W drodze

Asysta i podróże pociągami.

Started by daszekmdn 141 posts last post 4 years ago Page 6 of 8

A ja bym jeśli już to zadzwonił na ten warszawski numer, wyszukał połączenie z przesiadką w Warszawie i tak się dogadać, żeby sokiści Cię przerzucili z pociągu na pociąg.

#102 1 like

Wnioskując z tej wypowiedzi, jeśli zadzwonimy pod ten warszawski numer, to informacja, że asysta jest potrzebna pójdzie niejako ponad podziałami i dostarczą jej dworce, nie Regio czy IC. Czy jest to błędny osąd?

-- (piter9521):
Już wszystko wyjaśniam.
nr 22 474 13 13 to numer do centrum wsparcia klienta PKPS.A czyli firmy, która odpowiada za asystę na dworcu czyli ochronę dworców tylko i wyłącznie, a nr
42 205 45 31 to nr do intercity, co daje ten plus, że drużyna konduktorska w intercity a jeżeli jedziecie innymi przewoźnikami to u nich też wie o waszym przejeździe i w razie obsuwy albo waszegospóźnienia nie mogą sobie od tak wyjechać.
To intercity przekazuje informacje do pkp s.a na temat waszej asysty na dworcach.
Rozumiem, że może irytować czas jaki trzeba poświęcić na wypełnienie formularza, ale jeżeli wam to przeszkadza to proszę formularz do samodzielnego wypełnienia poniżej:
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/informacje-dla-osob-niepelnosprawnych-i-o-ograniczonej-sprawnosci-ruchowej/pomocniczy-formularz-zgloszeniowy.html
Jeżeli ktoś osiągnie czas wypełnienia poniżej 10 min to chętnie dowiem się jak tego osiągnął. Ten formularz jest specyficzny i czasem może coś nie wskoczyć.
Jeszcze taka uwaga jak ktoś będzie go na serio uzupełniam polecam informacje o asyście na dworcu po za formularzem, wpisać w uwagach na koncu, nie tymi do asysty.
np. Asysty w obrębie dworca potrzebuję na stacjach x i y.
Sam tego formularza się nauczyłem i chętnie wypełniam, bo dzięki temu wiem, że wszystcy o przejeździe wiedzą i pociąg mi nie ucieknie.

--
Wnioskuję ze wpisu

#103 1 like

A na dodatek okazało się przy bliższym przyjrzeniu, że jednak nie będzie Regio, tylko IC i ŁKA.

#104 1 like

Tak jest, to jest dobry osąd, czyli jak masz IC ŁKA to lepiej na warszawski dzwonić.
-- (Zuzler):
Wnioskując z tej wypowiedzi, jeśli zadzwonimy pod ten warszawski numer, to informacja, że asysta jest potrzebna pójdzie niejako ponad podziałami i dostarczą jej dworce, nie Regio czy IC. Czy jest to błędny osąd?

-- (piter9521):
Już wszystko wyjaśniam.
nr 22 474 13 13 to numer do centrum wsparcia klienta PKPS.A czyli firmy, która odpowiada za asystę na dworcu czyli ochronę dworców tylko i wyłącznie, a nr
42 205 45 31 to nr do intercity, co daje ten plus, że drużyna konduktorska w intercity a jeżeli jedziecie innymi przewoźnikami to u nich też wie o waszym przejeździe i w razie obsuwy albo waszegospóźnienia nie mogą sobie od tak wyjechać.
To intercity przekazuje informacje do pkp s.a na temat waszej asysty na dworcach.
Rozumiem, że może irytować czas jaki trzeba poświęcić na wypełnienie formularza, ale jeżeli wam to przeszkadza to proszę formularz do samodzielnego wypełnienia poniżej:
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/informacje-dla-osob-niepelnosprawnych-i-o-ograniczonej-sprawnosci-ruchowej/pomocniczy-formularz-zgloszeniowy.html
Jeżeli ktoś osiągnie czas wypełnienia poniżej 10 min to chętnie dowiem się jak tego osiągnął. Ten formularz jest specyficzny i czasem może coś nie wskoczyć.
Jeszcze taka uwaga jak ktoś będzie go na serio uzupełniam polecam informacje o asyście na dworcu po za formularzem, wpisać w uwagach na koncu, nie tymi do asysty.
np. Asysty w obrębie dworca potrzebuję na stacjach x i y.
Sam tego formularza się nauczyłem i chętnie wypełniam, bo dzięki temu wiem, że wszystcy o przejeździe wiedzą i pociąg mi nie ucieknie.

--
Wnioskuję ze wpisu

--

Po koleji.
Najlepiej zadzwonić do intercity na nr:
42 205 45 31
To gwarantuje, że pomoc zostanie w pełni udzielona, bo intercity przekazuje informacje do przewoźników i do pkp s.a., które odpowiada za ochronę dworców, która udziela pomocy przy przesiadkach., a przewoźnicy informacje do drużyn konduktorskich.
Numer warszawski:
22 474 13 13
To nr do już wyżej wspomnianego pkp s.a., które przekaże tylko informacje do ochrony dworców, a nikt po za tym o pomocy nie będzie wiedział.

