Inne

Odgromnik religijny.

Started by tomecki 648 posts last post 3 years ago Page 22 of 33

A co do wizerunku Kościoła uważam, że każdy z nas, kto jest w Kościele jest jego przedstawicielem.
Jesteś elementem tego Kościoła. Jesteś jego małą cegiełką. Jakie poszczegulne cegły taki budynek.
Każdy z nas pracuje na wizerunek Kościoła.
I tak, jaki Kościół by nie był, dobrze, że w nim jestem.
Sygnatura – Uczcij poległych i cierpiących ocalałych ciężką pracą, ponieważ porażka zawsze może się zdarzyć, jednak nigdy nie staraj się udawać, że jesteś doskonały, ponieważ prowadzi to do gorszego końca niż porażka, wiedzie na ścieżkę hańby i nikczemności.

#422 1 like

A tu się nie zgodzę, @matius. Na wizerunek instytucji kościoła wpływają księża, biskupi, zakony...
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.

Wiem co Matius miał na myśli, odwolał się do Pisma Św., ale rzeczywiście bardziej są na świeczniku duchowni etc.
Też było napisane parafrazuję, komu więcej dano, od tego więcej wymagać będą.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

#424 1 like

wszystko schodzi się ku temu samemu. kościuł powinien być elitarną jednostką. o to by do kościoła przynależeć powinno się starać, skoro chcecie by to miało ręce i nogi. A skoro to niczego nie wymaga, można wpisać bo tak wypada no to jest to co jest i to nie tyczy się tylko polskiego kościoła. Kraje które uważa się za odstępcze po prostu lepiej sobie z kościołem radzą. Nasze władze wchodzą kościołowi w tyłek bez mydła bo to przecież magazyn głosów. co ksiądz powie polak zrobi. Teraz wzięli się za singli, co dalej? Co do seksualności i dziewictwa, to jest to dla mnie jakaś dewiacja, mógł bym wymienić przynajmniej dwóch seryjnych zabujców którzy tak jak kościół mieli na tym punkcie opsesję.
Prawda jest okruchem lodu.

A tu w ogóle się nie zgodzę. Przynależność do kościoła, jakiejkolwiek wiary i wyznania, powinna być prosta. Tak samo jak prosta jest przynależność do każdego stowarzyszenia.
Utrudnianie tego byłoby właśnie dyskryminacją.

Teraz nie możesz oskarżać instytucji kościoła o to, że ludzie są zbyt... obłudni? Żeby z niej wystąpić, zrezygnować z sakramentów itp.
Prawnie do niczego kościelne sakramenty potrzebne nie są? I o ile nie podoba mi się tak bliski związek kościoła z władzą, to jednak ponoć Katolicy to jakoś koło 90 procent Polaków. I to akurat wina tych Polaków, jeśli tak naprawdę Katolikami nie są, a nie kościoła.
#StandWithUkraine

#426 1 like

ja tego kościoła nienawidzę za tą obłudę. Ludzie uczą si>ę od najlepszych, znaczy jak powiedziałem co ksiądz powie to polak zrobi. Skoro ksiądz będzie obłudny to i polak też

#427 1 like

A czy to wina kościoła? Nie mam zamiaru bronić tej instytucji, bo jak widzę i słyszę, co się dzieje, to mnie też ciśnienie podskakuje, ale to akurat jest wina ludzi, a nie kościoła.
#StandWithUkraine

#428 1 like

ludzie nie są tacy jacy są od tak sobie. jeśli człowiek wychowuje się w obłudzie to taki zwykle będzie, bo to takie przyzwolenie jest. Gdybyś musiał wyspowiadać się gnojowi który był twoim dyrektorem a jednocześnie widział go jakim człowiekiem jest, to też miał byś tego kościoła dość. Swoje się na patrzyłem, miałem wystarczająco dużo wspulnego z kościołem. Więcej niż zwykły wierny. I widziałem za dużo.

