Forum

Absurdalne ułatwienia i rozwiązania utrudniające życie niewidomych

Życie codzienne niewidomych

Previous 8 / 11 Next

Julitka

#141 ·

1 likes
Warto zgłaszać obsłudze hotelowej takie niedogodności.
-- (Natalia2000):

Sposób na banknoty to ja mam taki, macie tą ramkę do podpisu, nie?, na niej są takie ząbki, przykładam banknot zawijam wystający koniec aby przylegał do ząbków ramki i liczę, pierwszy ząbek to jest dziesięć zł, drógi, dwadzieścia, trzeci pięćdziesiąt, czwarty sto. Jadąc kiedyś pociągiem były odczytywane baaaaaardzo cicho komunikaty, prawie były niesłyszalne, ostatnia sytuacja to kompletnie źle opisane przyciski w jednej z wind w jednym z hoteli, to znaczy, ok, opisy w brajlu były, ale na przykład pod wypukłą czarnodrukową jedynką była chyba dwójka lub zero, pod dwójką jedynka, i tak dalej.

--
***Jak ja nie cierpię sPAMerfów!

Julitka

#142 ·

2 likes
A mnie dziwi, że może go nie być. :D
-- (Natalia2000):

Co do przejść, zdziwiło mnie, że na czerwonym świetle też słychać dźwięk.

--

Zuzler

#143 ·

Noo... Może, w wypadku tych sarszych pikatorów jak najbardziej.

Natalia2000

#144 ·

Noo, rozumiem, że na zielonym, to jest naturalne, ale na czerwonym?

Numernabis

#145 ·

3 likes
Natalio, bo na czerwonym pika inaczej, a na zielonym inaczej, pika na czerwonym żeby niewidomemu było łatwiej namierzyć słupek i już z odległości daje nam znać, że tu jest przejście dla pieszych.
Znajdź sobie zajęcie, które kochasz, a nie przepracujesz w życiu ani jednego dnia.

Julitka

#146 ·

Tak tak, wiem, tylko w Warszawie jest więcej tych nowszych.
-- (Zuzler):
Noo... Może, w wypadku tych sarszych pikatorów jak najbardziej.

--

Postukujacy

#147 ·

Edited
Dodatkowo w przypadku Euro odpowiada im rozmiar zwiększony o jeden. Inaczej mówiąc tam gdzie nasze 10 zł, tam pasuje rozmiarem 5 euro. I tak w górę 10, 20, 50, 100 i 200 euro ponad skalę tej ramki. Sam to odkryłem, nie wiem czy tak ma działać czy byłtaki zamysł, ale działa :)

-- (Natalia2000):

Sposób na banknoty to ja mam taki, macie tą ramkę do podpisu, nie?, na niej są takie ząbki, przykładam banknot zawijam wystający koniec aby przylegał do ząbków ramki i liczę, pierwszy ząbek to jest dziesięć zł, drógi, dwadzieścia, trzeci pięćdziesiąt, czwarty sto. Jadąc kiedyś pociągiem były odczytywane baaaaaardzo cicho komunikaty, prawie były niesłyszalne, ostatnia sytuacja to kompletnie źle opisane przyciski w jednej z wind w jednym z hoteli, to znaczy, ok, opisy w brajlu były, ale na przykład pod wypukłą czarnodrukową jedynką była chyba dwójka lub zero, pod dwójką jedynka, i tak dalej.

