A może malyna?
Back to Komputery i akcesoria#101 zywek
/etc/default/locale w archu tam jest, w debianie powinno być jakoś podobnie, piszesz tam
LANG=pl_PL.UTF-8
ale w /etc/locale.gen odkomentowujesz, czyli usuwasz hash sprzed tej linijki właśnie, czyli pl_PL.UTF-8
#102 Pitef
Już dałem radę przez bodajrze RasPi-Config
#103 Pitef
szukam jeszcze możliwości ustawień przez gnome do Samba, bo boję się te configi klepać.
#104 zywek
Nie widziałem tkiej możliwości.
#105 Pitef
a możesz tego konfiga do samby jakoś podrzucić?
#106 Pitef
Hej, powiedzcie mi. Sporo osób doradza mi do moich zastosowań mimo wszystko zainstalować Ubuntu ARM. Na to oczywiście interface Mate. Chciał bym mieć tę sambę jak do tej pory, ale i podłączyć malynę pod tv, które nie ma funkcji smart. Chciał bym tam zrobić coś w rodzaju Centrum multimedialnego. Jakieś Kodi, netflix, youtube, tidal i td. W dalszej perspektywie pojawi się może jakiś server teantalka i remote. Może udało by mi się też otworzyć jakąś furteczkę do podnoszenia windowsa w razie padu. Co myślicie o takim pomyśle? Czy warto w takich celach przechodzić na ubuntu arm mate? I jeszcze jedno. Czy jeśli chciał bym kręcić proca do 2,0 albo ekstremalnie do 2,1 GHZ. Jakie chłodzenie byście polecili pod tę płytkę?
2023-06-07 11:53:45
#107 pajper
Hmmm, dla mnie to troszkę bezcelowe. Możesz podobnie dużo zrobić na Raspbianie, a jest dystrybucją oficjalną, ma zawsze pierwszy sterowniki, najlepsze wsparcie, wiele narzędzi i tak dalej.
Co do overclockingu, polecam IceTower, ale z tym trzeba bardzo ostrożnie. Nie ruszałbym tego, do póki nie nabierzesz sporo doświadczenia w Linuxie.
A co do Windowsa, Windows 11 ARM jest dostępny i jak najbardziej działa na RPi, choć ogólnie nie polecam na Malince go, to zbyt słaby komputerek jednak.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#108 Pitef
Załóżmy, że muszę postawić na nowo obraz samego raspbiana. Czy można skopiować ważną dla mnie rzecz, tj. Plik SMB.CONF, i po zainstalowaniu wszystkiego, po podmontowaniu dysku wrzucić na nowo do nowego obrazu?
#109 pajper
Tak, jak najbardziej.
#110 Pitef
Super, zatem biorę się do roboty, tylko tym razem odmontuję dysk.
#111 pates
Raspbian ma jedną, zasadniczą wadę. To znaczy. Ja wiem, że malina nie jest tworzona pod użytek nazwijmy to domowy, ale jednak. Gnome, instalowany od strzała jest tak średnio z orcą dostępny. Pulpit nie do ogarnięcia przykładowo a czasem trzeba coś odpalić.
#112 pates
Oczywiście, da się podpiąć np mate, tylko tutaj jest inny problem. U jednego zadziała dobrze, u kogoś innego, np kolegi Pitefa, jak robiliśmy to wyszła klapa, i to nie wiemy czemu, najlepsze w tym wszystkim
#113 zywek
gsettings set org.mate.interface accessibility true
#114 pates
No dobra, ale pamiętaj, że do raspi mate potrzebne są sterowniki, np od dummy display. No chyba że ktoś tego nie potrzebuje to inna sprawa.
#115 Pitef
Okej, samba stoi, mate także, teraz wziął bym się za centrum multimediów. Jak zmusić ORCĘ, aby gadała coś więcej, poza Screemreader ON!
#116 Pitef
Przepraszam. Sprostowanie. Mate nie stoi, nie gadało, wróciłem do Gnome. Nie mogę za chiny ludowe odpalić ORCY. Doszły mnie jakieś słuchy, jakoby ostatnia aktualizacja GNOME zkiepściła wszystko, co związane z ORCĄ. Może ktoś z was wie, jak temu zaradzić? Chciał bym ruszyć dalej z budowaniem założonego przedsięwzięcia, a tu klops.
