W drodze

Asysta i podróże pociągami.

Started by daszekmdn 141 posts last post 4 years ago Page 5 of 8

Niedouczona, bo ma taki obowiązek. Ostatnio też zdarzyło mi się w Poznaniu kilka ciekawostek. Zgłosiłem. Co prawda problem jest raczej systemowy i możliwe, że dopuki nie naprawią tablic w Poznaniu to będzie to tak wyglądać, czyli że jak pociąg wjedzie na inny niż zwykle peron zaczyna się jazda, no ale cuż. Tyle mogę zrobić, oczywiście poza pismem do utk jeśli się nie wyrobią.
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

#82 1 like

Nie czytałam wątku, więc się nie wtrącę do żadej dyskusji tylko odpowiem na pytanie na górze. Ponieważ ja się uczyłam sporo na orientacji o poruszaniu się pociągami, poznawałam dworzec itd., i nawet mi to jakoś tam szło, to wcześniej nie bardzo chciało mi się tę asystę zamawiać. Ludzi pytałam, wsiadałam, było OK. No ale ostatnio przydarzył się Kraków, którego nie znam zbyt dobrze, OK, czas na asystę. Asysta jest na pierwszy rzut oka bardzo spoko. Pół godziny przed przyjazdem już cię przejmują, prowadzą, wszystko fajnie, doprowadzają, ja nawet poprosiłam, żebyśmy jeszcze wstąpili po wodę i tak się stało. Śmiesznie zaczyna się robić potem, bo ten prowadzący mnie pan doprowadził mnie na peron i powiedział, że musimy poczekać, aż pociąg otworzą i przyjdą konduktorzy. I ja rozumiem, że pociąg jest czyszczony, przygotowywany i dopiero otwierany, dopiero wtedy, gdy ktoś tam z obsługi jest, można wejść. To dość logiczne. Niezbyt logicznym dla mnie natomiast jest, że ten pan ochroniarz musiał zaczekać, aż drużyna konduktorska przyjdzie i, nie umiem nazwać tego inaczej, sobie mnie zabierze. Przekazał mnie w dobre rence i dopiero wtedy poszedł. No niby fajnie, tylko kurcze, po co być pół godziny przed odjazdem, jak i tak 15 minut czeka się na peronie tylko dlatego, że on mnie nie może po prostu doprowadzić do drzwi? Tylko o to mi chodziło, chodziło mi o asystę NA dworcu, w pociągu już nie trzeba. Dlatego myślę, że to powinno być jakoś rozdzielone, co innego asysta na jednym dworcu, a co innego asysta na całą podróż.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

To zależy od tego co im powiesz zamawiając takową asystę czy chcesz tylko na dworcu, czy na dworcu i w pociągu. Poczytaj wątek tu jest wyjaśnione wszystko dokładnie.

#84 1 like

My tylko zgłosiliśmy, że doprowadzić do pociągu. Dlatego mnie to zdziwiło.
rzeczy niemożliwe od ręki, cuda w przeciągu trzech dni.

Ja parę razy zamawiałam asystę i prosiłam tylko o pomoc na dworcu początkowym, a panowie z dworca docelowego zawsze pojawiali się, niestety bez potrzeby. Mam więc wrażenie, że te uwagi nie są brane pod uwagę.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka, pewnie przez formulaż IC?
____________Panu się zdaje, że życie polega na tym, żeby dorosnąć. Co? Być dorosłym; zdać egzamin; zadośćuczynić normom. A co to jest norma? Czy pan, jako psychiatra może mi odpowiedzieć? Co to jest norma? Nie może pan, bo to jest g**no.

Nie, nie zawsze. Ale fakt, w większości przypadków tak.

Julitka. Warszawski numer i takich problemów nie będzie :) . Wystarczy powiedzieć, że wtedy to a wtedy zjawisz się takim a takim pociągiem na dworcu tu i tu, przesiadasz się na tamten drugi. I tyle. Nie trzeba im mówić jaki jest cel podróży.