--
INFP

Kat

#148 ·

No to tak: jeśli chodzi o przejścia dla pieszych, koło mnie jest takie, dość absurdalne, bo po jednej stronie kulki są, a po drugiej - nie ma w teorii, bo pono w praktyce są, jeno piachem przysypane, tak moje dziecko twierdzi, natomiast w kwestii sygnalizacji dźwiękowej, koło dworca mamy dość duże przejście, wprawdzie nie jest ono jakoś wybitnie wielkie, ale malutkie też nie, ale do rzeczy, sygnalizacji na nim praktycznie nie słychać, do tego jest ona dość dziwna, bo z jednej strony mamy zdaje się kilkudźwiękowy sygnał, zaś z drugiej - coś jak rechotanie żaby, choć i to nie jest zbyt precyzyjnym określeniem, fakt jednak pozostaje taki, że sygnalizację słyszy się tylko z jednej strony, a ten słup chyba znajduje się po obu. I taka chyba już norma, zielone jest naprawdę krótkie i nawet jeśli wejdzie się od razu, to istnieje spora szansa, że minąwszy wysepkę, będziemy musieli odrobinkę przyspieszyć, żeby zdążyć.
Kolejna kwestia, przystanek, niby jest pole uwagi, że w tym, a tym miejscu zatrzymuje się autobus, ale mam wrażenie, że absolutnie niczym nie różni się od tych, które znajdują się przy przejściach dla pieszych.
"Nie wolno się bać.
Strach zabija duszę.
Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie.
Stawię mu czoło.
Niech przejdzie po mnie i przeze mnie.
A kiedy przejdzie, odwrócę oko swej jaźni na jego drogę.
Którędy przeszedł strach, tam nie ma nic. ... Jestem tylko ja."
- Litania Bene Gesserit przeciw strachowi ("

daszekmdn

#149 ·

Nagraj to :D.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

majkmik1981

#150 ·

1 likes
Hm... Na jednym z Poznańskich campusów, na którym miałem przyjemność pomieszkiwać za czasów studenckich, jest sobie przejście przez trzy pasmówkę, które to sygnał zielonego światła wydaje tylko trzy sekundy na początku zielonego i trzy sekundy przed końcem zielonego sygnału. Często się nacinałem na to że mi coś się wydaje z zielonym gdy jeszcze mieszkałem w akademiku, ale czasami teraz będąc tam, widzę, że jak światła niniejsze były dziwnie ustawione, tak nadal są. Na szczęście już tam nie mieszkam, więc nie muszę sobie tymi światłami zawracać głowy.
P.S. Dodam, że prostopadła dwupasmówka na Piątkowskiej nie ma tego problemu: sygnał światła zielonego jest ciągły, ładny, wyraźny.

Julitka

#151 ·

A ja się spotkałam z przejściami, które pikały na czerwone, a milczały na zielone. xd

MarOlk

#152 ·

4 likes
Przecież to prawie usiłowanie zabójstwa takie pikanie.

majkmik1981

#153 ·

Z takimi światłami też się spotkałem i to nawet wielokrotnie. Kiedyś nawet miałem nieprzyjemność toczenia boju o to, by jeśli musi, to żeby czerwone milczało, ale zielone żeby wydawało jakiś tam dźwięk. No i po długich bojach, udało się na niektórych przejściach w naszym mieście właśnie takie rozwiązanie przyjąć.
Niektórzy niewidomi mówili nawet wtedy gdy był temat udźwiękowienia poprawnego świateł poruszany, że przecież musi na czerwonym pikać, bo samochody wtedy jadą.
-- (Julitka):
A ja się spotkałam z przejściami, które pikały na czerwone, a milczały na zielone. xd

--

Zuzler

#154 ·

1 likes
No i dobrze, niech by sobie pikały, tylko jakoś inaczej niż na zielonym. :P

Piotr

#155 ·

1 likes
Tak tylko powiem w przypadku gdy zielone kończy się bardzo szybko, to nie ma to znaczenia, gdy jesteśmy na jezdni, ponieważ mamy prawo dokończyć przechodzenie, a samochody nie mają prawa ruszyć.
Od razu dodam, że oczywiście lepiej, gdyby światło było dłużej, bo dźwięk zielonego w przypadku, kiedy czerwone nie ma dźwięku pomaga nam dojść dokładniej na drugą stronę i zapobiega oddaleniu się np. na pas zieleni, albo co gorsza na środek jezdni w przypadku skrzyżowania.

