Wątki archiwalne

Elten Event 2019

Started by Julitka 922 posts last post 7 years ago Closed Page 43 of 47

I co ostatecznie ze zlotem?

No właśnie. Dobrzeby było jednak coś wiedzieć. Każdy ma swoje życie i czas do zagospodarowania, a ewentualne bilety też przydałoby się kupić z wyprzedzeniem. Ps. Strasznie dużo tu komentarzy, które wiele nie wnoszą do sprawy i tylko zaśmiecają wątek.
Przyjaciel tworzy w nas nową przestrzeń, która prawdopodobnie nie zaistniałaby nigdy, gdybyśmy go nie spotkali. Tylko dzięki niemu rodzi się w nas nowy świat. – Anaïs Nin

najważniejsze i tak będzie pewnie ogłoszone w wiadomości
w związku z przesiadką na Maca, prawie mnie tutaj nie ma. Inne sposoby kontaktu w wizytówce.

Treść wiadomości administracyjnej, która będzie rozesłana drogą prywatną pod wieczór:
Szanowni Eltenowicze,
W dniu dzisiejszym zakończyliśmy zliczanie zgłoszeń i wpłaconych przez użytkowników zaliczek. By decyzję możliwie odroczyć w czasie, ostatecznie podjęliśmy ją już po północy 26 lipca, mając na uwadze, że do tej pory mogą wpłynąć odpowiednie opłaty.
Mimo, że w ogłoszeniu wyraźnie napisaliśmy, że zgłoszenia przyjmujemy do 24 lipca, a zaliczki - do dnia następnego, czyli 25 lipca, otrzymaliśmy już po terminie kilka zgłoszeń, których oczywiście nie rozpatrywaliśmy z wiadomych względów.
Jak wiadomo, warunkiem zgłoszenia udziału w wydarzeniu było wysłanie ankiety zgłoszeniowej i uiszczenie opłaty 50 pln, stanowiącej zaliczkę. Już po upłynięciu wyznaczonej daty, liczba zgłoszeń wynosiła 21, ale zaliczek - tylko 15. W związku z tym, 6 pozostałych zgłoszeń uznajemy za nieważne.
W związku z faktem, że minimalną liczbą zgłoszeń, którą moglibyśmy brać pod rozwagę, było 20, zmuszeni jesteśmy odwołać wydarzenie.
Przesunięcie daty końcowej przyjmowania wpłat i zgłoszeń nie wchodzi w grę. Użytkownicy dostali na wypełnienie ankiety 3 tygodnie, a ponieważ tego terminu nie dotrzymali, zorganizowanie zlotu jest nieopłacalne i niemożliwe.
Obserwując postawę Eltenowiczów wobec wydarzenia, na którego zorganizowanie naciskali tak zdecydowanie, Administracja Elten Network informuje niniejszym, że nie zamierza w najbliższej przyszłości podejmować kolejnych prób, chyba że zostanie zaobserwowana wyraźna zmiana tendencji panujących wśród społeczności.
Wiele wysiłku kosztowało nas przedstawienie realnego planu wydarzenia, łącznie z miejscem zakwaterowania i wyżywieniem. Podjęto wszelkie próby zminimalizowania kosztów, choć nie możemy liczyć na dofinansowanie ze strony żadnej instytucji zewnętrznej. Sprawa była tym trudniejsza, że nie mieliśmy doświadczenia w organizowaniu tego typu spotkań, a specyficzny styl wypowiedzi użytkowników i ich niecierpliwość bynajmniej nie ułatwiały nam pracy.
Wielu użytkowników naciskało na nas i przedstawiało pretensje co do braku aktywności z naszej strony, tymczasem po zaprezentowaniu realnego rozwiązania, sami okazali się bierni.
By więc nie narażać siebie i instytucji pomocniczych, takich jak ośrodek w Laskach, na straty materialne i ośmieszenie, narazie wydarzenie nie będzie organizowane. Jeżeli zostanie podjęta kolejna próba, to na pewno nie w najbliższej przyszłości.
Jednocześnie bardzo dziękujemy użytkownikom, którzy wypełnili ankietę i zgłosili się na czas. Wasze zaliczki zwrócimy w przeciągu 14 dni, a to ze względu na różny czas księgowania przelewów zagranicznych. Cenimy Waszą sumienność i rzetelność. Dziękujemy również użytkownikom, którzy wykazali się odwagą i odpowiedzialnością, informując nas o rezygnacji z wydarzenia i podając konkretny powód. Mowa tu w szczególności o użytkownikach, którzy wypełnili poprzednią ankietę.
Użytkowników zgłoszonych poprawnie przepraszamy za niedogodności.
Z wyrazami szacunku,
Komitet organizacyjny wydarzenia Elten Event
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

#845 2 likes

Wniesione opłaty w większości zostały zwrócone. Pozostała ich część zostanie rozesłana w podanym terminie.

