Inne

Odgromnik religijny.

Started by tomecki 648 posts last post 3 years ago Page 24 of 33

Mustafa, to nie ironia, po prostu uważam, że wychowanie w niewierze jak i w dowolnej innej religii mocno wpływa na to czy będziesz katolikiem, ateistą czy nie.
Niestety nie znalazłem nigdzie żadnych statystyk ile ludzi przechodzi z jednej religii do drugiej. Coraz więcej jest ateistów, więc jak ktoś by coś znalazł to też by to musiało uwzględniać te trędy.
No i skoro rodzice uważają, że religia to coś istotnego, że od chrztu zależy zbawienie, to nie jest to dziwne, że chrzczą.
W ten sam sposob uczą innych zasad, albo żeby być bardziej ufnym, lub odwrotnie.
Jak mamy te swoje 18 lat to sobie wybierajmy co chcemy, dla mnie jest istotne żeby wtedy presji dużej nie było, a raczej jest i wśród ateistów jak i wierzących katolików.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#462 2 likes

Magmar Czytaj dokładnie. Czym innym jest kościół jako wszyscy ludzie, którzy wierzą, a czym innym jest sama instytucja. Powtarzasz hasełka wyrwane z kontekstu, które akurat tutaj nie mają zastosowania.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

#463 1 like

Baltim, zatem wychowój sobie w wierze jakiej chcesz, ale nie chrzcij dziecka, niech ono zrobi to samodzielnie i świadomie. Albo wybierz drugą stronę i przyjmij za coś oczywistego, że jeśli takie ochrzczone dziecko jednak stwierdza, że katolikiem nie jest to ma prawo do uznania chrztu za niebyłego. Są tylko dwa dobre rozwiązania, nie może być tak, że wy se chrzcicie i jednocześnie mówicie niech robi co chce, bo na razie w Polsce chrztu odwołać się nie da.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Jeśli z twojej religii wynika chrzest, to nie mam z tym problemu.
Jest to poprostu obrzęd, tradycja.
Jak masz 18 lat, dla ciebie to nic nie znaczy, to , nie ma problemu. Skoro jesteś rodzicem i wierzysz w chrześcijaństwo czy inną religię, to dziwne gdybyś postępował inaczej niż wierzysz.
Tak samo jak wartości różnych swojego dziecka uczysz, trudno żebyś uczył innych, niż je wyznajesz.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

a no i jak jakaś religia uzna, że urodzenie w kraju np. Polska nie pozwala ci się wyzbyć przynależności do Boga, to z twojego punktu widzenia co ciebie to obchodzi, to ich zdanie.

#466 1 like

A to mnie obchodzi, że okłamuje się ludzi, że Polska jest krajem katolickim! Gówno, jest krajem świeckim, i żadne wymyślone 93% katolików tego nie zmieni. KOńczę, bo mnie na prawde irytuje powtarzanie poraz pięćdziesiąty tego samego i wysłuchiwanie tych samych pytań.

Nie wyrywam żadnych hasełek z kontekstu powołuję się na jedno, konkretne źródło na ktorym opiera się moja wiara, jeśli chcesz obalić moje argumenty proszę odwołuj się też do źródeł.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

No to wystarczy, że odwołał by się do Starego Testamentu.
Tam już Bóg nie jest tak sprawiedliwy i kochany, a na pewno nie łagodny.
Jak bym miał żyć 3000 lat temu i być Izraelitą, hm, to chya bym zmienił narodowość :D Chociaż z drugiej strony, myślałbym, że jestem narodem wybranym, więc może i nie?

HMMM nie jestem teologiem, ale po coś był ten Nowy Testament.
Jako swego rodzaju kontynuacja w nim udowodniono, że Bóg jest miłosierny, uczy przebaczenia itd.
i do tego staram się odnosić, a nie do moich własnych sądów na temat księży i biskupów.
O nich też jest napisanefragment przytoczyłam wcześniej.

#470 1 like

powiem tak, kiedy zapowiedziałem koleżance kiedyś że sam chcę bez udziału księdza rozmawiać z bogiem na własny rachunek to uznała mnie na występcę jakiegoś. skoro tak nie można to mam to gdzieć, nie dam sobie wtryniać czyichś wyobrażeń
Prawda jest okruchem lodu.

Ja to akurat szanuję, myślę inaczej, ale szanuję.
Też rozmawiam z Bogiem bez udziału księdza np. w codziennej modlitwie, więc trudno żebym uważała Twoją postawę za dziwaczną.
Nie wiem kim była ta koleżanka, jednak z ostatniej wiadomości wynika, że skutecznie zmieniła CI światopogląd.