Nie polecam 42 205 45 31 jeśli nie macie czasu, rozmowa z asystą intercity, nie licząc oczekiwania na połączenie, trwała prawie 13 minut, bez kilkunastu sekund.
Zgłaszałem przejazd ze stacji a do b i przesiadka tam na stację c. pomoc tylko na stacji a i b.
Na 22 474 13 13 najszybciej załatwiłem to w nie całe 2 minuty, najdłużej w 4. Poco tyle biórokracji? Ta pani wpisywała tosamo po kilka razy, sprawdzała, cudowała. ehhh, jak nie będę musiał sięspieszyć z przesiadką, to tylko nr 22, albo bz asysty. Jak bym zamawiał coś bardziej skomplikowanego, to i 20 minut z hakiem by to zajęło.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Już wszystko wyjaśniam.
nr 22 474 13 13 to numer do centrum wsparcia klienta PKPS.A czyli firmy, która odpowiada za asystę na dworcu czyli ochronę dworców tylko i wyłącznie, a nr
42 205 45 31 to nr do intercity, co daje ten plus, że drużyna konduktorska w intercity a jeżeli jedziecie innymi przewoźnikami to u nich też wie o waszym przejeździe i w razie obsuwy albo waszegospóźnienia nie mogą sobie od tak wyjechać.
To intercity przekazuje informacje do pkp s.a na temat waszej asysty na dworcach.
Rozumiem, że może irytować czas jaki trzeba poświęcić na wypełnienie formularza, ale jeżeli wam to przeszkadza to proszę formularz do samodzielnego wypełnienia poniżej:
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/informacje-dla-osob-niepelnosprawnych-i-o-ograniczonej-sprawnosci-ruchowej/pomocniczy-formularz-zgloszeniowy.html
Jeżeli ktoś osiągnie czas wypełnienia poniżej 10 min to chętnie dowiem się jak tego osiągnął. Ten formularz jest specyficzny i czasem może coś nie wskoczyć.
Jeszcze taka uwaga jak ktoś będzie go na serio uzupełniam polecam informacje o asyście na dworcu po za formularzem, wpisać w uwagach na koncu, nie tymi do asysty.
np. Asysty w obrębie dworca potrzebuję na stacjach x i y.
Sam tego formularza się nauczyłem i chętnie wypełniam, bo dzięki temu wiem, że wszystcy o przejeździe wiedzą i pociąg mi nie ucieknie.

Jak będę zamawiać to testnę ten formularz. Tak czy tak każdy formularz można skomplikować. Skoro chcę np. asystę tylko na dworcu, to też powinna być jakaś tam skrócona opcja. Zamawianie 3 połączeń dla 3 osób jest katorgą.
Zapraszam osoby posiadające piesy, lub chcące je posiadać, do dołączenia do grupy o psach przewodnikach.

