Białe laski
Back to W drodze#321 szarka
Dkładana laska sygnalizacyjna jak najbardziej sprawdza się w sytuacji gdy idziemy z kimś.Łatwo sięskłada, jest lekka czysta i spełnia swoją funkcję ostrzegawczą dla innych, że nie widzimy. Nie musi być taka długaśna jak ta z którą chodzimy samodzielnie. Możemy nią też delikatnie namacać początek i koniec schodów, itp. Nie używam jej do samodzielnego chodzenia, bo jest za delikatna.
#322 Julitka
Ty, ale ta teleskopowa w praktyce to będzie to samo, co składana objętościowo...
-- (pajper):
Ja się ostatnio coraz częściej przyłapuję na marzeniach o lasce... jak to się nazywa? Sygnalizacyjna? Teleskopowa? Nie jestem pewien, w każdym razie ta wysuwana. Wiem, że jej nie kupię, bo to troszkę szaleństwo, i nie, nie powariowałem. Już wyjaśniam.
Często jest sytuacja, w której idę gdzieś z przewodnikiem. Wtedy zwykle biorę ze sobą moją laskę składaną, bo nie wyobrażam sobie udania się na spacer, do urzędu czy w inne miejsce bez białej laski pod ręką. Tylko nie jest to praktyczne, jak nie mam żadnego plecaka, nigdzie jej schować, a więc albo trzymać rozłożoną, albo kłaść na kolanach. A nie ukrywajmy, pogoda jest różna, takie laski po kilku miesiącach używania też nie są najbardziej estetyczne.
Marzy mi się więc coś mniej funkcjonalnego codziennie, ale co można zmieścić w kieszeni kurtki, a w podbramkowej sytuacji po prostu wykorzystać.
Na takie sytuacje właśnie, gdy samodzielnego poruszania się nie przewiduję.
--
#323 RAFKIW
Nie będzie, bo teleskopowa składa się do najgrubszej części.
#324 Julitka
No ale czy przez to sama nie będzie grubsza?
-- (RAFKIW):
Nie będzie, bo teleskopowa składa się do najgrubszej części.
--
#325 RAFKIW
Chyba chodzi ci o coś takiego.
https://pl.aliexpress.com/i/1005001381098968.html?spm=a2g17.12057483.0.0.b24565d8kxw7ej
#326 Julitka
Nie mam pojęcia, o co mi chodzi. :)
Nigdy nie widziałam takiej laski w akcji, więc wnioskuję na logikę, że skoro części mają się składać do najgrubszej, to ta najgrubsza będzie faktycznie gruba!
#327 RAFKIW
Odpowiadałem Pajperowi.
#328 tomecki
Grubsza nie musi być, a w każdym razie nie tak gruba jak pięć rurek obok siebie. Są teleskopowe, które się jakoby skręca tak, że dość trudno ją złożyć potem. Trzeba rozkręcić, ale to jeden ruch jest i generalnie to wygodne. Szkoda tylko, że popsuło mi się to po trzech miesiącach, ale ja generlanie mam talent do psucia lasek więc to o niczym nie musi świadczyć.
#329 RAFKIW
A ja zakupiłem kompozytową laskę Svarowsky i nie wiem, co ten kij w sobie ma, ale pomimo tego, że jest naprawde lekki, to świetnie mi się z nim chodzi.
Inna rzecz jest taka, że cały czas mam wrażenie, że ten kij mi się złamie.
Chodzi mi się z nią tak samo dobrze, jak z jednolitym ambutechem z końcówką JumboRoller, tylko wiadomo Svarowsky jest lżejszy.
#330 misiek
No właśnie wszystko to co mówisz. Lepszej chyba bym sobie nie wymarzył. Ja znowu miałem wrażenie, że Adwantage, czy tam jak to to się nazywało się połamie, albo złoży w najmniej odpowiednim miejscu, bo guma szybko się powycierała.
-- (RAFKIW):
A ja zakupiłem kompozytową laskę Svarowsky i nie wiem, co ten kij w sobie ma, ale pomimo tego, że jest naprawde lekki, to świetnie mi się z nim chodzi.
Inna rzecz jest taka, że cały czas mam wrażenie, że ten kij mi się złamie.
Chodzi mi się z nią tak samo dobrze, jak z jednolitym ambutechem z końcówką JumboRoller, tylko wiadomo Svarowsky jest lżejszy.
--
#331 Zuzler
DObra misiaczki, offtop wylatuje z tego wątku.
#332 pates
Szybkie pytanko. Co lepiej brać? Czeszką aluminiową składaną, mieszaną, teleskop czy kompozyt?
#333 balteam
odpowiedź brzmi do czego, aluminiowa nie, to gówno wg mnie, kompozytowa może tak, a teleskopowa jeśli używaasz jej do psa przewodnika lub do chodzenia z ludzkim przewodnikiem.
Czyli po prostu do normalnego chodzenia moim zdaniem z tych co napisałeś to kompozytowa.
#334 pates
Czemu uważasz aluminiowe za słabe? No potrzebuję laski ogulnie, do chodzenia po np sklepie, w szkole, z przewodnikiem i bez
#335 pates
Generalnie potrzebuje szybko kupić laskę, bo moja już jest nieźle wygięta i praktycznie pęknięta, a wszystko przez zahaczenie.
#336 pawlink
Z aluminiowymi może być np. ten problem, że na mrozie, albo po dłuższym używaniu, niektóre człony mogą się na łączeniach" zapiekać" na skutek pracy materiału pod wpływem działających sił i zmian temperatury. Wtedy przy składaniu czasami trzeba się trochę namocować z taką laską. Czy w tych czeskich tak jest - nie wiem, bo nie używałem i może jakoś ten problem rozwiązali, ale w jakiejś innej, zwykłej aluminiowej, którą miałem, ten problem występował. Poza tym, raczej każda laska aluminiowa (chyba, że nie jest wykonana tylko z aluminium, a np. jakiegoś stopu) może się wygiąć pod wpływem dużej siły np. jak Ci ktoś przez nią "przeleci", co może być wadą, jak i zaletą, bo taką laskę da się "odgiąć" i będzie jeszcze zdatna do użytku. Kompozytowa Ci się nie wygnie, ale jeśli siła będzie rzeczywiście duża, to pęknie, i wtedy już "po ptokach".
#337 pates
Może mi ktoś wyjaśnić, co to jest?
https://www.ece.com.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=346&category_id=75&option=com_virtuemart&Itemid=2
#338 pates
Na jakiej zasadzie to działa, czy warto, etc? Bo jak nie, to bym brał pewnie kompozytową, chociaż aluminium kusi
#339 balteam
aluminiowe 4, 3 się rozwaliły w różne sposoby, więc niepolecam, po prostu np. nie składały siępraktycznie, bo odpadła końcówka, albo nie dało się z normalną siłą jej złożyć.
#340 pates
Ale miałeś te czeskie?