Wielka szkoda, że tak wyszło. Inicjatywa strasznie mi się podobała.

#847 1 like

Żywuś wróżbita.
I nie zmienię zdania, że osobą publiczną się ejst cały czas, @mikolajholysz taaa, na pewno 100 osó” będzie do Dawida dzwoniło jednocześnie. Dowództwo zachowuje się niepoważnie i dziecinnie i wsio z mojej strony już chyba w tym temacie, bo szkoda klawiatury i chińskich znaczków poprawiania.

@Żywek Ty chyba żyjesz na innym świecie, co ja!
A wszystko dlatego, że Dawid nie odebrał telefonu przez dwa dni, z tego co rozumiem, tak?
A jak załatwiasz sprawy z ludźmi z NV Access, Simplito, Google, Facebookiem itp? Pisząc maile, czy dzwoniąc na numer prywatny?
Nie tak?
No to skoro Dawid jest osobą publiczną, to zero dyskusji w tym temacie, bo sam sobie zaprzeczasz!
Każdy kolejny offtopowy post będzie usuwany.
--Cytat (żywek):
Żywuś wróżbita.
I nie zmienię zdania, że osobą publiczną się ejst cały czas, @mikolajholysz taaa, na pewno 100 osó” będzie do Dawida dzwoniło jednocześnie. Dowództwo zachowuje się niepoważnie i dziecinnie i wsio z mojej strony już chyba w tym temacie, bo szkoda klawiatury i chińskich znaczków poprawiania.

--Koniec cytatu

Phi. Szczęśliwy ten, kto nie zapłacił ani grosza.
A tak poważnie, to wielka szkoda, że zlot się nie odbył. Nie mniej jednak wszyscy zawinili jednakowo. I administracja, która zwlekała z ostateczną odpowiedzią co do zlotu, jak i użytkownicy, którzy najpierw krzyczeli, a potem nagle zong. nikt prawie nie pojechał.
Przyznaję się bez bicia. Ja zaliczk nie wpłacałem. A to dlatego, że nie miałem jakiej kolwiek gwarancji, że zlot się odbędzie. A po co przysparzać dodatkowej roboty administracji ze zwrotami? Przynajmniej mają jednego mniej z głowy.

I przez takie właśnie postawy Zlot się nie odbył.
Bo jakby sześciu takich jak Ty wpłaciło, to może dałoby się to zrobić.
Zasady były jasne: Zgłaszasz się, więc wypełniasz ankietę i wpłacasz zaliczkę.
Ciekawe to, że nagle użytkownicy tak się martwią, że Administracja będzie miała zbyt dużo roboty... ze zwrotami zaliczek... :p
Cóż, trudno.
--Cytat (denis333):
Phi. Szczęśliwy ten, kto nie zapłacił ani grosza.
A tak poważnie, to wielka szkoda, że zlot się nie odbył. Nie mniej jednak wszyscy zawinili jednakowo. I administracja, która zwlekała z ostateczną odpowiedzią co do zlotu, jak i użytkownicy, którzy najpierw krzyczeli, a potem nagle zong. nikt prawie nie pojechał.
Przyznaję się bez bicia. Ja zaliczk nie wpłacałem. A to dlatego, że nie miałem jakiej kolwiek gwarancji, że zlot się odbędzie. A po co przysparzać dodatkowej roboty administracji ze zwrotami? Przynajmniej mają jednego mniej z głowy.

--Koniec cytatu

Nie wpłacili, bo nikt nie miał gwarancji, czy zlot się odbędzie. A administracja dawała to do zrozumienia w niemal każdym swoim komunikacie.

Patrz dwa posty wyżej, mój drogi.
Nikt od nikogo nie rządał jeszcze 300 pln.
--Cytat (denis333):
Nie wpłacili, bo nikt nie miał gwarancji, czy zlot się odbędzie. A administracja dawała to do zrozumienia w niemal każdym swoim komunikacie.