Sprawdziłem ten formularz, i, widzę, że tu nie ma rozwiązania gdy ktoś jest skazany, na poruszanie się jedynie przewoźnikami regio. Fragment odpowiedni:
"[...] Formularz wypełnij tylko wówczas, gdy planujesz podróż przynajmniej jednym pociągiem PKP Intercity. Jeżeli podczas podróży korzystasz wyłącznie z pociągów innych przewoźników zgłoś się o pomoc bezpośrednio do nich."
Także jak zawsze ic wytykam, to i tu też wytknę, że coprawda jest możliwość przebycia podróży z Poznania do Giżycka, pociągiem intersity tlk powiedzmy zwanym dalej Mamry, jednak na trasie niniejszej, z racji tego, że jeżdżą jeszcze stare składy (bez ułatwień dla wózkowiczów, nigdy gdy siadłem na wózek, nie zostałem zabrany na pokład składu. Mimo wcześniejszego zakupienia biletu.
Ale oczywiście fajnie że taka możliwość istnieje. Mi tego formularza wypełnienie, zajęło 25min
--Cytat (piter9521):
Już wszystko wyjaśniam.
nr 22 474 13 13 to numer do centrum wsparcia klienta PKPS.A czyli firmy, która odpowiada za asystę na dworcu czyli ochronę dworców tylko i wyłącznie, a nr
42 205 45 31 to nr do intercity, co daje ten plus, że drużyna konduktorska w intercity a jeżeli jedziecie innymi przewoźnikami to u nich też wie o waszym przejeździe i w razie obsuwy albo waszegospóźnienia nie mogą sobie od tak wyjechać.
To intercity przekazuje informacje do pkp s.a na temat waszej asysty na dworcach.
Rozumiem, że może irytować czas jaki trzeba poświęcić na wypełnienie formularza, ale jeżeli wam to przeszkadza to proszę formularz do samodzielnego wypełnienia poniżej:
https://www.intercity.pl/pl/site/dla-pasazera/informacje/informacje-dla-osob-niepelnosprawnych-i-o-ograniczonej-sprawnosci-ruchowej/pomocniczy-formularz-zgloszeniowy.html
Jeżeli ktoś osiągnie czas wypełnienia poniżej 10 min to chętnie dowiem się jak tego osiągnął. Ten formularz jest specyficzny i czasem może coś nie wskoczyć.
Jeszcze taka uwaga jak ktoś będzie go na serio uzupełniam polecam informacje o asyście na dworcu po za formularzem, wpisać w uwagach na koncu, nie tymi do asysty.
np. Asysty w obrębie dworca potrzebuję na stacjach x i y.
Sam tego formularza się nauczyłem i chętnie wypełniam, bo dzięki temu wiem, że wszystcy o przejeździe wiedzą i pociąg mi nie ucieknie.

-

@Majkmik Wiesz co, ja ostatnio dzwoniłam na infolinię regio (ostatnio, tzn. jakiś rok temu) i bardzo miła pani powiedziała mi tam, żebym do nich dzwoniła też wtedy, jak jadę innymi przewoźnikami i żebym się nie męczyła z IC. Telefon na infolinię Regio nastąpił tuż po tym, jak inna pani z centrum IC zadzwoniła z informacją, że "to nie jest ich bajka, bo to nie IC".
Tylko kurcze, nie pamiętam, czy to było Regio, czy ŁKA, ale chyba Regio.

#94 Edited

Koleżanka wypełnić prubowała ten formularz na telefonie, chyba na iphonie, nic nie mogła zaznaczyć.
Będzie zgłaszać problemy i zobaczymy co z tego wyniknie.

Bo na telefonie się nie da, bo oni chyba własne kontrolki napisali. Tam trzeba enterem zaznaczać z klawiatury komputera, jak coś to moge pomóc.

Osobiście poczekam aż generalnie skrócą ten formularz, a tak 224741313

#97 1 like

taaaaa, a teraz tam przełączają na numer intercity
po co mi sygnatura?

Właśnie przez link zgłosiłem asystę, zajeło mi to z 10 minut, jak bym miał przygotowane numery i drugi raz to robił, to może z 8 czy 6 minut by mi zajęło z 1 przesiadką wpisanie wszystkiego, nie wiedziałem na początku, że enterem trzeba zatwierdzać, ale dramatu nie ma, wolęsam wpisywać, niż dzwonić i czekać i czekaći czekać i czekać i czekać.

#99 2 likes Edited

Jakieś to wszystko pomerdane. Co należy zrobić, jeśli:
jest kupiony bilet na trasie Poznań-Skierniewice.
No niestety, trasa zawiera przesiadkę w Łowiczu.
Jeden pociąg to Regio, drugi to IC.
Podróż odbywa się jutro, znaczy w sobotę, czyli czasu jest stanowczo mniej, niż 48h.
Asysta będzie potrzebna pewnie głównie w Łowiczu i ma ona delikwenta doprowadzić i usadzić.
Podsumowując: na który numer w tej sytuacji najlepiej zadzwonić?

#100 1 like

Najlepiej nie dzwonić. :p
No wiem, wiem...
Chyba lepiej do Regio z informacją o tej przesiadce. Regio toleruje IC, a IC nie toleruje regio.