Forum

Białe laski

W drodze

szarka

#321 ·

2 likes
Dkładana laska sygnalizacyjna jak najbardziej sprawdza się w sytuacji gdy idziemy z kimś.Łatwo sięskłada, jest lekka czysta i spełnia swoją funkcję ostrzegawczą dla innych, że nie widzimy. Nie musi być taka długaśna jak ta z którą chodzimy samodzielnie. Możemy nią też delikatnie namacać początek i koniec schodów, itp. Nie używam jej do samodzielnego chodzenia, bo jest za delikatna.

Julitka

#322 ·

1 likes
Ty, ale ta teleskopowa w praktyce to będzie to samo, co składana objętościowo...
-- (pajper):
Ja się ostatnio coraz częściej przyłapuję na marzeniach o lasce... jak to się nazywa? Sygnalizacyjna? Teleskopowa? Nie jestem pewien, w każdym razie ta wysuwana. Wiem, że jej nie kupię, bo to troszkę szaleństwo, i nie, nie powariowałem. Już wyjaśniam.
Często jest sytuacja, w której idę gdzieś z przewodnikiem. Wtedy zwykle biorę ze sobą moją laskę składaną, bo nie wyobrażam sobie udania się na spacer, do urzędu czy w inne miejsce bez białej laski pod ręką. Tylko nie jest to praktyczne, jak nie mam żadnego plecaka, nigdzie jej schować, a więc albo trzymać rozłożoną, albo kłaść na kolanach. A nie ukrywajmy, pogoda jest różna, takie laski po kilku miesiącach używania też nie są najbardziej estetyczne.
Marzy mi się więc coś mniej funkcjonalnego codziennie, ale co można zmieścić w kieszeni kurtki, a w podbramkowej sytuacji po prostu wykorzystać.
Na takie sytuacje właśnie, gdy samodzielnego poruszania się nie przewiduję.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

RAFKIW

#323 ·

2 likes
Nie będzie, bo teleskopowa składa się do najgrubszej części.

Julitka

#324 ·

1 likes
No ale czy przez to sama nie będzie grubsza?
-- (RAFKIW):
Nie będzie, bo teleskopowa składa się do najgrubszej części.

--

Julitka

#326 ·

1 likes
Nie mam pojęcia, o co mi chodzi. :)
Nigdy nie widziałam takiej laski w akcji, więc wnioskuję na logikę, że skoro części mają się składać do najgrubszej, to ta najgrubsza będzie faktycznie gruba!

RAFKIW

#327 ·

Odpowiadałem Pajperowi.

tomecki

#328 ·

1 likes
Grubsza nie musi być, a w każdym razie nie tak gruba jak pięć rurek obok siebie. Są teleskopowe, które się jakoby skręca tak, że dość trudno ją złożyć potem. Trzeba rozkręcić, ale to jeden ruch jest i generalnie to wygodne. Szkoda tylko, że popsuło mi się to po trzech miesiącach, ale ja generlanie mam talent do psucia lasek więc to o niczym nie musi świadczyć.

RAFKIW

#329 ·

5 likes
A ja zakupiłem kompozytową laskę Svarowsky i nie wiem, co ten kij w sobie ma, ale pomimo tego, że jest naprawde lekki, to świetnie mi się z nim chodzi.
Inna rzecz jest taka, że cały czas mam wrażenie, że ten kij mi się złamie.
Chodzi mi się z nią tak samo dobrze, jak z jednolitym ambutechem z końcówką JumboRoller, tylko wiadomo Svarowsky jest lżejszy.

misiek

#330 ·

No właśnie wszystko to co mówisz. Lepszej chyba bym sobie nie wymarzył. Ja znowu miałem wrażenie, że Adwantage, czy tam jak to to się nazywało się połamie, albo złoży w najmniej odpowiednim miejscu, bo guma szybko się powycierała.
-- (RAFKIW):
A ja zakupiłem kompozytową laskę Svarowsky i nie wiem, co ten kij w sobie ma, ale pomimo tego, że jest naprawde lekki, to świetnie mi się z nim chodzi.
Inna rzecz jest taka, że cały czas mam wrażenie, że ten kij mi się złamie.
Chodzi mi się z nią tak samo dobrze, jak z jednolitym ambutechem z końcówką JumboRoller, tylko wiadomo Svarowsky jest lżejszy.

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Zuzler

#331 ·

2 likes
DObra misiaczki, offtop wylatuje z tego wątku.

pates

#332 ·

Szybkie pytanko. Co lepiej brać? Czeszką aluminiową składaną, mieszaną, teleskop czy kompozyt?
„Równowaga nie działa w korporacjach. Tam rządzi chaos i budżet.

balteam

#333 ·

2 likes
odpowiedź brzmi do czego, aluminiowa nie, to gówno wg mnie, kompozytowa może tak, a teleskopowa jeśli używaasz jej do psa przewodnika lub do chodzenia z ludzkim przewodnikiem.
Czyli po prostu do normalnego chodzenia moim zdaniem z tych co napisałeś to kompozytowa.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

pates

#334 ·

Czemu uważasz aluminiowe za słabe? No potrzebuję laski ogulnie, do chodzenia po np sklepie, w szkole, z przewodnikiem i bez

pates

#335 ·

Generalnie potrzebuje szybko kupić laskę, bo moja już jest nieźle wygięta i praktycznie pęknięta, a wszystko przez zahaczenie.

pawlink

#336 ·

3 likes
Z aluminiowymi może być np. ten problem, że na mrozie, albo po dłuższym używaniu, niektóre człony mogą się na łączeniach" zapiekać" na skutek pracy materiału pod wpływem działających sił i zmian temperatury. Wtedy przy składaniu czasami trzeba się trochę namocować z taką laską. Czy w tych czeskich tak jest - nie wiem, bo nie używałem i może jakoś ten problem rozwiązali, ale w jakiejś innej, zwykłej aluminiowej, którą miałem, ten problem występował. Poza tym, raczej każda laska aluminiowa (chyba, że nie jest wykonana tylko z aluminium, a np. jakiegoś stopu) może się wygiąć pod wpływem dużej siły np. jak Ci ktoś przez nią "przeleci", co może być wadą, jak i zaletą, bo taką laskę da się "odgiąć" i będzie jeszcze zdatna do użytku. Kompozytowa Ci się nie wygnie, ale jeśli siła będzie rzeczywiście duża, to pęknie, i wtedy już "po ptokach".

pates

#338 ·

Na jakiej zasadzie to działa, czy warto, etc? Bo jak nie, to bym brał pewnie kompozytową, chociaż aluminium kusi

balteam

#339 ·

aluminiowe 4, 3 się rozwaliły w różne sposoby, więc niepolecam, po prostu np. nie składały siępraktycznie, bo odpadła końcówka, albo nie dało się z normalną siłą jej złożyć.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

pates

#340 ·

Ale miałeś te czeskie?