EltenLink

#41 Zuzler

Oj, "Przygody kota Filemona" się Wam gdzieś zawieruszyły i parę innych oczywistości, a co do "Sąsiadów" to za moich czasów też jeszcze czasem puszczali, głównie rano na TVP, ale z przyczyn oczywistych dla mnie "Sąsiedzi", "Reksio", "Bolek i Lolek" oraz "Krecik" zapisały się we wspomnieniach jedynie jako melodyjki mniej lub bardziej fajne. :D

2023-04-03 16:42

#42 iwkan

Oj tak, kota Filemona pamiętam. Była jeszcze taka bajeczka sen Kudłatka. Nawet jej szukałam ale nie znalazłam.

Слава Україні! Sława Ukraini!
2023-04-03 16:45

#43 Numernabis

Oj niedokładnie czytamy bo w drugim poście Misiek wymienił Kota Filemona
No i w linku który jest podany w pierwszym poście również jest Kot Filemon na liście, zresztą jak większość tu wymienionych pozycji.
-- (Zuzler):
Oj, "Przygody kota Filemona" się Wam gdzieś zawieruszyły i parę innych oczywistości, a co do "Sąsiadów" to za moich czasów też jeszcze czasem puszczali, głównie rano na TVP, ale z przyczyn oczywistych dla mnie "Sąsiedzi", "Reksio", "Bolek i Lolek" oraz "Krecik" zapisały się we wspomnieniach jedynie jako melodyjki mniej lub bardziej fajne. :D

--

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2023-04-03 16:49

#44 Numernabis

No i o ile nie przegapiłem to jeszcze świetna bajka Krecik

Cholera, przegapiłem :) bo o kreziku wspomniała ta, która przeoczyła Filemona ;)

Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.
Edited 2023-04-04 15:16

#45 daszekmdn

Oo Filemon. Uwielbiałem.

Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P
2023-04-04 20:07

#46 Numernabis

Jeszcze taka świetna seria francuskiej bajki edukacyjnej Było sobie życie, tego było kilka cykli
Było sobie życie. Tajemnice ludzkiego organizmu,
byli sobie odkrywcy,
Był sobie kosmos

Edited 2023-04-04 20:37

#47 Numernabis

No i jeszcze była taka seria Proszę słonia, głównym bohaterem był Słoń Dominik.

2023-04-05 14:41

#48 magmar Archived

DOrzucam jeszcze 7 życzeń z Maciejem Zębatym i Wandą Kwietniewską.

2023-04-05 14:42

#49 MarOlk

Zembaty to tam dubbingował kota.

2023-04-05 14:50

#50 magmar Archived

2023-04-05 15:54

#51 misiek

Też coś pamiętam jak przez mgłę.
-- (Numernabis):
No i jeszcze była taka seria Proszę słonia, głównym bohaterem był Słoń Dominik.

--

Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.
2023-04-05 15:58

#52 Julitka

Ktoś wspomniał o motylu Emanuelu - chodziło pewnie o Makową Panienkę. :)

***- A czego się boisz, Eowino? – zapytał.
- Klatki – odpowiedziała. – Czekania za kratami, aż zmęczenie i starość każą się z nimi pogodzić, aż wszelka nadzieja wielkich czynów nie tylko przepadnie, lecz straci powab.
2023-05-08 14:50

#53 iwkan

Nie wiem czy był tu wspominany Cypisek i Rumcajs. Sympatyczna bajka.

2024-11-24 23:07

#54 iwkan

I nast no i Smerfy pod koniec prlu o ile dobrze pamiętam.ępne bajki i filmy dla dzieci i młodzieży to: przygody Tolka Banana, Bela i Sebastian Przygody psa Cywila. A z bajek

2024-11-24 23:22

#55 bratczyk96

Dzień dobry! Dla zainteresowanych. Nie dawno trafiłem na artykuł, w którym była mowa o wznowieniu jednej produkcji z PRLu, a mianowicie chodzi o bajkę "Bolek i Lolek". Okazuje się, iż prawdopodobnie w 2028 roku ma powstać kolejna część bajki o dwóch przyjaciołach. Ta nowa część ma sie nazywać "Bolek i Lolek-tajemnica eldorado". Z tego co pamiętam z artykułu ma też opowiadać o przyjaźni i odwadze. Ta nowa część ma być przygodówką. Pojawi się też motyw o poszukiwaniu skarbów. Czy to będzie bajka jak kiedyś czy to będzie dla całej rodziny film przygodowy tak jak nowa "Akademia pana Kleksa". Jak to wyjdzie to się okaże za trzy lata, bo wtedy ona ma podobno powstać.

Pozdrawiam
2025-04-25 13:34

#56 MarOlk

Swoją drogą w Bielsku - Białej są pomniki bajkowych postaci z bielskiej wytwórni. Można sobie obmacać Reksia, Bolka i Lolka, bohaterów Porwania Baltazara Gąbki, a nawet wejść do samochodziku smoka wawelskiego i Bartolini Bartłomieja, oczywiście jeżeli komuś się dupa zmieści :P

2025-05-16 18:38