teraz pytanie, co to zrobić, czy to, czego to wina, czy nagle coś z Sans się odbiło i po prostu, wina samej Sansy, czy co? Nie wiem, miał ktoś taki problem, jest jakieś rozwiązanie? Nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie, nie

Previous 3 / 8 Next