#106 1 like

A kto ma jeszcze wiedzieć? Asysta podejdzie pod pociąg na stacji przesiadkowej, weźmie przesiadającego się, zaprowadzi do drugiego pociągu i do widzenia. Nie tak to działa?

Może tak być, ale jak zgłosisz w intercity to kierownicy pociągów też będą wiedzieli i będą ciebie wypatrywać.

Ale w sumie jakie wymierne korzyści z tego będą?

#109 1 like

I co w takim razie powiesz na to, że rzekomo Intercity lubi sobie nie poinformować Regio, a w takim razie także przewoźników regionalnych również?

Że jak coś się po opuźnia to drużyny konduktorskie mogą zareagować i zatrzymać dla ciebie pociąg.

#111 2 likes

W każdej tego typu sprawie dzwonić na CWK czyli ten Warszawski numer. To nie jest tylko nr dla niepełnosprawnych to jest taki jakby zespół od zadań specjalnych i oni mają rużne możliwości ze zorganizowaniem skomunikowania włącznie. Oczywiście drużyny konduktorskie szypciej, ale nie zawsze są dostępni akurat a czasem łazić po jadącym pociągu to nie.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#112 1 like

@Piter Niestety nie zawsze informują regionalnych przewoźników, co już tu opisywałam; pani z IC zadzwoniła, że ona nie zrealizuje tej usługi, albowiem gdyż ponieważ to nie jest pociąg IC.
@Zuzler Nie zawsze jest konieczne, by drużyna konduktorska wiedziała; co więcej, zwykle powoduje to problemy, jednakowoż jest to w wielu przypadkach konieczne, np. wtedy, gdy w środku, w zwariowanym wagonie z przedziałami typu TLK, trzeba znaleźć miejsce. Ochrona dworca nie może wejść do pociągu, dalej musisz sobie radzić sama.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Ale na stronie jest napisane, że oni zgłaszają jeżeli conajmniej jeden pociąg jest intercity, więc u niej się liczy, a o takim przypadku mówimy.

Warszawski numer szybszy, nie trzeba wcale te 48 godzin przed zamawia, ale jest to polecane.
Lepiej powiedzieć, że chce się pomoc też już w tym pociągu, bo i tak potem konduktorzy pytają i narzekają, że nie bierze się też w pociągu, bo tak to łatwiej też ochronie ich znaleźć itd.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Oczywiście, że nie trzeba, nawet w intercity. Myślę, że mają obowiązek powiedzieć, bo ich nagrywają i żeby się im nie oberwało, że nie powiedzieli.

O, a to ciekawe, niby czemu narzekają? Czyż nie jest to odciążenie jeśli taki delikwent nie potrzebuje pomocy w pociągu?
-- (balteam):
Warszawski numer szybszy, nie trzeba wcale te 48 godzin przed zamawia, ale jest to polecane.
Lepiej powiedzieć, że chce się pomoc też już w tym pociągu, bo i tak potem konduktorzy pytają i narzekają, że nie bierze się też w pociągu, bo tak to łatwiej też ochronie ich znaleźć itd.

--

Hmm, czasami mieli info, że ktoś niewidomy będzie, ale nie wiedzieli gdzie on jest i zastanawiali się czy wszystko gra czy nie, moim zdaniem to już za daleko posunięta pomoc jak ktoś jej nie chce i szkoda, że trzeba poniekąt korzystać ze wszystkiego albo nc, albo raczej, że pewnie z czasem będzie trzeba.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Tak, tu masz rację, że to jest słabe, bo to popadanie ze skrajności w skrajność. I dlatego jestem zwolennikiem wypośrodkowania.
-- (balteam):
Hmm, czasami mieli info, że ktoś niewidomy będzie, ale nie wiedzieli gdzie on jest i zastanawiali się czy wszystko gra czy nie, moim zdaniem to już za daleko posunięta pomoc jak ktoś jej nie chce i szkoda, że trzeba poniekąt korzystać ze wszystkiego albo nc, albo raczej, że pewnie z czasem będzie trzeba.

--

Potem mają wpierdziel od niewidomych, jacy to konduktorzy źli so. Z doświadczenia konduktora. :p
-- (damianzegarek):
O, a to ciekawe, niby czemu narzekają? Czyż nie jest to odciążenie jeśli taki delikwent nie potrzebuje pomocy w pociągu?
-- (balteam):

--

--

Po ostatnich grandach są nadgorliwi i to nie jest ich wina, bo naprawdę, naprawdę się po prostu boją.
Ale jak ja słyszę, że zostaną ze mną na peronie do przyjścia osoby, która przyjść miała, bo "jeszcze wpadnę pod pociąg", mimo że nie zamawiałam asysty osobiście, a pociąg stał za mną, już nie mówiąc o prowadnicach i kropkach, no to...