EltenLink

Białe laski

Back to W drodze

#501 Zuzler

Piotrze, nie jestem przekonana, że laska musi być naprawdę biała. Np. na ICC były osoby z zagranicy, posługujące się różowymi. Kolejna rzecz, to że w tym przepisie mówiącym, że osoba niewidoma musi mieć na ulicy widoczną białą laskę też jakby nie do końca jest napisane, czy chodzi o laskę koloru białego czy ten typ laski, dla którego powstał frazeologizm "biała laska". Zauważ, że "Biała laska" oznacza już nie sam kolor, tylko konkretny przedmiot mający cechy tej laski, której używają niewidomi. Tak było w tym konkretnym przepisie, natomiast nie wiem, czy gdzieś są jakieś prawnie regulowane wytyczne, mówiące jak ona dokładnie ma wyglądać. No i jeśli tak, to czy dopuszczają one również tę laskę dla głuchoniewidomych.

2022-03-04 13:05

#502 Piotr

A czy wiadomo co to za przepis i gdzie go szukać?

2022-03-04 15:21

#503 Zuzler

Powiem Ci, ze nie wiem, acz tyle razy miałam go okazję podziwiać...

2022-03-04 15:49

#504 balteam

Tak czy tak ludziom kojarzy się biały kij z osobą niewidomą i ja nie zamierzam eksperymentować, pewnie nawet jak bym miał problemy ze słuchem, to miał bym tylko białą, bo biało-czerwonej nikt nie rozpoznaje.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-03-06 09:30

#505 Piotr

Do czasu Krystianie, ponieważ, gdy pojawią się, albo lepiej, gdy być może już są przepisy, które uściślają takie rzeczy, to już nie masz aż takiego wyboru, że przy białej zostaniejsz.

2022-03-06 11:31

#506 balteam

Na razie nie ma raczej uściślonych rzeczy, a z resztą nawet jeśli by tak było to przy obecnej rozpoznawalności wolałbym nosić białą. Tak czy tak biała z czymś to jeszcze nie jest chyba nic bardzodziwnego, ale jak ktoś nie ma nic białego na lasce, to kierowcy mogą nie skumać, że to niewidomy.

Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.
2022-03-06 11:50

#507 papierek

Niech sobie będzie biała z różowym odcieniem, ważne, żeby właśnie kierowcom rzucało się w oczy, że jest to biała laska, bo tak się wszystkim kojarzy.

po co mi sygnatura?
2022-03-07 13:15

#508 Julitka

Może jechać i 10, tak czy siak się nie skapnie.
-- (Zuzler):
Jak pojedzie 100 na godzine, to nawet nie zdąży zareagować, choćby była najbielsza w świecie. :D

--

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-03-07 13:59

#509 Zuzler

Nie no, czekaj, najpierw by trzeba się upewnić, że rzeczywiście faktem niezbitym jest, jakoby oni reagowali przede wszystkim na kolor kija, a nie na sam fakt, że ktoś idzie i maca sobie nim drogę.

Edited 2022-03-07 14:26

#510 MarOlk

Raczej na pewno na kolor kija. W przeciwnym razie gucio by dawały te cieniutkie laski sygnalizacyjne używane przez niedowidzących.

2022-03-07 14:39

#511 papierek

Na kolor, jakoś tam odbija światło, w sumie na kolorach to ja się nie znam i na świetle.

po co mi sygnatura?
2022-03-07 14:55

#512 Piotr

No z tego co ja pamiętam, to akurat kolory odblaskowe, czyli powiedzmy z tzw. dodatkiem metalik, bardziej odbijają światło, oczywiście też nie wszystkie, biały, jest po prostu jasny, gdyby był taki super, to nie byłoby na laskach odblasków, a z tego co widzę, to chyba większość producentów kijów je stosuje.

2022-03-08 10:59

#513 Zuzler

Gdyby to było takie proste, to również pomysł z czerwonymi paskami byłby średnio mądry. Owszem, nie przyjął się jak dotąd szczególnie, ale to raczej z powodu średniego rozpropagowania.

