EltenLink

Białe laski

Back to W drodze

#81 misiek

Ja może i bym potestował, ale nie za 700 zł, ale jeśli to Altix to czemu ja się dziwię?

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2018-08-21 00:03

#82 szarka

Dzięuję za Wasze wpisy na temat tej laski. W necie są filmiki ale nagrywane przez dystrybutorów z wiadomych względów w samych superlatywach są przedstawiane.

2018-08-22 07:59

#83 camila

Ehh, taką laskę z silniczkiem wibracyjnym miałam w ręku może z 8 lat temu, ale nie sądzę, żeby coś zmieniło się w tym względzie od tamtego czasu. Można było zamontować do niej obrotową kulę, taką jaką mam w swoim prywatnym Ambutechu, którego ponad wszystko uwielbiam.
Po pierwsze: waga. Po przejściu 500 metrów nie czułam nadgarstka - naprawdę. Nie zapomnijmy, że w tej rączce oprócz całej elektroniki znajduje się również bateria, która waży też sporo.
Po drugie: wątpliwa jakość czujnika. To na podstawie nie wiem czego miało informować wibracją o przeszkodach - efekt był taki, że ja lepiej wyczułam słup ciałem niż wibracją. Ewentualnie takie błędy mogły wynikać z niedoinformowania jak to cudo techniki trzymać, może czasem zasłaniałam palcem nieświadomie ten sensor?
Po trzecie: cena. Laska nie była niewiadomo jak dobrze wykonana, była też teleskopowa z tego co pamiętam, a laski za 100 zł jak i takiej za 1000 zł nie ominą żadne przykre wypadki losowe. :)

ENFP
2018-08-26 10:39

#84 Moonlight22

Witajcie!
Od lipca 2014 do czerwca 2021 roku używałam laski nieskładanej - jednolitej, bodajże firmy Svarovsky. Od czerwca 2021 roku używam laski też jednolitej, ale firmy Adwantage.

"Ich kann nur für das kämpfen, was ich liebe, ich liebe nur, was ich respektiere, ich respektiere nur, was ich verstehe".
Edited 2019-01-28 17:42

#85 Monia01

Zależy do czego. Taka jednolita jest nieporęczna. Na przykład: wchodzisz do pociągu i co? Idziesz do kina, i co?

🇺🇦 🇵🇱
2019-01-28 20:29

#86 balteam

i nic, kładziesz wzdłóż czegoś, w jakiś kąt, da się, bo miałem ładnychkilka lat.
Laska taka lepsza zwłaszcza dla osób, które uczą się orientacji, bo jest bardziej stabilna. Lepiej trochęwykrywa się nią, aczkolwiek potem różnicy nie ma, ponieważ dla kogoś kto trochę pouczy się, różnicy tej ni zauważa. Takie jest przynajmniej moje zdanie oraz częściowo takie same jednej pani od nauki orientacji przestrzennej.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2019-01-28 22:23

#87 camila

NIe wiem, ja te laski jednolite czy składane uważam za jedną wielką bujdę, efekt placebo czasem potrafi cuda zdziałać. Wiem jednak na czym może ta różnica polegać i skąd mógł się ten pogląd wziąć. Nie mam pojęcia która firma produkuje takie gówniane laski i teleskopowe, ordynarne, aluminiowe, cienkie, z drewnianą, okrągłą rączką, nie advantage napewno, i składane, i jednolite chyba też, z taką hmm kuleczką małą plastikową na końcu. Z tym nie dało się chodzić, bo nie czuło się zupełnie nic oprócz niestabilnej konstrukcji, i naprawdę można było wyjść sfrustrowanym. Oświeci ktoś? ;)

ENFP
2019-01-28 22:46

#88 Lowca_Androidow

Bo są laski orientacyjne i sygnalizacyjne, tzw. sygnałówki, te drugie są dla niedowidzących informujące otoczenie, że osoba ma problemy ze wzrokiem i te nie służą do chodzenia, do rozpoznawania terenu.