Stary testamnet i nowy to ciągłość, nie można powiedzieć, że Stary się zdezaktualizował, bo Nowy doszedł. Bóg w z obu Testamentów powinien być odbierany, a nie tylko to co nam odpowiada.
Rozumiem, że Stary Testament to inne czasy, ale to oznacza że Bóg się dostosowuje do czasów, a nie, że Bóg potrafi dostosować np. tradycję do siebie.

Tu akurat nie masz racji Balteam.

Gdyby było tak jak mówisz, do dziś musielibyśmy składać Bogu krwawe ofiary. To tylko jeden z wielu przykładów.

Z tym chrztem niemowląt zapomnieliście o jednej rzeczy. Rodzice po ślubie kościelnym są zobowiązani wychowywać dziecko w wierze Katolickiej, więc normalne, że dbają o przyjmnowanie przez nie sakramentów.
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

#476 1 like

GadaczkA I CO Z TEGO? Skoro człowiek ma wolną wolę, skoro Jezus przyjął chrzest w wieku 30 lat, to dlaczego kościół mówi inaczej? czyżby księża biblii nie znali?

Dziecko nie ma wolnejwoli. To rodzice za nie decydują. Wobec tego do nich należy wpojenie wartości. Wiara jest jedną z nich, ważną, ale to jedna ze składowych. Jakoś nie przeszkadza ci, że rodzice decydują o wyborze szkoły, zajęciach dodatkowych, odpowiedniej diecie, często nawet zgodnej z ich przekonaniami. Jak sobie inaczej to wyobrażasz?
--Cytat (mustafa):
GadaczkA I CO Z TEGO? Skoro człowiek ma wolną wolę, skoro Jezus przyjął chrzest w wieku 30 lat, to dlaczego kościół mówi inaczej? czyżby księża biblii nie znali?

--Koniec cytatu
Dziękuję użytkownikom portalu Elten Link za możliwość obserwowania środowiska niewidomych. Stanowiło to dla mnie etap wstępny do pracy z niewidomymi na żywo.

@Dariusz, Nowy Testament po prostu zaktualizował poglądy, co nie zmienia faktu, że Bóg jak by chciał, to i w starym testamencie by nie rządał ofiar, a że tego nie chciał, no cóż, nic na to nie poradzę.
Jeśli Bóg by był miłosierny, dobry itd, to Stary Testament nie powinien wyglądać tak jak wygląda.
Jako książka mówiąca nam sporo o tamtejszych ludach, ok, nie mam problemu, ale wierzenie w Boga na podstawie Starego i Nowego Testamntu wydaje mi się dziwne, już abstrachuję od całej reszty religii, które mogą być prawdziwe lub nie, albo w ogóle Boga może nie być, lub jest, ale bardziej w wersji deistycznej.

#479 1 like

Co do szkoły, to wybór ogranicza się tylko do szkoły podstawowej, bo tu dziecko idzie zazwyczaj tu gdzie najbliżej, później i tak samo wybiera. Zajęcia dodatkowe, cóż, mądry rodzic będzie tak wybierał dziecku zajęcia dodatkowe, aby rozwijało swoje pasje. Nie wyobrażam sobie zmuszać dziecko na przykład do chodzenia na zajęcia z tenisa, jak ono lepiej czułoby się w pływaniu.
Podobnie z dietą. Nie wyobrażam sobie zmuszać przykładowo dziecka do codziennego jedzenia owsianki na śniadanie, gdybym widział, że dziecku po prostu to nie smakuje. Rodzic nie ma władzy apsolutnej nad dzieckiem, a takie podejście powoduje, że dziecko jeszcze bardziej się buntuje. Wiadome jest, że dziecko nie może rodzicowi wchodzić na głowę, ale ono też jest człowiekiem i ma swoje prawa.

I gdybyś przeczytała chociaż kilkadziesiąt wpisów przed wypowiedzeniem się to może byś wiedziała, że nikomu nie bronie przekazywaniu wartości, nawet wiary. Sprzeciwiam się tylko samemu chrztowi!.
Taka rada na przyszłość.
Przed napisaniem wpisu, przeczytaj 50 ostatnich wypowiedzi, może już ktoś odpowiedział na podobne kwestie.

Twoje rady pomine milczeniem z racji ich bezsensowności :P Co do tematu ja ruwnież nie zmuszałabym dzieciaka do zajęć dodatkowych, w których nie chciałoby uczestniczyć, ale nie oznacza to, że rodzice nie czynią w ten sposób. Niektórzy także nakłaniają do pójścia do jakiejś szkoły ponadpodstawowej, bo uważają, że tak będzie lepiej. W przypadku chrztu można odwrócić sytuację. Co jeżeli dzieciak pełnoletni będzie wyrzucał rodzicom, że przez nich przez prawie20 lat żył z grzechem pierworodnym i nie przystąpił do innch sakramentów?