2022-03-08 11:01

#514 MarOlk

Biała laska ma dłuższą karierę i historię niż metalizowane lakiery, więc stąd pewnie ten biały kolor.

2022-03-08 11:37

#515 Julitka

Pamiętajcie, że czerwone paski stanowią tylko element białej laski. Nie dominują kolorystycznie. Niewidomi kojarzeni są z białą laską jak, powiedzmy, WOŚP z serduszkami. :D
I o ile WOŚP ewentualnie może sobie kolor serduszek zmieniać do woli, o tyle jest naprawdę dużo ludzi z kulami, więc jeżeli my zmienimy kolor lasek, to co najwyżej ktoś pomyśli, że nie umiemy posługiwać się kulą albo pozorujemy.
Tak, potrafią tak pomyśleć.

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2022-03-08 12:46

#516 grzegorzm

Tylko, żeodblaski mają za zadanie głuwnie wspomagać w nocy gdzie chybakolor laski nie ma znaczenia, w sęsie takim, że i tak muszą być odblaski na każdej lasce. Według kodeksu drogowego niewidomy jest obowiązany przemieszczaćsię z białą laską w taki sposób żeby laska była widoczna dla uczestników ruchu drogowego.
-- (Piotr):
No z tego co ja pamiętam, to akurat kolory odblaskowe, czyli powiedzmy z tzw. dodatkiem metalik, bardziej odbijają światło, oczywiście też nie wszystkie, biały, jest po prostu jasny, gdyby był taki super, to nie byłoby na laskach odblasków, a z tego co widzę, to chyba większość producentów kijów je stosuje.

--

2022-03-15 07:49

#517 grzegorzm

Na prawdę jest laska dla głucho niewidomych? Trochę mnie to dziwi bo myślę, że osoby głuchoniewidome raczej same się nie przemieszczają.
-- (Zuzler):
Piotrze, nie jestem przekonana, że laska musi być naprawdę biała. Np. na ICC były osoby z zagranicy, posługujące się różowymi. Kolejna rzecz, to że w tym przepisie mówiącym, że osoba niewidoma musi mieć na ulicy widoczną białą laskę też jakby nie do końca jest napisane, czy chodzi o laskę koloru białego czy ten typ laski, dla którego powstał frazeologizm "biała laska". Zauważ, że "Biała laska" oznacza już nie sam kolor, tylko konkretny przedmiot mający cechy tej laski, której używają niewidomi. Tak było w tym konkretnym przepisie, natomiast nie wiem, czy gdzieś są jakieś prawnie regulowane wytyczne, mówiące jak ona dokładnie ma wyglądać. No i jeśli tak, to czy dopuszczają one również tę laskę dla głuchoniewidomych.

--

2022-03-15 07:50

#518 lwica

Raczej dla tych, którzy nie widzą i mają jakiś tam problem ze słuchem.

Nawet jeśli jesteś aniołem, zawsze znajdzie się ktoś, komu będzie przeszkadzał szelest twoich skrzydeł. Autor nieznany.
2022-03-15 12:05

#519 Numernabis

Jest laska dla głuchoniewidomych i ci również przemieszczają się sami choć nie mam pojęcia jak oni to robią.
Taka laska ma informować uczestników ruchu, że nic nie da żaden sygnał dźwiękowy, ostrzegawczy, że to osoba, które i nie widzi i nie słyszy, że należy zachować szczególną ostrożność, choć zapewne 99% polaków, kierowców i innych uczestników ruchu o takich laskach nie mają pojęcia.

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
2022-03-15 15:32

#520 Piotr

Moi drodzy, pamiętajcie, że osoby głuchoniewidome, to nie tylko Ci, którzy nic nie widzą i nic niesłyszą.
Myślę, że w takiej wersji, to nie ma szans, by ktoś odważył się wyjść sam.
Osoby, które nie widzą i mają problemy ze słuchem, również należą do grupy głuchoniewidomych, ponieważ nie ma raczej określenia, przynajmniej takiego precyzującego niedosłysząconiewidomy, albo jakby tego było mało, niedosłysząconiedowidzący.

2022-03-15 18:06