Białe laski
Back to W drodze#581 DJGraco
Moja historia wygląda następująco. Moją pierwszą białą laską było jakieś coś, nie znam nawet firmy. Rączkę miało to z takiego dziwnego tworzywa, niby plastik, ale bardziej przypominało gumę albo jakąś piankę. Była ona idealnie okrągła jak walec z takimi wgłębieniami i wybrzuszeniami na długości. Na początku rączki był tki kawałek gumy, na której był zamocowany sznurek. Tą gumę można było normalnie zdjąć i wtedy było czuć taki metalowy czpień.
Reszta to było amelinium. Końcówka standardowa.
Nie mam zielonego pojęcia co to mogło być. Opisałem to najlepiej jak potrafiłem. Nawet nie wiem czy jeszcze posiadam tą laskę, ale pewnie już nie.
Kolejną była zdaje się advantage jednolita nie składana. Wnioskuję to z opisów, które się tutaj przewijały. Ta guma mi się nie podobała. O wiele lepsze było to co miałem na początku.
Potem miałem takie dziwne ustrojstwo, które było tutaj opisywane takie z rączką, która wyglądała jak kulka. Nie mam z tym przyjemnych doświadczeń. Miałem dwie takie sztuki i każda zajechana po roku. Raz że wyginało się to a dwa, że strasznie ciężko było to złożyć po jakimś czasie użytkowania i nawet w drugim egz mi się dosłownie końcówka urwała.
Jak ktoś wie co to to standardowo prosiłbym o info.
A po tym ambutech. Pierwszy i drugi grafitowy z tym, że ostatni z obrotową końcówką, która w tym roku się uszkodziła. Ale to normalne wszystko się wyciera z czasem.
A sama laska to w stanie bardzo dobrym i nawet nie mam problemów ze składaniem, wszystkie elementy chodzą dobrze. Są to takie te stożkowate. A pierwszy egz to mi się złamał na ostatnim elemencie, le był to naddzwyczajny wypadek. Z drugim już takiego problemu nie miałem.
W szkole widziałem Svarovsky jak i u mojego kolegi i spodobała mi się, bo jest bardzo lekka. I dlatego ją chybawezmę jako następną, ale zastanowię się jeszcze.
#582 Pitef
Dj Graco, co do obrotowych końcówek, u nas w Altixie jest z tym problem, bo logistyka to ściąga gdzieś z za granicy. Gdy by któryś oddział w Polsce miał, to napewno by przesłali. Na firmie jest tego obecnie 0 szt. Jak tylko będą, wszystkich, którzy pytali, powiadomimy.
#583 DJGraco
Pitef wielkie dzięki za informację.
Co nie zmienia fatku, że i tak będę kupować nową laskę :)
Spodobała mi się po prostu ta svarovskiego.
Jeszcze si zastanowię, ale w poniedziałek podejmę ostateczną decyzję i będę dzwonić do ece.
#584 camila
Korzystałam z ambutechów od dziewiątego roku życia. Przedwczoraj zamówiłam czeszkę w ECE za 353 zł włącznie z wysłaniem za 22 zł i końcówką obrotową ceramiczną. Odświeżyłam sobie ten wątek i... Z waszych opisów nie mogę się doczekać aż przyjdzie. Widziałam te laski, ale tylko w starszym wydaniu. Na zdjęciach można dostrzec redesign. ;) Aaaaale się nie mogę doczekać. Teraz korzystam z jakiejś samoróbki - albo tworu z ali. Końcówka stockowa z Advantage/Revolution, elementy z uszczelkami, a rękojeść właśnie nie od advantage/revolution, tylko stylizowana na tę z Ambutecha, lub starszy typ... Ktoś zostawił na imprezie i się nie zgłosił. :-D
#585 Numernabis
Ale zamówiłaś kompozytową laskę?
#586 camila
Tak.
#587 Zuzler
Ja też już czekam z radościa, a zamówiłam prosto od czeskiego źródełka. Przynajmniej zapłacę 200 zł, nie te miliony, które życzy sobie ECE. :)
#588 camila
Ooo, dobrze wiedzieć na przyszłość. ;) Jak długo izie?
