A jak dla mnie to trzeba dodać warzywek, cebulki, papryki, ogórków kiszonych cieniutko pokrojonych, ale trzeba kupić tę z cienkim ciastem, bo ona przynajmniej jakkolwiek przypomina pizzę.
xD. Czy to prawda, że w JAWS 2022 ni instalują już sterownika przechwytu obrazu? Podobno strasznie w tej wersji pogorszyło się wsparcie aplikacji Win32.
- "Intelligence and wisdom is like jam. The less you have, the harder you're trying to spread it arround." - French proverb
tak, i na tych skryptach można hajs trzepać. Nie jestem gotów płacić za dostępność, jeżeli nie wprowadzają coś innowacyjnego. Niestety, nic innowacyjnego w jfw od lat nie ma. Jak coś, to jawsa w tym momencie ZDSR bije na głowę.
To może zróbcie wątek pokłóćmy się na temat screeanreaderów? Zgadzam się z @Mojsiorem. Każdy ma coś dla siebie i bez sensu jest tą opinię jakoś oceniać.
Pizza Pizzą, a ja merytorycznie. @Nuno, jeśli zainstalujesz na win 7 to ten pliczek MSI gdzieś sobie jeszcze jest i video intercept się zainstaluje, natomiast tak, prawda docelowo do końca 2022 zdaje się wsparcie dla video accessibility / display mirror ma być w ogóle wypompowane w kosmos z samego windowsa. Teoretycznie model bazujący na GDI jest bardziej obiektowy, przypomina nieco x.11 choć nie do końca, natomiast o apkach win32 pomyślano w nim hmm, tak sobie. Teoretycznie ma to swoje zalety bo prócz lokalizacji obiektu na ekranie w wersji względnej (roozdzielczość / dpi) Jawsik będzie umiał zrozumieć szerszy kontekst czyli co jest potomkiem obiektu co kontenerem etc (coś co z innego źródła informacji NVDA robił od początku). Mając to plus cechy (choć nie wszystkie) starych interceptów miało to być fajne, natomiast ja w Jawsie 2020 widzę bardzo nierówną pracę. Są momenty, gdzie chodzi to jakby chciało a nie mogło, są takie, w których odpowiedź jest lepsza niż przy videointercepcie w win7. Acha, no i nie powiedziałem najlepszego.: Czysto technicznie, choć raczej nie zostanie to wdrożone w ten sposób zważywszy na to, ile namozolił się NVDA by to osiągnąć, można aktualny obraz kursora Jaws wysłać równolegle na instancję UWP do zocrowania i nawarstwienia tych trzech widoków. Warstwy obiektowej, pseudointerceptu i zocrowanej zawartości. Brzmi świetnie, ale wysłanie czegokolwiek na UWP trochę wymaga, więc nie wiem czy się FS z czasem o to pokusi, szczególnie mając swoją, nie przystosowaną do tego technologię.
Jeśli chodzi o mój głos w wojnie postu z karnawałem.: Wierzę, że są ludzie, którym NVDA wystarczy. Pandemia covid 19 pokazała, że momentami i mi wystarczy (jest to główny czytnik ekranu w robocie zważywszy na wszechstronność NVDAremote). Natomiast gdy właściwa praca się kończy, w zasadzie do każdej innej, wliczając w to audio, a na obsłudze microsoftowego zdalnego pulpitu kończąc, z ulgą wracam do Jawsa.
Sygnaturka.: "That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: 'I can't understand this, what's wrong with me?' An American says: 'I can't understand this, what's wrong with him?'" TERRY PRATCHETT
A ja ze swojej strony, jako Były pracownik Altixu i Obecny tyflospecjalista w Szansie, mam na temat jawsa zdanie podobne jak np. Denis i reszta popierających NVDA. W jawsie nie podoba mi się jego gadanie jak do głupola. Mimo ustawionego trybu dla zaawansowańców, on po wciśnięciu Tab, ogłasza mi: Tab, uruchomione aplikacje pasek narzędzi. Nie można tego w jakiś prosty sposób wyłączyć jak w NVDA na przykład. Na moim sprzęcie, który jest hmm. Powiedział bym wydajny, jaws śmiga gożej niż NVDA. Nie podoba mi się także to, że płacimy faktycznie nie małe piniądze, a za każde kolejne SMA trzeba płacić kilka stów. Kupując licencję np. do takiego VDJ mam pewność, że będzie to to rozwijane i mogę się tym nie martwić. Z jawsem jest tak, że kiedy wejdzie sobie system Windows 2137 to musimy kupić ileś kolejnych SMA żeby to działało solidnie.
A ja szukam jaws demo, bo mam jakiś problem z wejściem na stronę altixu. Mam komunikat, że strona jest niebezpieczna. A chcę zainstalować demo, bo mój laptop nie widzi monitora pacmate. A gdy jaws jest zainstalowany, wtedy i monitor działa bez problemu, nawet jeśli jest to tylko demo.