Forum

Bajki z PRLu

Film, telewizja i wszystko, co niepasuje do innych forów

Poprzednia 3 / 3

Zuzler

#41 ·

1 likes
Oj, "Przygody kota Filemona" się Wam gdzieś zawieruszyły i parę innych oczywistości, a co do "Sąsiadów" to za moich czasów też jeszcze czasem puszczali, głównie rano na TVP, ale z przyczyn oczywistych dla mnie "Sąsiedzi", "Reksio", "Bolek i Lolek" oraz "Krecik" zapisały się we wspomnieniach jedynie jako melodyjki mniej lub bardziej fajne. :D

iwkan

#42 ·

Oj tak, kota Filemona pamiętam. Była jeszcze taka bajeczka sen Kudłatka. Nawet jej szukałam ale nie znalazłam.
Слава Україні! Sława Ukraini!

Numernabis

#43 ·

Edytowano 1 likes
Oj niedokładnie czytamy bo w drugim poście Misiek wymienił Kota Filemona
No i w linku który jest podany w pierwszym poście również jest Kot Filemon na liście, zresztą jak większość tu wymienionych pozycji.
-- (Zuzler):
Oj, "Przygody kota Filemona" się Wam gdzieś zawieruszyły i parę innych oczywistości, a co do "Sąsiadów" to za moich czasów też jeszcze czasem puszczali, głównie rano na TVP, ale z przyczyn oczywistych dla mnie "Sąsiedzi", "Reksio", "Bolek i Lolek" oraz "Krecik" zapisały się we wspomnieniach jedynie jako melodyjki mniej lub bardziej fajne. :D

--
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Numernabis

#44 ·

Edytowano 2 likes
No i o ile nie przegapiłem to jeszcze świetna bajka Krecik

Cholera, przegapiłem :) bo o kreziku wspomniała ta, która przeoczyła Filemona ;)
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

daszekmdn

#45 ·

Oo Filemon. Uwielbiałem.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

Numernabis

#46 ·

Edytowano
Jeszcze taka świetna seria francuskiej bajki edukacyjnej Było sobie życie, tego było kilka cykli
Było sobie życie. Tajemnice ludzkiego organizmu,
byli sobie odkrywcy,
Był sobie kosmos

Numernabis

#47 ·

No i jeszcze była taka seria Proszę słonia, głównym bohaterem był Słoń Dominik.

magmar

#48 ·

1 likes
DOrzucam jeszcze 7 życzeń z Maciejem Zębatym i Wandą Kwietniewską.
Wojna to pokój. wolność to niewola.
Ignorancja to siła. G. Orwell "Rok 1984"

MarOlk

#49 ·

Zembaty to tam dubbingował kota.

misiek

#51 ·

Też coś pamiętam jak przez mgłę.
-- (Numernabis):
No i jeszcze była taka seria Proszę słonia, głównym bohaterem był Słoń Dominik.

--
Potrzebuję papugę, gdyż ściga mnie kruk, za to że pożyczyłem pieniądze od bociana.

Julitka

#52 ·

Ktoś wspomniał o motylu Emanuelu - chodziło pewnie o Makową Panienkę. :)
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

iwkan

#53 ·

Nie wiem czy był tu wspominany Cypisek i Rumcajs. Sympatyczna bajka.

iwkan

#54 ·

I nast no i Smerfy pod koniec prlu o ile dobrze pamiętam.ępne bajki i filmy dla dzieci i młodzieży to: przygody Tolka Banana, Bela i Sebastian Przygody psa Cywila. A z bajek

bratczyk96

#55 ·

Dzień dobry! Dla zainteresowanych. Nie dawno trafiłem na artykuł, w którym była mowa o wznowieniu jednej produkcji z PRLu, a mianowicie chodzi o bajkę "Bolek i Lolek". Okazuje się, iż prawdopodobnie w 2028 roku ma powstać kolejna część bajki o dwóch przyjaciołach. Ta nowa część ma sie nazywać "Bolek i Lolek-tajemnica eldorado". Z tego co pamiętam z artykułu ma też opowiadać o przyjaźni i odwadze. Ta nowa część ma być przygodówką. Pojawi się też motyw o poszukiwaniu skarbów. Czy to będzie bajka jak kiedyś czy to będzie dla całej rodziny film przygodowy tak jak nowa "Akademia pana Kleksa". Jak to wyjdzie to się okaże za trzy lata, bo wtedy ona ma podobno powstać.
Pozdrawiam

MarOlk

#56 ·

Swoją drogą w Bielsku - Białej są pomniki bajkowych postaci z bielskiej wytwórni. Można sobie obmacać Reksia, Bolka i Lolka, bohaterów Porwania Baltazara Gąbki, a nawet wejść do samochodziku smoka wawelskiego i Bartolini Bartłomieja, oczywiście jeżeli komuś się dupa zmieści :P

Julitka

#57 ·

W Łodzi też są żeźby z wytwórni Se-ma-for.
Natomiast co do wznowień kreskówek, to czasem naprawdę nie daj Boże. Jakiś czas temu wznowili Krecika. W formie Anime, w którym krecik przenosi się do Chin i mieszka z pandą. Masakra. Acha, no i oczywiście wszyscy mówią.
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!
Poprzednia 3 / 3