#117 Pitef
Może teraz z tym ktoś da radę. Postawiłem Raspberry os, na to nakładkę Mate i zacząłem konfigurować userów. W pewnym momencie pojawiło się coś, co wkleję niżej. Od razu mówię, nie pomagał restart kompa ani maliny, przy prubie odinstalowania sambuni wyskakuje to samo. Co ja tu namieszałem?
piotr@raspberrypi:~ $ sudo samba service restart
Unknown parameter encountered: "display charset"
Ignoring unknown parameter "display charset"
[2023/06/14 06:25:08.334694, 0] ../../lib/util/debug.c:1104(reopen_one_log)
reopen_one_log: Unable to open new log file '/var/log/samba/log.%m': Read-only file system
[2023/06/14 06:25:08.334838, 0] ../../source4/smbd/server.c:644(binary_smbd_main)
samba version 4.13.13-Debian started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2020
piotr@raspberrypi:~ $ sudo -i
root@raspberrypi:~# samba service restart
Unknown parameter encountered: "display charset"
Ignoring unknown parameter "display charset"
[2023/06/14 06:36:07.889300, 0] ../../lib/util/debug.c:1104(reopen_one_log)
reopen_one_log: Unable to open new log file '/var/log/samba/log.%m': Read-only file system
[2023/06/14 06:36:07.889440, 0] ../../source4/smbd/server.c:644(binary_smbd_main)
samba version 4.13.13-Debian started.
Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2020
#118 Pitef
Przy prubie odinstalowania mam coś takiego...
Budowanie drzewa zalenoci... Gotowe
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
Nastpujce pakiety zostay zainstalowane automatycznie i nie s ju wicej wymagane:
attr libcephfs2 liburing1 samba-vfs-modules tdb-tools
Aby je usun naley uy "sudo apt autoremove".
Nastpujce pakiety zostan USUNITE:
samba
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Po tej operacji zostanie zwolnione 16,9 MB miejsca na dysku.
W: Dla pliku blokady /var/lib/dpkg/lock-frontend tylko do odczytu nie zostanie uyta blokada
W: Dla pliku blokady /var/lib/dpkg/lock tylko do odczytu nie zostanie uyta blokada
W: chown to _apt:root of directory /var/cache/apt/archives/partial failed - SetupAPTPartialDirectory (30: System plikw w
ycznie do odczytu)
W: chmod 0700 of directory /var/cache/apt/archives/partial failed - SetupAPTPartialDirectory (30: System plikw wycznie d
o odczytu)
W: chown to _apt:root of directory /var/lib/apt/lists/auxfiles failed - SetupAPTPartialDirectory (30: System plikw wyczn
ie do odczytu)
W: chmod 0755 of directory /var/lib/apt/lists/auxfiles failed - SetupAPTPartialDirectory (30: System plikw wycznie do od
czytu)
W: Dla pliku blokady /var/cache/apt/archives/lock tylko do odczytu nie zostanie uyta blokada
Kontynuowa? [T/n] y
dpkg: bd: unable to access the dpkg database directory /var/lib/dpkg: System plikw wycznie do odczytu
W: Problem przy odlinkowywaniu pliku /var/log/apt/eipp.log.xz - FileFd::Open (30: System plikw wycznie do odczytu)
W: Nie udao si otworzy pliku /var/log/apt/eipp.log.xz - open (17: Plik istnieje)
W: Nie udao si otworzy pliku "/var/log/apt/eipp.log.xz" - EIPP::OrderInstall (17: Plik istnieje)
E: Could not create temporary file for /var/lib/apt/extended_states - mkstemp (30: System plikw wycznie do odczytu)
E: Nie udao si zapisa tymczasowego pliku stanu /var/lib/apt/extended_states
E: Podproces dpkg --set-selections zwrci kod bdu (2)
E: Couldn't record the approved state changes as dpkg selection states
#119 Pitef
Dobra, jeszcze jedno pytanie, z poprzednimi problemami sobie poradziłem z większą albo mniejszą pomocą kolegi Zwonimira... Powiedzcie, czy temperatura samej płytki, bez obudowy i chłodzenia 57 Stopni jest czymś normalnym, czy trzeba się martwić?
#120 pajper
To dość sporo, ale jeszcze nie jest powodem do zmartwień. Choć ja jednak bym rozważył jakieś chłodzenie - nie są drogie, a dają spokój sumienia. :)