Adasadula

#156 ·

1 likes
Niewiem czy pisane było :D, braille, tylko że czarnodrokowy , w sęsie nie wypukłe punkty, tylko wydrukowane na zwykłej czarnodrukowej drukarce. Sam nie spotkałem, ale słyszałem od kilku osob.

daszekmdn

#157 ·

Edited
Ja spotkałem. Niby tym takim drukiem trochę jak literki, że teoretycznie powinno być wyczuwalne ale jak z tego czytelnością było to jużwszyscy wiemy.
Sygnatura to może być w sądzie. Sygnatura sprawy np. :P

bratczyk96

#159 ·

Dzień dobry! Jeśli chodzi o zapowiedzi głosowe na dworcach to chyba jeszcze na pewno na dworcu kolejowym w Siedlcach zapowiadają jeszcze ludzie. Natomiast jeśli chodzi o światła to idealne skrzyżowanie z wyraźnym odstępem dźwiękowym znajduje się koło urzędu miasta, i gminy w Bielsku podlaskim. Wprawdzie jest ten dźwięk przypominający dla mnie rechot żaby to o tyle jest dla mnie łatwiej z lokalizować na którym przejściu jest obecnie zielone światło, a na którym czerwone. Natomiast jeśli chodzi o Białystok to koło mnie jakiś czas temu w okolicach białostockiego dworca autobusowego były przeprowadzane wielkie remonty, które trwały 1,5 roku i niestety, ale po ich zakończeniu udogodnienia dla nas niewidomych wyszły na gorzej. Pierwszym przykładem może być to, iż przed remontem na przejściu dla pieszych znajdującym się przy ulicy Wyszyńskiego dźwięk był włączany dopiero o 7 rano, a wyłączany o 21. Po remontach włączają o 8 rano, a wyłączają już o 20. Co ciekawe na sąsiędnim przejściu, które prowadzi w kierunku dworca, parametry włączania i wyłączania świateł są takie same za wyjątkiem wikendu gdzie tam dźwięk jest słyszany dłużej. Ponadto na przejściu dla pieszych w kierunku magdonalda od dużego bloku z tarasami na dwóch końcach przejściach słupki z przyciskiem są za równo po stronie chodnika jak i po stronie ścieżki rowerowej, lecz już na dłuższej wysepce jak była przed remontami słupki z przyciskiem są już tylko po stronie ścieżki rowerowej. Kiedyś próbowałem walczyć z urzędnikami, aby na większości przejść dla pieszych dźwięk zrobili od 6 do 22. Wynikiem tej walki na jednym z najczęściej uczęszczanym przejściem dla pieszych było to, iż dźwięk w nocy włączyli, a w dzień wyłączyli. Po jakimś czasie przywrócili dźwięk w dzień, lecz cichszy jak był. Nie tak dawno temu przechodziłem owe przejście to tym razem jest zrobiony głośniejszy dźwięk. Kiedyś się specjalnie przejadę bardzo wcześnie rano, aby zobaczyć od jakiej godziny włączają tam dźwięk. w=Wracając do przejścia na Wyszyńskiego w kierunku magdonalda idąc od mojego bloku zwanego też galeriowcem w czasie informowania dźwiękiem o zielonym świetle jest cichy dźwięk, który jest mało słyszalny przy dużym ruchu, a w szczególności przy padającym deszczu lub świeżo po jak samochody jeżdżą po kałużach co jeszcze zmniejsza słyszalność dźwięk zielonego światła. Dopiero jak swoją białą laską uderze ten słup z przyciskiem to dźwięk staje się bardziej słyszalny. Co ciekawe na niektórych przejściach dźwięk zielonego światła jest włączony całą noc i cały dzień, W Łapach przy dworcu autobusowo-kolejowym wprawdzie nie ma przejścia ze światłami, ale za to na tym przejściu kiedy pieszy przechodzi przejściu z jednej i drugiej strony specjalny głos gada zachowaj ostrożność. Jest to tak głośne, że można się wystraszyć. Co ciekawe jest tam czujnik, który wyczuje kiedy jakiś człowiek przechodzi przez owe przejście. Natomiast jeśli chodzi o udźwiękowione windy to w większości informuje o mówi które to piętro. Jeśli chodzi o parter to mówi parter dodając przy tym informacje, iż na tym poziomie znajduje się wyjście z budynku. Wyjątkiem jest miejska biblioteka publiczna w Bielsku podlaskim gdzie wprawdzie jest tam udźwiękowiona winda, lecz dla niej piętra są przystankami przystankami.
Pozdrawiam

MarOlk

#160 ·

Edited
Z całym szacunkiem dla mistrza Makłowicza, ale jego głos w krakowskiej komunikacji to porażka. Komunikaty mają być wyraźne, a nie takie memlanie pod nosem.
Previous 8 / 11 Next