Inne

Odgromnik religijny.

Started by tomecki 648 posts last post 3 years ago Page 23 of 33

#441 1 like

Magmar, możesz sugerować mi, że jestem głupi, ale tak się składa, że zauważyłem, że to metafora. Ja też w takim kontekscie jej użyłem.
A sekielscy mają to do tego, że kościół tłucze ludzią jak mają postępować, a oni pokazują, jak się sami zachowują.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Nie twierdzę, że jesteś głupi, broń Boże.
Powiedz mi tylko proszę powołując się na Nowy Testament co Jezus sądzi o postawach, które przytoczyłeś.

Wręcz przeciwnie.

Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#443 1 like

Dariuszu, pięknie zauważyłeś, że potępiamy przedewszystkim kościół, a nie samych wierzących, Każdy ma prawo wierzyć sobie w co chce i to jest ok, ale kościół jako instytucja jest po prostu zła. Nie ma co odwracać kota ogonem, że inne grupy społeczne są takie i siakie. Tu dyskytujemy o konkretnej grupie społecznej. To tak jakby rodzic dziecku powiedział, że kradziesz jest zła, a dziecko powiedziałoby, że jego kolega zabrał komuś ołówek. No i co z tego, że zabrał, nie można patrzeć na innych. Trzeba mieć swój rozum.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

Ilu znasz księży?
Czy rzeczywiście 100% duchownych, których miałeś okazję poznać to źli ludzie?

#445 1 like

Może nie mogę powiedzieć, że każdy ksiądz, którego poznałem, jest złym człowiekiem, ale na pewno mijającym się z powołaniem. To co już tu było poruszane, pedofilia, chciwość na kasę, żądanie pieniędzy za sakramenty, które wiernym należą się jak psu buda. Widzisz, skonstruowałaś pytanie w taki sposób, że mogę odpowiedzieć albo tak albo nie, a to nie jest sytuacja binarna. Jeden jest bardziej zły, drugi mniej, a ja pisałem o instytucji, o całości.
To co też zawsze przytaczam to fakt że indoktrynuje się ludzi od samych narodzin. Dziecko nie ma możliwości powiedzieć nie! Bo nawet nie wie, co się z nim dzieje, dlaczego w takim razie chrzci się niemowlaki, skoro Jezus przyjął chrzest w wieku 30 lat? Może dla tego, że kościół boi się odpływu wiernych? Przetaczacie co kroć jakieś farmazony o wolnej woli, a tak się składa, że w ten sposób się ją odbiera i każdy ksiądz, który ochrzcił niemowlaka jest współwinny.

Poznawałem prawdziwych księży z powołaniem, którzy byli na miejscu.
Miałem okazję poznać kilka lat temu na przykład śp. księdza Jana Kaczkowskiego, wspaniałego człowieka, który właśnie był takim przykładem prawdziwego duchownego. Odpowiadał m.in. za powołanie hospicjum w Pucku, bardzo ważnego do dziś miejsca.
Więc nie pozwolę mówić, że nie ma księży z powołaniem. Nie oceniam, jak wielu ich jest - 50, 20, może 10 albo 5 procent? Ale są.
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Uważam, że Kościół nie jest zły, lecz to co ludzie w nim, niektórzy robią jest złe.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

#448 1 like

No i rozumiem, że to że powołał hospicjum od razu powoduje, że miał powołanie.

A jak rozumiesz powołanie, Mustafo?

#450 1 like

Powołanie na pewno musi wiązać się ze szczerym działaniem na korzyść drugiego człowieka, a nie koniecznie na rzecz samej organizacji. Na pewno jeden szczery występek nie jest równoznaczny z powołaniem, bo jednego czynu można dokonać też nie stępując do seminarium.

Ja to widzę tak. Księża mają po prostu swoje wytyczne wedle których muszą działać. Są rzeczy, które zależą od nich, jak na przykład to ile kasy wezmą za pogrzeb i takie, które od nich nie zależą, jak nakaz chrztu wszystkich jak leci, nawet niemowlaków. Jak rodzina nie ma kasy, a trzeba zrobić pogrzeb, to prawdopodobnie się dogadają, choć nie zawsze jak można się w mediach przekonać. Jak przyjdą rodzice z niemowlakiem, to ksiądz nie powie im, że dziecko jest za młode na chrzest, bo to potencjalny darczyńca. Dochodzi do takiego absurdu, że generalnie każdy może ochrzcić każdego, jeśli będzie zagrożenie życia i taki chrzest jest ważny. Choć taka osoba świadomie mogła go nie przyjmować. Dlatego ta organizacja jest szkodliwa! Raz, że (i tutaj zaraz wszyscy się oburzą, że nie tylko w kościele), ale prawda jest taka, że kościół to wylęgarnia pedofilów, na pewno nie wszyscy, ale jakoś dziwnym trafem całkiem ich sporo, dwa, że często nie są karani (no bo ręka rękę myje). A poza tym, skoro chrzci się niemowlaki to kiedy one dorosną, powinny mieć możliwość całkowitego wymazania tego faktu. Ja wiem, że dla was wierzących jest to nie do pomyślenia, ale nie może być też tak, że chrzci się niemowlaki, bo we waszej ocenie jest to działanie z miłości i dla dobra tego dziecka, a później to dziecko nie może zatrzeć tego faktu, chociażby dla własnego komfortu psychicznego i żeby nie widniał we statystykach, że on to katolik. NO nie! On był tylko dzieckiem katolickich rodziców, a to on ma prawo zdecydować do jakiej organizacji chce należeć.

