EltenLink

Białe laski

Back to W drodze

#101 Zuzler

A w ECE też tego nie sprzedają? Sądząc z opisu, to mi się też wydaje, że to Svarovsky.

2019-04-16 23:55

#102 Lowca_Androidow

Amel
To co dostaliście to Ambuteh, ciężkie i gówniane laski.
Polecam i zapewne to te mieliście:
Biała laska kompozytowa pięcioelementowa Svarowski
waga od 150 do 175 g w zależności od długości
cena 155 zł
Na całej długości jest jednakowej grubości, każdy element ma tą samą średnicę.
https://sklepokular2.pl/pl/p/Biala-laska-orientacyjna-skladana-5-czesciowa-kompozytowa/77

Biała laska pięcioelementowa aluminiowa Svarowski
waga od 190 do 235 g - w zależności od długości
Góra jest gróbsza niż dół, pierwszy element ma największą średnicę i stopnowo się średnica zmniejsza i na dole, ostatni element ma najmniejszą średnicę.
https://sklepokular2.pl/pl/p/Biala-laska-orientacyjna-skladana-5-czesciowa-aluminiowa/74
cena 115 zł

Ta kompozytowa jest naprawdę leciuteńka, do tego polecam końcówkę ceramiczną obrotową, jest dostępna również w tym sklepie.
Końcówka ceramiczna rotacyjna:
cena 42 zł
https://sklepokular2.pl/pl/p/Koncowka-rotacyjna-ceramiczna/89

Końcówka ceramiczna:
cena 37 zł
https://sklepokular2.pl/pl/p/Koncowka-do-laski-ceramiczna/86

Te ceramiczne są cięższe, ale naprawdę wytrzymałe, ja jedną używam już ponad rok i niewiele się zużyła, a więcej ślizgam lagą niż stukam.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Ostatnie zdarzenia przyspieszyły moją decyzję, odchodzę.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Jak to nawet namiastka władzy potrafi uderzyć do głowy...
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-04-17 01:15

#103 daszekmdn

A jak to z tym jest? Niektórzy mówią, że ponoć składane są gorsze. Jesli tak to w czym?

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2019-04-17 01:22

#104 Zuzler

A np w tym, że niektóre laski dajmy na to wyżej wspomniane Ambutechy nowszego typu lubią się wyrobić na złączeniach i się chyboczą albo niespodziewanie składają przy mocniejszych ruchach.

2019-04-17 01:24

#105 siwy4don

Z ciekawości, porównywał ktoś składaną advantage kanadyjską z tą czeską składaną? Jestem ciekaw waszych wrażeń. Ta drewniana rączka brzmi ciekawie, bo w lato obciera mi się palec od gumowej.

2019-04-17 09:20

#106 amel

Tak, to był Svarovsky, brat potwierdził na zdjęciach. Wielkie dzięki!

O! gdzie miłość stawia siatki, / Nie figlujcie, moje dziatki! / Bo z miłością figlów nie ma: / Jak was złapie, to zatrzyma! / Tak babunia nam śpiewała; / Ja uciekam, pókim cała.
2019-04-17 13:01

#107 tomecki

Advantage są taakie drogie, jednak dość dobre. Odrobine cięższe od Czeszek, wyrabiają się gumki na złączeniach, za to aluczeszki potrafią się cośkolwiek zapiec i możliwość składania jakoś tak trochę znika. Czesi w ofercie mają jeszcze laski teleskopowe i to jest o tyle dobre, że mają w środku mechanizm, który pozwala jednym ruchem na zablokowanie kija więc nie złoży się tak łatwo. inna rzecz, że ten mechanizm u mnie się dość szybko rozleciał i wyszła taaka lipa. Osobiście używam właśnie Svarowsky, bo jednak są sporo tańsze, a łamią się u mnie tak samo, jak Advantage.

2019-04-17 13:44

#108 denis333

A ja tam nigdy na ambutechy nie narzekałem. Te kilka gramów więcej pozwala mi wręcz lepiej wyczuć podłoże i ewentualne przeszkody. A i nie miałem nigdy problemów zarówno ze składaniem, jak i rozkładaniem laski.

2019-04-17 13:59

#109 Julitka

Ten problem już był tu poruszany, ale zapytam raz jeszcze:
Czy mi się wydaje, czy drewniane rączki mają tylko czeszki?

***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
2019-04-17 14:03

#110 tomecki

Z tego co wiem to tak. Advantage i Ambutech to guma. Do czeskich można jeszce neoprenową rączkę zamówić. Na dotyk wydaje się to lepsze, nie wiem jak na wygląd.