#429 1 like

no i jeszcze jedno. dlaczego jest tak, że nauka kościoła dotycząca dobrych uczynków opiera się tylko i wyłącznie na mechaniźmie kija i marchewki? Dlaczego nie można zrobić czegoś dobrego z własnej, na prawdę własnej inicjatywy, a nie bo dostanę punkty w niebie? Od małego to na religji słyszałem aż do obżydzenia. No i jeszcze coś co się tego tyczy. Zauważyłem że wiele inicjatyw jakie ludzie wykonują w naszą stronę jest podyktowanych pokutą. A co ja jestem żeby ktoś miał coś dla mnie robić w ramach pokuty?

Poczytaj Pismo Św. Szczególnie Nowy Testament.
Słyszałeś o przykazaniu miłości, o tym, że pierwsi będą ostatnimi.
O tym, że mamy sobie wzajemnie nogi umywać.
CO Jezus sądzi na temat Faryzeuszy, bo osoby o których opowiadasz wg mnie przyjmowali taką postawę.
Hmmm tez CI mogę poopowiadać z perspektywy organistki to i owo, bo również sporo widziałam, przytoczyłam przykład powyżej jednak to nie sprawia żeby przestać wierzyć w Chrystusa.
I jeszcze jedno elitarność kościoła nie zgadza się z Nowym Testamentem, bo Jezus nauczał tłumy bez względu na pochodzenie, wygląd zewnętrzny itd.

#431 1 like

tak uważaj bo w tych czasach ktoś ci umyje nogi, nie będzie chciało mu się nawet pochylić.

Zdziwiłbyś się.

#433 1 like

Ciekawe kto jej umył kiedykolwiek
A tak serio pooglądaj Sekielskich to pogadamy.
Biorę z konta każdego Eltenowicza po 500 zł i słucham państwa.

Powyższa wypowiedź, wyraża jedynie moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

A co mają do tego Sekielscy?
Nie twierdzę, że świat jest idylliczny, ale żeby go od razu potępiać?
Owo mycie nóg to metafora.
Podejrzewam, że moi inteligentni przedmówcy są tego świadomi.

Na naszym podwórku dzieją się podobne patologie a jakoś nikt o tym nie pisze na Eltenie. To tak na marginesie. Kościół zły, ale jak jeden z drugim niewidomym pierze mózgi nastolatkom, wyzywa ich publicznie od sk...ynów i kradnie na potęgę z PFronu to cicho sza.

#436 1 like

z tego co wiem to jest to odgromnik religijny a nie pefronowy.

tak oczywiście że zrozumiałem tą metaforę i ja też się nią posłużyłem. czytaj ze zrozumieniem

Łatwo jest atakować Kościół. Obecnie Stało się to modne . Na własnym podwórku mamy jednak także sporo do posprzątania i jakoś nikt tematu nie podnosi. Przykre to bardzo. Rozprawiamy z oburzeniem o filmie Braci Sekielskich, jednocześnie przemilczając wiele środowiskowych nadużyć.

Tajan, to było bardziej do Mustafy, ale... czy naprawdę nigdy nie spotkałes się ze spontaniczną ludzką życzliwością?
Z tym, że ktoś CI poświęcił czas, by po prostu pomóc CI w czymś bezinteresownie, bo ja i owszem wiele razy doświadczyłam takich sytuacji.

#439 1 like

Dariusz, ale to jest odgromnik religijny, a nieodgromnik pefronowy, jak to ktoś napisal. A prawdą jest, ze Kościół zasłużył sobie na to, co ma teraz, zamiatając pod dywan wszystkie swoje przewinienia i nadużycia
🇺🇦 🇵🇱

Monia ok, ale niestety wiele osób to właśnie Kościołowi przypisuje samo zło. Według niektórych, Wszyscy katolicy to albo fanatycy, albo zapatrzeni w księży idioci, albo ograniczeni mentalnie ludzie. Oczywiście, tylko księża żerują na wiernych a reprezentanci pozostałych grup społecznych odznaczają się szlachetnością i moralnością. Gdyby media nie podnosiły tematu Kościoła, ten wątek by nie powstał.