#589 Julitka
@Zuzler Ej no, podziel się linkiem! Wgl można by zrobić, nie wiem, jakąś zbiorową zamówkę lasek z Czech, że tak powiem. Reha w maju, będzie gdzie się rozliczyć. :D
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#590 Julitka
Btw, na Typhlosa poszedł niedawno mój szczegółowy opis podobieństw i różnic między laskami. Bardzo się ludziom podobał, więc polecam przejrzeć.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
#591 Numernabis
No nie są to jakieś wielkie różnice.
Fakt, w cenie możemy mieć laskę z końcówką obrotową ceramiczną, ale laska w E.C.E. to 265 zł.
#592 Piotr
Pamiętajcie jeszcze, że jest przecież dofinansowanie z NFZ-u.
#593 Julitka
Tak, jest, ale ono jest tak pokręcone, że wielu ludziom się nie chce w to plątać.
#594 Zuzler
Jest, ale jak mam naginać do Wawy, żeby je zrealizować osobiście w ECE, to już mi się bardziej opłaca sprowadzić z Czech. A o do linka, to, niestety, ale go nie ma, bo to po znajomości. Tutejszej, żeby nie było, dlatego się chwalę. W przeliczeniu w każdym razie laska kosztować będzie bodajże 190 czy 195 zł.
#595 Numernabis
Po znajomości to i wyjdzie taniej, ale jeśli przyszłoby kupić i zapłacić za przesyłkę śmiem twierdzić, że wyjdzie drożej niż w E.C.E.
#596 Piotr
Bez przesady z tym załatwieniem.
Wizyta u lekarza, wypisanie oświadczenia i wysyłka do Warszawy, wiem, bo kupowałem czeskie laski, ale nie w Ece i nigdzie nie musiałem jeździć.
Muszę się jeszcze dowiedzieć szczegółów, ale chyba nie tylko z NFZ-u można mieć dofinansowanie, tak jak do aparatów słuchowych można też coś dostać w PFRON, więc jakby troszeczkę pochodzić, to być może wyjdzie bardzo tanio, albo i nic.
Chyba co roku tego nie robimy.
Edit: Dla zainteresowanych:
https://pcpr.starostwo.bielsko.pl/strona-3335-przedmioty_ortopedyczne_i_srodki.html
Co prawda, nie są wymienione białe laski, ale są wymienione laski ogólnie, jeżeli ktoś będzie tym bardzo zainteresowany, w przyszłym tygodniu mogę zadzwonić i dowiedzieć się, czy obejmuje to też laski dla niewidomych.
#597 agnieszka Archived
Małe sprostowanie, ECE nie realizuje dofinansowań NFZ. To info z ich infolini z grudnia.
-- (Zuzler):
Jest, ale jak mam naginać do Wawy, żeby je zrealizować osobiście w ECE, to już mi się bardziej opłaca sprowadzić z Czech. A o do linka, to, niestety, ale go nie ma, bo to po znajomości. Tutejszej, żeby nie było, dlatego się chwalę. W przeliczeniu w każdym razie laska kosztować będzie bodajże 190 czy 195 zł.
--
#598 camila
No cóż - póki co jestem zachwycona. Miałam w planach zamawianie NFB, jeśli swarovski nie wypali (wybaczcie, nie wiem jak się tę markę pisze) i jak by to - oddaliłam ten pomysł bardzo w czasie. ;) Jest stabilnie, nic nie chyboze, jest leciutko nawet z tym ceramiczno-gumowym obrotowym małym. No właśnie. Pomimo swoich rozmiarów ta końcówka dobrze radzi sobie z dziurami w chodniku mniejszego i większego kalibru. Fajnie, że można i obracać i stukać ;)
#599 Numernabis
To jest aktualnie najlżejsza na rynku laska orientacyjna i wbrew pozorom jest wytrzymała już niejednokrotnie ją mocno nagiąłem i nie pękła.
Ceramiczna końcówka nieco ją obciąża i trzeba się to tego przyzwyczaić, z plastikową końcówką dopiero naprawdę czuć jaka jest leciutka.
No, ale fakt, ta obrotowa ceramiczna jest świetna i wytrzymała, mnie wystarcza spokojnie na ponad rok, prawie półtora roku na jednej końcówce mimo, że sporo zamiatam.
Była wadliwa partia i się rozpadały, ale teraz ponoć jest OK.
#600 camila
Z którą końcówką plastikową? Tą oryginalną?