2019-04-17 14:48

#111 siwy4don

Czy ja wiem, czy takie drogie? Składana advantage jakieś 180, a czeska ktoś podawał, że 155, więc mała różnica między nimi jest.

2019-04-17 15:30

#112 tomecki

Węglowa tak, ale aluminium to chyba 110 czy jakoś podobnie.

2019-04-17 16:01

#113 misiek

Zuzler- tak to te same.

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-04-17 18:18

#114 Syntezator

Nie znoszę gumowych rączek. Niby są spoko, bo kij mniej się w ręce ślizga, ale z drugiej strony łatwo się brudzą, a podczas upałów, które zapewne niedługo przyjdą ręka się poci, a to wszystko się robi takie obrzydliwie wilgotne i ogólnie raczej mało estetycznie wygląda. Ja przynajmniej odczuwam wówczas dyskomfort. Mówię tu przede wszystkim o laskach Advantage, bo Ambutech ma tę gumę taką szorstką, perforowaną, można by rzec. Z tego względu używa się tego trochę lepiej. Tak czy siak, laski Svarovskiego ostatnio bardzo mi podpasowały, właśnie przez tę drewnianą rączkę. Narazie mam najtańszą aluminiową i jakoś daje radę, choć jest dość giętka i muszę ją niedługo zmienić na nową, bo wygląda już, no co tu dużo mówić, dość tragicznie :)

2019-04-17 18:34

#115 Lowca_Androidow

Advantage się tak nie pocą, ale mają jakąś dziwną tą gumę, że sprawia wrażenie jakby była zakurzona w dotyku, ja ją cały czas głaskałem jak się zapomniałem żeby obetrzeć z tego kurzu. Advantage są beznadziejne.

Dziękuję wszystkim tym, którzy mnie wspierali i pomagali, wszystkim tym, z którymi miło się gawędziło i spędzało czas.
Na koniec chciałem pogratulować moderatorom grupy o telefonach, Samodzielność oraz Polskie społeczeństwo działań skutkujących tym, że nie chce się tutaj zaglądać
Mają wyłączność na słuszność, user nie ma prawa mieć innego zdania, a jeśli takowy broni swoich racji spuszczają ze smyczy swoją obronną maskotkę.
Działania władzy pokazują jedynie, że wspomniana moderacja ma w głębokim poważaniu to co miśli zwykły user bez uprawnień moderatorskich, bo kimże taki user jest..
Brak wyjaśnień, merytorycznych, podpartych choćby regulaminem, to brak szacunku.
Aha, kroplę czary przelał ban otrzymany za to, że napisałem do maskotki moderatorek, że się podlizuje, żałuję jedynie, że nie napisałem kulturalnie, a nie zgodnie z moimi zasadami, że zawsze piszę to co myślę, czyli, że liże dupę.
2019-04-18 13:42

#116 pates

jeszcze są takiez z piankowymi rączkami. Mi też ambutech nie przeszkadza, rozkłada i składa się lekko.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-04-18 15:31

#117 tomecki

Piankową rączkę możesz zamówić jako opcję do Svarowskiego.

2019-04-18 15:42

#118 Lowca_Androidow

Ambutech to teraz dziadostwo, ciężkie i nieporęczne, 140 składa się na 4 i nie ma możliwości zamówienia, aby składały się na więcej, 4 elementy to po złożeniu zbyt długie drągi, do tego jest gruba, to Svarovski pięcioelementowa po złożeniu jest cieńsza niż czteroelementowa Ambutecha.
Wykończenie Ambutecha również pozostawia wiele do życzenia, ostatni element jest oberżnięty i nie ma na nim tulejki, a w starszych wersjach były i na ostatnim elemencie.
Ja chodziłem z Ambutech, ale tą starszą wersją, cieńszą i nie wyobrażałem sobie innej, ale jak się przesiadłem na kompozytową Svarovskiego to teraz nie wyobrażam sobie innej, leciutka, mimo ciężkiej ceramicznej końcówki, ona jest dwa razy lżejsza od Ambutecha.

2019-04-18 17:16

#119 misiek

To ja nawet najgorszemu wrogowi nie polecam Rewolution. Dziadostwo jakich mało- tandetne tworzywo, wycierająca się guma i gibiąca się jak psi....

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2019-04-18 18:14

#120 pates

ambutechy nie są złe, końcówka fakt dziadowska.

„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.
2019-04-18 20:11