--Koniec cytatu

#853 1 like

Wiesz, niby administracja przesuwała, ale najpierw taakie naciski, potem olanie ankiety równo to już walenie w pręta dokumentne. Znalazło się parę osób, które przyznały się do tego, że nie dadzą rady i ok, czasem tak bywa, ale jeśli ankiet próbnych jest ponad pięćdziesiąt, a potem nagle realnych zaliczek robi się piętnaście, a większość użytkowników słowa na ten temat nie mówi to już dziecinada do kwadratu. Aha, jeszcze znalazło się kilku zawodnikó, co to obudzili się z ręką w nocniku i nagle sobie stwierdzili, że wypełnią po terminie, a co tam. Dzień w tę czy wewtę... a że czasu było trzy tygodnie to co tam. Walić system.

Nie chodzi o to, kto ile za co rząda, tylko o fakt, że nie było pewności do nie dawna czy zlot się odbędzie. Co nie znaczy, że użytkownicy nie mają w tym swojej winy. Bo gdyby większość z deklarujących pobyt w pierwszej ankiecie i krzyczących wypełniła by drugą, to pewnie administracja miała by łatwiej. Nie mniej jednak na pytania są odpowiedzi. A to, czy zlot się odbędzie czy też nie trzeba było zakomunikować przed wpłacaniem zaliczek. I chyba tyle mojego.

#855 1 like

No to przejrzyj wątek wstecz i wyciągnij wnioski, bo teraz gadasz pierdoły ostateczne. Było wyraźnie powiedziane, że zlot się odbędzie pod warnkiem odpowiedniej ilości osób. Czego jeszcze chcesz? notarialnego potwierdzenia tego faktu czy przysięgi przed ołtarzem?

No dlatego mówię, że nie tylko administracja tu jest beee. Tylko generalnie wszyscyśmy zawinili. Inna sprawa, że ciężko jest zorganizować logistycznie tak duże wydarzenie na tyle osób. W przypadku licznej grupy trzeba ją jakoś ze sobą zintegrować. Po przez różne formy atrakcji. A to bez dodatkowego grosza by się nie odbyło. Kolejny problem to fakt, że część osób liczyła na jakiś super hiper tani wyjazd. A niestety realia są nie co inne, i część ze względu na swoje cebulactwo odsunęła się gdy okazało się, ż będzie taaaak drogo, zamiast spojrzeć na realne ceny ośrodkó/hosteli/jakiego kolwiek podmiotu, który przyjąłby na swe barki tak liczną grupę osób, dając im przy okazji przyzwoite warunki do spania. Zasada jest prosta: Nie mam kasy, to nie gęgam i nie deklaruję się, że pojadę. Ewentualnie kombinuję jakoś te 300 zł. Jak się chce to się wszystko w większości przypadków załatwi.

#857 1 like

Tak tak, kłóćmy się teraz, kłóćmy. Zmieńmy tytuł tego wątku na... obrady sejmu i zróbmy sobie taką ogólną awanturę. A co? Każdy sobie nareszcie będzie mógł swobodnie powiedzieć, że jego racja jest najbardziej jego. Słuchajcie, co tu dużo gadać. Nie wyszło i to jest przykre. No i jest oczywiście nauka na przyszłość.

Nie interesuje mnie to, co było wstecz, tylko posty końcowe, z ktrych wynikało, że tak w zasadzie to niewiadomo, jak będzie z tym zlotem, a w ogóle to laski mogą nas nie przyjąć ze względu na małą ilość osób nocujących. Co pewnie zniechęciło niektórych do wpłacania czegokolwiek na tą inicjatywę.

A ja myślę, że administracja za szybko się poddała. Może gdyby wysłać jeszcze jedną wiadomość z przypomnieniem, zrobić dodatkowo 2 dni na wpłacenie zaliczki, to może coś by się wyklarowało. Ale zamiast tego administracja milczała, a użytkownicy robili gównoburzę z powodu ogólnego ataku paniki.

#860 2 likes

W czerwcu przeprowadziliśmy ankietę. Prosiliśmy, by wypełnili ją jedynie zainteresowani. Podaliśmy szacunkowe koszta na 350zł. Ankietę wypełniło 55 osób, w tym ok. 30 chciało przenocować w Laskach. Laski miały tylko 20 miejsc, ale specjalnie na naszą prośbę zreorganizowały nocleg, zaoferowały dodatkowe materace, by rzeczywiście przyjąć 30 osób. Tak, przewidywaliśmy, że ktoś może się wycofać, ale kilka osób, a nie trzy czwarte zgłoszonych. Znany był termin, koszt, miejsce. Więc, sory, ale...
#StandWithUkraine

Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.