CO do chrztu mamy odmienne zdania.
Rzeczywiście w naszej wierze mówi się, że zmazuje grzech pierworodny.
Natomiast zgadzam się z Tobą w jednym pedofile powinni być ukarani tak, zeby wszyscy widzieli.

#452 Edited

Co do niemowlaków. Czy dziecko decyduje do jakiego pujdzie przeczkola?
Nie. A jednak wpis zostaje, że był w tym, a w tym przeczkolu.

I również uważam, że pedofile powinni zostać ukarani.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

#453 1 like

Ale co to za porównanie z tym przedszkolem. To tak samo dziecko nie decyduje jakie ma imię! Ale imię jakby nie było da się zmienić.
To nie chodzi o to, żeby nie wychowywać dziecka w danej wierze, bo wzorce jakieś można mu dawać, ale niech ono samo podejmie decyzję, że chce!
Do przedszkola tak czy siak musi iść, tutaj przymusu nie ma, to jest tylko fanaberia rodziców, że musi bo coś tam. No nie musi, może i może podiąć tą decyzję samodzielnie. Ludzie się po prostu boją, co sąsiedzi i co rodzina powie, bo jakoś większość osób po bierzmowaniu nagle przestaje chodzić do kościoła, co oznacza, że wiara nie ma dla nich większego znaczenia, a co z tego wynika, sami pewnie nigdy by jej nie przyjeli.

I to, że pare kropel wody wymazuje jakiś tam grzech nie jest powodem, aby to dziecko do końca życia musiało odpowiadać za czyny swoich rodziców.

Porównanie z przedszkolem jest akurat trafione, ale argumenty Mustafy częściowo popieram. ostatnio sugerowałem jednej Wierzącej osobie, żeby jej córka nie szła do Bierzmowania. Zmuszanie na siłę do uczestnictwa we Mszy świętej w imię tradycji czy zachowania wizerunku w rodzinie czy wśród sąsiadów często przynosi więcej złego niż dobrego.

#455 1 like

ja bym dziecka nie chszcił nie robił bym niczego w tym względzie. problemem jest społeczeństwo no i szykanowania z strony innych dzieci no ale tak tu jest. ja tam uważam że muj chszest jest nie ważny, bo był opłacony kradzieżą. sam ksiądz do tego namówił z tego co się dowiedziałem. więc co to za wiara i wymazywanie grzechów?
Prawda jest okruchem lodu.

Czy rodzice namawiają dziecko do wiary czy niewiary, to też jest namawianiem. Mało rodziców powie, słuchaj są takie i takie religie, są osoby niewierzące, wybierz sobie.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

#457 2 likes

Ale to nie chodzi o to żeby do tego podchodzić w tak hm, ironiczny sposób, bo takie coś wyczówam. Po prostu zachowywać się jak gdyby nigdy nic, ale bez tych wszystkich chrztów i komuni. Dziecko tak czy siak samo pozna jedno, drugie, trzecie i każde inne, tylko musi dorosnąć. To nie chodzi o to, żeby dziecko miało w wieku 10 lat już wybierać, jedno wybierze w wieku 15, a inne już w wieku 8 lat będzie wiedziało. Każdy z nas jest inny i każdy powinien módz podążać własną ścieżką.
Nie chodzi też o to, żeby ktokolwiek był pod jakąś presją, że rodzic każe dziecku się określać i wybierać. No to co przedstawiłeś jest akurat śmieszne. Po prostu niech się dzieje to samoczynnie.
Oczywiście, tak jak proponowałem, każdy w pewnym wieku powinien się określić, ale uważam, że moment otrzymania dowodu osobistego po 18 urodzinach jest takim momentem, że już nikt nie będzie miał z tym problemu.

A jaka jest dla Ciebie Mustafa dyfinicja słów Kościół Katolicki?
Co pod tym słowo się kryje dla ciebie?

#459 1 like

Zazwyczaj pisząc kościół katolicki mam na myśli całą instytucję samą w sobie, nie ludzi jako wiernych, a tych, hm zarządców czy jakby to jednym słowem całą drabinkę ująć.

Wg Pisma Św. kościół tworzymy wszyscy.