Poprzednia
7 / 7
1 likes
Pizza z Biedronki jest super, tylko trzeba szyneczki i cebulki dać.
A jak dla mnie to trzeba dodać warzywek, cebulki, papryki, ogórków kiszonych cieniutko pokrojonych, ale trzeba kupić tę z cienkim ciastem, bo ona przynajmniej jakkolwiek przypomina pizzę.
Ale dobra, nie róbmy offtopu i przepraszam, poniosło mnie. Kompletnie zapomniałam, że jeszcze gdzieś jestem modem :D
xD. Czy to prawda, że w JAWS 2022 ni instalują już sterownika przechwytu obrazu? Podobno strasznie w tej wersji pogorszyło się wsparcie aplikacji Win32.
No błagam. xd
-- (nuno69):
W JFW też możesz inwestować czas i mieć osobisty wkład w program, chociażby tworząc skrypty
--
-- (nuno69):
W JFW też możesz inwestować czas i mieć osobisty wkład w program, chociażby tworząc skrypty
--
2 likes
tak, i na tych skryptach można hajs trzepać. Nie jestem gotów płacić za dostępność, jeżeli nie wprowadzają coś innowacyjnego. Niestety, nic innowacyjnego w jfw od lat nie ma. Jak coś, to jawsa w tym momencie ZDSR bije na głowę.
2 likes
To może zróbcie wątek pokłóćmy się na temat screeanreaderów? Zgadzam się z @Mojsiorem. Każdy ma coś dla siebie i bez sensu jest tą opinię jakoś oceniać.
2 likes
To jest wałkowanie tego samego po 100000 razy. Panowie, w końcu się wezmę za to bo ile można.
Pizza Pizzą, a ja merytorycznie.
@Nuno, jeśli zainstalujesz na win 7 to ten pliczek MSI gdzieś sobie jeszcze jest i video intercept się zainstaluje, natomiast tak, prawda docelowo do końca 2022 zdaje się wsparcie dla video accessibility / display mirror ma być w ogóle wypompowane w kosmos z samego windowsa.
Teoretycznie model bazujący na GDI jest bardziej obiektowy, przypomina nieco x.11 choć nie do końca, natomiast o apkach win32 pomyślano w nim hmm, tak sobie.
Teoretycznie ma to swoje zalety bo prócz lokalizacji obiektu na ekranie w wersji względnej (roozdzielczość / dpi) Jawsik będzie umiał zrozumieć szerszy kontekst czyli co jest potomkiem obiektu co kontenerem etc (coś co z innego źródła informacji NVDA robił od początku). Mając to plus cechy (choć nie wszystkie) starych interceptów miało to być fajne, natomiast ja w Jawsie 2020 widzę bardzo nierówną pracę.
Są momenty, gdzie chodzi to jakby chciało a nie mogło, są takie, w których odpowiedź jest lepsza niż przy videointercepcie w win7.
Acha, no i nie powiedziałem najlepszego.: Czysto technicznie, choć raczej nie zostanie to wdrożone w ten sposób zważywszy na to, ile namozolił się NVDA by to osiągnąć, można aktualny obraz kursora Jaws wysłać równolegle na instancję UWP do zocrowania i nawarstwienia tych trzech widoków. Warstwy obiektowej, pseudointerceptu i zocrowanej zawartości.
Brzmi świetnie, ale wysłanie czegokolwiek na UWP trochę wymaga, więc nie wiem czy się FS z czasem o to pokusi, szczególnie mając swoją, nie przystosowaną do tego technologię.
Jeśli chodzi o mój głos w wojnie postu z karnawałem.: Wierzę, że są ludzie, którym NVDA wystarczy.
Pandemia covid 19 pokazała, że momentami i mi wystarczy (jest to główny czytnik ekranu w robocie zważywszy na wszechstronność NVDAremote).
Natomiast gdy właściwa praca się kończy, w zasadzie do każdej innej, wliczając w to audio, a na obsłudze microsoftowego zdalnego pulpitu kończąc, z ulgą wracam do Jawsa.
@Nuno, jeśli zainstalujesz na win 7 to ten pliczek MSI gdzieś sobie jeszcze jest i video intercept się zainstaluje, natomiast tak, prawda docelowo do końca 2022 zdaje się wsparcie dla video accessibility / display mirror ma być w ogóle wypompowane w kosmos z samego windowsa.