--Cytat (camila):
NIe wiem, ja te laski jednolite czy składane uważam za jedną wielką bujdę, efekt placebo czasem potrafi cuda zdziałać. Wiem jednak na czym może ta różnica polegać i skąd mógł się ten pogląd wziąć. Nie mam pojęcia która firma produkuje takie gówniane laski i teleskopowe, ordynarne, aluminiowe, cienkie, z drewnianą, okrągłą rączką, nie advantage napewno, i składane, i jednolite chyba też, z taką hmm kuleczką małą plastikową na końcu. Z tym nie dało się chodzić, bo nie czuło się zupełnie nic oprócz niestabilnej konstrukcji, i naprawdę można było wyjść sfrustrowanym. Oświeci ktoś? ;)

--Koniec cytatu

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-01-28 23:16

#89 camila

To nie była sygnalizacyjna raczej, zwykła, aluminiowa

ENFP
2019-01-29 08:42

#90 cinkciarzpl

Może svarovsky?

____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.
2019-01-29 12:48

#91 misiek

Akurat laski Swarowskiego są bardzo dobre.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-01-29 15:59

#92 tomecki

To chyba faktycznie stara Czeszka była. Czy to Svarovsky ten sam to nie wiem, jednak faktycznie słabiuchne to było, że łoj, panie!

2019-01-30 01:10

#93 misiek

Jeśli chodzi o tą z kulką to byłem pewien, że to jakiś polski wynalazek.

2019-01-30 14:03

#94 Lowca_Androidow

Teraz laski aluminiowe to nie jest już samo amelinium :)

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-01-30 15:49

#95 pates

ja mam składaną, ale nie oszukujmy się. W szkole składam ją tylko w sytuacjach, w których nie ma innej opcji, tj tłum osób w sali i wszyscy siedzą albo w tym podobne, takto kładę w zdłóż ławki i tylko 1 na jakieś 300 osobie to przeszkadza.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-03-29 23:51

#96 longshoot

ja trzymam swoją w plecaku.

2019-04-04 05:46

#97 sanklip

Ja składam i też siup,
do plecaka.
Rozłożona mogłaby narazić kogoś na krzywdę,
a po co?

Sygnatura:

Cis najzieleńszy jest zimą;
ma zwyczaj śpiewać kiedy płonie.

Heilung -
"Norupo".
2019-04-06 12:54

#98 amel

Hejka!
Wybaczcie, nie przeczytałam wszystkiego, bo sporo tego. Wybaczycie?
Przepraszam, jeśli powielam kwestię. Dawno dostaliśmy z PZN-u zdaje się taką laseczkę białą, miała drewnianą rączkę, składaną. Wiernie służyła, ale w nieszczęśliwym wypadku się kilka miesięcy temu połamała.
Coś tam znaleźliśmy w sieci i ściągnęliśmy, z firmy Altix, ale takie to ciężkie, nieporęczne... Może ktoś po opisie domyśli się albo poleci coś, co nie przypomina swą masą bombowca?
Z góry dzięki.

O! gdzie miłość stawia siatki, / Nie figlujcie, moje dziatki! / Bo z miłością figlów nie ma: / Jak was złapie, to zatrzyma! / Tak babunia nam śpiewała; / Ja uciekam, pókim cała.
2019-04-16 21:49

#99 magmar

To chyba chodzi o laskę czeską. Z ilu elementów się składała. Czeska jest pięcioelementowa. I ma drewnianą końcówkę jedną część nie jest to rączka, ale uchwyt z wyrażnym miejscem na palec. Nie wiem Amel czy pomogłam, ale... mam nadzieję, że o to chodzi.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"
2019-04-16 23:07

#100 misiek

Ta laska jest cały czas dostępna w sprzedarzy i można ją dostać w sklepie Okular2. Jest to czeska laska aluminiowa, lub kompozytowa. Jest lekutka i poręczna. Ze swojej strony polecam.

2019-04-16 23:23