A może malyna?
Back to Komputery i akcesoria#121 Pitef
Wiesz Dawid. Tam stoi graficzne Mate, stoi samba, PICHOLE oraz chyba plex. Może to wszystko go tak grzeje.
#122 Pitef
docelowo chcę zakupić ten ICY Tover, z 1 albo 2 wentylatorami.
#123 pates
Radiat nawet ci już coś zrobić może.
#124 pajper
A to fakt. Ja używałem takich trzech małych radiatorków w Raspberry Pi 3B i dużo dawały, w 4B nigdy nie próbowałem.
Shoot for the Moon. Even if you miss, you'll land among the stars.
#125 Pitef
Możesz jakoś objaśnić, jak takie coś się montuje? Umiejętności manualne mam, więc problemu być nie powinno.
#126 pajper
A nie, to akurat jest naprawdę proste, je się montuje na taśmie dwustronnej termoprzewodzącej. Niektóre są już fabrycznie z taśmą, wystarczy odkleić i nakleić, do innych trzeba taśmę dokupić.
#127 Pitef
Okej. A ten cały IcyTover?
#128 Pitef
Już mam, zamontowany, siedzi to elegancko, jest do niego jeszcze taka acrylowa podstawka i wygląda to bardzo solidnie. Na jednym wentylatorku temperatury oscylują około 30 s.
#129 kazek5p
Mam to samo, no i ładnie to to wygląda i nieda się ukryć funkcje swoje spełnia bo temperatura znacząco spadła z 70c do 35c
#130 pates
No witam. Chciałbym sobie postawić ftp lokalne na malinie. Ktoś wie jak by to ogarnąć?
#131 zywek
Jak na zwykłym debianie.
#132 pates
Czyli?
#133 zywek
proftpd albo pureftpd albo vsftpd i jedziesz.
#134 tomecki
No to u mnie Malinka działa, Home Assistant postawiony i powoli się tego wszystkiego uczę, a jest się czego uczyć.
#135 pajper
Zapowiedziano Raspberry Pi 5. :)
https://forbot.pl/blog/raspberry-pi-5-juz-jest-specyfikacja-ceny-i-dostepnosc-id54788
#136 Pitef
Widziałem, zapowiada się ciekawie, jednak jak z ceną? Wiadomo coś?
#137 pajper
Ok. 350 zł za wersję z 4 GB i 450 zł za wersję z 8 GB RAM.
#138 Pitef
Może ja poczekam jak potanieje, bo z drógiej strony, ciekawe czy np. Chłodzenie by działało to co ja i Kazek posiadamy, i może warto by wtedy się zastanowić nad SSD pod to PCI.
#139 kazek5p
Raczej nasze chłodzenie nie będzie pasować bo jest troche inny układ elementów na płytce
#140 Pitef
Drodzy, pytanie ode mnie. Czy na malinie można postawić więcej niż 1 system i wygodnie się przełączać pomiędzy dwoma postawionymi jeśli oczywiście odpowiedź na pierwsze pytanie jest twierdząca?