Teoretycznie model bazujący na GDI jest bardziej obiektowy, przypomina nieco x.11 choć nie do końca, natomiast o apkach win32 pomyślano w nim hmm, tak sobie.
Teoretycznie ma to swoje zalety bo prócz lokalizacji obiektu na ekranie w wersji względnej (roozdzielczość / dpi) Jawsik będzie umiał zrozumieć szerszy kontekst czyli co jest potomkiem obiektu co kontenerem etc (coś co z innego źródła informacji NVDA robił od początku). Mając to plus cechy (choć nie wszystkie) starych interceptów miało to być fajne, natomiast ja w Jawsie 2020 widzę bardzo nierówną pracę.
Są momenty, gdzie chodzi to jakby chciało a nie mogło, są takie, w których odpowiedź jest lepsza niż przy videointercepcie w win7.
Acha, no i nie powiedziałem najlepszego.: Czysto technicznie, choć raczej nie zostanie to wdrożone w ten sposób zważywszy na to, ile namozolił się NVDA by to osiągnąć, można aktualny obraz kursora Jaws wysłać równolegle na instancję UWP do zocrowania i nawarstwienia tych trzech widoków. Warstwy obiektowej, pseudointerceptu i zocrowanej zawartości.
Brzmi świetnie, ale wysłanie czegokolwiek na UWP trochę wymaga, więc nie wiem czy się FS z czasem o to pokusi, szczególnie mając swoją, nie przystosowaną do tego technologię.
Jeśli chodzi o mój głos w wojnie postu z karnawałem.: Wierzę, że są ludzie, którym NVDA wystarczy.
Pandemia covid 19 pokazała, że momentami i mi wystarczy (jest to główny czytnik ekranu w robocie zważywszy na wszechstronność NVDAremote).
Natomiast gdy właściwa praca się kończy, w zasadzie do każdej innej, wliczając w to audio, a na obsłudze microsoftowego zdalnego pulpitu kończąc, z ulgą wracam do Jawsa.
2 likes
A ja ze swojej strony, jako Były pracownik Altixu i Obecny tyflospecjalista w Szansie, mam na temat jawsa zdanie podobne jak np. Denis i reszta popierających NVDA. W jawsie nie podoba mi się jego gadanie jak do głupola. Mimo ustawionego trybu dla zaawansowańców, on po wciśnięciu Tab, ogłasza mi: Tab, uruchomione aplikacje pasek narzędzi. Nie można tego w jakiś prosty sposób wyłączyć jak w NVDA na przykład. Na moim sprzęcie, który jest hmm. Powiedział bym wydajny, jaws śmiga gożej niż NVDA. Nie podoba mi się także to, że płacimy faktycznie nie małe piniądze, a za każde kolejne SMA trzeba płacić kilka stów. Kupując licencję np. do takiego VDJ mam pewność, że będzie to to rozwijane i mogę się tym nie martwić. Z jawsem jest tak, że kiedy wejdzie sobie system Windows 2137 to musimy kupić ileś kolejnych SMA żeby to działało solidnie.
A ja szukam jaws demo, bo mam jakiś problem z wejściem na stronę altixu. Mam komunikat, że strona jest niebezpieczna. A chcę zainstalować demo, bo mój laptop nie widzi monitora pacmate. A gdy jaws jest zainstalowany, wtedy i monitor działa bez problemu, nawet jeśli jest to tylko demo.
Iwonka, napisz na priv.
Edited
Chyba jakąś awarie mają, u mnie się nie wczytuje
We're sorry, an internal error occurred.
Our supporting staff has been notified of this error and will address the issue shortly.
We apologize for the inconvenience.
Please try clicking your browsers 'back' button or try reloading the home page.
If you continue to receive this message, please try again in a little while.
Thank you for your patience.
We're sorry, an internal error occurred.
Our supporting staff has been notified of this error and will address the issue shortly.
We apologize for the inconvenience.
Please try clicking your browsers 'back' button or try reloading the home page.
If you continue to receive this message, please try again in a little while.
Thank you for your patience.
Tak, jest błąd.
Poprzednia
7 / 7